2.6.2024 | Svátek má Jarmil


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
takyodbornik 1.8.2008 4:35

Re: Re: Re: Re: dilema...

To, ze je Zizkovska televizni vez funkcni (snad mimo tech plastikovych batolat) mi nevadi. To, ze stoji na Zizkove, ano. U navrhovaneho knihovna mi vadi oboji. Tvar i misto.

takyodbornik 1.8.2008 4:32

Re: Pokud se pamatuji,

Pokud mi jeste pamet slouzi, tak ta kritika tehdy byla v kruzich odbornych, kde pod rouskou odbornosti se nejake jine nez oficielni nazory vyskytnout mohly. Ale v sirsi verejnosti to bylo horsi. Jeste v polovine let osmdesatych redaktor MF prisel o misto, kdyz parodoval zbourani (zbytku) nadrazi Tesnov tim, ze v budoucim parku na jeho miste budou i lavicky k posezeni (pokud se nemylim, tam tam ty lavicky nejsou dodnes-takze nebohy redaktor byl vyhozen za lhani verejnosti?!?).

Ale je pravdou, ze jiz i mnohem drive (leta padesata) odbornikum se podarilo lecos zabranit (napr. Hotel Iternacional, puvodne zamysleny na Letnou, odsunout do Podbaby).

takyodbornik 1.8.2008 4:12

Re: Re: Re: Re: dilema...

Tu "prosivanou deku" vedle ND samozrejme znam a take mi vadi. On i arch, Prager (jak se sveril) z ni uplne nadsen nebyl (bylo to pry dodatecne opatreni, vynucene dodatecnym zaclenenim Nove sceny do budovy podle Narodni tridy). Ale omylem stoleti bych to nenazyval. Mimo pohledu od Perstyna je to sotva odnekud jinud videt . To i takovy "Jancici dum" je jiz viditelnejsi, ale na Prahu jako celek zadny vliv take nema._

OneTearofBlueDeer 31.7.2008 8:39

Re: P.P.S

samozrejme sorry  "31.07.08 reaguje"

OneTearofBlueDeer 31.7.2008 8:31

P.P.S

vsiml si vlastne pan primator, ze dne 31.8.08 reaguje na clanek z z 22. října 2007 ???

Wlasta 30.7.2008 9:27

Re: Re: Re: Re: nepletete si

děkuji za informaci

nobody 30.7.2008 2:10

Re: To je ale slint:

NO asi moc do knihoven nechodíte, ono i v těch současných městských pobočkách je k dispozici WC (dokonce zdarma), kde si ty upatlaný ruce můžete umejt i teď .. vám ovšem zřejmě vyhovujou nejen ruce, ale i upatlaný myšlení ;-)

Pája45 30.7.2008 2:02

Re: Re: Re: ambasáda

Jsem asi méně chápající, "xyz" a nepochopil jsem tvoji odpověď na můj příspěvek.

Jenda 29.7.2008 22:21

Re: Re: To je ale slint:

Myslim, ze nikoli. Oni ti silenci totiz s nejvetsi pravdepodobnosti meli na mysli mistni knihovny. A v takovem malem meste je knihovna opravdu dost podstatna kulturni zalezitost a vetsina navstevniku prichazi pesky nebo prijizdi na kole.

Jenda 29.7.2008 22:19

Re: Re: ňák tam nevidím

A ona to zadavala Praha? Studentum?

Jenda 29.7.2008 22:18

Re: Re: Re: dilema...

Zizkovska televizni vez je predevsim funkcni. A to jak vypada z te funkce do znacne miry vyplyva. Coz se o Kaplickeho knihovnu rict neda. Ani jedno.

Jenda 29.7.2008 22:09

Re: Re: ...Ježkovykoule,...

Mozna se jedna dokonce o hazeni perel.

Komik 29.7.2008 21:36

Pokud se pamatuji,

tak už v době jejich stavby a těsně po jejich postavení se navzdory tehdy povinnému oficiálnímu optimismu (nezapomeňte, že tehdy jakoukoli významnější stavbu schvaloval příslušný orgán KSČ) vedly diskuse o Nové scéně Národního divadla a také o Federálním shromáždění a garážích Slovan. Řada Národní muzeum - Federální shromáždění - Opera - garáže Slovan "zahuštěná" magistrálou byla - pokud vím - kritizována už tehdy (i když kritika byla, jak bylo tehdy zvykem, poměrně krotká).

Komik 29.7.2008 20:57

Re: Re: část o knihovně vychází

Vzhledem k tomu, že v Praze bydlím, nemohu bohužel uposlechnout Vaší rady. Příkladem (i když asi příliš zjednodušujícím) jsem se snažil vysvětlit, že pokud by Klementinum zůstalo jako místo, kde by se realizovaly "běžné" výpůjčky, kterých je podle mého názoru většina, mohla by být moderní Národní knihovna pro uložení a půjčování vzácných tisků a archiválií klidně i mimo centrum, popř. i mimo Prahu, protože počet lidí, kteří si tyto materiály půjčují, je velmi malý, a rovněž frekvence těchto výpůjček jistě nebude nijak závratná.

JaS 29.7.2008 20:50

Re: Paroubek řekl,že tu žábu postaví za svoje prachy.

"Nikdo pro vás nedokáže udělat tolik, kolik Já vám dokážu slíbit!"

Komik 29.7.2008 20:50

Re: Re: část o knihovně vychází

1. Knihovnu využívám občas, a to zpravidla Městskou knihovnu, někdy i Národní knihovnu v Klementinu.

2. Vystudoval jsem Právnickou fakultu University Karlovy.

Proč jste položil první otázku, to chápu, chtěl jste zjistit, zda mám trochu představu, jak to chodí v knihovně. Mohl byste mi, prosím, vysvětlit, proč jste položil druhou otázku? Máte snad za to, že výška dosaženého vzdělání ovlivňuje správnost názoru? Pokud ano, tak Vás upozorňuji, že si to nemyslím - výška dosaženého vzdělání možná umožňuje názor lépe formulovat, nikoli však si ho pravdivěji vytvořit, a to zvlášť v otázce, o které se vede diskuse, a která (podle mne) nevyžaduje žádné zvláštní odborné znalosti.

Komik 29.7.2008 20:43

Re: Re: KOMIK

Nejdřív se Vám, Pájo45, omlouvám, že odpovídám tak pozdě, ale dostal jsem se k internetu až teď.

Ta drobnost, že na Národní knihovnu je schválený pozemek na Letné, mi z paměti nevypadla, ale považuji to za chybné rozhodnutí z důvodů, které jsem napsal ve svém příspěvku. Pro knihy, které se obvykle půjčují, by fungovalo Klementinum, a kdo by chtěl nahlédnout do archiválií či specialit, jel by za Prahu (do Kolína, atd.). Myslím, že takových lidí je  dost málo a přijde mi zbytečné začít kvůli nim zastavovat asi největší z velkých zelených a volných ploch, které v širším centru Prahy jsou. Toto přesvědčení nezávisí na tom, kdo momentálně vládne na radnici; kdyby s tím plánem přišli sociální demokraté, myslel bych si to samé.

Jinak s Vámi souhlasím v tom, že kolem Národní knihovny se usilovně mlží, mám pocit, že ze všech stran.

BAlbert 29.7.2008 20:42

Re: Re: Budoucnost knihy a nastup novych technologii

Mily strejdo, nejsem genialni a nejsem ani aspirant na pacienta bohnickeho primare Nespora. Jsem profesional v oboru a tak si dovoluji vyslovit nazor. Polygrafii se venuji vice nez ctyricet let a knihy jsou stredobodem meho zivotniho pinozeni. Ale protoze se i na stara kolena rozhlizim kolem sebe a vidim obrovsky nastup informacnich techologii, nove a nove zpusoby ukladani a prenosu dat, tak si dovoluji odhadovat, kam az to vse muze dojit. A zaroven beru v uvahu i skutecnost, ze jiz patrime do te casti sveta, kde se na aplikaci novych technologii nebudeme divat jako na fantasticky roman, ale ze pujdeme do nejakeho megaobchodu a tam si zbozi koupime (nebo po internetu). To neni otazka geniality ze ktere si delate legraci a snazite se mne dehonestovat svym sarkasmem. To vy mate klapky na ocich a netroufate si pripustit, ze nas technika predbehla. Sto let jsme pouzivali telefon, ktery byl na stole a z nicehoz nic je v nasi male republice nejvice mobilu na pocet obyvatel. To vy zrejme nebudete povazovat za argument. Za takovych deset let bude povinnosti vyrobcu montovat do aut navigacni system, jine auto nebude moci vyjet na silnice, za dalsich deset let atd. tam si lze dosadit cokoliv z novych oboru. Proste vyvoji se nevyhnete a neutecete pred nim, navic mladi lide jiz technicke vymozenosti prijimaji jako samozrejmost. Moje vnucka ovlada digitalni fotoaparat lepe nez babicka, mam pokracovat? Staci jen zauvazovat nad tim jak technologicky pokrok sel dopredu za poslednich dvacet let, pak se vam moje uvahy budou zdat smysluplnejsi. Apropo vy jste trochu uhnul z problemu, divadla, vystavy, obrazy, plastiky to zustane umenim i dalsi staleti a doufam i tisicileti. Ja hovorim pouze k polygrafickym vyrobkum a to jen k urcitemu segmentu. Toho, ktereho se tyka vystavba NK...

BAlbert 29.7.2008 20:21

Re: Re: Budoucnost knihy a nastup novych technologii

Na rozdil od vas, pane arteye, jsem profesional v oboru o nemz hovorim a tak mohu bez uzardeni o budoucnosti polygrafie ev. knizni vyroby diskutovat a drzet si svuj nazor. To nic nemeni na tom, ze muj vztah ke kniham je daleko niternejsi nez vas - uzivatelsky. Ale musim se divat na rychly vyvoj elektronickych medii a na celosvetovy rozvoj teto discipliny. Tomu se nevyhneme, ani kdybychom se snazili sebevic. Nehovorim o tom, co bude za pet ci sedm let, ale letenska parodie na knihovnu se nestavi na desetileti, radi bychom uvazovali o tom, aby jeji stari odpovidalo dnesnimu Klementinu. Vsadim kalhoty, ze za takovych patnact let se bude beletrie vydavat jen elektronicky. Odborne a nadcasove publikace vydrzi jeste o nejaky cas dele, rekneme dvacet tricet let, nez bude vynalezeno a predevsim rozsireno medium, ktere svym kvalitnim zobrazenim nahradi barevny tisk. Je treba vzit v uvahu, ze jak kniha, tak elektronicke medium pouze zprostredkovavaji nasim smyslum obrazovy vjem a my si tuto informaci ukladame do dlouhodobe pameti. Takze se smirte s tim, ze nosic informace je druhotny. Ale to je na dlouhou diskusi. A nejsem si jisty zda jste schopen pri svem nazorovem fundamentalismu se do takove smysluplne diskuse zapojit.

Abonent 29.7.2008 20:11

Nejlepší řešení problému s knihami i knihovnou

http://www.rioni.cz/kotel_na_pelety_P2.htm  ->  http://web.hisf.no/english/projects/Guns/burning-books.jpg  =  http://treasureitbox.com/wp-content/uploads/2007/12/happy-family21.jpg  ! ! !

A na Špejchaře může stát krásný hotel z mramoru a nerezu, pravidelných tvarů.

Z konferenčního centra hotelu (ve 20.podlaží) bude tak krásný výhled na Prahu...

(Pozor ! Kultura bude zajištěna ! Knihkupectví v přízemí bude mít vždy na skladě nejdůležitější spisy V.Klause.)   :-P

jurijv 29.7.2008 19:52

Re: Re: Labia major, woe

Ale pánové nebo i dámy . Proč se hádáte o takové prkotiny? A když pak Labium majus pudendi ev. Labium minus pudendi. Tedy: velký a malý stydký pysk. Pište to raději česky. Skloňování a stupňováni latinských slov nechte jiným. Všímejte si laskavě raději podstaty problému. Možná by bylo vtipnější napsat, že vám to připomíná dámské přirození - hrmu.

Hadí oči 29.7.2008 19:29

Re: Labia major, woe

Překopíruji text, woe na druhou: "Velké stydké pysky (Lat. labia majora) jsou párové kožní řasy . . . "

Takže než budeš chytračit, běž radši s Reném na golf, Rudolfe.

nobody 29.7.2008 19:13

Re: Re: Re: dilema...

Hm, a neslyšel jste nic o tom, že ND pak dostalo i "novou budovu", rovněž avantgardní? Považuje se to dneska za omyl století už i mezi odbornou veřejností, a to je co říct. ;-)

arteye 29.7.2008 19:03

Re: Budoucnost knihy a nastup novych technologii - I.cast

pitomost....už jste někdy zkoušel číst hezkou, či zajímavou knihu z PC v posteli, nebo noviny u oběda (jakkoliv se to nemá;-)), či ve vlaku...nemluvě o oblíbeném čtení časopisů na WC, a těch příkladů bych snesl...jděte se bodnout, vy vizionáři(Y)...krásnou, kvalitní knihu ničím nenahradíte, a počítačem už vůbec ne

drak 29.7.2008 18:52

Re: Re: KOMIK

:-DPájo, dnes už po duhé- karma!!!;-OR^R^R^R^R^

Stoura 29.7.2008 17:43

Re: reseni problemu

Problém je pouze velikost. Nová NTK v Dejvicích má kapacitu nějakých 1,7 milionu svazků, současný fond v Klementinu je asi  na milionu (do té stavby v Dejvicích se mají přesunout i knihy z ČVUT a VŠCHT a má tam zůstat rezerva do dalších let). Kaplického knihovna měla mít kapacitu 10 milionů svazků. Ročně do Národní knihovny přibude asi 100000 svazků. Adaptace Klementina by se tedy zaplnila za necelých 10 let, kaplického knihovna nejdřív za 50 let (pokud se do začátku z půlky zaplní obsahem depozitářů a kusu Klementina).

strejda 29.7.2008 17:30

Re: Budoucnost knihy a nastup novych technologii - II.cast

Jste geniální. Stále si říkám k čemu jsou divadla a kina, když je všechno na DVD. K čemu jsou výstavy a galerie, když si obrázky najdu na netu. Opravdu, jste geniální, ale bude chvilku trvat než prorazíte - to víte géniů je po čertech málo. Nešpor by mohl mluvit.

Jirka Kosek 29.7.2008 17:04

reseni problemu

Řešení problému s Národní knihovnou je snadné. V Dejvicích je před dokončením výstavba Národní technické knihovny. Do nové budovy Národní technické knihovny se přestěhuje Státní technická knihovna, která je v současnosti v Klementinu. Tím vznikne v Klementinu dostatečně velký prostor pro rozšíření Národní knihovny pro ne-technickou literaturu. Možná bude adaptace prostorů Státní technické knihovny v Klementinu pro účely Národní knihovny stát trochu peněz, ale jiný problém nevidím. Nebo snad ano?

Gaston 29.7.2008 16:16

Ty studie někdo musí platit

Žádnej soukromej ateliér nemá prostor na to, aby si jen tak pro vlastní potěšení dělal nějaký 2-3 měsíce studie zadarmo. Bylo by tedy dobré zjistit, kdo to investuje. Pokud Praha, pak jsou tu přece její poslanci...

Starý J. 29.7.2008 16:15

Neskrývá nám něco pan Bém?

Ale zcela určitě pane Wágnere! Už loni přece skrýval to, že nelezl na Everest, ale léčil narkozávislost ve Švýcarsku, skrýval to, že na Everst vlastně vůbec nevylezl!

Nerozhodne se redakce Psa zde "znovu uveřejnit" ony články z loňského roku, kterými nám to Bémovo skrývání popisovala?