28.4.2024 | Svátek má Vlastislav


Diskuse k článku

PRAHA: Klimatický plán? Hausnumera a žvásty

Pokrokářská rada hlavního města se zavazuje utrácet peníze, které Praha nemá. Ukazuje tím, jak moc už progresivistické strany ztratily normální rozum a jak moc jsou závislé na neprůhledném bruselském propletenci.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Mokrý 24.5.2021 12:16

Přitom se však nesmí zapomínat na to, že se Praha ( i všechna velká města ) vlastně stala tepelným ostrovem = přibylo vozovek černých i parkovišť, tmavých střech, velkoskladů.

Úměrně tomu však nepřibylo zeleně, vodních ploch.

M. Šejna 24.5.2021 13:04

To je sice pravda, ale člověk prý nemá na klima vůbec žádný vliv. Takže ta parkoviště klima určitě neoteplují a tepelný ostrov nemůže vůbec existovat.

;-)

V. Mokrý 24.5.2021 18:03

Klima ne, ale Prahu/velká města oteplují.

M. Boháček 24.5.2021 13:11

To skôr súvisí so vznikom a rozširovaním mestských tepelných ostrovov, než s klímou.

https://sk.peopleperproject.com/posts/14588-what-are-urban-heat-islands

Je otázka, pri súčasnom masívnom zastavovaní plochy ľuďmi(v európe je to myslím okolo 7%) , ako tieto tepelné žiariče ovplyvňujú klímu, regionálnu i svetovú?

Naše kamenné mestá v noci iba pomaly strácajú teplo, čo spôsobuje najväčšie teplotné rozdiely medzi mestom a vidiekom v noci.

Niektorí naznačujú, že mestské tepelné ostrovy sú skutočným vinníkom globálneho otepľovania. Väčšina našich meračov teploty sa nachádza v blízkosti miest, takže mestá, ktoré vyrastali okolo teplomerov, zaznamenali nárast priemerných teplôt na celom svete. Tieto údaje však opravujú vedci z atmosféry, ktorí študujú globálne otepľovanie.

M. Šejna 24.5.2021 14:06

člověk prý nemá na klima vůbec žádný vliv.

Takže městské tepelné ostrovy neřešte.

Nemají totiž na klima žádný vliv.

;-D

L. Novák 24.5.2021 19:13

Jaký je váš vliv na podnebí? :-P

Š. Hašek 24.5.2021 20:48

Měřitelný, nikoliv zásadní.

Bursík tvrdí, že zásadní, ale neumí ho změřit, jenom odsouhlasit. Je to blb, ten Bursík. Diskutér Šejna bohužel nemá možnost odsouhlasit, že Bursík je posedlouš. V tom jsem s panem Šejnou zajedno.

Jaký je Váš vliv na podnebí??? Měřitelně, nebo podle komise?

J. Vintr 24.5.2021 11:10

U nás napříkla během roku kolísá teplota o cca 50 stupňů. Tvrdit, že někdo sebemíň pozná nějako směšnou změnu "globální teploty" o pár destin stupňe za destiletí, může jen idiot.

L. Novák 24.5.2021 12:34

Ale že jich je! ;-D

J. Nevrkla 24.5.2021 9:01

Tohle nestydaté blbnuti se těm zeleným magorum musí zřítit na hlavu. Nechápu, jak to mohou Pražáci volit. Nota bene když je taková zima a uvaření opravdu nehrozí. Mohli by začít chovat ovce na tlustý svetr, až omezí topení :-). Ale zas ten skleníkový metan ze zažívání...

V. Šedivý 24.5.2021 9:33

Pražáci? V Praze (jsme) si zvolili tuhle pakáž dejme tomu z neznalosti, celá republika ale je ochotna v parlamentních volbách podporovat Námořní Lupiče, jako kdyby neviděli, jaká pohroma jsou tyhle progresivní party.

-

Ne že by mi nevadilo třeba Čapí hnízdo, ale těch pár desítek milionů je proti Hřibovu rozhazování částka skutečně naprosto směšná a zanedbatelná.

F. Navrátil 24.5.2021 8:38

Nic jste nepochopil. Tady nejde o ekologii, ale o prachy!

P. Milan 24.5.2021 9:02

Vždyť to pan Souček dost jasně píše.

L. Novák 24.5.2021 8:33

Základní nesmysl všech zelených magorů a jejich výplodů v politice spočívá v tom, že člověk neumí a ani nemůže plánovat klima (podnebí). Z toho jasně plyne, že tahle cháska zelených idiotů (viz místní ;-O dement "Rada" a spol.) patří spíš do blázince než na důležitá místa v politice... :-)

M. Boháček 24.5.2021 13:54

Omyl, tí čo chápu o čo ide (a spoluvytvárajú eko zákony - CO2 povolenky, obmedzenie konkurencie na trhu automobilov v EU, atď.), na tom dokážu zarobiť obrovské peniaze.

To nie su blázni, skôr psychopati. Psychopat nie je blázon, i keď je narušený.

Tí, čo tomu veria, sú užitoční idioti.

L. Novák 24.5.2021 14:23

Al Gore (ten, co mu dali Nobelovu cenu za lži) na zeleném šílenství, které sám propagoval, vydělal obrovské peníze. Bursík v Česku je proti němu jen břídil...

P. Rada 24.5.2021 8:09

"Zelený úděl" - činnost živých producentů tedy fotosyntetizujících - byl v realitě této planety až stamiliony let zdrojem života živočichů - destruentů.

Jaksi fosilně zdrogovaná část společnosti ale tuto geohistorickou realitu nově nereflektuje až popírá. Zajímavé pro dnešek jsou přitom čistě energetické aspekty. Fotosyntéza sice teoreticky může dosáhnout akumulace sluneční energie vazbou do sloučenin jako jsou sacharidy, lignin... až kolem 20% ale v realitě je to pravidelně jen kolem do 1%. Tato míra efektivity přitom determinuje kolik energie mohou spotřebovávat destruenti - tedy živočichové včetně člověka. Navíc fotosyntéza potřebuje k rozvoji ustálenost a vykazuje teplotně-produkční optimum kolem 15C. To příznačně poskytoval Holocén kdy půměrná glob teplota byla 14C+-0.5C po 10tis let. Až tehdy mohly vzniknout civilizace.

Novodobě FV panely dosahují účinnosti v přeměně na el. 10 až 20% termální sluneční kolektory v přeměně na teplo až 80%. Tyto hodnoty popisují některé principielních potenciální možnosti pro udržitelnost civilizačního života na řádově vyšší úrovni než dávala lidem prostá fotosyntéza.

Takto vzato jde o novodobé pojetí principu "zeleného údělu" které kontrastuje s životem na dluh uvadajícím v přetápěné "plynové komoře" sycené CO2, kde pro fotosyntézu není místo - natož pro živočichy.

Pro extremofila člověka konzumního pak jen do té doby než mu dojdou neobnovitelné zdroje nebo vojenská munice.

L. Novák 24.5.2021 8:27

Blbe rudozelený, už zase meleš kraviny?8-o

J. Pankovic 24.5.2021 9:14

Pozor !!!!

Rada pràve vynalezl fotosyntézu bez CO2:-)

P. Rada 24.5.2021 10:17

Pane Pankoviči biosféra Země sestává s 550Gt uhlíku a to jak v rostlinách tak živočišně vázaného. Ten se v tomto úhrném množství recykluje či spíše ustáleně recykloval po tisíce let.

Nově do tohoto systému a jeho prostředí antropogenně spalováním fosilů ročně přibývá 10GtC. S tímto nárůstem biosféra už hospodařit neumí a proto se přebytky hromadí v oceánech i atmosféře. Některým lidem i přes rozvoj informatiky zřejmě už celá desetiletí unikají nebezpečné dopady takto navozené planetární nestability.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Keelingova_k%C5%99ivka

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/5f/All_palaeotemps.svg

https://www.google.com/search?client=firefox-b&q=trnka+bilance+uhl%C3%ADku

M. Boháček 24.5.2021 13:33

Tárate nezmysly. Planéta je stabilná. ;-D

A čo sa týka prebytku CO2 z prvohôr, tak buďme radi, že ekologicky uvedomelí ľudia stredoveku prestali v 13. storočí masívne spaľovať uhlie, čím doško k ochladeniu, inak by sme sa tu uvarili. ;-)

Malú dobu ľadovú môžeme považovať za súčasť sekulárnej premenlivosti klímy, ktorá je ohraničená časovým intervalom niekoľko desaťročí až storočí. Presný začiatok malej doby ľadovej je problematické stanoviť. Je to zapríčinené ako absenciou meteorologických pozorovaní (v stredoveku sa nevykonávali), tak aj samotnými prejavmi počasia a klímy. Po stredovekom oteplení, ktoré trvalo približne od 9. do 13. storočia, neprišlo náhle k prudkému ochladeniu, klíma bola skôr náchylná k väčšej premenlivosti. Tieto štyri storočia sú v znamení zámorských objavov Vikingov, ktorí osídlili Grónsko a priplávali aj k brehom Severnej Ameriky. Priemerné teploty boli vtedy v Európe o niečo nižšie ako dnes.

Ako vrchol malej doby ľadovej sa označuje obdobie rokov 1560 – 1700. Relatívne teplejšie obdobie nastalo v období rokov 1812 – 1855. Koniec malej doby ľadovej sa datuje približne do polovice 19. storočia. No ani tento dátum nie je celkom presný, niektorí klimatológovia jej koniec posúvajú až do konca 19. storočia. Dokumentujú to aj meteorologické pozorovania z Viedne. Studené obdobie náhle končí zimou 1896/97 a pomerne teplé a stabilné podnebie pokračuje až do roku 1939, s výnimkou zimy 1928/29.

J. Pankovic 24.5.2021 15:37

Na Wikipedii se mûźete dočist tŕeba to, źe Gavrilo Princip byl politicky aktivista.

Pokud se zvyśi podil CO2 v atmosféŕe, tak to jenom pomûźe zelenèmu rostlinstvu ;-)

Ale bojovat proti zvyśovàni koncentrace CO2 spàlenim kanadské tajgy mûźe jenom opravdovy ignorant !!!!

Vśechny tzv "zelené" ŕeśeni jsou buďto neekologickè, neekonomické nebo nefunkčni a jejich jedinym cilem je nahnat penize do tech spràvnych kapesRvRv

J. Lukavsky 24.5.2021 19:12

"fotosyntéza potřebuje k rozvoji ustálenost a vykazuje teplotně-produkční optimum kolem 15C" a proto jsou nejproduktivnější moře polární že? Také při nižší teplotě je prodýchání vytvoření biomasy nižší. Proto tropická, čili teplá moře jsou spíš "mořská poušť. Učit se, učit se..... J.L. end

J. Pankovic 24.5.2021 7:40

O blbosti praźskych radnich svedči fakt, źe se tam zase objevuje ekofaśista Bursik.

Hlàvkûv most je nepouźitelny, Libeñsky na spadnuti, misto toho, aby buď opravili jeden z nich, nebo postavili tŕeba ten Rohansky pod Śtvanici, tak ŕeśi lanovku z Podbaby do Bohnic, misto dostavby obchvatu vyhlàsi Hŕib vàlku Čine a misto Metra D plànuji trolejbus do Brandejsa ;-(

...a to sem si myslel, źe nic horśiho, neź Krnda uź Prahu nepotkà...

L. Novák 24.5.2021 8:29

Tohle nemůže trvat věčně, ale může to trvat hodně dlouho. Viz komunistická totalita...

V. Šedivý 24.5.2021 9:35

A bohužel hrozí, že to bude nevratné.

Jiné části světa získají takový náskok, že budeme naprosto bez jakéhokoli vlivu.

P. Podhrázský 24.5.2021 10:02

Naprostý souhlas, Hřib je i.d.i.o.t nonplusultra... Žádná nová stavba nezahájená, nic se neopravuje, ale hlavně že jsme progresivní...

R. Langer 24.5.2021 5:12

Je vidět, že v Praze si idioti volí idioty. Pravdou je, že v mnoha jiných regionech je to obráceně. :-(

R. Tichý 24.5.2021 7:16

On bude problem v tom, ze prilis velka cast prazskych volicu jsou naplavy z vesnic a v cele Prahy jsou naplavy z vesnic.

Vsichni spolecne pak chteji z Prahy udelat vesnici.

I na ten hnuj pred kazdym domem se chystaji....

J. Sinnreich 24.5.2021 4:40

"Zeleny Udel" je nabozenstvi postradajici posledni zbytky racionality, Jedna se o obrovske plytvani financnimi prostredky. Byrokracie parazitujici na zbytcich produktivni prace, likvidujici evropskou tradici, dejinnou pamet a historickou perspektivu. Brusel je sidlem antievropanstvi.