10.5.2024 | Svátek má Blažena


Diskuse k článku

PRAHA: Hřib prý odvetu Číny nečeká

Primátor Prahy Zdeněk Hřib podepsal „sesterskou“ smlouvu s hlavním městem Tchaj-wanu. Na ČT v Událostech vystoupil i primátor Tchaj-peje a prohlásil, že se zasazuje o přátelské vazby vždy a se všemi, tj. včetně pevninské Číny.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
R. Langer 16.1.2020 11:39

A proč ne, kdyby to bylo dobrovolně? 8-o

P. Staronový 16.1.2020 11:34

Jo, celkem souhlas.

J. Fridrich 16.1.2020 11:34

Popletené to máte vy, pane Kusák. To, že je komunistická, nesvobodná a nedemokratická Čína velmocí na základě bídně placených svých občanů a při nerespektování jejich základních práv-práv svých občanů-nevolníků a jejich " úspěch " je dán velkým počtem těchto mravenců - je jich cca 1,4 miliardy - ještě neznamená, že se bude k menším zemím Světa - a tedy i k nám chovat velkopansky jako ke své PROVINCII-GUBERNII-KOLONII...

Ten základní výzkum a realizace je stále na Západě USA - na Stanfordově univerzitě ( studovali tam i " praotci " IT, pánové Hewlett a Packard ) a na Caltechu a potom na technologických firmách na západním pobřeží v USA - tedy v Redmondu a Sillicon Valey - tam, kde se posouvá lidský, technologický a technicko-vědecký pokrok dopředu.. No a Číňánci to okopírují a ukradnou a jako chytré opičky levně vyrobí..

Jejich obyvatelstvo tam mimo velká města žije v chudobě a nepředstavitelných podmínkách.. No a ve městech nemohou dýchat, víme, pane Kusák ?

F. . 16.1.2020 11:32

Jestli je Hřib stejný felčar, jako politik, tak ať sedí raději na radnici, protože tam nemůže blbou diagnózou nikoho zabít. Ale jinak je nám mimopražským nějaké partnerství či nepartnerství práglu někde vzadu.

F. . 16.1.2020 11:30

Když jste dodnes nezvládl základy gramatiky, proč si to nenecháte opravit u někoho, kdo gramatiku ovládá? Pak byste, bez ohledu na obsah, nemusel vypadat jako osel, který nedokončil základku.

V. Chrastina 16.1.2020 11:27

Ano, pane Nevrklo, Hájkovou a piráty nebrat. Škodí nejenom nám ostatním, ale i sami sobě, jak se časem nepochybně ukáže. Tož tak!!

R. Vacek 16.1.2020 11:22

Ten lukaskovanda dobře ví, proč končí se statistikou v r. 2017. Protože jen v r. 2018 Čína investovala 3.7 mld Kč a stala se nejvyšším zahraničním investorem:-)

https://www.businessinfo.cz/navody/cina-obchodni-a-ekonomicka-spoluprace-s-cr/

Š. Hašek 16.1.2020 11:14

Problémek bude v tom, Valento, že neutrální (příslovečné) termíny: kšeft je kšeft, já pán ty pán ........ berete tak nějak ideologicky.

Moje poznámky se týkají Číny. To, že se v nich směji antičínským bojovníkům na naší politické scéně, neznamená, že jsou "pro" Čínské.

Hlupák, který má "všechno" doma čínské, bojí se matematiky, lidskoprávuje od rána do večera ..... se dnes vyznačuje "hrdě antičínským postojem".

Nevím, zda pochopíte.

F. Kusák 16.1.2020 11:06

No nesmíte se na věci dívat tak česky. Čína je významným investorem v Evropě, hlavně v Británii a Německu. Žárlivě se na to právě dívá Macron. Pravdou je, že Čína hlavně vstupuje do významných evropských firem a svým kapitálem zvyšuje rozvoj těchto firem. Pro Evropu to asi úplně dobře není, ale z pozice Číny to zajímavé je. A Tchaj-wan je v tomto směru, a nic proti němu, nýmand. Nedávno jsem také zaznamenal, že Číňané staví v Erfurtu fabriku na výrobu baterií. Produkce má být jednou z největších na světě. Takže Němci ruský plyn a čínské investice. A co my? Nahradí Tchaj-wan odběr škodovek, pokud Čína omezí dovoz? Víte, komunizmus nemám rád, a to v jakékoliv podobě, ale malému národu se občas jedná o přežití, tudíž musíme být i pragmatičtí. A souhlasím, nikoliv za každou cenu.

S. Landa 16.1.2020 10:51

A o jaké kulturní výměně plynoucí z oné smlouvy jste se dozvěděl? :-)

Čínských turistů je plný svět i bez smluv. Jejich útrata je statisticky vyšší, protože mají potřebu nakupovat v Pařížské ulici zboží zahraničních luxusních značek, které v Číně vyjde dráž. Jediný, kdo z nich má opravdu zajímavý příjem, jsou ti "správní" Číňané, kteří jim vše organizují a dohlížejí na ně.

Za odkaz na článek děkuji, podívám se na něj večer.

F. Kusák 16.1.2020 10:48

Vy to máte dost popletené a srovnejte si v hlavě přímý a nepřímý vývoz do Číny. Také bych vám chtěl připomenout, že navzdory komplikovaným vztahům mezi Čínou a Tchaj-wanem, je Čína jeho absolutně největším obchodním partnerem. Jsem rád, že mohou fungovat normální vztahy s tímto ostrovem, ale nemusíme přitom "řvát" jako ta myš. Ať se vám to líbí či nikoliv stává se Čína druhou ekonomikou světa a státníci si tam podávají kliku. Naposled Macron. Já jsem Evropan, jsem hrdý na evropské tradice a kulturu, ale pro moderní svět ztrácíme význam, jen si to nechceme přiznat. Koneckonců podobnost s reálsocializmem je čistě náhodná.

J. Fridrich 16.1.2020 10:28

Popis Hřibovi " války " s Čínou od našich politiků a redaktorů už tak OK není.. Hřiba ani Piráty moc nemusím - vlastně vůbec.. Ale jeho požadavek odstranit článek " o jedné jediné Číně " z partnerské Smlouvy mezi dvěma MĚSTY - Prahou a Pekingem - POZOR, není to mezistátní smlouva s Čínou je LEGITIMNÍ A SPRÁVNÝ.. Neadekvátní válku vede Čína, která na tento oprávněný požadavek Prahy reagovala zcela nepřiměřeně nepřátelsky a z pozice koloniální mocnosti zadupala na naše vedení Prahy i naší země... Pak přestala uraženě komunikovat a zrušila dohodnuté kulturní programy...

" Tehdejší vedení podpis obhajovalo i tím, že Peking článkem podmiňoval plánované zapůjčení pandy do pražské zoo." - Není to absurdní ?

" Neoblomný šéf Senátu Kubera. Na Tchaj-wan pojede " - Šéf Senátu Kubera výborně. Panu Kuberovi pochvala, on je nejen zkušený a chytrý, ale i ZÁSADOVÝ, vtipný. Nejsme Čínská ani Ruská kolonie ani " Zemanland ". Ty zemanovi čínské miliardy jsou jen v jeho nemocné a nevolnické mysli.. Dovoz z Číny do ČR je desetkrát větší než export. Loňský objem vyvezeného zboží z Česka do Číny dosáhl úrovně 56,1 miliardy korun. Obří investice v nedohlednu... Tchaj-wan je 14krát významnějším investorem v českém průmyslu než Čína. Bereme to na zřetel?

http://www.lukaskovanda.cz/tchaj-wan-je-14krat-vyznamnejsim-investorem-v-ceskem-prumyslu-nez-cina-bereme-to-na-zretel/

R. Vacek 16.1.2020 10:27

Tuším, že se jednalo hlavně o kulturní výměnu. Dobré povědomí následně vedlo i k násobně vyššímu množství čínských turistů. V mnohých hotelích i v okolí Prahy tvoří stále značnou část klientely. A tito turisté patří k těm, kteří u nás nejvíce utrácejí.

https://www.e15.cz/domaci/bez-cinskych-turistu-by-ceske-hotely-cekal-propad-trzeb-tvrdi-analytik-1363202

S. Landa 16.1.2020 10:22

Smlouva je dvoustranný akt, který by měl ideálně přinášet prospěch oběma stranám. Vzhledem k tomu, že jsem žádný prospěch pro Prahu ze smlouvy plynoucí nezaznamenal, nemám sebemenší problém s tím, že taková smlouva pozbyla platnosti.

S. Landa 16.1.2020 10:20

Otočím to - a v čem byly výhodné? Nic Praze nepřinesly, jen věčné plky zaměstnanců čínské ambasády.

M. Valenta 16.1.2020 10:10

..a nastoupí další pro-čínský vrtichvost, nejlépe s estébáckou minulostí. Co Vás vede pane Hašku k těmto pro-čínským výlevům, to my vysvětlete.

M. Valenta 16.1.2020 10:07

.. podle toho jak Čína vyvádí se pane Lavičko evidentně mýlíte.

M. Valenta 16.1.2020 10:05

Dvojí metr pro-čínského pisálka. Provozování vlastní zahraniční politiky odkoukal Hřib asi od Zemana, co myslíte pane Bartoňi. A kromě toho spolupráce s Taiwanem, který má v Čechách 10 x více investic než Čína a k tomu mnohem přínosnějších, je logická a super.

J. Nevrkla 16.1.2020 9:56

Paní Hajkova, vstoupili jsme do jiné EU, než jakou je dnes. Po Lisabonske smlouvě jsme ztratili velkou část suverenity, náš hlas je vzhledem k počtu obyvatel zcela marginalni, velmoci nás kdykoliv prehlasuji hajice své názory a zájmy. Piráti kazí jak mohou naše vztahy s Čínou a Ruskem, v podstatě budeme zcela odkazani na země EU, především Německo, kde dochází ke stagnaci a kde se prosazují ideologie, které u nás vyznává výrazná menšina. Ale i v tom Německu se snaží o dobre vztahy s východními velmocemi a výhodný obchod.

Proč vám připadá můj názor odporný?

R. Vacek 16.1.2020 9:54

??? V čem byly vztahy Prahy a Pekingu nevýhodné?:-)

Š. Hašek 16.1.2020 9:51

Malinko jste ujel ....

Zkuste budovat s někým vztahy, které budou výhodné jen pro Vás. Jsem zvědav, zda se někdo chytne .....

Š. Hašek 16.1.2020 9:48

Víte, píši to nerad ...... ale moc chytrostí neoplýváte.

Asi jako ten Gazdík. Ten se taky směje Číně ....

Vysvětlete, prosím, "Váš politický termín" -hradní banda- a -ochmelka-. A nechoďte do běžné obchodní sítě, "abyste se Čínou neotrávila"!

S. Landa 16.1.2020 9:46

Jsou-li vztahy nevýhodné, proč je neomezit?

V. Hájková 16.1.2020 9:35

ČÍNA - má především v zádeli celé ČESKO - a hradní banda v čele s ochmelkou je z toho celá hotová natolik, že zrušila cestu prezidenta do ČÍNY:-):-):-):-):-)

J. Jelínek 16.1.2020 9:34

Já také.

R. Vacek 16.1.2020 9:33

Ti, kteří mají zájem na zhoršení vztahů s Čínou, budou pirátům i tleskat.:-)

J. Jelínek 16.1.2020 9:33

A vice versa. Zaplaťpámbu.

V. Hájková 16.1.2020 9:31

Tak pozor : V ŽÁDNÉ umluvě - mezi světovými městy nenacpal Peking politické požadavky ! Nejde totiž o žádné mezistátní smlouvy ale o jednoduchou - umluvu- o přátelské výměně v kultuře a cestovním ruchu ! Požadavek p. primátora o zrušení politické floskule byl oprávněný!

Smlouvu s Tchaj wanem musí rozumný člověk uvítat- už jen proto, že je finančně 100NÁSOBNĚ VÝHODNÁ oproti pevninské ČÍNĚ

S. Landa 16.1.2020 9:28

Nejsem volič Pirátů, ale v tomto případě nevidím nic, co by bylo špatně.

R. Lávička 16.1.2020 9:23

Čína má Hřiby úplně v zádeli.