17.6.2024 | Svátek má Adolf


Diskuse k článku

POZNÁMKA: Žijeme v budoucnosti?

Když nám dnes ohlásili, že vláda za prvních pět měsíců letošního roku zasekla sekyru ve výši rekordních 270 miliard (což je skoro tolik, kolik byl plánovaný schodek na celý letošní rok), tak to moc nikomu neřekne. Ale v přepočtu na obyvatele, včetně malých dětí a stařečků, včetně nemohoucích invalidů, studentů, nezaměstnaných, to dělá za oněch pět měsíců 27 tisíc korun na hlavu. A na den to činí 180 korun na každého z nás.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Žaloudek 3.6.2023 12:10

Zdarma je ale jen studium v českém jazyce.

J. Jurax 3.6.2023 19:10

Což Slovákům nemůže vadit.

J. Strakoš 3.6.2023 14:18

Těch x procent z průměrné mzdy pro vybranou skupinu je dle mého opravdu nesmysl - slibujeme si od toho, že systém přiláká více kvalitních učitelů a ti vychovají více kvalitních žáků.

Nebude to spíše tak, že prostě učitelé budou brát více financí (které jako národ nemáme) a to bude vše? Protože tam zůstanou ti samí (dobří i špatní) a pojedou dál ve stejných kolejích? A to, co se dnes učí je opravdu do praxe k ničemu - mnoho detailů, ale jen na krátkou dobu, klidně by se mohli učit pořadí položek v regálech v Lidlu.

Přidání by dávalo smysl, kdyby se třeba zmenšil počet předmětů nebo osnovy a zredukoval se počet učitelů. Opravdu si dovolím tvrdit, že nemáme na to platit nadprůměrně učitele výtvarné výchovy, hudebky či tělocviku. Tím je vůbec nechci dehonestovat, ale je to prostě luxus, na který nemáme.

J. Jurax 3.6.2023 19:18

Ano, že e nemáme na to platit nadprůměrně učitele výtvarné výchovy, hudebky či tělocviku a vlastně vůbec všeho. Matiku ani fyziku, biologii a chemii na fakultách sociálních či gender věd netřeba.

A vůbec, stačí trivium jak za Marie Terezie - číst, psát a počítat - a hybaj makat a platit daně. Na trivium kantora moc platit nemusíte.

V. Kučer 4.6.2023 9:02

Za Marie Terezie to byl velký pokrok.

J. Jurax 4.6.2023 10:06

Nesporně. Ovšem je to čtvrt tisíciletí.

P. Hák 4.6.2023 10:12

A věříte, že po ředitele škol je docela problém sehnat tělocvikáře? Já bych to učit nechtěl, neustále jste jednou nohou v kriminále.

Výtvarka se často flikuje tak, že ji dostanou učitelé jiných předmětů jako doplnění úvazku. Podle toho to pak vypadá.

Mimochodem dobrou výtvarku by dnešní děti potřebovaly jak sůl, pomáhá rozvíjet schopnost dívat se kolem sebe, a také tvořivost a jemnou motoriku ruky. Ani jedno z civění do mobilu nezískáte.

J. Krásenský 3.6.2023 5:22

Ze školních let pamatuji soutěž "O zemi, kde zítra znamená již včera" - to bylo před čtyřiceti - padesáti lety. Od té doby jsme značně pokročili, patříme na Západ a jsme vyspělá, moderní demokratická a liberální společnost. Co, zítra?! To už jsme dávno překonali - konec prosince pro nás znamená už předvčerejšek!

Dlouho jsem dumal, kde by se ti naši neumětelové nejlépe uplatnili, protože je to lidská tragédie, pokud člověk nedělá to, k čemu má vlohy - neštěstí pro něj i jeho okolí. A našel jsem pro ně životní náplň - dřevorubectví, protože tak hluboko zatnout sekyru, to nedokáže jen tak každý.

P. Dvořák 3.6.2023 8:41

Kdepak dřevorubectví, to je kus kumštu. Sekera se zatínala do futer jako zástava, když nebylo na útratu.

Umíte si představit dnešní futra? ;-D 8-o

P. Diviš 3.6.2023 9:36

Jsou většinou ocelová. :-P

P. Princ 3.6.2023 11:18

oobložkovaná.

J. Krásenský 3.6.2023 17:56

Díky za poučení. Máte pravdu, dřevorubectví potřebuje nejen sílu, ale také fortel, a je to umění, ohánět se sekerou, aby strom padl, tak jak měl. Tak co s nimi? Za svatého Václava byla prý taková tradice vyvážet ročně sto dvacet volů do němec. Stálo by za to poslat celou pětikolku za jejich krajany. [>-][>-][>-]

V. Kučer 4.6.2023 9:10

Zítra bude Evropa postindustriální společnost. Sekery pro dřevorubce se budou dovážet z Číny.

J. Jurax 4.6.2023 17:55

Už dávno se dováží.

Třeba sekera Modeco Fibreglass o hmotnosti 1 kg, v ceně 300,- Kč, distribuovaná v ČR firmou KOELNER CZ s.r.o sídlící v Praze je Made in PRC. Akorát není dřevorubecká.