5.5.2024 | Svátek má Klaudie


Diskuse k článku

POLITIKA: Zradikalizují se i demokraté?

Kdyby byl čas na pochvaly, zasloužili by si je politici, které skandální útok na pražskou Diakonii, kavárny a obchody zapojené do sítě Hate Free Zone, jež veřejně deklaruje tolerantní, ba vstřícný postoj k uprchlíkům, nenechal klidnými.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Výpis zvoleného vlákna.
Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Čech 29.4.2016 8:42

Pane Jelínku,

zase prokazujete zásadní neznalost problému, o kterém se snažíte psát. Nelze jakkoliv omlouvat protiprávní konání nějakých anarchistů, kteří si myslí, že mohou nezákonně okupovat cizí majetek (Klinika). Dovedete pochopit, že v našem politickém systému, vycházejícím z volné soutěže politických stran a volebního zákona podle zásad poměrného zastoupení, politické strany a hnutí prostě n e m o h o u prosazovat své předvolební programy, pro které byly voliči voleny? Musí prosazovat programy koaliční, které jsou na hony vzdáleny oněm programům jednotlivých politických stran a hnutí. Programy které nebyly voleny ani jedním občanem a které jsou tedy nelegitimní? Celá tato skutečnost není ničím jiným než opět typicky českým pokusem (který nefunguje) o systém "chytré horákyně". Jakákoliv koalice totiž není nikdy ani levá, ani pravá, ani středová. Je to kozopes, něco mezi tím. A to nikdy fungovat nemůže a také to nefunguje. Celý tento diktátorský systém je založen na vládě a moci politických stran nad občany.

M. Prokop 29.4.2016 10:30

Re: Pane Jelínku,

Ano, ale ...

Při většinovém volebním systému, zvláště pak jednokolovém, se může stát, že vládne někdo, podporovaný baj voko pětinou voličů. (Přesto bych dal většinovému systému přednost) Dvoukolový pak taktéž vyžaduje koalice, byť třeba neformální.

P. Čech 29.4.2016 17:46

Re: Pane Jelínku,

Tak za prvé. T.zv. většinový jednokolový volební systém není skutečně většinový. Může vygenerovat vítěze, který nedosáhne nadpolovičního počtu hlasů - většiny. Potom je nutno tvořit koalice, což je neefektivní a nefunkční. Jedině dvoukolový většinový volební systém v ž d y produkuje vítěze, ktzerý obdržel nejméně 50%+1 hlas voličů, tedy skutečnou a jedinou většinu. Dvoukolový systém nevyžaduje žádné koalice. Zvoleni jsou zástupci občanů a nikoliv zástupci politických stran. Schvalování jakéhokoliv zákona nepodléhá žádné politické ideologii a důraz je kladen na účelnost, funkčnost a odbornost návrhu. Při hlasování se vždy najde nějaká většina, která zákon schválí. Neschválí-li jej, potom se vždy jedná o špatný návrh, který si většina zástupců občanů ani většina občanů nepřeje. Ve skutečně demokratickém systému potom mají občané ještě ve svých rukou nástroj, pomocí něhož mohou zvrátit rozhodnutí svých zástupců, pokud s ním nesouhlasí. Ovšem silně pochybuji, že by se zástupce občanů v tomto demokratickém systému choval a hlasoval v rozporu s vůlí svých voličů. To by dlouho tím zástupcem nebyl.