6.5.2024 | Svátek má Radoslav


Diskuse k článku

POLITIKA: Zrada elit

Řekněme si to nahlas a bez příkras. Protože na Západě prožíváme už nejméně dvě dekády zradu vládnoucích elit.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Rychlý 16.12.2017 8:51

Referendum? Volby?

Třetina obyvatel této země je slabá duchem. Každý sedmý občan je debilní nebo dementní nebo alkoholik. Zhruba polovina obyvatel této země má podprůměrný intelekt.

Těmto lidem - je to tedy polovina národa - uniká ona složitá mnohotvárnost, komplementarita, mnohoznačnost světa.

(M.Zeman).

A to ještě prosím zapomněl na uplácení voličů slibováním různých dávek a sociálních bonusů. Jó volič, to je panečku pán.

Referendum v Česku? Pro mne je to jen další hračka (zbraň) do rukou manipulátorů s veřejným míněním.

J. Bruner 16.12.2017 8:46

Re: Neměl bych nic proti zavedení

ano, vím co jsou argumenty, ale nevím na co cílíte a jakou roli by měly hrát paragrafy.

O. Uživatel 16.12.2017 8:34

Uživatel požádal o vymazání
J. Bruner 16.12.2017 8:20

Re: Neměl bych nic proti zavedení

volby i referendum jsou obé vyjádřením stanoviska jedince a k tomu používá každý svůj mozek.

J. Kunes 16.12.2017 8:13

Cesi zadne elity nemaji

Cesi jsou plebejsky narod, ktery zadne elity nema. Ne, ze by v Cesku nevyrustali lide, kteri by se dali elitami nazvat, ale ceska spolecnost je nerespektovala a nerespektuje. Typicky je priklad ceskoslovenskych vojaku z druhe svetove valky nebo v dnesni dobe treba chartistu (coz je malem pejorativni oznaceni). V Cesku se opravdovym elitam dostane maximalne poklapani po rameni (casto az in memoriam), ale k vedeni je spolecnost nepusti. Takze Cesi to vlastne vyresili, nema je kdo zradit.

J. Schwarz 16.12.2017 7:31

Re: Neměl bych nic proti zavedení

Brožura by musela obsahovat stanoviska a argumentaci obou / všech / stran na úpravy, kterých by se referendum týkalo. Takže je velice nepravděpodobné, že byste s celou brožurou nesouhlasil...

J. Krásenský 16.12.2017 7:00

Re: Neměl bych nic proti zavedení

Pan Pospíšil psal o referendu, nikoliv o volbách. O referendu o vstupu do svazu evropských socialistických republik. O ostudě, která referendu předcházela, o nerovných podmínkách pro obě strany, o lhaní, podvodech a zamlčování.

V. Kotas 16.12.2017 5:38

Co by nezrazovali, když jsou královsky placeni a

žádný trest ( okamžitý ) za zradu je nečeká.

J. Bruner 16.12.2017 2:36

Re: Neměl bych nic proti zavedení

na co brožuru, copak před stávajícími volbami nějakou dostáváme? Lidé mají brožuru ve své vlastní hlavě. A jak bych měl postupovat, když bych s obsahem brožury nesouhlasil? Měl bych zahodit brožuru nebo hlavu?

J. Pospíšil 16.12.2017 2:04

Neměl bych nic proti zavedení

všech druhů referenda, jak je mají ve Švýcarsku, se všemi pravidly, která se k jednotlivým druhům referend vztahují u nich.

Jenže u nás bylo zatím jediné referendum, a to tato pravidla, jaká mají ve Švýcarsku vůbec nesplňovalo. Naprosto jednostranná propaganda, a to za státní peníze, naprosto jednostranné informace medií, často přímo formulace, že Ano je jediná možnost, označování těch, kteří vyslovili pochybnost za ty, co chtějí vyvolat nedozírné následky a tak. Ani náznak toho, že by do každé rodiny měla přijít před referendem např brožůra, která shrnuje názory a argumenty (včetně rozborů a finančních důsledků) obou stran referenda a která poskytuje oběma stranám stejný prostor.

A bez těch pravidel, jaká mají ve Švýcarsku, není referendum o ničem demokratickým nástrojem. Bez těch pravidel je nástrojem přímo proti demokracii. Bohužel nevidím u těch, kteří referendum o kdečem prosazují, ani náznak toho, že by taková pravidla chtěli zavést. Možná, že o takových pravidlech ani neví.

K. Pavlik 16.12.2017 1:49

Karel 4 a prima volba

Pokud se nepletu tak tady je (muj asi nepresny citat ) z jeho vlastniho zivotopisu:

Z volitelu (pri volbe Karla za rimskeho cisare) jeden byl jeho otec, druhy stryc, treti a ctvtry koupeny silou zlata - no jestli tomuto nerikate prima volba tak potes panbuh.