6.5.2024 | Svátek má Radoslav


Diskuse k článku

POLITIKA: Zpátky, nebo s Paroubkem?

Moravané stojí v bezvýchodné situaci u zdi pražské královské obory a nepřítel zle dotírá. Nikoliv, nejsme uprostřed vřavy bitvy na Bílé hoře, kdy pluk Moravanů neměl kam ustoupit, ani si nestýskám nad tím, že moravští patrioti po Listopadu neobhájili svou chuť obnovit cosi na způsob zemského zřízení.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Sulc 26.1.2012 1:49

Jak vidim, stale se zvani o "pluku Moravanu"

 Ne, to nebyli Moravane, obyvatele Moravy. To byli nemecti zoldneri ve sluzbach moravskych panu, kteri, na rozdil od panu ceskych, svym zoldnerum platili. Proto bojovali a ti druzi, bez penez, radeji utekli. A proc ne? Je priliz mnoho pover, ci spise lzi v narodni historii, ktere se do omrzeni opakuji.

V. Heidlerová 25.1.2012 15:00

Jsem Čech rodu moravského

Já jsem Češka rodu moravského a nikdy by mne ani nenapadlo zvolit si národnost "moravskou". Udivuje mne, že je naše ústava tak benevolentní, že umožňuje i takové zhůvěřilosti, jako zvolit si národnost. Národnosti mají být stanovené a vyjmenované podle nějakých pravidel a zásad a ne ponechané na libovůli volby popletených jedinců. Tak se může stát, že cigán je naráz národnosti české, ačkoli huhlá vychodňársky a cigánsky, vínem omámený Moravák si vymyslí moravskou národnost a tak podobně. Národnost je konstanta, děděná po předcích a po jazyce a ne nějaká "proměnná" - třeba různě při různých sčítáních. Taková možnost vede k naprosté popletenosti národa, k neúctě k historii, předkům, jazyku, ke státu atd. Když jsem pod značkou "Češka" přežila 2 okupace, nevím proč bych tu značku měla  měnit. A dění v moravských stranách mne vůbec nezajímá.

J. Ráž 29.1.2012 18:06

Re: Jsem Čech rodu moravského

Podle definice použité při sčítání lidu 2011  není pro určení národnosti v České republice rozhodující mateřská řeč ani řeč, kterou člověk používá nebo lépe ovládá, ani etnická příslušnost,  ale k jaké národnosti se hlásí je projev jeho vlastního rozhodnutí.

A tak například já jsem, použiji-li Váš příměr,  Brňák rodu Moravského. Hlásím se k Moravské národnosti na základě vlastního rozhodnutí, stejně tak jako Vy z vlastního rozhodnutí se hlásíte k národnosti České. A nikdy by mne nenapadlo o Vás tvrdit, že jste omámená třeba Becherovkou když  jako členka rodu Moravského volíte národnost Českou. Rozhodnutí k jaké národnosti se hlásíte je čistě Vaše soukromé  rozhodnutí, stejně tak jako bylo vlastní rozhodnutí skoro 300 000 občanů ČR přihlásit se  k národnosti Moravské! K jaké narodnosti se kdo hlásí nesmí být předmětem jakékoliv nedůstojné kritiky

A. Reček 25.1.2012 10:36

Je to tak.

Je to úděl každé ministraničky. V r.1990 se rozmáchli na Moravě svým národovectvím a dost lidí při volbách na Moravě jim dalo aspoň jeden z tehdejších tří hlasů. Proto měli své lidi ve Sněmovnách lidu i národů a v ČNR. Jenže na podzim v listopadových komunálních volbách bylo dost lidí překvapeno, odkud politicky pocházejí jejich kandidáti do obecních a městských zastupitelstev. Téměř polovina byla původně z KSČ a to byl signál pro občany k opatrnosti. Proto v r.1992 se HSD-SMS prosadila už jen do ČNR, jako poslední postupující strana. No a nedostatek členstva v obcích pak vedl k tomu, že se vytratili z širšího povědomí lidí. Samozřejmě i boj o korýtka ve vedení byl příčinou úpadku. Jejich osudem je zánik, který je údělem každé ministraničky. Nevím zda partaje typu pí.Bobošíkové, Zemana nebo Macha budou úspěšné i v letošních krajských či senátních volbách. Nemají totiž patřičnou členskou základnu.