28.5.2024 | Svátek má Vilém


Diskuse k článku

POLITIKA: Zní zrady zvon

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Š. Šafránek 19.11.2010 11:41

Re: V zastupitelské demokracii

Dobrý den. Považuji za pochybené tvrdit, že všechny možné varianty koalic jsou ekvivalentní. To je úplná rezignace na program, kterým své voliče strany nalákaly! Není pravda, že TOP09 koalici s ODS nechtěla. Pouze nechtěla, aby na radinici seděli z ODS ty nejprofláklejší osoby. Kdyby to totiž připustila, byla by pak sama obviňována z přistoupení na korupční hrátky. Argument, že TOP09 ještě nic nedokázala, je dost lichý. Důležitější je totiž síla mandátu, který dostala od BÝVALÝCH VOLIČů ODS. Také není pravda (to ovšem vy ani netvrdíte, tak to nevztahujte na svůj příspěvek), že při správě obecních věcí má jít pravo-levá ideologie stranou, protože jde hlavně o to uklížení chodníků a psích hovínek. Praha má rozpočet jako kdejaký menší stát! A je dost důležité, zda se vyplácá na dotované jízdné atd.

Š. Šafránek 19.11.2010 11:32

Bratrstvo

Já to tedy vídím asi takto: je docela přesně spočítáno, že hlasy, které letos v Praze obdržela TOP09 jsou přesným rozdílem mezi hlasy získanými ODS před čtyřmi lety a dnes. ODS se zkrátka mimo jiné pomstila oněm zrádným odpadlým voličům, kteří jí 20 let pomáhali udržet si korýtko a nyní preferovali konkurenci. Co mě velmi zaráží je paradox, že ódéesáčtí příznivci velké koalice na pražském magistrátu (ve zdejších diskusích všem známé osoby) vůbec neřeší to, že premiér Nečas a stranické vedení vystoupilo proti (i když to je asi divadýlko pro masy). A též dotyční vůbec neřeší programové perly nové koalice, jakými je např. jízdné či vstupenky zadarmo. Jde zkrátka o bratrstvo, které by bylo schopno prohlásit, že červená je modrá, pokud by Václav Klaus naznačil, že si myslí totéž.

V. Novák 19.11.2010 11:27

Kdo kdy zrušil preferenční hlasy?

O Praze víte prd - resp. víte prd o jiných zmíněných městech. Že v Kardašově Řečici bude asi bezpečněji - o tom žádná. Ale na velkoměsto je Praha poměrně bezpečná.

V Praze funguje MHD, škoda jen, že se ODS nepodařilo více omezit individuální dopravu. I když magistrát využil situace po povodních pro některá vylepšení a preferenci MHD.

Strana, která nedosáhne na 5%, je na dvě věci. Vlastně na tři - ještě na zlost, neb může mít lidovecký vydírací potenciál.

K. Janyška 19.11.2010 9:16

Tak to bylo ! Dzp.

http://virtually.cz/journal/?q=node/2136

J. Kulheim 19.11.2010 9:05

V zastupitelské demokracii

má každý z nás možnost volit, být volen nebo účastnit se přípravy programu strany a přesvědčit většinu o tom, že jím navrhované řešení je to nejlepší. Volič volí takovou stranu, která má šanci realizovat program, který odpovídá jeho zájmům a přesvědčení.  V ČSR ani v Praze nedostala žádná  strana  víc jak 50% hlasů a proto musela hledat koaličního partnera dělat kompromisy.

Byly tři možnosti. TOP+ODS, TOP+ČSSD, ODS+ČSSD. TOP o koalici s ODS neměla zájem. Lídři chytračili a jak se často stává, přechytračili. Zbývaly možnosti ODS+ČSSD nebo TOP+ČSSD.  Která z těchto variant je lepší? Pro voliče ODS pravděpodobně ta první.

Kdo jde politiky má zájem řešit věci veřejné nebo účastnit se řešení věcí veřejných  v pozici, ne v opozici. .  

Nevážil bych si strany, která bude trpně přihlížet jak ji vodí za nos strana, která zatím nic nedokázala. Někomu se nelíbí koaliční smlouva. Ta se většinou nelíbí nikomu. Někomu se nelíbí výsledek vole a jde je řešit ke koňovi nebo jde demonstrovat, aby dostal peníze, které nikdo nemá. Chce vládnout za každou cenu. Takové řešení je nepřípustné.

P. Čulík 19.11.2010 8:57

Re: Kdyby v Praze nezradila TOP 09 bylo by všechno v pořádku !

Janyško, Janyško, vy vždycky neomylně prokopnete buben.

J. Kulheim 19.11.2010 8:39

Re: Nevadí mi koalice...

Vítězem voleb jsou strany, které se dokáží domluvit a v zastupitestvu mají víc jak 50% křesel.

F. Pavlis 19.11.2010 8:36

Re: Do leva a nebo s Klausem?

A vaše optika, pane Brodský, je zaměřena kam?  Podpis ČSSD na koaliční smlouvě znamená co? Nedržela tato strana ten kbelík s ODS snad společně ? Nejste tak trochu mimo mísu se svým "hnojem" ? Volitelná slušná strana v této zemi není, ale fanynek té či oné je stále dost a zarytých. Na levici převažují. Nekulháte doleva? Ústava vám to zaručuje. A Klaus už má jen pár let a po něm sotva bude někdo, nad nímž by národ jásal ve sjednocených řadách. Tvrdíkovy legie mají ještě tak dvacet let životnosti. Co ovšem bude s politikou modrých i oranžových za těch dvacet let si netroufne odhadnout ani Prognostický ústav...domnívám se...

J. Běle 19.11.2010 8:28

Nevadí mi koalice...

Je jen důsledkem hloupého volebního zákona. Vadí mi pozice vítězů. Jak v Parlamentu tak v Praze koukali dnešní páni dnešní opozici po sečtení hlasů ve volbách  na záda.

K. Janyška 19.11.2010 8:21

Kdyby v Praze nezradila TOP 09 bylo by všechno v pořádku !

Kdo to nevidí, je slepý !!! Dzp.

P. Čulík 19.11.2010 8:19

ti lidé, co Smíchov znají, (třeba já, co tu 30 let bydlí) vědí,

že i bez Jančíka by se Smíchov zlepšil, ostatně v Praze 6 ho neměli a mají krásnou Ladronku s parkem. To je logika jak za komoušů, koukejte, kolik jsme postavili dálnic a bytů, vtip je v tom, že kdyby tu nebyli, bylo by toho víc a v lepší kvalitě. 

"A jestli mu něco zůstalo v kapse? To už lidi tolik neřeší" - Jak kdo, pane Vlku, jak kdo. Já to řeším a proto chci, aby ta stará garda zmizela.

A přirovnání k Zeman&Klaus: ať si o nich myslím ledacos, těm alespoň nešlo primárně o to si nakrást. To si o té bandě na magistrátu ovšem nemyslím ani náhodou.

F. Eliáš 19.11.2010 8:14

Re: Do leva a nebo s Klausem?

Byla, kromě ODS, jiná pravicová strana? Teď se jedna objevila a voliči ODS k ní přejdou.

F. Eliáš 19.11.2010 8:10

Kecy

Kdyby teď byly volby, zanikne v Praze ODS. Bohužel se nelze s nikým vsadit, volby nebudou. Stále se zapomíná na moc hlasu voličů. Nenaslouchat jim se musí zákonitě vymstít.

J. Kulheim 19.11.2010 8:04

Re: Do leva a nebo s Klausem?

.......současný hnůj na hlavě voličů ODS není dostatečně smrdící........

Tomu nerozumím. Já jsem si myslel, že občané viliči volí stranu proto, aby měla co největší vliv na řešení věcí veřejných v obci.

J. Kulheim 19.11.2010 7:58

Re: Ale?

Vy jste žil v Londýně či v Paříž nebo v Římě?

J. Veselý 19.11.2010 6:53

Ale?

Takovou snůšku nesmyslů jsem už dlouho nečetl. Praha že je jedna z nejbezpečnějších? Haha. Tohle napíše jen někdo kdo tam nežije. A volební fraška? Pár lidí dojde a zaškrká lidi kteří se tam vetřeli, ale nikdo nemá šanci zvolit ty, kteří by za to stáli - brání tomu např. protiústavní zákon o 5%, brání tomu protiústavní kauce a jak praví klasik: Kdyby volby k něčemu byly, už je dávno zakážou, což dokazuje jak rychle zrušili preferenční hlasy.

P. Brodský 19.11.2010 4:16

Do leva a nebo s Klausem?

Středeční demonstrace proti "velké" magistrátní koalici jsem se také zůčastnil. Samozřejmě nikoliv proto, že bych se cítil zhrzen jednáním některé z koaličních stran. Právě naopak.Skutečnost, že ODS se nakonec zkoalovala s ČSSD mě  naplnila spíše nadšením. Za vynikající pokládám také skutečnost, že si koaliční strany přibraly do kontrolního orgánu KSĆM. Ta bude v nastávajících čtyřech letech  střežit poctivost magistrátních papalášů.

Ne, nečekám, že staronový magistrát bude zastupovat zájmy pražských voličů. To ani náhodou.Celá záležitost má ale podle mého názoru velmi pozitivní výchovný dopad na primitivnější, Klárou Issovou zosobňovanou část postkomunistického voličstva, které od dob, kdy Václav Klaus zvedl na ulici Havlem pohozené vedení Občanského Fóra, je vychováváno v přesvědčení, že tradiční soupeření mezi parlamentní levicí a pravicí je pokračováním komunistického třídního boje jinými prostředky. Jinak řečeno, že jde vlastně o zápas demokracie proti komunistické totalitě, zápas, ve kterém je levice pokračovatelem komunistů, zatímco pravicové strany jsou obhájci demokracie.

Lidovým masákům, žijícím v těchto primitivních představách , vylila ODS svou velkou koalicí na hlavu kýbl močůvky, (Okolnost, že na pražském magistátě se dělá "Jen" obecní politika lidé oprávněně neberou moc vážně.. Ona totiž ta pražská obecní politika má dimenze téměř celostátního charakteru.)

Za ten kýbl močůvky je podle mého názoru nutno pražské ODS poděkovat. Na druhé straně se obávám, že stejně jako její první dávka v podobě Klausovy oposmlouvy, ani současný hnůj na hlavě voličů ODS není dostatečně smrdící, aby to otřáslo jejich loajalitou. Věrnost voličů ODS, jejich láska k Václavu Klausovi, je natolik silná, že připomíná lásku jejich předků, komunistů padesátých let k soudruhu Stalinovi. A s těmi, jak známo, moc neotřásly ani odhalení roku padesátého šestého. Takže moc nevěřím těm komentátorům, kteří se domnívají, že si ODS svým současným postupem podepsala rozsudek smrti.  

V. Michl 19.11.2010 0:34

No doufejme.

že jim to ve vládě s drobnými problémy vydrží. To, že je Kalousek nezvládnutelný, víme všichni. A to, že to TOP v Praze překombinovala a tudíž prohrála, je jenom její věc. Ale to, že v Praze 1 - 2 tisíce TOP voličů manifestovalo na nezákonná - neohlášená manifestaci, kterou policie nerozpustila je také pravda. Můj názor je sice také zrušit povinnost ohlašování demonstrací, ale to neznamená, že se stývající zákony nemusí dodržovat. A proč zde někdo zákon nemusí dodržovat? Platí zde pro každého něco jiného, když se všude vykřikuje "padni komu padni"? Jsme si všichni rovni, ale někteří jsme si rovnější. A kde jsou naši novináři?