23.4.2024 | Svátek má Vojtěch


POLITIKA: Zní zrady zvon

19.11.2010

Ještě že není mezi našimi novináři nějaký ten velký a pohotový básník, co by rychle napsal nějakou tu ódu na „Zradu na magistrátě“. To bychom si početli. Však i kolega Aston se poněkud rozvášnil, leč čtenáři a diskutéři, jak se zdá, už tak rozvášnění nebyli. Což bývá u článků na Psu skoro vždycky obráceně.

Tištěné noviny jsou plné palcových titulků, jak politici zradili „voliče“ a nakonec i ty komundírové jsou na radnicích… achich, achich, co teď jen s námi bude?

No bude to, že budou vládnout ti, co jsme si je zvolili. Tak už to v téhle „demográcii“ bejvá, že. Pamětníci si pamatují na nebezpečenství všeliká, jež na zem naši padla… … Já jsem se naposledy nechal takhle zblbnout v době „opoziční smlouvy".

„Sbohem mé naděje, nic vám už nezbude, … sbohem a šáteček,“ lkal jsem tehdy s ostatními při představě, že Miloš (Zeman) a Mirek (Šlouf) dostanou tuhle zemi do pazourů a můj letitý známý Jan (Kavan), levicový mluvka a milovník eurolevičáctví, bude vládnout naší zahraniční politice. Konec demográcie…. Obával jsem se.

No, pak Miloš konečně zlikvidoval bankovní socialismus, což Klaus nezvládl, neboť mu v tom jeho „kamarádi“ z bankovních dob nedovolili a čemuž se předtím též ČSSD a další partičky bránily. Takže po privatizaci bank mohl konečně začít skutečně „kapitalismus“ v Čechách a hlavně - dneska na tom nejsme jako Maďarsko. Pak udělal dohodu z Melku, takže nás přestalo uražené a pomatené Rakousko, plné nezastírané nechuti vůči všemu českému, všude blokovat. Postavil se za Izrael a teroristy označil za teroristy, což si předtím žádný „moderní Evropan“ dlouho nedovolil a z čehož měli eurohujeři málem mozkovou příhodu.

Po těchto zkušenostech jsem začal být ve svých soudech na politiku opatrnější.

A myslím, že nejsem sám. Přes mnohaměsíční mediální masáž se nezdá, že by byli občané nějak zvláště naštvaní, že zatímco „nahoře“ se to fackuje, až lítají nudle z nosů, tak že dole se spíše spolupracuje. Nebo alespoň někde. Pseudodemonstace to dokázala. A nebyl tam, jak psaly noviny, „tisícihlavý dav“, ale pár stovek podivných figur. Na Václaváku se totiž sešly zase tytéž postavy, co stále požadují nějaké „odchody“ a „očištění“ a sami nedokázaly za dvacet let nic než plno řečí a dojemných diskuzí v televizi. Za půl hodiny byl konec.

Media byla celá natěšená na senzaci a kde nic, tu nic. Za tento svůj „propadák“ si mohou více méně sama. Neustále čtenáře zahrnují pseudoaférami, pomluvami a špinavostmi a svět kolem je poněkud jiný. A lidi už si toho všímají. Už je to tolik nebere .

Co se z tisku nového dozvědí? Konkrétně o Praze? Pomluvy starosty Prahy 5 s neustále se opakujícími řečmi, jak „najížděl na obecního policajta“, což jsme četl asi tisíckrát a nikoho už to nebaví, o tom, jaký je to prý lotr a jak krade, ale důkaz žádný, jen kecy .A celé je to poněkud kontraproduktivní, když ti lidé, co Smíchov znají, vědí, jak se za jeho „vlády“ Smíchov změnil z odporné čtvrti plné špíny, opilců, cikánských kapsářských klanů a zchátralých budov ve velice solidní čtvrt s centrem, které by mu mohly daleko „světovější„ města závidět. A jestli mu něco zůstalo v kapse? To už lidi tolik neřeší. Nějaký „nový" starosta s holým zadkem a planoucím zrakem plným „squělých plánů„ je jim spíš neapetýtlich.

Taky by si mohli novináři všimnout, že staré finty už nefungují. Už jsou ohrané. Takže třeba ani mnohaleté mediální úsilí zničit Čunka nějak v jeho rodném městě nevychází. Dokonce když se ho připodělaní místní funkcionáři na rozkaz „shora“ zbavili, byla na malém městě Vsetín na jeho podporu větší demonstrace, než v milionové Praze proti koalici ODS-ČSSD. A vsetínským funkcionářům již je určitě jasné, že to pěkně podělali. A že jim to příště voliči spočítají.

Jako Pražáka už mne unavují všechny ty pseudoaféry typu Blanka, kdy se z komára dělá velbloud. Jako by třeba nikde jinde tunely nepropadaly . Kousek od nás v Německu zahučela do tunelu země i s budovami a lidmi v nich. V New Yorku takovýhle malér řeší už asi 20 let, co jim to tam propadlo. Takže to si fakt novináři myslí, že žijeme v době, kdy nebyl internet a televize a za hranice se jezdilo na výjezdní doložku? Takže nikdo nic nevěděl?

Co se týče voleb, obě strany, co to nakonec projely, tedy TOP 09 a VV, nemají v Praze v podstatě důvěru. Tu, co měly, prošustrovaly. VV si to prohrála naprosto nedůvěryhodnou Reedovou, které mají Pražané plné zuby za její cyklostezky za stovky milionů hned o volbách, a TOP 09 od voleb mimo Tůmu neukázala nikoho rozumného. Koho by Pražáci chtěli na radnici vidět. Bankéř Tůma je jen plakátovou tváří a po podpisu dohody vzadu ječící Kalousek jen potvrdil mínění většiny, že magistrát bez Tůmy-Kalouska bude lepší než s nimi.

Trvá to poměrně dlouho, ale konečně lidem dochází, že plná huba hesel ještě neznamená, že se najíme. Nikdo z pražských voličů asi není moc nadšen touhle koalicí, ale přesvědčovat lidi, že se vlády na Prahou zmocnili dvojníci pirátského kapitána Morgana, je poněkud zpozdilé. Nehledě na to, že pirát Morgan byl nakonec velice úspěšným guvernérem Jamajky.

A už vůbec je mi protivné to novinářské vykřikování, že se ODS a ČSSD někde odporně spojují s KSČM na radnicích. KSČM tady dávno nemusela být. Ovšem vždyť to byli právě novináři a lidé dnes spojovaní s TOP 09 a všelijakými demonstracemi a aktivitami „děkování a odcházení“, co přesvědčovali národ, že zrušení KSČ by bylo nemorální. Tak co chtějí?

Uvidíme, co udělá nové vedení magistrátu. Za dosavadního patřila Praha i se všemi maléry mezi nejbohatší regiony Evropy. A také třeba mezi hlavní města s minimální kriminalitou – třeba v porovnání s Londýnem či Paříží, o Římu ani nemluvě.

Smlouvou ODS-ČSSD nevyšly nějaké ty dalekosáhlé plány někomu jinému. To se tak už stává. Ale tvrdit, že ODS si podepsala rozsudek smrti a podobné kecy, je trapné.

No a jedna věc už je hned na začátku na té smlouvě sympatická. Obě pražské organizace se emancipovaly, vytrhly se z područí stranických sekretariátů a těžko si tak nějaký nový Paroubek bude z ČSSD dělat stranu jednoho muže a zavádět pinglovský socialismus . A vedení ODS snad pochopí, že hoši se špičatýma botkama nejsou to pravé a že je potřeba s lidmi mluvit. A vysvětlovat a přesvědčovat. Že jim volby Klausova tenisová raketa nevyhraje. A ne jako Bém, který, ač psychiatr, by asi býval sám potřeboval psychiatra, aby mu vysvětlil, že když to lidem nevysvětlíš ty, tak jim to „vysvětlí“ jiní jinak.

Takže žádný „zrady zvon“, ale jen nulová schopnost koaliční spolupráce VV aTOP 09. A ve vládě bude sranda. Jen aby nebyla moc velká.