12.5.2024 | Svátek má Pankrác


Diskuse k článku

POLITIKA: Ženy v domácnosti jsou podle ČSSD paraziti!

Tento týden mě skutečně nadzvedl návrh ministryně sociálních věcí Jany Maláčové. Požadovat zrušení slevy na dani pro nepracujícího manžela a nazvat to kapesným, které stát dává těm, co nepracují, je nejen nesmysl, ale naprostá urážka těch, kdo zůstali v domácnosti.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Šejna 4.10.2019 11:36

Co myslíte tím "před pár lety"?

Já podnikám od roku 2008 a tohle se za tu dobu vůbec nezměnilo.

D. Polanský 4.10.2019 11:29

Manželka byla ještě za socialismu s dětmi 10 let doma. Žili jsme pouze z jednoho platu, ale nikdy jsem toho nelitoval. Děti byly v pohodě a já také. Vlastně nejhůř byla na tom manželka, jelikož nám dělala veškerý servis. Většina žen jde do práce nejen kvůli love, ale dobře ví, že doma (tedy pokud jsou děti) se namaká více než v práci.

J. Tachovsky 4.10.2019 11:10

Pred par lety to tak nebylo. A stalo nas to nekolik desitek tisic. Jde o pausalni naklady

J. Ptáček 4.10.2019 10:38

"Žena je jediné dobro, které na světě máme." Napsal kdysi moudrý Bohumil Hrabal. Tak se toho držme!

M. Šejna 4.10.2019 10:26

Jaké paušály máte na mysli?

Pokud si uplatňujete paušální náklady, tak nárok na daňovu slevu pro děti a na vyživovanou manželku máte.

Pokud platíte paušální daň, tak samozřejmě nárok na slevu nemáte, protože paušální daň je paušální daň a nelze z níc cokoli ještě navíc odepisovat.

P. Lenc 4.10.2019 10:08

To je jediné, s čím mohu co se týče návrhů Maláčové a socanů souhlasit.Jinak tyto pijavice nemohu ani cítit.

L. Harvánek 4.10.2019 10:01

To už je úplně jiný případ a nedostatek našeho sociálního systému. I ten by bylo potřeba reformovat.

L. Harvánek 4.10.2019 9:59

Manželka kovozemědělce určitě nebyla tím, kdo by nepracoval. Už sám název napovídá: kovo... pracuje v průmyslu a ....zemědělec znamená doplnění zdroje obživy o produkci z nevelkého zemědělského hospodářství. A i o to se někdo musel starat a byla to výhradně žena. A ta se samozřejmě starala i o děti.

Jenže ten křik okolo je tak nějak zbytečný. Odebrání slevy na dani pro nepracující manželku znamená, že ona manželka obstarává manželovi domácnost a nepečuje o děti či blízké příbuzné, kteří se o sebe už nemohou starat.

H. Fátor 4.10.2019 9:59

Tak ono by se jistě dal sebrat příspěvek i těm, kteří jsou doma oba dva a ani jeden z nich vlastně žádnou nabízenou práci nechce, ale to už by zase mohl být oheň na střeše ;-)

J. Tachovsky 4.10.2019 9:41

Na financaku i danovy poradce mi rekl, ze nemam narok, protoze uplatnuji pausaly, takze nesmysly tu pisete vy

M. Šejna 4.10.2019 9:35

Pane Tachovský,

nepište nám sem nesmysly. Každá OSVČ má nárok na uplatnění slevy na dani za nezaopatřené děti a za nepracující manželku. Je Váš problém, že jste si tuto slevu neuplatnil při daňovém přiznání.

Také byste si měl uvědomit, že manželka na mateřské není nezaopatřená manželka. Tou se stává až po skončení mateřské dovolené. Teprve pak mužete (podle stávajících zákonů) uplatňovat slevu i na ni.

J. Anděl 4.10.2019 9:13

Vím, že to je něco jiného, jen jsem z toho všeho udělal jednu větší obecnou skupinu. Připadalo mi, že pro účely toho příspěvku to funguje a stačí.

J. Tachovsky 4.10.2019 8:42

Mate v te uvaze nepresnost. Sleva na dani neni zadna socialni davka, kterou by stat vyplacel. Sleva na dani je to, co je vase, ale stat vam to nesebere.

J. Tachovsky 4.10.2019 8:40

Jaka ekonomicka zavislost ? Penize jsou prece spolecne. Jeden vic vydelava - zpravidla muz, jeden vic utraci - zpravidla zena.

J. Tachovsky 4.10.2019 8:39

Vubec ten stat to vede silne protirodinne. Napriklad u nas. Manzelka porodila a zustala doma. Krome toho, ze nedostavala plat jsme prisli o slevu na dani pro deti a ji. Ja jsem si to jako OSVC uplatnit nemohl. Je pravda, ze na rodicovske jsme dostali zpet mensi cast toho, co odvadime, ale stejne.

Dalsi rok jsme museli provadet naprosto formalni komedii s tim, ze se taky zaregistrovala jako OSVC, ja jsem na ni prevedl cast prijmu a uz se ty slevy uplatnit mohly.

Cely ten system je o tom, ze kdyz jsem meli dalsiho potomka, tak nam stat naparil vetsi dane.

B. Hudzieczek 4.10.2019 8:27

Pracující muž a žena v domácnosti byly pravidlem ještě po 2. světové válce. Teprve bolševici nahnali ženy do zaměstnání, protože snížili mzdu zaměstnaným mužům. Jsou země, ve kterých tento standard dále funguje.

Negativem tohoto stavu je jednoznačná ekonomická závislost vdaných žen na svých manželech a z toho vyplývající společenská nerovnost mužů a žen. Ale vesnické a kovozemědělské komunity byly na tomto modelu závislé.

J. Anděl 4.10.2019 6:39

Předesílám, že neznám nuance zákona, zajišťujícího slevu na dani pro manžela v domácnosti. Možná se v něčem tedy pletu...

Paní Maláčová, zdá se mi, nevědomky odhalila základní slabinu všech dávek, podpor a slev na daních: vláda nemá a nemůže nikdy mít kontrolu nad tím, co občan danou slevou poctěný skutečně dělá.

Taková žena či muž v domácnosti může makat od nevidím do nevidím, nebo taky klidně může jenom popíjet kafíčko, sledovat seriály na Netflixu a chatovat na Facebooku. Může. Netvrdím, že to takhle je, jen to, že to vláda nemá jak kontrolovat. A je relativně jedno, jestli tam doma má oficiálně registrovanou osobu v trvalé péči, neboť ani u té nemůže úředník vědět s jistotou, je-li o ní pečováno svědomitě, nebo jen jakž takž.

No. Protože nejspíš statisticky nebude mnoho rodin, kde je jeden člen domácnosti doma a kde by zároveň volili ČSSD (ono nebude obecně tak moc rodin, kde je jeden člen domácnosti doma, stejně jako obecně není moc domácností, které by volily ČSSD, viz výsledky voleb), zvolila se snadná oběť pro deklamaci zdánlivého narovnání tohoto stavu a navléknutí škrabošky zastánce spravedlnosti.

To je takový všeobecný nešvar (jeden z nešvarů - soudobé) politiky. Že nepracuje jen na cizelaci zákonů, které mají potírat zločin a zjednodušovat veřejný život občana jasnými a srozumitelnými mantinely, nýbrž vozí se po vybraných skupinách občanů, pokud je naděje, že bude víc těch, kteří jim jejich život mají za zlé či jim závidí, než těch, kteří budou změnou negativně dotčení relativním zhoršením podmínek.

Druhý nešvar spočívá jednoduše v levicové politice, která má, jak se zdá, ve výsledku jediný cíl - sehnat někde prachy na rozpočet, ber kde ber. Porovnej čtenáři s cílem cizelovat zákony za účelem potírání zločinu a zjednodušování veřejného života občana.

J. Strakoš 4.10.2019 5:28

To ČSSD opravdu nedomyslela - nejedná se o dávku, ale slevu na dani, takže ten, kdo ji dostane, musí pracovat. Ale možná si spočítali, že takový už nebude volič ČSSD. Což je bývalé dělnické strany trošku ironické.