3.5.2024 | Svátek má Alexej


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Ladislav N. 9.3.2007 16:13

Re: Re: To Geront a demokrat

Proč zrovna do zemědělství? Na to, jak se stát k občanům chová, stačí si pořídit živnostenský list a začít dělat. Nemusí být člověk zrovna zemědělec. Ale lidem kolem "Paroubkovy kliky", co je jim půda dobrá akorát jako investiční majetek vhodný ke "spekulaci", tohle nic neříká. Ti se živí jenom dokořán otevřenou hubou...

Ladislav N. 9.3.2007 16:07

Re: Ladislave N, ale on nemá pravdu !

No, pojem "ekozemědělec" je pro mě tak trochu nesmysl. Na druhé straně, co má co vláda ještě vlastnit zemědělskou půdu, když dosud řada restituentů nebyla seriózně odškodněna?

O tom,  jak  restituce  na venkově probíhaly,  mám info  přímo od restituenta, včetně popisu chování "transformovaných" JZD.

Problémy zemědělců  v pohraničí  neznám,  a je logické,  že ti čeští jsou  po  desetiletích totality v konkurenční nevýhodě oproti např. německým, fungujícím už dlouhá léta v právním státě. To o Česku samozřejmě říci nelze.

Nývlt 9.3.2007 15:54

Re: Zemědělství není jenom výroba potravin.RE:Soběstačnost??

S tou soběstačností bych byl opatrný.Nevím,je-li účelné abychom v Česku byli soběstační v produkci citrusových plodů,které jsme schopni pěstovat jen ve skleníku a v podřadné kvalitě.Myslím si,že v globalisovaném světě není už toto aktuální.Ovšem Frantíky prosazená(za mlčení Němců) zemědělská politika EU je něco jiného a je třeba ji "zbourat".

BORG 9.3.2007 15:37

Re: Re: Re: Pošlete konečně celou tu pos*ranou EU do haj*zlu a domácí

Milý pane MOONe vy v kulturní Evropě jste pěkní blbci. Když řeknu: Mám pytlík kuliček, půlku z nich jsem dostal, půlku jsem vyhrál, půlka je zelená, půlka je modrá. Tak mám podle vás mám 4 půlky tj. dva pytlíky kuliček. Jinými slovy, opomínáte skutečnost, že abych mohl něco sčítat musí to být navzájem disjunktní.

nepolitik 9.3.2007 15:27

Perlička BOBO opět na scéně.

Zemědělství je podnikání jako každé jiné a nese tatáž risika, proti kterým se dá pojistit. Ale ono vymáhat peníze od státu je jednodušší, než nějakou tu korunku dát za pojistění.

H.K. 9.3.2007 15:24

Zemědělství není jenom výroba potravin.

Samostnou kapitolou jsou dotace a jejich rozdělování. Myslím, že dotace ke krátkodobému řešení např. přírodních katastrof, hromadných onemocnění a p., se nelze vyhnout. Ředitelé tranformovaných družstev a ministerští úředníci, kteří peníze rozdělují, mají nejradějí přídělové dotace, Kdo dojede do Prahy na větším praseti tak přiměřeně bere. Nárokové dotace nejsou už tak oblíbené. Faktem zůstává, že v takovém prostředí se ti lepší prosadit nemohou kdyby se rozkrájeli.

Úředníci z Bruselu dnes určují kvotace výroby, určují hygienické normy výroby potravin atd. Jsou to anonymní lidé, který často prosazují zájmy různých  lobistických skupin. Vyrábějí nařízení, jejichž náklady daleko převyšují význam.

Myslím, že soběstačnost ve výrobě potravin by měl být státní zájem. Vím, že definovat státní zájem je těžké, protože se za tím mohou schovávat zájmy jiné.

Praotec Čech 9.3.2007 15:11

Re: Zemědělství není poze výroba potravin

Tak zrovna někdo takový jako H.K. by určitě lépe zastupoval i obhajoval české zemědělce v Europarlamentu než nějaká BOBO!!!!

H.K. 9.3.2007 15:05

Zemědělství není poze výroba potravin

Výroba potravin v dnešním globalisovaném světě není momentálně tak důležitá jako před 50-ti lety. Veškeré potraviny se dají koupit v obchodě a většinou se dají přepravovat na dlouhé vzdálenosti a některé se dají dlouho skladovat. To je pro spotřebitele docela fajn. Ale v dnešní době, když se otevřely dveře dovozu veškerých potravin,  se potýká naše zemědělství, lépe řečeno výroba potravin,  s řadou problémů zděděných a nových.

Mezi ty nejdůležitější zděděné problémy patří násilná likvidace soukromého podnikání v zemědělství. V současné době již třetí generace lidí, kteří pocházejí ze zemědělských rodin, neví o čem to je. I kdyby se chtěli pustit do podnikání, tak není kde a není čím. Na Moravě navíc hospodařili sedláci na hospodářstvích kolem 10 ha a to by nešlo. Pokud by probíhal přirozený vývoj, tak by dobří hospodáři měli již dávno odkoupenou půdu od těch horších. O socialistickém zemědělství nemá cenu psát.  K devastaci myšlení došlo v celé společnosti. Sedlák svoji práce nedělal nikdy jenom pro peníze. Musel mít vztah k půdě, kterou zdědil a také kus hrdosti a odpovědnosti k práci předků: Bral jako samozřejmost, že kráva se může telit i neděli. Lidé, kteří dnes pracují v trasformovaných "družstvech" myslí ze dne na den, jenom pro peníze. Sedlák musel myslet několik let dopředu. To je komunistické dědictví, kterého se nedá zbavit a jeho plody budeme teprv sklízet.

V dnešní socialistické Evropě je zemědělská výroba silně dotovaná. Sedlák, který nedostane dotace nemůže tomu, který dotace dostane,  konkurovat. Navíc je těžké prokázat v které části výrobního procesu k dotacím dochází. Zemědělství není pouze výroba potravin, ale také krajinotvorba a tak stráty se snaží zemědělskou výrobu udržet dotacemi. V takovém prostředí nemůže fungovat konkurence. Navíc je zde další činitel a to jsou přírodní podmínky, tedy komparativní výhody jednotlivých států. Každý stát sleduje svoje zájmy a proto např. umožní vyvést k nám víno za 10 Kč. Náš vinař neprodá atd. 

Praotec Čech 9.3.2007 14:58

POZOR NA BOBO!!!!!

Prosím všechny rozumné zemědělce,aby nenalítli obránkyni "národních" zájmů BOBO-europoslankyni.Záměrně a účelově zneužívá situace,aby hlavně ONA byla znovuzvolena do té zatracené EU,resp.Europarlamentu.Cožpak se mezi zemědělci nenajde nikdo schopnější,který by doopravdy a se znalostí situace v oboru bránil zájmy českých zemědělců? Nechápu,proč zrovna všeho schopná(pro koryto) Bobo je ta správná osoba na správném místě?To se nenajde nikdo lepší než je Bobo?Pokud tomu tak je,tak potom milí zemědělci nebrečte!!!!

cca3 9.3.2007 14:41

Re: Re: Re: Pošlete konečně celou tu pos*ranou EU do haj*zlu a domácí

cizí slovo IRONIE měsíčku ! ;-)

MOON 9.3.2007 14:37

Re: Re: Pošlete konečně celou tu pos*ranou EU do haj*zlu a domácí

Nevím, jak tam u Vás vážený pane AAA, ale zde v kulturní Evropě má celek vždy jen 2 ,slovy dvě, poloviny.Tři půlky je blbost,pokud nejde např.o  tři poloviny chleba ,který kupujete u vás v krámu,ale když je donesete domů,můžete se přesvědčit ,že jste koupil jeden celý bochník a jednu polovinu bochníku.Takže třetiny jsou tři,čtvrtiny čtyři,pětin je pět,osmin osm atd.Poloviny jsou vždy jen dvě.Ale pro pořádek, aby jste to nesplet a Vás to nepletlo já a moje drahá polovina,netvoříme polovinu mého těla ani polovinu naší pětičlenné rodiny , to jen takové rčení a nadsázka.Hezký den MOON

Zemědělec 9.3.2007 14:06

Aby bylo jasno, já jsem pro ZRUŠENÍ zemědělských dotací v rámci EU,

naši zemědělci by na tom vydělali. Kvóty EU vypadají tak, že se nám ZAKÁŽE to a to pěstovat. Prostě si PLATÍME vlastní KONKURENCI.

AAA 9.3.2007 13:41

Re: Pošlete konečně celou tu pos*ranou EU do haj*zlu a domácí

Jo, to se nam to zilo kdyz byla pulka veci zakazana dovazet, druha pulka regulovana kvotama a treti pulka alespon obstruoovana normama papezstejsima nez papez. Jsem rad ze kdyz nekdo chce dovezt z Unie levnejsi jabka, muze ted tak ucinit a ohlizet se jen na svuj business plan...

František I. 9.3.2007 13:38

Re: Ano mluvíte o existenci. Jenže idiot není nadávka jak asi nechápete, to je stav mysli a vlastně diagnoza.Re: Re: Jeffiku, vypadněte alespoň jeden den o tohoto pitomého vynálezu a z města a jeďte se podívat kolem sebe.Re: To Geront a demokrat

Probůh, staříče to rudý senilní, jediný, kdo tu pravdu nemá, jste vy. Já se vůbec divím, že tu ještě nějaký soukromý zemědělec je. Kdyby vaše přiblblá družstva nedostávala masivní dotace, dávno by mnohá nepřežila. Díky panu Luxovi a všech sockomouších po něm a na úkor vlastníků půdy dodnes nebyly vypořádány restituce (v tomto ohledu si něměli "křesťani" se sockomouši co vyčítat a Luxova klika kolem Chocně si vybudovala dodnes velmi silnou sienkuru. To by Kožený čuměl, jak se dělají prachy a není o nich slyšet.). Co se týká zemědělské půdy, má paní Bobošíková, ač ji zrovna vlásce moc nemám, velmi trudnou pravdu.

Zemědělec 9.3.2007 13:36

Re: CO vlasně nedělá tahle v Bruselu?

Přinejmenším neprodává naše národní zájmy jako většina ostatních Eurohujerů. A o to rozvíření diskuse se právě snaží, pokud jste si toho neráčil všimnout. To, co podepsaly vlády ČSSD je prostě hrůza...

Zemědělec 9.3.2007 13:32

Pošlete konečně celou tu pos*ranou EU do haj*zlu a domácí

kolaboranty a zrádce národních zájmů naházejte do Vltavy. Je úplně jasné, že naši zemědělci produkují levněji a kvalitněji než většina EU, JENŽE jsou ničeni mnohem více dotovanými zemědělci ze starých zemí EU. A ty dotace financujeme z našich kapes, pokud tedy ČR zůstane čistým plátcem.

Každý zemědělec vám řekne, že pro něj EU nic dobrého nikdy neudělala, přes opačné sliby našich politiků před referendem o vstupu do EU.

Šumavák 9.3.2007 13:21

ale těch je u nás ještě míň.....

;-)

jirka.s. 9.3.2007 13:20

Re: Nedojdou nebojte , pro vás je mám vždy sr adostí připravené.Re: Re: Vy troubo, dnes není důležité co kdo domluvil a nebyli to jen vládní mluvčí le i parlamentní..Re: paním Bobo,

Copak mně, ale aby stačili tobě , primitive!

Šumavák 9.3.2007 13:18

Ladislave N, ale on nemá pravdu !

Odskáčou to pouze a jedině samostatně soukromí zemědělci v pohraničí, kteří půdu nemohli nakoupit kvůli obstrukcím Pozemkového fondu a přístupu bank (nedostatečnému kapitálu).

Družstev se to nedotkne,protože ta v maximální míře hospodaří na pozemcích soukromých a má své vztahy k půdě smluvně ošetřené.Tam vláda může říkat co chce, ale ne prodávat půdu.

Oni ti drobní ekozemědělci z hor ( kde se družstva neudržela a proto tam byly dotované státní statky) dobře vědí proč křičí .....

demokrat 9.3.2007 13:00

Re: To Geront a demokrat

Na podobné kecy lze doporučit jen jediné - zkusit si to tak na rok jít makat do zemědělství a myslím si, že se mnohé podobným chytrákům vyjasní.

Vodák 9.3.2007 12:51

Re: Ano mluvíte o existenci. Jenže idiot není nadávka jak asi nechápete, to je stav mysli a vlastně diagnoza.Re: Re: Jeffiku, vypadněte alespoň jeden den o tohoto pitomého vynálezu a z města a jeďte se podívat kolem sebe.Re: To Geront a demokrat

Komunistou si zůstaňte. Jako komunista máte právo držet papulu a neplést se do řeči. Nakecali jste se dost za těch 40 let.

venkovan 9.3.2007 12:44

Re: ale kdepak by se u nas vzali farmari...

Skutečností dnes zůstává, že neexistuje žádný dialog mezi pronajimateli a nájemci zemědělské půdy na úrovni obce či podniku a nehovoří se o tak závažném problému jako je výše pachtovného (mimo jiné - vedle udržování půdní úrodnosti, hospodářskotechnických úpravách půdy ). Jedna i druhá strana by tyto otázky měly konzultovat nejméně dvakrát za rok a hledat společnou cestu i rovnoměrné rozdělení užitku z půdy. Představitel svazu vlastníků půdy někde v Praze má zřejmě jiné zájmy a navíc problematika jednotlivých katastrů může být výrazně odlišná. Co tomu brání ? 

gerontusinza 9.3.2007 12:36

Ano mluvíte o existenci. Jenže idiot není nadávka jak asi nechápete, to je stav mysli a vlastně diagnoza.Re: Re: Jeffiku, vypadněte alespoň jeden den o tohoto pitomého vynálezu a z města a jeďte se podívat kolem sebe.Re: To Geront a demokrat

Co jste dosud mimo těch keců na netu dosáhl? Tím se pochlubte. Mluvte o tom čemu rozumíte. Ale hospodský (a netový) blbec nikdy nehovoří o tom čemu rozumí, protože něco takového prostě neexistuje.Už chápete? Aha, tak jinak....vy mě taky. Pokud mne označujete za komunistu, a je to váš názor jen proto že vám oponuji, pak je mě líto a asi tím komunistou zůstanu. Blbečky neschopné ani pudu sebezáchovy přesvědčovat nelze. Musí se likvidovat sami a nesmí se jim v tom bránit. Ale pokud strhávají i jiné, pak je to jiné, pak je nutná jejich likvidace. A to bez váhání a sotevřeným hledím. Jinak jsou to vše jen vyhozené peníze a hlavně ztracený čas (ten jediný stojí za vším).

gerontusinza 9.3.2007 12:22

Nedojdou nebojte , pro vás je mám vždy sr adostí připravené.Re: Re: Vy troubo, dnes není důležité co kdo domluvil a nebyli to jen vládní mluvčí le i parlamentní..Re: paním Bobo,

(Y)(Y)(Y)(Y)(Y)(Y)(Y)(Y) Stačí?

jeff 9.3.2007 12:22

Re: Jeffiku, vypadněte alespoň jeden den o tohoto pitomého vynálezu a z města a jeďte se podívat kolem sebe.Re: To Geront a demokrat

"Je to stejné jako za komunistů. Každej idiot ...."

Souhlas, vaše existence to potvrzuje.

gerontusinza 9.3.2007 12:20

Re: Re: gerontosaurus

(Y)Haf

gerontusinza 9.3.2007 12:19

Pokud je jeho pravda ta vaše modrej a hloupej agitátore , : Re: gerontosaurus

tak tu já neberu. Já beru tu pravdu dřiny toho sedláka. Ne toho co o ni jen kecá a ani ji neviděl. Mezi námi vy se stejně živíte jen tím psaním a štvaním jako bývalý komouš, který se jenom šmolkou přebarvil. Slovník, blbost a arogance zůstala stejná.:-/

Ladislav N. 9.3.2007 12:15

Re: gerontosaurus

Vy žádnou argumentaci ZÁSADNĚ nepoužíváte, rudej gerontosaure... ;-P

gerontusinza 9.3.2007 12:14

Vy idiote nemá na to z našich cenových a kurzovních podmínek.Re: Re: autorkou plně souhlasím a důsledky budou mít ještě širší dopady v dlouhodobé perspektivě

Cizinec který si rád koupí u nás půdu za cenu o 95% sníženou, tomu chcete konkurovat? To je jako by Vaše žena prodala váš byt místo za současnou cenu za  cenu 5% s tím že nějaký čas vydržíte a pak půjdete pod most (protože vám nic jiného nezbude). Víte vy vůbec kolik farmář je schopen platit zaměstnanci aby ne nebyl schopen konkurovat ale aby přežil? Většinou minimální mzdy. Je to jako za války kdy se platilo zlatem a rodinými šperky za chleba, sádlo, prostě za přežití. Jenže jestli naše zemědělství (A lidi v něm) bylo schopno přežít nájezd komunistů tak nájezd celé Evropy a vašich idiorů)nepřežije. Otevřít trh s půdou a lesy v současné době je zločin za který zaoplatíme všichni. Ovšem, až na přímé zloděje a prosťáčky co nemají představivost a základní kalkulační schopnosti. Jak nádherné nakoupit půdu nechat ji ladem, pobírat od nás (naše penízky) určitý paušál na hektar a počkat až náš venkov totálně vyhladoví a bude ochoten pracovat i za deputát. Rudolfe je mě líto je%dte na venkov a přestaňte se dívat po holkách a dívejte se kolem sebe. Nenažranost se projevuje v této společnosti tam kde jsou zloději a snadné peníze. Tam kde je dřina, tam ty prachy nejsou, jen obživa..

Ladislav N. 9.3.2007 12:13

Re: gerontosaurus

Ale on má pravdu, rudej geronte... ;-P