4.7.2024 | Svátek má Prokop


Diskuse k článku

POLITIKA: Zemanovo Česko v pohybu a spící kníže

Jedno nelze novému prezidentovi upřít: přesto, že je Miloš Zeman ve funkci pouhé dva měsíce, v malém českém rybníku značně rozčeřil hladinu. Jako jednu z priorit vyhlásil sice boj s korupcí, ale obklopil se na Hradě starými šíbry, kteří se právě v korupčním prostředí cítí jako pstruh v potoce.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
E. Sevrát 16.5.2013 7:30

Re: Strašení Ruskem

Máte zcela pravdu.Je škoda,že z tendru na Temelín vypadla ta francouzská Areva.Ovšem pravda je,že když ani neumějí připravit všechny podklady pro výběrové řízení tak by to s tou stavbou mohlo dopadnout všelijak.A pro mě osobně nejvíce rozhoduje bezpečnost reaktoru.František Janouch,kterého určitě nelze podezírat,že by byl agentem Putina apod. napsal, že ruský reaktor je vyzkoušený a velmi bezpečný.O americkém typu reaktoru řekl,že je to nikde nevyzkoušený prototyp a je tedy otázka,zda by američané-japonci nevychytávali na Temelíně případné mouchy.Nedávno napsal nějáký novinář v MF,že už tak jsme na Rusku závislí ,protože ty palivové články do stávajícího Temelína nám Rusové dodávají a tak bychom podle něj neměli naši závislost na Rusku zvyšovat.Ovšem už "korektně" nenapsal,že v 90 letech bylo politicky rozhodnuto o dodávkách článků z USA -Westinghouse,ale po několika letech se zjistilo,že tyto články jsou nekvalitní a potichu se tedy ČR vrátila k ruským dodávkám.

J. Vyhnalík 16.5.2013 12:47

Re: Strašení Ruskem

Mám silný pocit, že Areva vypadla úmyslně. V současné době staví nový typ JE ve Finsku a ukazuje se, že mají velké problémy. Na jednu stranu nemohou účast v tendru otevřeně odmítnout, na druhou nejspíš odhadli, že na to nemají síly a kapacity.

Je fakt, že ruský reaktor je vyzkoušený, ale strach bych neměl ani o Westinghouse. Nový typ reaktoru staví 8x (4x v Číně a 4x v USA). V době kdy by začala výstavba Temelína, bude čínský reaktor už dávno v provozu a dá se předpokládat, že případné dětské nemoci budou už vychytané.

M. Kosejk 16.5.2013 11:20

Re: Strašení Ruskem

Přesně tak. Jednostranná orientace trhu na EU - respektive na Německo - je hlavním  důvodem pokračující české recese. Jde o objem ekomonik - když Německá ekonomika padne o desetiny procenta - česká padne o celá procenta. A EU zrovna není v moc dobré kondici - a pro tak silně exportní zemi, jako je ČR, je to problém.

J. Vyhnalík 16.5.2013 12:37

Re: Strašení Ruskem

Německo "roste" o 0,1 %. To znamená, že poté, co dostanou přednost německé firmy, dovoz z ČR klesne.