2.5.2024 | Svátek má Zikmund


Diskuse k článku

POLITIKA: Zeman, nebo Schwarzenberg?

První kolo prezidentské volby mě příjemně překvapilo. Kdyby se byly potvrdily průzkumy veřejného mínění, byl jsem rozhodnut se už v druhém kole k volbám neobtěžovat. Volba mezi Milošem Zemanem a Janem Fischerem by mi připadala "cvičením v marnosti", jak praví anglické rčení.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Farda 16.1.2013 15:23

Zeman nebo Schwarzenberg

Autorovi dokázal formulovat moje postoje k oběma kandidátům, tedy i moji příští volbu, ještě výmluvněji, než bych dokázal sám. Děkuji. Tečka.

M. Martinovská 16.1.2013 16:25

Ano, je to výborný článek.

děkuji též!

J. Václavíková 16.1.2013 23:02

Re: Zeman nebo Schwarzenberg

Ano, vystihl podstatu.

J. Fleiszner 16.1.2013 12:25

Kalkul....

Když někdo dospěje k názoru, že nejlepším prezidentem (tkou) by byla Zuzana Roithová, má dát hlas Roithové a nenechat se přemoct nějakým kalkulem.

Nemám radost ze Zemana ani Schwarzenberga, ale nedovedu si představit, že prezidentem ČR bude člověk, který se jmenuje Karl Johannes Nepomuk Josef Norbert Friedrich Antonius

Wratislaw Mena Fürst zu Schwarzenberg. Člověk, který má české a zároveň švýcarské občanství a přitom by byl vrchním velitelem ozbrojených sil. Člověk, který už nedokáže mluvit. Člověk, který nedokáže mluvit česky. Člověk jehož žena neumí česky. Myslím, že Schwarzenberg má na Čechy jen ekonomické vazby.

Zeman je někdy hovado, ale věřím mu, že má rád Čechy (zem i lidi) i mimo období voleb.

O. Kadlec 16.1.2013 12:55

Re: Kalkul....

No jo, když on ten váš K.J.N.J.N.F.A.W.M.F.z.Schwarzenberg pro Čechy, tedy národ, zemi, lidi, celý život něco dělal. Zeman - no je to politik. Jinak nic.

Víte že mne vždy bavilo že Karlu Schwarzenbergovi především odpůrci vždy říkali kníže, někdy i s tím vaším vypočítáváním jmen, zatímco ve skutečnosti je to prostě Karel Schwarzenberg, a přátelé mu říkají Karel?

C. Coton 16.1.2013 13:16

Re: Kalkul....

Ano, K.S. toho pro Čechy udělal moc. Havlovi koupil kopírku, omluvil se za nás sudeťákům, navrhoval úplné vrácení jejich majetku a jejich návrat a pomoc při restitucích. Pak podle rakouského práva schramstnul část země a podivně zrestituoval Becherovku.

O. Kadlec 16.1.2013 13:54

Re: Kalkul....

Psss...chudáčku.

M. Prokop 16.1.2013 15:13

Re: Kalkul....

Ještě Tesla Blatná......

Ale Zeman je ještě horší.

J. Anděl 16.1.2013 13:07

Re: Kalkul....

Domnívám se, že člověk má především volit toho, koho chce volit. Důvody pro to může mít člověk různé. Pravděpodobnost, že ten kandidát bude reálně zvolen, je stejně legitimním důvodem pro volbu, jako jakýkoliv jiný. A většinou se stejně jedná o komplex důvodů.

V. Kain 16.1.2013 13:18

Re: Kalkul....

Schwarzenberga ani za nic.I když Zeman také není to pravé ořechové.Schwarzenberg podepíše všechno co přijde z Bruselu i hnátama kdyby mu schromly ruce.Jako ministr zahraničí? Absolutní fiasko.Mnohdy se o nás moc slušně ani v zahraničí nevyjádřil.Havel mu pomohl se napakovat.Jaké on může mít plány s naší zemí? O co mu jde? Už má léta a navíc kam usedne tam chrápe.Ten dědek musí mít s Kalouskem něco za lubem.Ti jeho velcí příznivci a sponzoři to jsou také pěkní kujoni.

B. Rybák 18.1.2013 10:44

Re: Kalkul....

Souhlasím s Vámi. Chybí mu ale ještě zbytek (cca 40 miliard) rodového majetku. K vůli němu (benevolenci EU-soudů) nás upíše třeba čertu.

C. Coton 16.1.2013 13:22

Re: Kalkul....

Bez legrace - ten závěr jepro mě osobně asi nejlepší, co dosud v diskuzích bylo. jednoduché, prosté. Zemanovi věřím, že má tuhle zemi rád. A pánovi z Černého kopce ne.

M. Prokop 16.1.2013 15:11

Re: Kalkul....

To jméno mi vadí nejméně.

Jsou horší věci.

U obou kandidátů, bohužel.

J. Kanioková 16.1.2013 17:33

Jméno, huhňání, česky nemluvící manželka, nebo "arogance" Zemanova,

to je pro mě naprosto to poslední, co by mě vzrušovalo.

Tisíckrát důležitější je to, co ohrožuje naši budoucnost. Pro mě je to EU, proto volím menšího eurohujera.

Z. Švrček 16.1.2013 11:02

Sancta simplicitas

Pane Drálpale, odpustějí si ty chvalozpěvy. Kárl von Schlafenberg není žádná čistá putička, žádný výlupek ctností v moři sr*ček čeké politiky, jeho jasný názor jsem vypozoroval zatím jen vždy, když šlo o prodporu zhůvěřilostí, které nám dává sežrat EU. Předpokládám, že až bude presidentem, rozlepí oko aby dal požehnání vládě Bohouše Sobotky a jeho komoušů a pak se zvoláním "když se dělaj blbosti, tak spím" je znova na zbylé 4 roky zavře. Není to vůbec menší pasgřivec, než Zeman a na rozdíl od Vás u toho, kdo z těchle dvou výlupků vyhraje, já nebudu asistovat vůbec, ačkoliv mi to snad kromě sladkohořkého pocitu zadostiučinění nepřinese do budoucnosti zhola nic.

O. Kadlec 16.1.2013 12:56

Re: Sancta simplicitas

Dobře vám tak!

M. Hoblík 16.1.2013 10:17

Volba bude naopak jednoduchá!

Buď chceme němce a je nám jedno, že není našinec, nebo ho nechceme. Moc na výběr nemáme.

V. Vérosta 16.1.2013 11:33

Re: Volba bude naopak jednoduchá!

Aha, jinými slovy Masaryka byste nevolil, jasně. Ani Karla IV, budiž. :-)

J. Kanioková 16.1.2013 17:36

Osoby v tom hrají roli tehdy, preferují-li PŘEDEVŠÍM zájmy naší země..

A to Masaryk dělal.

A. Kaňka 16.1.2013 10:06

citát

"Domnívám se, že kdo má binec v pokoji, má patrně binec i ve svém nitru. A domnívám se, že kdo mluví sprostě, je opravdu sprostý."

To myslíte vážně? Binec v pokoji přece může vznikat v situaci, kdy si jeho obyvatel dělá pořádek v nitru. A expresivita? Sprosté slovo lze, pane Drápale, a např. literatura to zhusta dokazuje, použít i velice nápaditě, vkusně, kulturně. Sprostý může být i Bohuslav Sobotka, který by v životě žádného "vulgarismu" nepoužil.

Výše uvedený citát, ač v něm není jediné sprosté slovo, za příliš kulturní nepovažuju. 

D. Drápal 16.1.2013 11:43

Re: citát

Vážený pane Kaňko,

souhlasím s Vámi více, než si myslíte. Možná se lišíme v tom, zda jsou Zemanovy sprostoty "nápadité, vkusné a kulturní".

D. Drápal 16.1.2013 11:44

Re: citát

Vážený pane Kaňko,

možná s Vámi souhlasím více, než se domníváte. Patrně se lišíme v tom, zda lze vulgarismy pana Zemana považovat za "nápadité, vkusné a kulturní".

A. Kaňka 16.1.2013 12:10

Re: citát

Trochu mne (a asi čtenáře obecně), podceňujete. Volil jsem  knížete. Podstata mé výtky ale s tím, koho volím, vůbec nesouvisí.

J. Anděl 16.1.2013 12:31

Re: citát

Domnívám se, že je to spíš nedorozumění, nežli podceňování.

A. Kaňka 16.1.2013 14:45

Re: citát

Odvolávám čárku za obecně), jinak neodvolávám ani čárku. O nedorozumění nejde.

J. Adler 16.1.2013 19:26

Re: citát

Pan autor zřejmě odvozuje svá tvrzení o spostotě z výroku Haška (spisovatele, nikoliv brankáře). Ač sám jsem Haška nikdy neměl příliš v lásce, tak naprosto souhlasím s jeho výrokem "není sprostý ten kdo sprostě mluví, ale ten kdo sprostě myslí".

A. Kaňka 17.1.2013 7:34

Re: citát

Tomu už vůbec nerozumím, pane Adlere.

"Pan autor", jestliže tedy skutečně myslíte autora článku, a nikoli mne, což by bylo případnější (říkám ve své reakci v podstatě to, co

Hašek),  přece říká "kdo sprostě mluví, je sprostý (=sprostě myslí)". To je přece skoro dokonalý opak Haškova výroku.

Chápu, co chtěl autor článku o Zemanovi říci a víceméně s tím souhlasím. Řekl to ale chybně (a dost možná to i chybně myslel), resp. jeden z jeho argumentů byl vyloženě pitomý.

Tolik k tomu, jak kvalitní to byl článek.

J. Adler 16.1.2013 19:29

Re: citát

Pan autor zřejmě reaguje na výrok Haška (spisovatel, nikoliv brankář) – „není sprostý ten, kdo sprostě mluví, ale ten, kdo sprostě myslí“. Ač jsem nikdy nebyl příliš velký obdivovatel Haška, tak v tomto s ním naprosto souhlasím.

J. Adler 16.1.2013 19:32

Re: citát

Moc se omlouvám - myslel jsem, že to napoprvé neprošlo (můj počítač to aspoň tvrdil), ale ono to prorazlo....

R. Brzák 16.1.2013 9:31

opravdu těžká volba,

pan Drápal je dosti přesvědčivý. Nevím, koho půjdu volit - těsně po prvním kole (volil jsem p. Roithovou protože ženu) jsem uvažoval, že je mi jedno, kdo z této dvojice bude prezidentem. Necítím lhostejnost, proti oběma mám své důvody, jednou je to příliš velký příklon k EU, podruhé nemilá blahosklonnost a zdá se mi pocit nadřazenosti v diskuzích, jednou je to propojení s Machiaveli Kalouskem, podruhé poradce Šlouf...

Asi bych se rád orientoval podle potenciálních kroků v zahraniční politice - považuji prezidenta za představitele názorů České republiky ve světě - a tady by vycházel Zeman s jasným postojem vůči islámským fundamentalistům, i přes rizika, že bude občas za kašpara. Ale protože Zeman nebude nejspíše (i když ne nutně jen ze své viny) ve shodě s budoucí vládou (ať bude "pravá" či levá), zase hrozí stejný obrázek naší vlasti navenek - tedy obraz rozhádané země.

Nežli to, raději JJ KS...