22.5.2024 | Svátek má Emil


Diskuse k článku

POLITIKA: Zeman, nebo Schwarzenberg?

První kolo prezidentské volby mě příjemně překvapilo. Kdyby se byly potvrdily průzkumy veřejného mínění, byl jsem rozhodnut se už v druhém kole k volbám neobtěžovat. Volba mezi Milošem Zemanem a Janem Fischerem by mi připadala "cvičením v marnosti", jak praví anglické rčení.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Chládek 16.1.2013 8:53

Naprostý souhlas

Váš příspěvek mi mluví z duše a naprosto s ním souhlasím. Na rozdíl od pana Matějky(v předešlém článku) se na věc díváte se zdravým rozumem.

A. Reček 16.1.2013 8:04

Pěkně napsáno, ale

kdo je už rozhodnut volit toho nebo onoho, žádný pádný protiargument v názoru už  nezmění a nepřesvědčí.  Bohužel Zeman neměl žadonit soudruhy o podporu a měl být otevřený v otázce, kdo mu přispíval sponzorsky na předvolební kampaň.  Tím je pro mne nevolitelný.

V. Vérosta 16.1.2013 7:43

Já mám docela jasno,

zvlášť, když se  k podpoře MZ přihlásila Jiřinka B. A raději bych na Hradě knížete než socana. A navíc jsem JJ volil i v prvním kole :-))).

J. Štrobl 16.1.2013 7:21

Dobře popsáno

Dalo by se to však stručně charakterizovat charakterizovat jako kníže a podkoní. Docela bych byl také rád abych se za svého prezidenta nemusel stydět. 2. kolo voleb mimo jiné ukáže, čí naturel je většině lidí bližší - podkoní nebo kníže?

V. Hajková 16.1.2013 8:08

Re: Dobře popsáno

Pokud  nezvedne  ze  židle  své  zadky  těch  40%  lidí  co  zustali  v  prvním  kole  doma-  pak  se  to  těžko  dozvíte!  SOCKOMOUŠ  -  totiž  pujde  volit  Zemana  v  jednom  šiku! 

J. Kombercová 16.1.2013 10:14

Re: Dobře popsáno

Jak víte, koho by ti, co zůstali doma, volili? Abyste nebyla překvapená. Nepříjemně.

S. Sedlák 16.1.2013 8:31

Re: Dobře popsáno

No, jo.

Staré Rakousko je pryč a tak nejsou pamětníci. A tak lid touží po senilním aristokratovi.

To já budu radši volit myslícího vzdělance s původem podkoního než senila, který ve sprostotě dá na frak dlaždiči.

J. Forman 16.1.2013 8:40

Re: Dobře popsáno

Jste si jist, že znáte výsledky prvního kola? Žádný myslící vzdělanec s původem podkoního se totiž do druhého kola nedostal!

S. Sedlák 16.1.2013 8:50

Re: Dobře popsáno

A jste si jist, že nemáte vymeteno nejen v hlavě? Myslíte, že byste byl schopen se Zemanovi v diskuzi postavit?

Já jeho poslední diskuzi s KS neviděl, ale to, co vysílala Prima s Fischerem bylo vcelku zajímavé. Kolika řečmi vládnete vy? (Myslím aktivní znalost lepší než Karlova čeština.)

P. Chládek 16.1.2013 8:58

Re: Dobře popsáno

pokud by se Zemanova argumentace nezvrhla hned v druhé větě v osobní invektivy, tak určitě. jenže toho Zeman není schopen. Tady se pořád zaměńuje hulvátství s retorikou. Zeman není řečník, ale obhroublý hulvát, toť vše...

V. Heidlerová 16.1.2013 10:21

Re: Dobře popsáno

Bohužel dokonce ani ne podkoní, ale pacholek.  Budeme se muset stydět, a nebude to pro špatnou českou výslovnost, kterou já nějak u pana K.Schw. nevnímám. Podkoní je ještě úctyhodná funkce, pacholek je kmán se vším všudy.

P. Pruner 16.1.2013 6:42

volím Zemana

Autor předestřel svůj subjektivní pohled na který má plné právo. Mám sice další argumenty proč nevolit pana Schwarzenberga, ale zůstanu u článku.

Pravomoce prezidenta jsou velmi malé, vidím jen dvě zásadní - pověření někoho sestavením vlády po volbách a jmenování členů bankovní rady. Bankovní rada se zatím díky Klausovi chová jako skutečně nezávislá instituce. Pokud by tam KS najmenoval své lidi, tak se může změnit v EU-hujerskou organizaci a schválit například velké záruky za cizí dluhy. Devizové reservy státu, které obhospodařuje jsou řádově 900 miliard koruna už loni o zárukách byla bouřlivá diskuse s vládou.

Spiklenecké teorie mě nezajímají, ale i podle zahraničních zdrojů se pan Schwarzenberg považuje za Středoevropana a domácí řečí je němčina. Pro mne je prezident strážcem odkazu předků a samostatnosti českého národa, měl by být "prvním" Čechem.

V jadrných výrocích si nemají s panem Zemanem co vyčítat, jen starému knížeti to jaksi prochází.

Pan Schwarzenberg není rozchodem s minulostí, naopak je s ní spjatý celým svým životem.

J. Štrobl 16.1.2013 7:13

Re: volím Zemana

No ano, každý jsme spjati se svojí minulostí, jenže u pana Schwarzenberga to není minulost komunistická jako u Zemana.

P. Pruner 16.1.2013 8:19

Re: volím Zemana

Pamatujet léta šedesátá ? Tenkrát ti reformní komunisté měli docela podporu lidí.

S. Sedlák 16.1.2013 8:33

Re: volím Zemana

Zeman lezl ke komunistům ze zcela jiných pohnutek než třeba Dlouhý nebo Fischer a dlouho tam nepobyl.

U KS není taková zátěž minulostí, ale přítomností, protože padá na jeho hlavu přikrývání Kalouska.

C. Coton 16.1.2013 12:45

Re: volím Zemana

K.S. žil povětšinu života ve Šýcarsku, v Rakousku a Německu, je tedy nepravděpodobné, že by měl tedy komunistickou minulost jako většina lidí u nás. Tím pádem to není žádná zásluha. Svou minulost ale má, je orientován silně proněmecky, akce Biedelbergu navštěvoval celkem pravidelně (snadno ověřitelné a nikoliv spiklenecké). Jako uchazeč o funkci hlavy našeho státu by se měl alespoň naučit hymnu. Pro mě nepřichází jako reprezentant Čechů a Slovanů  v úvahu.

P. Schuster 16.1.2013 8:44

Re: volím Zemana

Souhlasím s Vámi, jsem pravicový volič a z důvodů, které popisujete ve svém příspěvku, budu voli Zemana.

A ještě k tomu pravolevému pohledu: Speciálně kníže Schwarzenberg, který je pasován medii do role pravičáka, je člověk, kterému vůbec nevadí levicový euro parlament a donekonečna půjčování peněz krachujícím státům. Prezident Klaus měl pravdu, v prvním kole zvítězila levice a proto výběr kandidáta na prezidenta bude pro většinu pravicově orientovaných voličů, z tohoto pohledu velmi těžký.

Tady musí nastoupit i jiný pohled - vlastenectví, které se někdy nesprávně chápe jako něco co je v protikladu s evropskou integrací, s utvářením evropské identity. Média české vlastenectví devalorizují a chápou ho jako něco překonaného, co do moderní společnosti nepatří. Patří a proto budu volit Zemana.

S. Sedlák 16.1.2013 8:51

Re: volím Zemana

Tak, tak. Co dodat? Nic.

P. Pruner 16.1.2013 9:52

Re: volím Zemana

Já to vidím také tak, nejsem volič ani ČSSD, ani KSČM. Jsem proevropský, ale EU-hujerství není ani třeba v Německu, každý stát hájí své přirozené zájmy. Bohužel v Čechách je dost rozšířené vlezpihelkovství.

R. May 16.1.2013 14:31

Re: volím Zemana

Ano, ač dlouhodobý volič ODS, ze stejného důvodu jako vy bude volit pana Zemana. Navíc nemohu zapomenout na jeho článek v Technickém magazínu v roce 1989, který mě v daných poměrech nadchl (ostatně ostrovy pozitivní deviace, i když v jiném smyslu, jsou potřeba i dnes). Jeho ekonomické názory jsou většinou jiné než moje, ale alespoň je to ekonom (na rozdíl od jiných).

 

P. Pruner 16.1.2013 20:08

Re: volím Zemana

Doufám, že nás bude dost. Pak sice budu 5let občas nadávat, ale je to lepší řešení než kníže.

J. Jurax 16.1.2013 1:44

No, oba mají jednu velkou vadu

jsou diplomaticky řečeno moc euronadšenci. To není pro nás dobře. Jinak souhlas - raději Jeho Jasnost než Zemana - i když kdyby se stal prezidentem Zeman, tragédie by to nebyla,

O. Kadlec 16.1.2013 2:09

Re: No, oba mají jednu velkou vadu

Pro nás to je dobře.

Není z tohoto hlediska náhoda že se "euronadšenci" sešli ve druhém kole - když vyřazení Fischer i Dienstbier, jakož i Roithová, by nebyli méně "nadšenci". Franz i Fischerová asi taky, i když to jsou političtí laici. Sobotka s nepochopitelně hloupými billboardy se snažil zabírat kontra - a koho to zajímalo? Bobošíková je ubohá karikatura na politiku, a jediný skutečný eurofob mezi kandidáty.

Zkrátka: vás, pro které to není dobře, není mnoho.

J. Jurax 16.1.2013 17:15

Re: No, oba mají jednu velkou vadu

Nás, pro které to není dobře, je docela dost. Jenže račte pochopit, že vztah k EU nebyl jediným hodnotícím kritériem najmě u prezidenta+ u Bobo byl právě tento vztah jediným kladem, jenž však nemohl převážit hromadu záporů.

S. Sedlák 16.1.2013 1:17

Každý máme své důvody

Každý si zvolíme to, co se nám více líbí a nějaké ty argumenty (řečené účelové) se vždycky najdou. Vyčítat Zemanovi jeho Šloufa (kdepak tak asi je?) a jaksi pozapomínat na Schwarzenbergova Kalouska je poněkud úlet, ne? Roztomilým žvatláním o dělání z pytláků hajné se to moc nespraví, spíš naopak. Vypoídá to o tom, že KS dokáže být dost pragmatický, pokud se mu to hodí.

Nějak si nemohu pomoci, ale páně Schwarcenbegově pindání o tom, že setkání hlav států a MZV je setkáním povětrných dívčin mi moc aristokratické nepřipadá.

Takže si volte, koho chcete. Nesnažte se ovšem dokazovat, že KS je nějaké terno. A to odhlížím od toho, že je to starý chlap mad hrobem a energie na rozdávání nemá.

J. Ryba 16.1.2013 1:34

Re: Každý máme své důvody

v čem se liší toto setkávání hlav států od toho Davoského?

S. Sedlák 16.1.2013 3:06

Re: Každý máme své důvody

Nijak.

Já nekritizoval setkávání, ale to, že KS měl potřebu se o něm takto vyjadřovat. A to vše ve vztahu k tomu, že MZ má obhroublé způsoby narozdíl od KS.

O. Kadlec 16.1.2013 1:38

Re: Každý máme své důvody

Šlouf byl Zemanův. Kalousek není Schwarzenbergův. To nevíte? Všimněte si že nikoho nenapadne Zemanovi vyčítat Škromacha nebo Zaorálka. Šlouf byl Zemanův jako byl Filip Lang Rudolfův nebo je Jakl Klausův.

S. Sedlák 16.1.2013 3:04

Re: Každý máme své důvody

Pochopitelně že vím, že Kalousek není KS, ale naopak. O to horší to je.

O. Kadlec 16.1.2013 3:10

Re: Každý máme své důvody

Ha - ha!

To mi úplně stačí. Prostě sedlák.