2.5.2024 | Svátek má Zikmund


Diskuse k článku

POLITIKA: Zeman a Dienstbier prosí komunisty

Klausovi bylo právě mnohými vyčítáno, že "vtáhl komunisty do hry" a že se stal v případě své první volby prezidentem tím, kdo byl komunisty podpořen. Druhá volba Klause, která proběhla aklamací, pak ukázala, že ve vypjatých chvílích se vytvořily dva bloky, jeden levicový - z poslanců a senátorů ČSSD, KSČM a zelených s několika "nezávislými" -, druhý pravicový pro Klause z ODS a části lidovců.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Koutný 2.12.2012 18:38

Nejsem

fanoušek Miloše Zemana a volit ho nezamýšlím. Přesto mezi ním a panem Fischerem vnímám jeden podstatný rozdíl ve prospěch MZ.

Zeman vstoupil do KSČ v době, kdy nejen on, ale řada dalších rozumných a slušných lidí podlehla představě, ze socialismus je reformovatelný a že cesta k demokracii může vést přes změny uvnitř strany. Po roce 1968 byl vyloučen (nebo vyškrtnut, přesně nevím), s komunistickou ideologií se rozešel a i když se nestal přímo disidentem, byl za své postoje vystaven ústrkům.

Jan Fischer vstupoval v době hluboké normalizace a sám přiznal, že důvodem bylo pragmatické rozhodnutí usnadnit si profesní kariéru. Označit proto oba bez rozlišení za "bývalé komunisty" není úplně spravedlivé.

J. Vích 2.12.2012 1:48

Víte pane Batoni

Kdy vám dojde, že Vám už kdysi, dost dávno, ujel vlak. Vaše  pravolevé vidění světa je už hodně dávno passé a v této, nejen politicky, zdegenerované zemi, obvzlášť. Toto klišé se už používá, jen na jednodušší spoluobčany, ve volebním období. Svou umíněností zastydlíka, mi připomínáte  jednoho mého milého, ale poněkud vykolejeného kamaráda, který s licousy a praporem, pochoduje občas Prahou, se spolkem svých kolegů, monarchistů.

J. Urban 1.12.2012 21:05

Když Zeman končil v politice

(tuším 2004) prohlásil v jednom rozhovoru, že komunismus byl horší než fašismus. Myslíte, že to ten obecherovkovaný junák té rudé sebrance zopakoval, když škemral o jejich podporu?

J. Boleslav 1.12.2012 18:21

Je dobře vědět, kteří prezidentštíkandidáti

lezou komančům do zadku. Jsou stejně odporní jako oni.

D. Polanský 1.12.2012 18:10

On je také prosil Klaus.

Tak jaképak copak.  

J. Boleslav 1.12.2012 18:22

Re: On je také prosil Klaus.

Vy jste u toho byl, že to tak víte?

J. Urban 1.12.2012 21:08

Re: On je také prosil Klaus.

Volba bylo v přímém přenosu. To vám neprozradili? :-)))

J. Urban 1.12.2012 21:07

Re: On je také prosil Klaus.

a jen tak náhodou pak nešel sedět, kdo měl jít sedět (estébáci), nešlo o milost, préza využil (teda zneužil) pravomoci nechat zastavit trestní stíhání

L. David 1.12.2012 14:15

Je to dobře, že se oba dva pánové vybarvili.

I když Zeman je trvale čitelný a jeho presidentování by nemuselo být až tak zlé.

Ale cucák Dienstbier ?  Co ten človíčrk vůbec kdy dokázal, kromě politikaření a těžení ze jména svého otce ?

E. Heusinger 1.12.2012 12:14

Zrcadlový obraz

Autor: P. Kolář Datum: 01.12.2012 08:36

Pánové,vy chcete,aby pan Bartoň hodnotil spravedlivě obě strany?Vždyť tento novinářský robot je naprogramovaný pouze jednostranně.On kope za Nečase a spol.Až zvítězí Nečas ve volbách,tak nebude mít o čem psát.

P. Kolář 1.12.2012 17:05

Re: Zrcadlový obraz

Pane Heusingře,doufám,že je Vám jasné,že jste spáchal podraz.To,co jsem napsal,patřilo jinému člověku a bez dalších souvislostí Jste vyměnil adresáta.Bude to asi nějaká vada,tipuji to na charakter.

E. Heusinger 1.12.2012 19:00

Vada charakteru?

Vašeho určitě. Uvědomil jste si jaké píšete ideologické bláboly?

M. Martin 2.12.2012 17:15

Re: Zrcadlový obraz

Pane Kolář nedivte se. Pan Heusingr je dement který tady na psu soustavně provádí rudou agitaci.

M. Bezouška 1.12.2012 9:12

v článku je drobná chyba:

prvním prezidentem České republiky, zvoleným hlasy (tenkrát převážně!) komunistických poslanců nebyl Klaus, nýbrž Václav Havel. To jen pro přesnost a úplnost.

I. Schlägel 1.12.2012 9:20

Re: v článku je drobná chyba:

Rejpale :-)

P. Pruner 1.12.2012 8:21

vypočitatelnost kroků prezidenta

Já fandím přímé volbě, ale zatím jsem se nerozhodl koho budu volit. Nemusím se vším s prezidentem souhlasit, ale budu volit někoho vypočitatelného. To byla i silná stránka pánů Havla a Klause. Pan Fischer mi nevadí, je inteligentní a rozumný pán, jen nevím jak by se zachoval v řadě situací.

Na panu Zemanovi je sympatická skutečnost, že se nebojí říkat své názory. Máme s ním dobré i špatné zkušenosti z doby jeho vlády, víme že drží slovo. Oproti němu se většina kandidátů snaží si to s nikým nerozházet, ale pak jsou méně čitelní.

Komunisté se stali druhou až třetí nejsilnější stranou, kterou asi většina lidí "nemusí", ale současně s nimi naprostá většina politiků bude jednat.

M. Kosejk 1.12.2012 7:50

u mě vyřešeno

Já volit prezidenta nepůjdu. Nikdy jsem nesouhlasil s přímou volbou, ani nemám nikoho, koho bych chtěl podpořit. Ale hlavně nesouhlasím s principem přímé volby prezidenta. Naši volební zástupci se rozhodli páchat pozvolnou demonstrativní sebevraždu demokracie zbytečným šukáním s Ústavou a tradicemi a nadbíháním nejblbějšímu populismu o přímé demokracii a kecům prohnilosti politických stran - a já se na to podílet nehodlám.

M. Šetka 1.12.2012 9:44

Re: u mě vyřešeno

Absolutní souhlas. Škoda,že takových jako Vy není 95%. To by ti naši poslanečtí,senáorský a vládní kluci čuměli.

J. Vyhnalík 1.12.2012 10:02

Re: u mě vyřešeno

Já jsem také vždycky přímou volbu prohlašoval za hloupost. Ale jak řekl klasik: To je blbý, to se bude líbit! Proto přímá volba má podporu většiny společnosti. Lidé pořád nechápou, že volby mají sloužit k tomu vybrat co nejfunkčnější vládu a ne k tomu, aby si mohli vybírat svou superstar.

Přesto k volbám půjdu. Vlastně právě proto. Podle okřídleného: Kdo, když ne my? To, že není koho volit je pravda. Zvlášť po vyřazení Vladimíra Dlouhého, ale i u něho jsem měl pocit, že kandiduje tak trochu proti své vůli a, že mu to vyřazení vlastně docela vyhovuje.

V. Němec 1.12.2012 11:48

Re: u mě vyřešeno

Mám vpodstatě stejný názor jen mám potíž s tím nejít k volbám . Těm nevolbám které pořádali bolševici jsem se ze zásady neúčastnil ale když byla ona taškařice nahrazena skutečným volením slíbil jsem si že půjdu ke každé volbě dokud se budu moci hýbat co teď

J. Boleslav 1.12.2012 18:28

Re: u mě vyřešeno

Mám stejný názor,

P. Schuster 1.12.2012 7:22

Svazačka

Svazačka a bývalá komunistka, která vyučovala marxismus-leninismus, má co nejmíň kritizovat Fischera, ať si zamete před vlastním prahem.

V. Váňa 2.12.2012 17:59

Re: Svazačka

Pokud se Váš příspěvek týká Vladimíry Dvořákové, tak se hluboce mýlíte.

Nevím, zda byla v SSM, ale rozhodně nikdy nebyla členem KSČ a nikdy nevyučovala marxismus-leninismus. Před listopadem byla v Orientálním ústavu Akademie věd a zabývala se hlavně latinskou Amerikou.

P. Maleček 1.12.2012 4:11

Že vám to ale trvalo, pane Bartoň

No konečně to s p. Bartoně, obdivovatele modrých ideálů kmotrovského rozkrádání státu vypadlo. Nebude volit toho, kdo své členství v KSČ považuje za chybu, ale toho kdo současným komoušům leze do zadku. Ano p. Bartoň je ukázkovým členem současné elity ODS.

I. Schlägel 1.12.2012 9:22

Re: Že vám to ale trvalo, pane Bartoň

Jste pravděpodobně barvoslepý, pokud nevnímáte kmotrovské rozkrádání státu v barvě oranžové. Že by selektivní výběr?

S. Vaněček Šauerová 1.12.2012 0:33

Ale jistě, pane autore. Bude to těžké dilema. Ale když to řek´ ten Klaus ... :-))

Vám nakonec přece nebude vadit ani podpora, kterou komunisté Zemanovi za týden vysloví. Bude to těžké rozhodování. Nakonec mu to ale hodíte, ne ? :-))