19.4.2024 | Svátek má Rostislav


POLITIKA: Zeman a Dienstbier prosí komunisty

1.12.2012

Již od první nepřímé volby Václava Klause prezidentem byli komunisté důležitým jazýčkem na vahách prezidentské volby. Klausovi bylo právě mnohými vyčítáno, že "vtáhl komunisty do hry" a že se stal v případě své první volby prezidentem tím, kdo byl komunisty podpořen. Druhá volba Klause, která proběhla aklamací, pak ukázala, že ve vypjatých chvílích se vytvořily dva bloky, jeden levicový - z poslanců a senátorů ČSSD, KSČM a zelených s několika "nezávislými" -, druhý pravicový pro Klause z ODS a části lidovců.

Přímá volba prezidenta, ke které má dojít na počátku příštího roku, roli komunistů výrazně posílila. Komunisté po volebním úspěchu v krajských volbách zvýšili svou cenu a kandidátům, kteří získají jejich oficiální podporu, tak může přitéct nezanedbatelné množství voličských hlasů. Z tohoto důvodu žádají o podporu KSČM dva levicoví kandidáti přímo, a to Miloš Zeman a Jiří Dienstbier. Více méně to znamená i to, že by tito pánové neměli problém jmenovat budoucí levicovou vládu s komunisty na ministerských postech.

Další kandidát, Tomio Okamura, obešel přímou žádost o podporu KSČM jakýmsi "trikem", když se ke všeobecné pozornosti médií na svém webu rozepsal o tom, že "komunismus je nejdemokratičtější systém na světě". Cíl je stejný. Je jím sdělení komunistickým voličů, že Okamura je jejich člověk.

Dosavadní největší favorit prezidentské volby Jan Fischer, o kterém se jako o jistém postupujícím do druhého kola prezidentské volby zatím nepochybuje, však neprožívá mediálně pozitivní období. V pořadu Události, komentáře na ČT 24 se o něm nelichotivě mluvilo nejen z úst Vladimíry Dvořákové. Ta Fischerovi vyčetla, že má ve svém volebním týmu bývalého ředitele Úřadu vlády Jana Nováka z doby Mirka Topolánka. A Petr Honzejk zase připomenul jeho "nečinnost" v záležitosti podpory obnovitelných zdrojů elektrické energie, konkrétně fotovoltaiky. Oba dva se navíc shodli, že názorová nevyhraněnost nemusí Fischerovi pomáhat zejména v konečné fázi volební kampaně.

Máme tak volbu plnou paradoxů. Zatímní favorit Fischer, předlistopadový člen KSČ, se snaží co nejvíce se od své minulosti "odstřihnout". Další bývalý komunista, "osmašedesátník" Zeman komunistům nepokrytě nadbíhá a činí tak i kandidát ČSSD Dienstbier. Ostatní kandidáti, alespoň podle posledních průzkumů, pouze paběrkují kolem 2 % voličské přízně.

Zdá se tedy, s přihlédnutím k nejpravděpodobnějšímu scénáři voleb, že se na Hrad zřejmě dostane bývalý komunista. Jeho jméno je sice zatím ne zcela jasné, nicméně nejpravděpodobněji se bude ve druhém kole vybírat mezi Fischerem a Zemanem. Pro pravicového voliče vskutku lahůdka. Má tedy pravicový volič jakousi naději volby "menšího zla"? Fischer i Zeman byli premiéři. Jeden vyhrál volby a uzavřel s ODS opoziční smlouvu, druhý byl vybrán Topolánkem jako vhodný "úřednický" premiér (což posléze Topolánek mnohokrát zdůraznil jako svou velkou chybu). Částečně akceptuji názor Václava Klause, který nepřímo vyjádřil podporu Miloši Zemanovi. Bude-li tedy Zeman či Fischer zvolen budoucím českým prezidentem, bude Česko pokračovat v tradici, kdy se bývalý premiér stane českým prezidentem. A pro mě to vůbec nebude lehké rozhodnutí komu z těch dvou a zda vůbec dát svůj hlas.