9.5.2024 | Svátek má Ctibor


Diskuse k článku

POLITIKA: Zelený solární komunismus

Sověty a elektrifikace rovná se komunismus, pravil svého času V. I. Lenin. Vzhledem k tomu, že jeho odkaz je v naší společnosti stále živý, nařídil nejvyšší sovět v Bruselu tu elektrifikaci ještě malinko vylepšit v duchu socialistických ekonomických teorií.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Vaňura 14.2.2013 21:20

Nó, Josef Visarionovič by možná dal dotyčné poslance

popravit. A jistě by se přiznali, že to dostali nařízeno od cizí mocnosti.

Tak, jako soudruha Slánského popravili za Huko...

Co na tom, že to stát a Strana podporovali. Když to krachlo, hodilo se to na toho, koho chtěli zlikvidovat.

Když se v SSSR měnila linie, začali se někteří soudruji bát oprávněně o život. Na někoho se totiž hodilo to, že ta linie nebyla správná už od začátku...

Prostě se nectila právní kontinuita a to bylo leckdy dokonce dobře.

J. Šejnoha 18.2.2013 23:32

Re: Nó, Josef Visarionovič by možná dal dotyčné poslance

S tou cizí mocností máte částečně  pravdu.

Kdyby nebylo  škodlivých EU direktiv, tak by se ZELENÝ tunel nidky nepovedlo prosadit.

Samozřejmě. Díky našim vych ánkům je to mnohem horší, než muselo.

M. Sedláček 14.2.2013 16:10

Hezké.

Pěkný článek. Díky pane Kříži!

P. Rada 14.2.2013 11:57

Ignorace faktů a trendů.

Tím základním faktem je, že populace i měrná spotřeba rostou ve světě plném limitů rozvoje. S toho pynoucí rozpory autor nechce vidět a raději vzpomíná na komunismus a uměle ho nálepkuje na útržky faktů dneška. Vzniklo tak prostoduché dílko ale žel k vážnému tématu.

Problém samotný který se dotýká kde koho. Tam kde totiž není dost volného prostoru k expanzi nutně přichází ke slovu nějaká forma regulace, stísněnosti....  Už Freud kdysi psal na téma  "Stísněnost v kultůře" a dnes po staletí se tento fenomén projevuje daleko silněji. Kde kdo už žije ve stresu. K formě kulturní dohody je allternativou masová anarchie a autor by měl umět zvolit co by raději. Kritizuje snahy po systémovosti a strategickém uvažování - tak mu asi víc vyhovuje ultraliberální anarchie.

Okolní svět si je na rozdíl od pana Kříže problémů s ubývajícími fosily a s klesající efektivitou při těžbě energie s ních, dobře vědom a tak hledá jak dál. Prakticky všechny OZE jsou bud méně masivní nebo s nízkou energetickou návratností. To bude znamenat nižší možnosti materiální ale i nižší možnosti budou lepší jak žádné! Ti kdo si toto uvědomují začínají dělat co se dá dokud mají prostředky. V některých zemích se problém zneužívá - viz FV tunel v ČR - jinde se alternativní zdoje berou vážně jako nutnost. Příkladem vývoje jedné větve OZE může být zpráva o celosvětovém vývoji ve větrné energetice:

http://www.gwec.net/wp-content/uploads/2013/02/GWEC-PRstats-2012_english.pdf

ČR nemá levnou lodní dopravu, vhodných lokalit pro větrnou energetiku se nedostává o nízké vhodnosti té solární nemluvě. To je veliký problém který ale mohou zmírnit energovody tažené napříč kontinentem. To ale vyžaduje systémová řešení na bázi mezinárodní celoevropské spolupráce kterou K.K. zřejmě nerad vidí. Může jej zmírnit i změna struktury průmyslu dodnes u nás hloupě tržně zaměřená na ten energeticky náročný. Čekají nás tedy komplikované problémy, které posměváčkování předvedené autorem jen zvětší..

R. Langer 14.2.2013 12:29

Re: Ignorace faktů a trendů.

Ignorace jakýchkoliv faktů je především na vaší straně, pane Rado, ale je zbytečné o tom s vámi mluvit...

V. Vovák 14.2.2013 12:33

Re: Ignorace faktů a trendů.

...systémová řešení na bázi mezinárodní celoevropské spolupráce...

Tím máte na mysli například německé posílání vyrobeného napnelismu ze severu na jih pomocí českých a polských páteřních sítí, protože soudruzi z NDR při plánování přechodu na OZE nějak pozapomněli na vybudování nutné infrastruktury?

P. Rada 14.2.2013 13:05

Re: Ignorace faktů a trendů.

Pane Volák k tomu pozapomínání. Ono je to totiž pro naši dobu příznačné. Je zajímavé, že opravdoví soudruzi i opravdoví kapitalisté i v dobách studené války nezaomínali na budoucnost energetiky. Proto se v tichosti 50 tých let dokonce stalo, že "kapitalističtí" experti s tehdejší Anglie se svou špičkovou měřicí technikou byli přizváni k "sovětským" expertům na seriozní proměřování plasmatu v úrtrobách tehdy prvního TOKAMAKU světa.

Navenek sice zuřila studená válka ale když šlo o podstatu energií pro budoucnost i totalitní  polytbiro pochopilo nutnost spolupráce.

Dlouho si pak mnozí mysleli, že termojaderná syntéza či JE se podaří technologicky dotáhnout do reálně využitelné podoby. Tato naděje není u ledu ale její praktické civilní využití se postupně stává méně a méně reálným. Zřejmě tak celosvětově padne naděje na silné centralizované zdroje, pro které byly vytvořeny redistribuční sítě v minulých desetiletích, kdy se odhadovalo, že v místech stávajících energetických celků vyrostou později náhrradní zdroje.

Celá tato centralizovaná koncepce se dnes začíná celosvetově stávat neudržitelnou a ta méně efektivní náhrada potřebuje jinou strukturu sítí ale i jiný přístup k energetice jako celku. Dominantní pro využívání OZE začnou být synoptické situace a ty může překlenout jen systém větších rozměrů. Tedy energovody jak jsem o nich pasal výše.

Tomuto řešení které je méně výhodné ale nutné se dlouho kdekdo bránil - nejen někteří "soudruzi" ale chtivost lidského druhu obecně a v pyšné víře, že to někdo někde za nás vymyslí.

D. Seibt 14.2.2013 13:50

Ignorace znalosti.

Pane Rada, vase slavne a zachranujici energovody jsou jen jeden krok i kdyz extremne drahy, ktery vyznamne prodrazi poplatky za provoz site, dalsim bude a take musi byt schodnost regulace, protoze energovod sam o sobe nedokaze udrzet sit na 50Hz,  to je jen trubka. Jenze to pochopite az se bude zase mluvit o tom, ze sice mame hromady a hromady dratu, ale nemame jak to cele regulovat. Takze se opet zacnou stavet precerpavaci elektrarny, uhelne elektrarny a plynove elektrarny (jaderne samozrejme ne :-) ) a ty se budou take dotovat, jak jinak. Ale jak jiz vime, stejne bude nejlepsi kupovat tu el. energii z pouste. Jenze ouha, ten Dezertec opustili skoro vsichni ucastnici zajezdu pro naprostou nemoznost realizace. Takze budeme kupovat vetrnou energii a kdyz nebude foukat tak co potom? No to potom budeme muset najizdet ty centralizovane zdroje :-) Ale ono je to jedno, stejne jako by kazdy doktor neveril vlastnim usim, ze mu radi clovek neznaly mediciny, tak mnohy technik krouti hlavou kdyz slysi tyhle blaboly humanitnich polovzdelancu. Jenze, bohuzel tito lide urcuji zakony i a kdyby to mela byt ta nejvetsi hloupost na svete, stejne to tak bude. Kdyz to nepujde, tak to zadotujeme a uz to zase pujde :-) Oni neslysi ekonomicke argumenty, technicke, jediny argument je ideologie.

P. Rada 14.2.2013 19:40

Re: Ignorace znalosti.

Předvádíte právě ideologii a nikoli argumenty pane Seibt. Nikde jsem totiž nepsal nic o slavných zachranujících energovodech. Dodávám, že Energovody to jsou ttaké ropovody, plynovody... ale svým způsobem i dálnice a i toto vše bylo budoványo jako nutnost.

Ta Vaše Idea, že já si myslím jak jsou energovody levné - je jen Vaší fantazií. V textu stálo......."To je veliký problém který ale mohou zmírnit energovody tažené napříč kontinentem"...

Tyto a další věci si laskavě srovnejte v hlavě než mi zas něco začnete hloupě podsouvat.

B. Rybák 15.2.2013 17:42

Re: Ignorace faktů a trendů.

Vám se zdá, že např. Francie nedotáhla JE do využitelné podoby? Nové JE 4. generace (dokonce i velmi malé) jsou už připravovány k dodání "na klíč" (Rusku, USA, Čína). Všude, kam nedosáhla "zelená" demagogie je základem budoucí energetiky JE (např. v Indii, Číně). Tak proč pořád lžete. Proč chcete měnit Zemi na FV poušť.

P. Nejedlý 14.2.2013 13:36

Re: Ignorace faktů a trendů.

Pane Rado,

už asi po stopadesáté uvádíte na NP tezi á la "limity růstu". Doporučuji vám čtení na dlouhé zimní večery "Mojmír Hampl, Vyčerpání zdrojů - skvěle prodejný mýtus", CEP 2/2004 (http://cepin.cz/cze/kniha.php?ID=7). Je to poměrně zajímavé čtení o tom, že se jedná oprášování karastrofických tezí Thomase Roberta Mathuse a především Davida Ricarda, který malthusiánství aplikoval na oblast energetiky (vyčerpání zásob uhlí). Rovněž je tam zajímavá pasáž o okolnostech vzniku a mediální prezentace bible, z které vycházíte, tj. práce Meadowsových a kol. "Limity růstu".

Rovněž doporučuji pasáže o pracích Juliana Lincolna Simona, profesora ekonomie na University of Maryland ohledně teorému nahraditelnosti a ekonomických substitutech. Nedoufám v to, že uznáte, že teorie "fosilní konzervy" je dětsky naivní blábolení environmentální propagandy, nicméně doufám, že to vezmete jako námět k přemýšlení o tom, že svět je poněkud složitější než si vy osobně představujete.

Zároveň se omlouvám z další diskuze, ale za řešení globálních problémů fosilních konzerv nejsem placen.

B. Hančl 14.2.2013 13:43

Re: Ignorace faktů a trendů.

Absolutní souhlas. Zelení straší již řadu let. Al Gore a další si z toho udělali super bussines.

Každý normální člověk v mém okolí se chová v podstatě ekologicky, protože to tak cítí. Nepotřebujeme direktivy zelených teroristů. Howg.

P. Rada 14.2.2013 19:48

Re: Ignorace faktů a trendů.

Pane Hančl jsem zelený a ctím zelenou fotosyntézu jako jedinou schůdnou cestu k obživě. Tato se dá jen zintenzívnit dotací energie skrze hnojiva, pesticidy, geneticky modifikované atd. Lidstvo nemá k dispozici žádnou jinou formu výroby "cukru" ze vzduchu a vody než je právě tato rostliná fotosyntéza.

Jakmile podraží energie - podraží i potraviny a to už se děje. To není o strašení to je psáno ve statistikách. Jestli Vás osobně statistiky nezajímají a věříte v neustálý rozvoj - je to o Vaší víře kterou Vám nemíním brát - ale nepodsouvejte mi strašení informační teror !!!

B. Rybák 15.2.2013 17:53

Re: Ignorace faktů a trendů.

Tak proč chcete tu fotosyntézu potlačovat pomocí panelů FV, zločinně přeměňovat potraviny na energii nebo pěstovat energetické plodiny (což je v podstatě totéž). Proč prosazujete zdražení energie nesmyslnými dotacemi do (zatím) zcela zaostalých technologií? Zkuste si důsledky svých "bludů" domýšlet sám. Ušetříte si zbytečnou ostudu.

M. Sedláček 14.2.2013 16:17

Re: Ignorace faktů a trendů.

To jste napsal přesně! Ale oni se pomocí strachu lépe lidé ovládají......

P. Rada 14.2.2013 19:27

Re: Ignorace faktů a trendů.

Pane Nejedlý znám tuto literaturu a mohu nabídnout i další podobnou. To co neumím nabídnout ani já ani nikdo jiný je stále méně efektivnější těžba energií, větší prostor na planetě a nevyčerpatelná surovinová zásobárna. Toto jsou dnešní limity růstu.

Mýlím li se pak by ekonomiky měli růst - ale jak že to vypadá? Jsme v ČR, EU, USA, Japonsku v regresi. I Čína už poklesává a jen Brazilie, Rusko a další co mají ještě dost surovinových zásob ještě zatím rostou. Jak dlouho?

Chodíteli na NP hájit názory jako placený agent - neomlouvejte se - je od Vás pěkné, že to vůbec přiznáte.

P. Nejedlý 14.2.2013 20:59

Re: Ignorace faktů a trendů.

Pane Rado,

Ad1) Z vaší odpovědi spíše usuzuji, že jste uvedenou literaturu nečetl nebo nepochopil. Autor odkazovaného textu si dal dost práce, aby svoje teze dostatečně vyargumentoval, včetně seznamu použité literatury. Dle mého osobního názoru to udělal dostatečně kvalifikovaně.

Ad2) Domnívám se, že periodický hospodářský cyklus s cyklickými projevy ve formě recese a teze o katastrofickém vyčerpání zdrojů a destrukce ŽP á la "Limity růstu" nemají bezprostřední souvislost. Jinými slovy mám pocit, že já o hovořím o energetickém voze a vy o environmentální koze.

Ad3) Rovněž nechápu, z čeho usuzujjete, že chodím na NP "jako placený agent"? (snad ne imperialismu?). Prostě mi vzhledem k mému zaměstnavateli připadá nevhodné diskutovat na NP v průběhu řádné pracovní doby, protože to opravdu není náplní mojí práce, za kterou jsem placen. Naopak náplní mojí práce je příprava investičních projektů v oblasti energetiky. Považuji se tedy za energetického praktika s odpovídajícím vzděláním a praxí, který se občas pokouší uvádět na pravou míru naivní, zkreslené či nepřesné představy lidí nepracujících v oboru, mnohdy humanitně vzdělaných, kteří čerpají svoje informace o energetice mnohdy z velmi diskutabilních zdrojů.  

A nyní přeji dobrou noc, dnes už se k další diskuzi o záchraně planety z časových důvodů nedostanu (případně až zítra večer).

B. Rybák 15.2.2013 18:05

Re: Ignorace faktů a trendů.

Dobře víte, že že recese (krize) je jenom tam kde se rozvinul "zelený" a sociální parazitismus. Tak proč lžete. Jste za to placený? Vám opravdu ty Vaše "zelené kapacity" neprozradili, že USA se díky moderním metodám těžby stává z dovozce plynu a ropy jejím velkým vývozcem (a to je teprve začátek).

P.S. O tom jak Čína "poklesává" se můžete dočíst ve všech světových statistikách tak dejte pozor, aby jste tomu nakonec sám neuvěřil.

P. Rada 14.2.2013 19:59

Re: Ignorace faktů a trendů.

Pane Nejedlý uvedenou literaturu znám ale její teze jsou v příkrém rozporu s realitou recese právě nejrozvinutějších ekonomik.

Pro mě - když už - tak je "biblí" konečný počet prvků periodické soustavy známé už od Mendělejeva a konečný počet vriací ss těchto prvků a základních přírodních zákonů.

Pasáže profesorů ekonomie jako společenské vědy založené jen na suběktivní zkušenosti, očekáváních, náladách či chování společnosti jen v posledních dvou stoletích¨, které právě v poslední době nedávají lepší výsledky jak očekávání posledních burzovních zpráv, jsou pro mě nestravitelné ani na dlouhé zimí večery.

Velice si ale cením toho, že přiznáváte svou závislost na tom, kdo Vás za co platí.

P. Nejedlý 14.2.2013 21:01

Re: Ignorace faktů a trendů.

Viz odpověď na příspěšvek výše.

A. Bocek 14.2.2013 14:47

Re: Ignorace faktů a trendů.

Pane Rado máte anung jaké jsou problémy SS 1MV přenosu, kdo bude hlídat Berberské a Tuarégské nájezdníky Saharských fotovoltik či akumulovat jednotky GWh elektrické energie ?

R. Langer 14.2.2013 15:01

Re: Ignorace faktů a trendů.

On nemá anung ani o tom, kolik doopravdy jaká energie stojí a ohání se jenom jakýmisi nesmyslnými environmentalistickými dogmaty a ERoEI.

P. Rada 14.2.2013 20:11

Re: Ignorace faktů a trendů.

Pane Langer k té pochybnosti o "anungu". Ceny energií uvádí dnes burza a je smadné si to vygooglovat. Podobně snadné je dnes dělat s penězi řadu čachrů od tunelování, přes tištění... někdo ale o tomto jevu nemá "anung" a peníze proto používá jako základ až tabu.

Celá živá příroda vyjma člověka se ale bez peněz obejde a platí v ní jednoznačnější biofyzikální zákony jak ve finančnictví. Právě proto rád využívám v odhadech vývoje společnosti přírodní zákonitosti kterou reprezentuje třeba pojem efektivity těžby energií (EROEI)  ..... http://cs.wikipedia.org/wiki/ERoEI)

Nemám to vše ale s vlastní hlavy - opisuji to už dlouho od moudřejších:

http://www.energybulletin.cz/?q=clanek/ekonomika-ktera-neni-o-trznich-vztazich

D. Seibt 14.2.2013 17:39

Re: Ignorace faktů a trendů.

Oni z toho Dezertecu skoro vsichni vetsi partneri uz stejne vycouvali. Takze ty reci pana Rady neberte moc vazne. On o technice a o tom jak je co technicky e ekonomicky realizovatelne nevi vubec nic. Hlavni je ideologie, fyzikalni zakony a ekonomiku to on neresi :-)

P. Rada 14.2.2013 20:21

Re: Ignorace faktů a trendů.

Pane Seibt já jsem citoval DESERTEC? - Nebo je to zas Váš nápad? - na základě kterého si opět přisvojujete výsostné právo "uvádět pro ostatní věci na pravou míru".

Chceteli skutečně vědět něco o tom co je či není technicky relizovatelné pak si vemte příklad s energovodu od Brazilské hydroelektrárny Itaipu a dalších:

http://wikipedia.infostar.cz/e/el/electric_power_transmission.html

P. Nejedlý 14.2.2013 21:14

Re: Ignorace faktů a trendů.

Pouze jedna technická poznámečka. Itaipu je jeden z nějvětších dosavaedních projektů využívající technologii HVDC. Jedná s o přenos 2x3150 MW z hydroelektrárny Itaipu do Sao Paulo v Brazílii (ABB, 600 kV DC, 800 km). Ovšem jedná se již o dosti starou technologii (1987). Ovšem z pohledu předpokládaných výkonů a přenosových vzdáleností projektu DESERTEC se jedná o zcela nedostatečné parametry. Jinými slovy, DESERTEC byl a ještě dlouho bude technicky nerealizovatelný, ekonomickou a politickou nerealizovatelnost nyní pomíjím. Mohu odkázat na svůj článek již z r. 2009 (většina odkazů již zřejmě nebude funkčních). Již tehdy byla slabá místa a nedomyšlenost projektu zcela zřejmá (http://nejedly.blog.idnes.cz/c/39547/Zachrani-nas-pouste.html). Od r. 2009 se nezměnilo nic, jak výše uvedl p. Seibt, projekt v r. 2012 zřejmě definitivně zkolaboval.

P. Rada 15.2.2013 0:52

Re: Ignorace faktů a trendů.

Za doplnění k Itaipu děkuji. Technické poznámečky jsou o věcnosti.

V dalším se ale skutečně rozcházíme ve stylu já o voze jiný o koze ( jak sám uvádíte v reakci 14.02.2013 20:59)  Proč? Prostě proto, že v původním textu píši ... "energovody tažené napříč kontinentem" ...  nic neuvádím o projektu Desertec! Kontinentem jsem mínil Evropu a ty energovody už se uvnitř staví i když ve značném skluzu za potřebami. .... http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:C:2006:124E:0085:0094:CS:PDF

Jedním s posledních projektů je spojení Německa s Norskem. ..... http://www.ceskapozice.cz/byznys/energetika/vize-budoucnosti-norsko-jako-obri-baterie-evropy

Mám za to, že právě takové energovody elekřiny jsou velice žádoucí pro stabilitu celého systému a funkčnost tržního prostředí. Ale kdo ví proč ani Vás ani pane Seibta nové spojení mezi severem a jihem Německa  ... http://www.investicniweb.cz/fx-komodity/komodity/2013/1/9/energetika-nemecko-jiz-nechce-strasit-sve-sousedy/ .... ani to zmíněné do Norska nenapadlo?! Právě takovéto projekty jsou přeci o realitě a možnosti jak jít dál. Někdo ale raděj argumentuje ve prospěch domácího masvního zdroje za každou cenu (JETE)  a nechce vidět,  že svět okolo se mezi tím pohnul. Je příznačné, že ačkoliv jste energetik a jinýn cosi vytýkáte, pak zároven pro Vás platí vaše slova: ..."doufám, že to vezmete jako námět k přemýšlení o tom, že svět je poněkud složitější než si vy osobně představujete."

P. Nejedlý 15.2.2013 7:57

Nenapadlo :-))

Pane Rado,

mohu vás ujistit, že pokud se týká elektroenergetiky, tak téměř neexistuje na zeměkouli projekt, o kterém bych nevěděl, nečetl, nepsal. Částečně to patří i k mé profesi, i když samozřejmě okrajově z hleiska obecného rozhledu. Takže o problematice propojení DE a Norska (a vůbec severu Evropy) jsem psal na svém blogu již před třemi roky. Pokud chcete podrobnosti, včetně fotografií a základních technických údajů, doporučuji následující (http://nejedly.blog.idnes.cz/c/123599/Supersit-pro-budouci-vetrne-elektrarny-v-Evrope.html). A teď se rovněž omlouvám, už je zase normální pracovní doba.

P. Nejedlý 15.2.2013 8:06

Re: Nenapadlo :-))

A ještě dovětek jen tak mimochodem z informací v rámci odborné komunity. V Norsku existuje proti projektům tohoto typu (je jich několik) dosti silná opozice místních zelených, kteří právě zcela programově odmítají být "baterií Evropy" a nechtějí si "zaneřádit krajinu" novými vedeními a přečerpávacími elektrárnami a chtějí zachovat stávající charakter krajiny atd. atd.

P. Rada 15.2.2013 12:36

Re: Nenapadlo :-))

"A ještě dovětek jen tak mimochodem" .... Úšklebkem nesmažete dříve předvedené tendenčnosti v informování. To není projev pravé odbornosti ale odlesk soudržnosti s politickou skupinou, kde vnímáte svou finanční závislost - jak už jste sám už několikrát poznamenal.