19.5.2024 | Svátek má Ivo


Diskuse k článku

POLITIKA: Zelený solární komunismus

Sověty a elektrifikace rovná se komunismus, pravil svého času V. I. Lenin. Vzhledem k tomu, že jeho odkaz je v naší společnosti stále živý, nařídil nejvyšší sovět v Bruselu tu elektrifikaci ještě malinko vylepšit v duchu socialistických ekonomických teorií.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Nejedlý 15.2.2013 13:35

Re: Nenapadlo :-))

Pane Rado,

musím konstatovat, že jste byl až ukázkově typický případ s naprosto klasickým diskuzním průběhem, s jakými jsem se na svém blogu už mnohkráte setkal. Nejdříve diskuze o energetice na úrovni brouka Pytlíka z roviny globálních problémů ve stylu kavárenského diskuzního klubu, obvykle s přehršlí značně diskutabilních agumentů vygooglovaných z Internetu (od seriozních analýz a studií až po různé hypotézy, spekulace, dezinformace, PR informace a na konci této škály informační výplody uskupení typu Greenpeace). Po přechodu diskuze z obecné roviny do konkrétní roviny v rámci procesu nalézání technicky a ekonomicky průchodného řešení výše uvedených globálních problémů začnu předkládat argumenty z odborné komunity k jednotlivým tezím, ovšem protistrana je obvykle nespokojena s tím, že nesdílím přesvědčení o báječných OZE a špatném jádru a uhlí. No a po určité době obvykle následuje obvinění z tendenčnosti a příslušnosti k nepřátelské skupině. Mohu vám tedy pouze doporučit, abyste tedy hledal "pravou odbornost" jinde. Ale v případě skutečného zájmu o elektroenergetiku, OZE apod. doporučuji zakoupit literaturu vztahující k jednotlivým energetickým zdrojům, jejich zařazování do denního výrobního diagramu, řízení el. sítí apod. Jinak přeji příjemný pátek a víkend.

B. Rybák 16.2.2013 12:48

Re: Ignorace faktů a trendů.

Vaše žvatlání o projektu energovodů přes celý kontinent v němž neberete v úvahu jejich politickou průchodnost (brání se mu obce, vlastníci půdy a nemovitostí a v neposlední řadě mnozí "zelení), jejich investiční nákladnost a jejich provozní náklady - ztráty při přenosu (což přesvědčivě ukazuje např. debakl projektu Desertec) a už vůbec neberete v úvahu, že ty energovody možnost hrůzného "blackoutu" zcela neodstraní a nic nezmění na nákladné nutnosti mít za OZE k okamžitému nasazení připravené solidní zdoje, je typickým projevem prolhaného "zeleného" parazitismu.

I. Kudrnová 14.2.2013 14:59

Re: Ignorace faktů a trendů.

Pane Rado dobrý .  Doplaťte  mi nyní  každý měsíc  za elektřinu 2 500,-- O tolik se mi zvýšil proud tímto debilním  výmyslem . Co nemá  ČR mně nezajímá, mně zajímá, že musím platit vyčuraným zlodějům každý měsíc, a už na to nebudu mít.  Dejte už pokoj s  tak blbýma  filosofickýma řečima.

R. Langer 14.2.2013 15:02

Re: Ignorace faktů a trendů.

To není žádná filozofie, to je cílená lež zabalená do matoucí omáčky, která jí má dodat punc pravosti.

P. Rada 14.2.2013 20:36

Re: Ignorace faktů a trendů.

Paní kudrnová - dobrý - úpřímný - ale prominte poněkud primitivní. Primitivnosti Vás ale žádná energie sama o sobě nezbaví i kdyby byla sebelevnější - ba naopak. Neberte si to ale osobně - jednoduchost může být i výhodná.

Svět se jak se říká zbláznil - to už je ale o komplikovaných jevech a já v tom jedu taky s Vámi ale bez schopnosti Vám něco doplácet za tuneláře nad nimiž drží ochranou ruku dokonce stát!

Mohu Vám jen říci, že se připravuje další státní tentokrát jaderný tunel který by obyvatelstvo mohl stát ještě podstatně více. I naše babičky uměli být dobré hospodynky - dělali to jednoduše - chceteli primitivně. Měli ale výhodu - nic jim nenabízela reklama.

http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/1095913550-nedej-se/212562248420027/

M. Sedláček 14.2.2013 16:14

Re: Ignorace faktů a trendů.

Pěkné, takové krásně emotivní, ovšem bez náznaku jediného argumentu podloženého konkrétními čísly. A do toho Freud.....:-)))))

P. Rada 15.2.2013 12:43

Re: Ignorace faktů a trendů.

Freud ale nekalkuloval - přemýšlel jak málo kdo - předně nad sebou samým.

Naše součastná společnost a hlavně její politická representace analogicky právě toto ale s kýženým nadhledem nedokáže a důsledkem jsou její další kroky k vlastní devastaci.

Stali se z nás konzumní závisláci na energiích a surovinách které se ale začínají stávat méně dostupné... a celospolečenský absták už nadešel....

J. Vyhnalík 14.2.2013 16:18

Re: Ignorace faktů a trendů.

Vy nechápete základní problém. Ta řešení, kterých se zastáváte vycházejí z ideologických argumentů a ne ekonomických. Důsledkem je faktický nárůst energetické náročnosti na hlavu a vysoké riziko zhroucení celého systému.

J. Vyhnalík 14.2.2013 16:22

Re: Ignorace faktů a trendů.

To je reakce na argumentaci pana Rady, aby nedošlo k nějakému omylu.

P. Vaňura 14.2.2013 21:23

Stačí přejít na atom a problém je VYŘEŠEN

A jedinou reálnou konkurencí atomu jsou dneds fosilní paliva...

"Podpora OZE" je prachsprostá zlodějna!

P. Rada 15.2.2013 12:07

Re: Stačí přejít na atom a problém je VYŘEŠEN

Omyl!!! Podpora vzláště FV v ČR není "prachobyčejná" ale státem prorostlým s kapitálem zoranizovaná zlodějina. Tedy od těch co ten stát ukradli. Toto už vůbec není "prachobyčejná" zlodějina - vlastizrada je pro to daleko příznačnější popis.

B. Rybák 15.2.2013 17:23

Re: Ignorace faktů a trendů.

Věda a technika už tolikrát vyvrátila a překonala každé limity, že ty už dnes straší jenom v "zelených mozcích". Energovody, (jejichž postavení brání m.j. "zelené" mozky) rozvádějící energii z OZE mohou pravděpodobnost katastrofálního blackoutu pouze trochu zmenšit. Nic nezmění na strašlivě nákladné nutnosti zálohovat OZE zdroje zdroji vždy použitelnými. Pro nás je řešení naprosto jasné. Je jím JE.

E. Heusinger 14.2.2013 10:51

Rádobyvtipné,

ale hysterické.

R. Langer 14.2.2013 12:30

Re: Rádobyvtipné,

... a pravdivé. A proto se té hysterii ani moc není možno divit.

R. Tichý 14.2.2013 8:29

Pro pana BB

Zdá se mi, že prostě nechcete rozumět - asi vás nebaví čtení mezi řádky.

1-energetický trh v Německu se hroutí-staví se jedině dotované elektrárny na hěndé uhlí, nic jiného se nevyplatí. Díky uzavření jejich JE se jim dramaticky zvyšuje výkon uhelných elektráren (oslavovaný plyn je příliš drahý). To je podle mého tunel jako hrom. Jejich energetická síť je trop, kdyby neparazitovali na našem a polském vedení, tak už se dávno uškvařili.

2-i kdyby to bylo s cenou elektřiny jak píšete (cena 40, garance na 70) tak je to pořád menší procento, než s jakými garancemi si dopřáváme elektřinu z OZE. Navíc JE zabírá mnohem méně plochy, je lépe ovladatelná, zásobování zdroji je minimální oproti krajině zdevastované OZE (řepkováa biomasní pole, panyle místo ornice, větrníky na kopcích). Jaderný "odpad" je palivem zítřka. Zákony zachování energie, bohužel pro melouny, platí. Takže nebude někde chybět větrná energie (roznos vláhy, posun pylu, odvětrání krajiny,....) či slunce (méně ohřátá země, přehřátě vzdušné proudy,.....). Lesy umírají, protože v nich nic nehnije (je to totiž biomasa ke spálení).

3-že došlo k rozvoji za "pravicových" vlád. Jestli netušíte, že věci nastavené státní správou fungují VŽDY se zpožděním, tak jste prosťáček. I když si o nich nic moc nemyslím, tak ODS byla jediná proti solárníkům. Je to úplně stejné, jako že Topolánek musel platit socanské pastelkovné.

4-centrálně řízené hospodářství EU (očividně k tomu směřuje) že není podobné RVHP? Tak to máte asi bílou hůl a černé brýle.

B. Binka 14.2.2013 8:45

Re: Pro pana BB

Hezký den. To že někdo vidí věci jinak než Vy neznamená nutně, že nerozumí tomu co říkáte, může mít prostě jen jinak poskládané hodnoty (něco jiného než pro Vás je pro něj nepřijatelné, něco naopak přijatelné) nebo vidí jinak poskládané logické důsledky nějaké volby. Takže nesouhlasit nutně neznamená nerozumět. A teď k věci. 1. V bodě jedna s Vámi minimálně částečně souhlasím - ano Německo začíná záviset na energii z Polska a zatím tam OZE nevychytali dostatečným způsobem. Nicméně psát o tom, že se tam energetický trh hroutí je nesmysl - je to zbytečné přehánění. Každopádně tunel typu českého solárního tam nemají - mají tam prostě podporu OZE. Otázka je proč - buďto jsou - stejně jako většina států západní Evropy, ale i USA a Kanady - daleko hloupější než my (což nevylučuji), nebo k tomu mají dobrý důvod. Tím se dostávám k bodu 2. Jádro je z mnoha pohledů velmi dobrý zdroj (je stabilním dodavatelem, můžete s ním počítat na 30-60 let), je CO2 velmi nízko-produkující (i pokud započteme stavbu a další věci). To ovšem nic nemění na následujících skutečnostech: A) Jednou za cca 20 - 30 let tu máme velikou jadernou havárii (Černobyl, Fukušima), která změní na dlouhý čas velké území kolem elektrárny v neobyvatelnou a zásadně poškozenou zónu. To není pro každý stát zanedbatelná okolnost. Ta pravděpodobnost, že to bude zrovan vaše elektrárna je malá, ale ty následky už malé nejsou. Nízké riziko veliké katastrofy není pro každého akceptovatelné. B) Bod A) je vcelku řešitelný a JE může být mnohem bezpečnější, jenže pak bude z hlediska ceny nerentabilní. Nároky na JE se zvyšují, cena elektřiny klesá, takže JE se stává ekonomicky nerentabilním konceptem. C) U nás je JE spojena vždy s korupcí a další JE by byl megatunel - kam se hrabe solární energie. Proto je problematické být jednoznačně pro JE. Garanci 70 při ceně 40 mají tak ty soláry, rozhodně to nemá bioplyn, rozhodně to nemá voda - takže v tomto je JE horší než většina OZE (soláry už u nás nestavíme takřka). Hezký den.

R. Tichý 14.2.2013 9:01

Re: Pro pana BB

.....ano Německo začíná záviset na energii z Polska a zatím tam OZE nevychytali dostatečným způsobem...... Tak to jste napsal přesně a o tom to celé je. Jakákoliv jiná technologie se musí nejdříve pořádně vyzkoušet a odladit. Jenom OZE zdrojům se "nějak" daří tlačit se na trh ještě v plenkách (a to ne zrovna čistých). Záhada, až rozum zůstává stát :oP

Argument "u nás je JE vždycky megatunel" je dost hloupý. Taky by se měla zakázat auta, protože se vždycky stane nějaká nehoda. USA a Obamova podpora - tunel jako hrom. Solární panely se produkují v Číně, kde chcípají na znečištění prostředí. "Čisté" zdroje jsou totiž při výrobní a likvidační fázi dost velké svinstvo.

Vodní elektrárny u nás už stavět nejdou. Bioplynové stanice potřebují skládky odpadu, který hnije - takže zase další zničená země, nehledě na zápach. Víte, že v Německu jich pár spustili a jejich provoz se jim dost nelíbí. Ve Švýcarsku smějí stavět jedině spalovny-žádné skládky! Černobyl byl vojenský pokus, ten bych škrtl ze seznamu. Soláry už takřka nestavíme - KDO BY JE TAKY STAVĚL, KDYŽ UŽ JICH MÁME VÍC NEŽ DOST A ODHALILA SE PRAVDA O JEJICH EKONOMICKÉ NESMYSLNOSTI ?!?!

Ano, JE má náročný provoz, je zapotřebí vychovat technicky vzdělaný personál, což nám ještě donedávna docela šlo, než se začali prosazovat humanistické "obory" k ničemu.

B. Binka 14.2.2013 9:18

Re: Pro pana BB

Začnu od konce. Tvrzení, že "humanistické" obory jsou k ničemu je dobrá "městská legenda". Podívejme se na to tvrdou řečí čísel. Na fakultě, kde učím (humanistická) je nezaměstnanost absolventů stejná nebo lepší než na naprosté většině přírodovědných a technických fakult stejného města (Brno) a extrémně lepší než u technických středních škol (statistiky existují, pokud budete mít zájem dám odkaz). Nástupní plat našich absolventů je nad průměrným platem v republice. Takže to není "k ničemu" ani v tom nejprimitivněji tržním vidění světa. Tak a teď seznam obětí "humanistické blbosti" jak říkal Werich: J. Hus, F. Palacký, T. G. Masaryk, tedy lidé, bez kterých byste nežil v současnosti v Česku například. Samí zbyteční lidé že. Tolik k aroganci. Pokud se snaží MPO zaručit pevnou výkupní cenu u zdroje za téměř dvojnásobek tržní ceny je to mega-tunel. Je to stejné, jako kdyby zaručilo Škodě, že bude nejnižší verzi oktávií vykupovat po dobu 40 let za garantovanou cenu 640 000,- Kč, když existuje tržní cena 350.000,- Kč. Jak můžete stejnou věc obhajovat u JE a kritizovat u OZE je mi záhadou. Vodní elektrárny u nás stavět jdou (jsme pod instalovaným výkonem za první republiky), na bioplynových stanicích jsem byl v pěti státech celkem a pouze jedna smrděla (překvapení, že v ČR), protože nedodržovala předpisy, neb se to majitelovi vyplatí. To není o bioplynce, to je o státu. Doporučuji např. tu v Guessingu - ta je vzorová. Ale už se - kromě toho humanismu - točíme v kruhu.

V. Vovák 14.2.2013 9:47

Re: Pro pana BB

mňo... zajímavá by byla statistika, kde jsou ti vaši absolventi zaměstnáni. Pokud jsou ve státních službách, nebo v neziskovkách, můžeme je označit za parazity, kteří žijí z daní vytvořených soukromníky a firmami. Ale je to pozitivní zpráva. Čím víc jich budete produkovat a čím víc jich budeme muset živit, tím dříve tenhle eurosocialistický společenský řád padne, protože je už soukromníci nedokážou uživit. 

B. Binka 14.2.2013 9:55

Re: Pro pana BB

Vaši představu, že státní zaměstnanec (učitel, lékař státních nemocnic, policista, hasič, ale i ten úředník) je parazit sdílejí například v zemých jako je Somálsko, Kongo. Moji představu - že to je důležitá součást společnosti sdílejí země jako Norsko, Švédsko, Dánsko, Holandsko ale vlastně celá západní Evropa. Teď jde jen o to, kde by člověk rád žil. Já tedy v Dánsku raději než ve Středoafrické republice - co Vy?

R. Tichý 14.2.2013 10:08

Re: Pro pana BB

Je mi líto, ale opět píšete o "výjimkách" Za každým "výkonným" státním zaměstnancem jsou 2-4 přenašeči papíru. To jsou ty pijavice. A to je to co většině "nestátních" zaměstnanců vadí.

V. Vovák 14.2.2013 12:25

Re: Pro pana BB

2-4 přenašeči papíru...

pane kolego, řekl bych, že jste nemístný optimista.

M. Sedláček 14.2.2013 16:34

Re: Pro pana BB

"lékař státních nemocnic, policista, hasič" - to NEJSOU představitelé humanitních oborů, takže Vám tam zbývá jenom ten úředník a učitel. U jakéhokoliv úředníka jsem přesvědčen o tom, že se jedná o ultra-parazita. Učitele nechám stranou, to je na dlouhou debatu, zda má vůbec školství bý státní. Podle mne jste ubohý demagog.

R. Tichý 14.2.2013 10:15

Re: Pro pana BB

http://www.muni.cz/people/6956/cv

T. Blecha 14.2.2013 10:59

Re: Pro pana BB

2006 – 2008: Inkubátor environmentálních podnikatelských záměrů, vzdělávací grant Evropského sociálního fondu OP RLZ 3.2, cíl podpora environmentálního podnikaní absolventů MU, pozice - hlavní řešitel Aha tak odtud vítr fouká, pán solární byznis vyučoval.

B. Binka 14.2.2013 11:27

Re: Pro pana BB

Blahoslavení chudí duchem. Můžete mi prosím vysvětlit, jak souvisí projekt, ve kterém jsme spojili studenty našeho oboru s studenty podnikové ekonomie z Ekonomicky-správní fakulty tak, aby ti naši získali více znalostí o reálném fungování ekonomiky a ti z ekonomky o environmentálních problémech a obě skupiny pak tvořili zeleně zaměřené podnikatelské záměry se solárním tunelem? Postavil některý z absolventů tohoto projektu solární elektrárnu? Vlastním, nebo sem ji postavil já? Tak prosím nepište nesmysly.

B. Binka 14.2.2013 11:35

Re: Pro pana BB

Omlouvám se .... skupiny tvořily samozřejmě ...

J. Vyhnalík 14.2.2013 16:14

Re: Pro pana BB

Jedna věc je tunel spojený s nadsazenými výkupními cenami pro FVE, který se možná vyšetří, ale spíše ne. Každopádně poslouží jako vítaná kouřová clona zakrývající ten hlavní tunel vybudovaný ekologisty a to je koncept křížových dotací výkupních cen elektřiny z OZE, zaručující 15-letou návratnost investic bez ohledu na skutečnou rentabilitu.

Tento nesmysl fakticky destruuje energetický trh, zaručuje dominantní postavení velkým hráčům typu ČEZ a vede k dlouhodobým zvýšeným nákladům, jak pro domácnosti, tak pro výrobce a snižuje tak naši konkurenceschopnost, zvyšuje nezaměstnanost a prohlubuje ekonomickou krizi.

T. Blecha 14.2.2013 11:01

Re: Pro pana BB

2006 – 2008: Inkubátor environmentálních podnikatelských záměrů, vzdělávací grant Evropského sociálního fondu OP RLZ 3.2, cíl podpora environmentálního podnikaní absolventů MU, pozice - hlavní řešitel Aha tak dotud vítr fouká, pán ten solární byznis vyučoval.

R. Tichý 14.2.2013 9:47

Re: Pro pana BB

Zajímalo by mě, jaký obor učíte a v jakém oboru se absolventi uplatňují. Ano, jmenované osobnosti jsou výjimečné. Já netvrdím, že humanitních škol netřeba, já tvrdím, že jich je mnoho a kvalita je víceméně pochybná (mezi humanitní počítám i njerůznější ekonomické školy). To že středoškolák je méně placený než vysokoškolák má být samozřejmostí.