2.5.2024 | Svátek má Zikmund


Diskuse k článku

POLITIKA: Zelená vládne Evropě, jen ne Česku

Hlavní agenda Evropské unie, s níž Česko souhlasilo, se jmenuje „Green Deal“. Kolem klimatické agendy se odehrává veškeré strategické politické dění. Poslední pokus, jak zbrzdit změny klimatu, které negativně ovlivňují existenci lidského rodu na planetě Zemi, se politicky prosazuje ve většině evropských zemí.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Rada 22.5.2021 22:54

Pane Trojan proč ve věku vzdělanosti doporučujete modlení namísto vědění? Víra se sice celé věky praktikovala ale v civilizacích které setrvávaly zejména jen jako východisko tam kde pragmatičnost nestačila.

Dopady G.W. už začaly zvyšovat ztrátovost ekonomik a to jsou ještě jen v prvotní fázi. Pokles dnes nastoleného glob. oteplovacího trendu nastane podle reálných scénářů nejříve za staletí až dlouhá tisíciletí. V třetihorách trvalo 10milionů let, než se zastavil růst teplot v důsledku sycení atmosféry uhlíkem a poté dalších 30 milionů než se teploty i koncentrace skleníkových plynů vrátily na zhruba stejno úroven jako před K/T rozhraním.

Konkrétně naše lesnictví dávalo před nástupem sucha (navozeného růstem G.W a tedy i dynamiky počasí) do státní pokladny v přímém zisku kolem 10 miliard ročně. Několik let už je ale ve ztrátě a k udržitelnosti péče o lesy naopak potřebuje dotovat. Naděje na znovuobnovení produktivity lesů je pro narostlou dynamiku klimatu a strmost trendu změn zanedbatelná. Žádná dřevina s dobou obmýtí dlouhých desetiletí totiž v průběhu měnícího se klimatu rychlostí vyšší než jsou tolerance vhodných podmínek nemůže dát standardní přírůstky jak kdysi dával smrk - pokud vůbec co např staleté období změn teplot a vláhy přežije.

Povolenky sice skutečně zdražují enormní ziskovost s těžby fosilů ale zatím jen minimálně vzhledem k přímým a skrytým dotacím které do tohoto odvětví šly celá dlouhá desetiletí. Zřejmě už jste zapoměl na dobu kdy horník byl pro soudruhy někdo kdo jim umožnil moc a tak se těžký průmysl u železné opony otevřeně i skrytě dotoval jak to jen šlo. Poté pak miliardáři typu Tykač nevznikly náhodou a vůbec už né usilovnou férovou prací.

Rád bych věděl kde jste vzal informaci, že NASA dokonce potvrzuje, že vstupujeme do velkého slunečního minima? Běžné sdělovací prostředky totiž přinesly zásadně jiné informace:

https://www.novinky.cz/veda-skoly/clanek/pocasi-muze-letos-blaznit-rika-nasa-slunecni-aktivita-bude-nejnizsi-za-200-let-40310495

L. Novák 23.5.2021 1:10

Bla-bla magor "Rada"... ;-D

P. Trojan 23.5.2021 8:57

Vy jste věřící - věříte v člověkem způsobenou změnu klimatu. To nelze nyní dokázat ani vyvrátit.

Já se na věc stále dívám tak, že skutečná klimatická změna nastala před cca 11 6000 lety, kdy se během několika desetiletí zvýšila globální teplota o cca 6 stupňů (!) A to, co prožíváme dnes je spíš fluktuace s pozitivními dopady na život. Rozhodně bych si nepřál žít v období ochlazování, krutých zim, neúrod atd. Navíc fluktuace dobře vysvětlitelná sluneční aktivitou. Ve 20. století Slunce zářilo jak divé, šlo o Velké sluneční maximum (Viz Solanki at alia), které skončilo v roce 2008. Jeho vrchol byl o několik desetiletí dříve, ale šlo o vrchol maxima, které nemělo více než 8000 let obdobu a které bylo delší než ta předchozí (trvalo cca 70 let oproti běžným 30 letům). Ještě v článku z roku 2004 v Astronomickém serveru (T. Metelka) se píše, že slunce dosahuje tisíciletých maxim... Vzdor tomu tedy, co slyšíme ze všech stran, naše teplé období má (i) přirozené vysvětlení, a uvážíme-li tepelnou setrvačnost, nemusí nás překvapit, že oteplení pokračuje po nějakou dobu, kdy sluneční aktivita už je menší.

Velké moderní minimum předvídá řada vědců, prvně jsem o něm četl na stránkách NASA před cca 2 lety. Ale NASA z toho nevyvozovala ochlazení, jen informovala, že příští cykly budou pravděpodobně slabší. To potvrzuje celá řada jiných článků, které jsem četl. Někteří z toho dovozují, že se musí ochladit, jiní říkají, že ochlazení nenastane, nebo že bude zanedbatelné.

Netvrdím, že skleníkové plyny nezadržují teplo a že neoteplují. Ale zdá se mi (jako laikovi, ale to vy jste asi také), z toho všeho, co jsem si o tématu za posledních 25 let nastudoval, že oteplovací vliv je řádově nižší, než předpokládá IPCC, snad na úrovni desetiny či setiny stupně. A vzhledem k tomu, že smog prokazatelně zvyšuje albedo atmosféry a že asijská velkoměsta (Indie, Čína) dodnes chrlí mnoho prachových částic, troufnu si spekulovat, že nelze pominout ani možnost, že planetu (mírně) ochlazujeme...

P. Trojan 23.5.2021 9:28

Oprava první věty druhého odstavce. Nedopatřením jsem napsal o nulu víc. Správně je: před cca 11 600 lety. Omlouvám se.

P. Rada 23.5.2021 9:28

Pane Trojane předně víru lze od vědění odlišit/ dokázat či vyvrátit ale jen v prostoru adekvátně soudných a informovaných a to např měřením nebo testováním správnosti prognozy v čase.

Máteli na mysli období Mladšího Driasu před 11600 lety pak strmost mylně udáváte/porovnáváte lokálně nikoliv globálně. Ta glob. tehdy byla 1C/tisíciletí. Dnes 1C/méně jak století.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Holoc%C3%A9n

O klimatologa Metelku se nejspíše otíráte také mylně - měl by jste upřesnit zdroj. Sluneční aktivita totiž sice kolísá ale je uvedena např zde a dále i v relativní bilanci:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Slune%C4%8Dn%C3%AD_aktivita

https://cs.wikipedia.org/wiki/Radia%C4%8Dn%C3%AD_p%C5%AFsoben%C3%AD

Měřitelný vývoj teplot ze země kosmu i oceánů, tání ledovců, růst dynamiky podnebí... je v přímém rozporu v Vaší závěrečnou úvahou možná motivovanou anomálním vývojem letos na jaře nad Evropou.

...." nelze pominout ani možnost, že planetu (mírně) ochlazujeme"...

Aktuálně i v časovém vývoji klimatické parametry najdete zde:

https://climatereanalyzer.org/

P. Trojan 23.5.2021 14:02

Na pravdy je tady spíš víra než věda. V náboženství zpravidla zjevené pravdy platí jednou pro vždy, ve vědě ty dokázané jen do doby než je někdo vyvrátí (respektive než vymřou vědci, které je obhajovali....).

Podívejte se třeba na přednášku Petr Pokorného na You Tube , "Současná klimatická změna v perspektivě posledních staletí" Pan Pokorný rozhodně není žádný “popírač”, ale věta “věřte vědcům” ho rozpaluje (a právem) docela dost. A o té události v Driasu tam dost zasvěceně hovoří taky.

Myslím, že hypotéza, že současné oteplení je dominantně způsobeno civilizací bude s definitivní platností potvrzena či vyvrácena teprve v příštích desetiletích. Budou-li sluneční cykly slabé a oteplování přesto okračovat, potvrdí se její správnost. Budou-li cykly slabé a začne-li se ochlazovat, bude vyvrácena. Zatím pořád platí, že velké moderní solární maximum znamenalo největší výkon Slunce a po mimořádně dlouho dobu za tisíce let. A zároveň ovšem platí, že obsah CO2 se zvýšil, a že je to dominantně důsledek činnosti člověka.

J. Brunner 23.5.2021 17:19

R^

J. Kadeřábek 22.5.2021 19:44

Autor zcela pomíjí základní ekonomickou situaci. Němci vládnou obchodu a vydělávají ve světě i ve svých východních koloniích, kde bojuje retail o holé přežití a přepych ekologie si nemůže dovolit. Naše montovny zdaleka nevydělají to co Lídl s Kauflandem a naše infrastruktura (např. silnice i železnice) stále stojí na pevných základech zbudovaných za Marie Terzie pro dostavníky a parní lokomotivy. Takže máme zcela jiné priority než zhýčkaní Němci a Holanďané.

P. Rada 22.5.2021 20:04

Ano ale o životních prioritách to je.

Mít - nebo - Být.

https://obchod.portal.cz/odborna/mit-nebo-byt/

B. Jech 22.5.2021 19:08

Zelení a jejich voliči jsou často velcí pokrytci. Káží vodu a pijí víno. Stačí se podívat, jak to vypadá na ulici, když tam tudy projde nějaká ta demonstrace proti změnám klimatu. Viz např. zde:

https://1url.cz/7KwB1

A víte kdo nejčastěji v Německu létá letadlem? Voliči Zelených. Voliči Zelených jsou totiž zejména dobře situovaní lidé z měst, kteří mají na to platit ekologické daně, ale mají také na to letět na exotickou dovolenou.

Ať každý začne nejdříve sám u sebe a pak poučuje někoho jiného, jak má žít.

V. Církva 22.5.2021 20:00

Jo ty plasty mluví za vše, a s tím létáním bych tomu i věřil. Voliči Zelených a Pirátů jsou bohužel často mladí lidé z měst co je živí rodiče nebo nějak parazitují.

P. Rada 22.5.2021 20:17

Můžete to nějak statisticky, odkazem doložit? Tedy pravděpodobnosti jak ty maldé které živí rodiče, statistika vyhodnocuje jako příslušníky voličské skupiny.

Zajímalo by mě to ale i pro další stranická uskupení.

Děkuji předem.

L. Novák 22.5.2021 23:04

Ty jako starý zelený magor s komunisty vypláchnutým mozkem jsi výjimka. ;-D

P. Rada 22.5.2021 20:13

Předvedl jste zajímavý typ kontroverzní úvahy.

Začal jste bez dokladu a poučováním na úrovni spekulací o tom kdo nejčastěji létá v německu...

Ale zároven závěrem radíte aby každý začal sám u sebe a pak teprve začal poučovat.

Možná jste ale jen sám za sebe vynechal sdělení, jak už žijete udržitelně, co se podařilo jak jiným ne... a můžete tedy poučovat. Nezkusíte to doplnit?

T. Zlesa 22.5.2021 19:07

Chlapci takové články raději ani nečtěte a diskusi už tím tuplem. V psychiatrických učebnicích se píše, že utrpení při těžké depresi je tak velké, že nemá obdobu v žádném tělesném utrpení. Léčba většinou spočívá v kombinaci léků a psychoterapii. Neléčená deprese může být i smrtelná. :-(

P. Rada 22.5.2021 20:26

Vy se vyznáte v odborné psychiatrické literatuře a dokonce učebnicích až tak že cítíte potřebu varovat "chlapce"?

Co vím, tak se totiž dnes prakticky všude na školách od tištěných podkladů upouští a dřívější skripta nahrazuje elektronická obdoba ale pravidelně žel dostupná jen příslušným studentům daného oboru.

Nejspíše si tedy pro pobavení publika nebo získání pozornosti? poněkud morbidně vymýšlíte. Nezkusíte mi to od lesa vyvrátit?

T. Zlesa 22.5.2021 21:09

https://www.cpzp.cz/clanek/2315-0-Deprese-se-musi-lecit.html

je toho o tématu všude plno...

a hoši zde trpí hromadně pod každým článkem, je třeba jim pomoci...

P. Rada 22.5.2021 23:03

Tak jste mě "hochu trpící" jaksi vyléčil "s deprese". S odkazu který jste dal přeci nelze vyvozovat: ..."utrpení při těžké depresi je tak velké, že nemá obdobu v žádném tělesném utrpení"....

Přesto za něj dík. Je pro mě ted alespon zřejmé co považujete za "psychiatrickou učebnici".

T. Zlesa 23.5.2021 8:18

A o www.google.com jste slyšel? Stačí zadat deprese. Po seznámení se s problematikou zajisté potvrdíte, že zdejší hoši mají příznaky podle učebnic.

P. Manda 23.5.2021 15:44

Z odkazu !!!

B. Pavel 22.5.2021 16:41

ŠKODA AUTO Mladá Boleslav klade stále větší důraz na energie z CO2 neutrálních zdrojů a z tohoto důvodu rozšíří svou spolupráci s energetickou společností ČEZ. Dnes (12.2.2001) se na tom dohodli předseda představenstva společnosti ŠKODA AUTO Thomas Schäfer a Daniel Beneš, předseda představenstva ČEZ. Od druhé poloviny tohoto desetiletí bude energie potřebná pro výrobu vozů a komponentů ve výrobních závodech společnosti ŠKODA AUTO v České republice pocházet kompletně z obnovitelných zdrojů. Dalším společným projektem společností ŠKODA AUTO a ČEZ je výstavba největší střešní fotovoltaické elektrárny v České republice, která bude v hlavním závodě ŠKODA AUTO v Mladé Boleslavi uvedena do provozu ještě letos.

P. Milan 22.5.2021 17:57

Zase o něco dražší ty plechovky budou ... :-(

R. Polášek 22.5.2021 18:46

Jinde zase Schäfer či jiný hlavoun ze Škodovky bečí, jak Škodovka na každém autě prodělává, že jejich elektromobily jsou příliš drahé a nikdo je nekupuje a jak musí stát zavést na auta ze Škodovky masívní dotace, aby je lidi chtěli kupovat a podobné bláboly.

J. Sinnreich 22.5.2021 19:10

Firma VW v Nemecku porada pro sve zamestnance skoleni, kde jim zeleni aktiviste doporucuji, aby jedli mene masa a tim kompenzovali skodlivou vyrobu automobilu se spalovacim motorem. Kdy se asi pripoji Skodovka?

J. Kadeřábek 22.5.2021 19:37

To jsou ty hezké proklamace, které žehrají na to, že nelze rozlišit původ vyrobeného proudu. Ovšem při vědomí skutečnosti, že všechny fotovoltaické panely u nás vyrobí marginálních 2,6% elektřiny (Za pouhých 40 miliard kč ročně.) je jasné, že soudruzi ve Škodovce jedou hlavně na uhlí. Nicméně jim nikdo nebrání aby si na své pozemky nastrkali hafo FVE a jeli v ostrovním systému a tak dokázali jak jsou skutečně Zelení.

V. Novák 23.5.2021 15:45

Linka pojede a bude se zastavovat podle toho, jak ke zasvítí a zafouká...

J. Sinnreich 22.5.2021 15:18

Elektromobilita. Zatim nikdo ze zelenych aktivistu nespocital, kde vezmou el. energii, kdyz zrusi nuklearni, uhelne a posleze i plynove elektrarny. Jak zajisti statisice nabijecich stanic pro miliony automobilu? Jak budou likvidovat statisice metrakovych baterii, az jim dojde zivotnost? Dusledkem bude pouze devastace prirody (tezba lithia v zemich tretiho sveta) a vyhozene, vypujcene triliony Eur (dolaru), ktere polozi kazdou zapadni ekonomiku.

P. Milan 22.5.2021 15:39

No jo, ale teď to je, pro některé vyčůránky, pěkný "vejvar".

P. Rada 22.5.2021 16:02

Předně zatím nikdo ze současných situačních konzervativců nespočítal jak při setrvání jen dnešní úrovně spotřeby a zdrojového mixu dosáhnout dlouhodobou UDRŽITELNOST!

Realita je tedy taková, že ze setrvačnosti líbivých nadějí až slibů o nových technologiích které by měli vykompenzovat salda minulá i dnes vznikající, žijeme jako společnost na ututlávaný surovinový i ekologický DLUH. Ten sice svou plnou tíží dopadne až na další generace ale nejspíš navíc i s úroky. Tak ho v úvahách raději nereflektujeme a pan J.S. toto ukázkově předvedl tím, že chyby hledá jen v potenciálu nápadů jak s problému ven.

Důsledkem přeci už je dnes devastování které nemá na planetě obdoby. Ekostopu lidstvo nikdy nepřekračovalo tak rychle. Mizení druhů a ztráty v životním prostředí nelze prakticky vyčíslit prostě už proto, že jej nikdo za žádné peníze nedokáže napravit.

Součastný trend nutně musí položit jakoukoli ekonomiku protože efektivita těžby energií (EROEI) dlouhodobě klesá, zásoby nerostných surovin obdobně - zato roste množství nerecyklovatelného až nebezpečného odpadu všeho druhu.

V. Církva 22.5.2021 17:23

Jasně že se žije na surovinový dluh. ale příroda a civilizace si poradí, přijdou nové zdroje, jiný způsob života, vlaky na dálkové spoje, využití větru

A lidé budou víc šetřit energii. Ale to půjde až ti zelenorudí magoři půjdou od válu. Do té doby bude chudoba, islamismus, války.

Nakonec i tu druhou zavinili komouši a nacikomouši nic se neměnilo.

Chcete ten zadredovaný b..del? Volte Piráty!