5.5.2024 | Svátek má Klaudie


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Bakala 9.5.2011 20:37

Historie

http://bakala.bigbloger.lidovky.cz/c/22417/Platby-ve-zdravotnictviJak-to-tady-vlastne-bylo-pred-rokem-1948.html

http://bakala.bigbloger.lidovky.cz/c/22682/Proc-jsou-poplatky-ve-zdravotnictvi-urcitym-pozitivem.html

M. Bezouška 9.5.2011 16:10

zdravotnictví pro chudé a bohaté

už existuje! No to je novinka - existuje dlouho, a skvělých forem vyspělého vrcholného korupčnictví dosáhlo v letech 1948 - 1989, kdy se tradovalo, že bez "flašky" nedostanete ani zubní korunku. Sice to neplatilo tak doslova, ale moc nechybělo. Vzpomeňme, jen tak namátkou, vládní sanatorium SANPOZ (později proslulá Homolka), kliniky se zvláštní péčí, kam se normální smrtelník ani nedostal atd. A protože "to" prokazatelně a neodstranitelně existuje - nebylo by lepší to legalizovat? Pro zúčastněné uvnitř určitě ne, proto ten odpor.

V. Skalová 9.5.2011 12:10

V Evropě

je celkem známo, že nejlepší zdravotní systémy má Holandsko, Francie a Švýcarsko. Nepochopím, co brání tomu, některý z těchto systémů převzít, místo toho, aby se tu na koleně patlaly jakási amatérská dílčí opatření. Nejspíš by se někdo nemohl tak pakovat, jak to lze teď.

F. Vízek 9.5.2011 13:59

Přesné...

...a pravdivé. Netýká se jenom zdravotnictví. 

Tváříme se,  jako by kolem nás byly země, kde nic nefunguje. Proto děláme z občanů pokusné králíky: ve zdravotnictví, ve školství, v sociální oblasti, v důchodovém systému a jinde...

Vymýšlíme vymyšlené - a z toho plynou různé "veletoče", také nesmyslné a nepřehledné  zákonodárství...

Poučit se jinde + poučit se z chyb jiných = nejlevnější, nejrozumnější, nejsprávnější. 

Místo toho STRAŠÍME BRUSELEM, aby nebylo vidět na české zmatky centrální, pražské, krajské i obecní...  Naše byrokracie ať kvete? 

J. Kanioková 9.5.2011 18:05

Jestli mě paměť neklame, tak Julínek často uváděl argumenty z Holandska

Z. Ležatka 9.5.2011 8:26

K tomu „tlaku pojišťoven na efektivní spravování financí“:

v situaci, kdy zdravotnická zařízení jsou pojišťovnami placena za přesně definované výkony, mohou pojišťovny ovlivnit spravovanou „zásobu“ financí buď menšími úhradami za výkony vybraných zdravotnických zařízení, nebo přechodným zákazem provádění vybraných výkonů, nebo pozdními platbami za výkony provedené. A když ani těmito restrikčními způsoby to pojišťovny nezvládnou, tak Vláda musí přisypat. Proč tedy tento nákladný přerozdělovací mezičlánek u standardní péče nezrušit ? Informaci o tom, jak lze pomocí poplatků dosáhnout úspor v systému zdravotnictví a zároveň povýšit pacienta na aktivní součást systému, najdete zde:   

           http://lezatka.blog.idnes.cz/c/183721/

A o tom dělení na bohaté a chudé, jak uvedeno v prvním diskusním příspěvku, a o tom, jak z toho ven, se můžete dočíst zde:

                   http://lezatka.blog.idnes.cz/c/188220/

  

J. Kilian 9.5.2011 7:56

není to špatně napsané

i když  v omezeném prostoru unikají četné souvislosti. Nicméně věta

"...pojišťovny, když, jak to nedávno zdokumentovaly Hospodářské noviny, jsou ochotny platit za stejné výkony, za stejné operace ty nejrůznější sumy."

je kruciální. Jde o konvergenci základní sazby, přes kdejaké proklamace a sliby  politicky (úmyslně) neřešený úkol. Rúznost základní sazby se odráží i v tom, kolik se vynaloží na jednoho občana v tom kterém kraji ročně, bez ohledu na to, kde je mu poskytnuta péče, tedy jen v ohledu na jeho bydliště. A také v tom, že jsou chváleny některé nemocnice za výsledky hospodaření, když jejich příjem za stejnou péči je o 10 i více provcent vyšší než příjem jiných. Kdyby byla jednotná základní sazba, mohlo by to být právě naopak.

Co se týká skutečnosti, že už dnes je péče pro chudé a bohaté, pak to není úplně přesně a jde především o to co se má každému dostat ze zdrav. pojištění. Pan Němec to vykládá poněkud účelově, ty deginice jsou tak vágní, že z nich nelze v praxi vycházet, krom toho jsou tu další související právní normy, které brání striuktnímu dodržení skrze risiku poskytovatele, že bude úspěšně obviněn ze zanedbání péče.  Celý systém zdravotní péče a jejíhzo financování je špatný a ví se to dvacet let a po celou tu dobu se jen činí dílčí úpravy.  Ohledně standardů jen tolik, že dokud nebude řádně defiinována zdravotní péče, je marné přemýšlet nad jejími standardy.  

  

J. Šejnoha 9.5.2011 9:38

Re: není to špatně napsané

S tím hospodařením  nemocnic je  to podobné jako s  hospodařením obcí.

Praha  vychází skvěle   a  vesnice  jsou  zadlužené.

Aby ne, když Praha  dostává od  státu na  obačan 5x  víc než  malá obec !

K. Janyška 9.5.2011 7:45

...nedá se nic dělat, pravdalásko. Všechno je pro bohaté a chudé zvlášť a je to tak dobře !!! Dzp.