3.5.2024 | Svátek má Alexej


Diskuse k článku

POLITIKA: Zbytečné nejasno kolem lobbistů

Prapůvodní lobby asi skutečně vznikaly tam dole v hotelových halách, kde lobbisté čekali na vlivné politiky, až vstanou od snídaně nebo až zkrátka vstanou. Pak se politici dozvěděli, že jejich rozhodování je předmětem upřímného zájmu té či oné zájmové skupiny.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
B. Rybák 2.5.2012 21:17

Zcela s autorem souhlasím

Vzhledem k tomu, že informace o celospolečensky prospěšných aktivitách je možno uplatnit např. v médiích je lobbing opravdu jen nemravným pokusem pro získání bezpracných výhod. Je nepochybně semeništěm pro korupci.

P.S. V Bruselu se skvěle uživí cca 50 000 lobbistů. Čím asi?

V. Petrová 1.5.2012 16:00

Správa věcí veřejných ? Zapomeňte !

Takhle nějak mně připadá žvanění o lobingu, o jeho uzákonění apod. Už fakt, že může vzniknout myšlenka na uzákonění něčeho, co musí každá slušná demokratická společnost zavrhnout jako neslušné a protidemokratické, je varující. Jestliže poslanci nevědí, jaké řešení je v té které věci ku prospěchu celku i jedinci ( na to druhé nezapomínejme, demokracie není převálcování menšiny většinou, ale zaručení stejných práv i pro toho nejposlednějšího z nás ), nemají v Parlamentu co dělat a každý, kdo využíval lobing, by měl být z přístího jmenování do voleb vyloučen. Poslanci berou od nás dost peněz na to, aby se dovedli pomocí odborníků orientovat a nepotřebovali profesní  našeptávače.

L. David 1.5.2012 13:07

Lobbing bych zakázal zákonem

A porušení zákona s tresty 10 let nepodmíněně.

Jen tak je možno odradit parazity.

M. Stuchlik 1.5.2012 13:18

Re: Lobbing bych zakázal zákonem

A z čeho by žili chudinky politici když jsou tak špatně placení?

L. Krajicek 1.5.2012 8:18

Budu parafrázovat jednoho poslance:

Lobisté mi připadají jako klíšťata přisáta na klíš''tata.

Kontrolní otázka : když z dvaceti klíšťat jich dvacet rozšlápnete, zabijete nějakého užitečného živočicha?

Pro neznalé: kliště nemá místo ani v potravinovém řetězci. Koneckonců jako všichni paraziti.

V. Hošek 1.5.2012 4:48

Myslím, že jako obvykle je vše příliš dramatizováno

a to i lobing, poslední dobou mám dojem, že co nedostane skandální podtext není ke zveřejnění. Ale je třeba si uvědomit, když věc dostane skandální podtext , tak se začíná řešit (diskutovat) již úplně jiný problém.

Myslím, a platí to pro politiky i novináře, když chci vládnout (psát), tak je dobré mít nepřítele a když ho nemám tak si ho musím vytvořit. A v tomto duchu probíhá veřejný život, že je to pseudoživot to pro novináře a politiky není vůbec důležité, hlavně, že oba mohou exhibovat.

B. Rybák 2.5.2012 20:57

Re: Myslím, že jako obvykle je vše příliš dramatizováno

Dnešní politici nepřítele nehledají, oni si ho sami udělají, samozřejmě takového, jakého dokáží porazit. Proto je obvykle porazí někdo úplně jiný.

Ani "naši" novináři v drtivé většině nepřítele nehledají. Jejich nepřítelem je nepřítel toho, kdo je platí.

T. Pansky 1.5.2012 1:10

Znovuobjevovni Ameriky ... Proc?

Autor se domniva, ze jim navrhovany zakon zatoci s korupci. To je holy nesmysl. Zaprve, politici pripravujici zakon uz se postaraji o to, aby to byl bezzuby paskvil, a za druhe, samotny zakon lobbyingu neni schopen vystihnout veskere formy lobbyingu. Daleko ucinnejsi hlidacim psem jsou svobodna media, ktera se ale naprosto zamerne sputala "nahubkovym zakonem" protlacenym ODS spolu s CSSD. top0625top@live.com

P. Pavlovský 1.5.2012 3:17

Re: Znovuobjevovni Ameriky ... Proc?

Desinterpretujete, nepozorně čtete! Autor právem říká, že veškerý lobbing je z principu antidemokratickou aktivitou, a že není nikterak regulovatelný, jinými slovy, že zákony o lobbyingu nemají smysl.

M. Franková 1.5.2012 6:33

Re: Znovuobjevovni Ameriky ... Proc?

A při čtení kterého odstavce článku Vám "došlo", že autor podporuje zákon o lobbyingu??