2.5.2024 | Svátek má Zikmund


Diskuse k článku

POLITIKA: Zbytečné eurovolby za námi

Co znamenaly tyto volby? V podstatě jen další zbytečnost. Nejen, že evropský parlament nemá prakticky žádné pravomoce, ale z našeho pohledu je volba 21 poslanců z celkového počtu 751 vskutku zbytečností. Nemáme šanci cokoli ovlivnit.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
K. Pavlas 28.5.2014 9:07

K zamyšlení snad stojí to,

proč naši - a i jiní - politici si pochvalují, že zvítězily strany proevropské. Byly to volby o mechanismech práce Evropské unie. A k těmto volbám přišlo jen 18 a něco% voličů. Podle pana Kalouska těch inteligentních. Těch 82% jsou tedy neinteligenti, kteří dali najevo svou neúčastí nesouhlas s prací EU. Pro evropští ale většinou jsou.

P. Vébr 28.5.2014 8:46

Re: poznamka

A vy naopak souhlasíte s tím, že např. německé zboží dodávané k nám, navenek stejné, jako to prodávané v Německu, může mít mít, při často vyšší prodejní ceně, horší kvalitu? Německo si tohle už prosadilo (viz např. prací prášky) a my, protože náš hlas není slyšet, proti tomu nejen nic nenaděláme, ale naopak, u našeho zboží jsme šikanováni za kde co.

Tahle EU, to je takový kočkopes. Ani volné sdružení spolupracujících státu, ani superstát. Jsme poměrně tuhý svazek států, kterým vládnou dva největší a to tak, aby se jim to hodilo. Prosadí si své zájmy a odpovědnost žádná.

J. Ptáček 28.5.2014 8:20

Re: poznamka

Přesně! Já bych dal autorovi jen dvě otázky:

1. Chtěl by abychom měli v evropském parlamentu více poslanců než má Německo nebo Francie?

2. Proč americký stát Wyoming nevyhlásí odtržení od USA a lidé chodí k volbám, když mají slabou polovinu obyvatel ve srovnání s Prahou a ve sněmovně USA jen jedno křeslo?

V. Heidlerová 28.5.2014 8:19

Re: Autore, mate pravdu,

Nechtěl byste zase - zadarmo - vstoupit do RVHP s hlavním městem Moskvou? A myslíte, že tehdy jsme na parazity neplatili.????

V. Heidlerová 28.5.2014 8:16

Re: Já to vidím tak, že

To je moudré, souhlasím.

V. Heidlerová 28.5.2014 8:15

To jsem se zasmála

Ještě teď se směju, jak si Sobotka nemá co rvát z hlavy.

Já, obyčejný volič, mám zájem, aby EU nebyla vedena levicí, tak proto chodím k volbám. Jinak je ta struktura EU pro mne moc složitá.

J. Gogo 28.5.2014 7:58

Už mi docela chyběly Polaneckého bláboly.

Bez ohledu na to, jak vypadá Keller a kdo jej volil, mohu tvrdit, že Polanecký nevypadá o nic lépe. Akorát bude mezi nimi značný rozdíl v IQ. V čí prospěch, to ať si přebere každý sám. A nakonec podle tohoto modrého roztleskávače nejlépe dopadla jeho milovaná ODS, která zastavila propad a získala dokonce celé dva mandáty!  Všichni ostatní jsou podle něj pitomci.

J. Tolman 28.5.2014 7:56

Já to vidím tak, že

volby do EU splnily přesně ten účel, který v demokracii volby plní. Zpětnovazebné korekční impulzy vzešlé z voleb dělají z demokratických států živé organismy, plynule reagující na měnící se situaci. O takovéto zpětné vazbě mohou Rusové a další nedemokratické režimy pouze snít. A čekat na další revoluci.

J. Babička 28.5.2014 5:06

poznamka

Ja tomu clanku nerozumim. Samozrejme, ze staty s vetsim poctem lidi maji vice poslancu. Alespon rozhodne v USA. Copak by bylo spravedlive, aby staty jako Texas, nebo Kalifornie, mely stejny pocet hlasu jako treba ninistatecek Rhode Island?  No ta otazka, jak to udelat, aby velke staty neublizovali tem malym ? To se vyrovna s senatu , kde kazdy stat ma dva hlasy. Takze kdyz to neni v zajmu malych statu, neprojde to senatem a kdyz by male staty, chteli udelat neco proti tem velkym neprojde to parlamentem. Takze se musi najit nejaka shoda, ci kompromis aby to vyhovovalo obema a zakon vubec odhlasoval. Funguje to tak jiz 200 let.

J. Vintr 28.5.2014 4:39

Re: Autore, mate pravdu,

Nedosáhne se víc, ale stejně. S tím rozdílem, že to pivo si platí každý sám, ale na ty zbytečné a škodlivé bruselské parazity musíme přispívat my všichni.

J. Vintr 28.5.2014 4:34

Volný pohyb osob a společný ekonomický prostor

by klidně (to je vlastně špatné slovo, správně by mělo být mnohem líp) mohl fungovat bez nějaké centrální instituce a hordy bruselských byrokratů. Jenže ono je to naopak, ti vládci Evropy a tisíce eurobyrokratů by nemohli fungovat bez peněz, které vyberou od občanů celé Evropy. Oni tady nejsou pro nás, ale my jsme tady pro ně ...

P. Sulc 28.5.2014 2:00

Autore, mate pravdu,

volbami se nic nedosahne, ci jen malo. Daleko vice se dosahne bouchanim rukou do stolu v hospode u piva, to udela dalekosahle zmeny. Obzvlaste je-li pivo dvanactka.

J. Anděl 28.5.2014 1:40

Re: Mně se to teda nezdá

My jsme vůbec rafinovaní, až to bolí, když si vzpomenu na naše předsednictví v EU a na kampaň, že to Evropě osladíme. Jen co je pravda, z naší nízké účasti ve volbách se už nevzpamatují.

J. Anděl 28.5.2014 1:30

Mně se to teda nezdá

Ano, určitě uvidíme, v jakém poměru dopadnou euroskeptické strany v budoucích volbách. Snad si lidé šetřili síly, mohli se přece jenom během posledního volebního víkendu vyčerpat a umřít v marné snaze dát najevo svůj názor poněkud konkrétněji než jen neúčastí, která stejně tak může znamenat i pouhý nezájem.

Jistě, ono dává smysl, pokud nesouhlasím s EU, zajistit svým postojem vyslání naprosté většiny z jejich pohledu přikyvovačů a se vším souhlasících loutek zločinného režimu. Oni to přeci jen Britové s Francouzi za nás zařídí, nebo se to rozpadne samo. A proč bychom se měli snažit poslat tam více politiků, kteří posílí tábor těch, kteří mají podobný názor jako my? Naopak, nejít k volbám bylo mnohem rafinovanější (Slováci tedy byli ještě rafinovanější, ono oni taky mají jen 13 europoslanců, což je spolu s našimi pořád jen 34, tedy blbých 4,5 procenta), navíc s Francouzi a Brity nechceme mít přece nic společného, zradili nás před druhou válkou, ti zbývající nás zradili v osmašedesátém a podstatný je náš národ a my tam máme jenom ty tři procenta hlasů. Co na tom, že v naší vlastní nedávné politické historii se zásadní politická rozhodnutí prosadila na základě přeběhnutí nějakých řekněme tří poslanců (z dvouset, tedy 1,5 procenta)?

Kdepak, my jsme chytřejší. Však se také tímto jasným signálem jistě už od nedělního večera dnem i nocí zabývá dvanáct evropských komisí, které se snaží přijít na to, proč jsme to tady takhle udělali a jestli by tedy neměli na základě tohoto mocného signálu náhodou Evropskou unii rozpustit a vrátit se k prosté myšlence volné obchodní zóny.

Mimochodem nevím, jestli jsem to nezapomněl napsat, ale máme tam jenom tři procenta hlasů.