29.4.2024 | Svátek má Robert


Diskuse k článku

POLITIKA: Zavádění prezidentského systému v ČR

V současné politické krizi se mimo jiné rozhoduje o tom, zda zůstaneme parlamentní demokracií, nebo zda u nás bude zaveden prezidentský systém.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Čech 1.7.2013 18:48

Re: Zeman není troškař, pouhým presidentským systémem by se neuspokojil

Ohrožení demokracie? V žádném případě. Nelze totiž ohrozit něco, co neexistuje. A demokracie, ani zastupitelská či parlamentní v České republice opravdu neexistuje. Nelze totiž tvrdit, že někde je parlamentní demokracie jen proto, že tam existuje parlament. Aby mohla demokracie býti parlamentní, musí být především demokracií jako takovou a zvláště musí obsahovat základní demokratické principy. Těmito principy jsou většinovost čehokoliv, tedy i voleb, rozhodování a pod. Je nutno vycházet z vysvětlení samotného pojmu demokracie. Demokracie je totiž  demos krates- vláda občanů. Občanů, nikoliv nějakých jejich spolků. Obsáhleji řečeno je demokracie vláda a moc většinové občanské vůle. Tato většinová občanská vůle je odhalitelná jen a pouze většinovým občanským hlasováním, tedy referendem k daným konkrétním otázkám. V demokracii musí být výsledky takovéhoto většinového občanského hlasování obecně závazné pro všechny, tedy i pro moc zákonodárnou, výkonnou a soudní. Pakliže jsou tyto principy splněny, teprve potom lze hovořit o demokracii. Jak vidíte sám, nic z toho v ČR splněno není a tvrdí-li někdo, že v ČR je parlamentní demokracie, potom lže.

T. Pansky 1.7.2013 3:40

Autorovi clanku dekuji. Stoji za cteni. ... Mozna se mylim, ale ..

... stale dochazim k zaveru, ze dnes sklizime plody pseudo-pravicove ceske politky zasete v devadesatych letech.  Za pravicoveho samana byl povazovan pan Klaus.  Kuponova privatizace mohla prinest prostredi, kdy by kazdy clovek byl investorem a mohl svobodne podnikat, investovat, sklizet plody svych investic.  Kazdy investor by mel zajem na fungovani maleho statu, ktery mu neuzira investice.  Ale to se nestalo.  Divoka privatizace dovolila prostredi, kdy miliony malych investoru byli doslova oskubani, chybely zakony na jejich ochranu.  Zakony doslova dovolovaly se malych investory zbavit a prinutit je k prodeji jejich investic.  Tim se tu vytvorilo silne podhoubi pro levici.  Dnes sklizime to, co jsme zaseli.  ODS se presentovala jako pravicova strana - to mozna platilo jeste v polovine devasdesatych let.  Ale aktivitu prevzaly ekonomicke zajmove skupiny a z pravicovosti zbyla jen nalepka.  Dnes nema ODS absolutne co nabidnout, krachuje a vykopnuti volici skoncili u CSSD (ktera lze, ale alespon je stranda, ne?)  top0625top@live.com

P. Čech 1.7.2013 9:34

Re: Autorovi clanku dekuji. Stoji za cteni. ... Mozna se mylim, ale ..

Pane Panský, nazval bych to poněkud jinak, možná trefněji. Politika, zasetá v devadesátých letech totiž nebyla pseudopravicová a ni pseudolevicová. Byla to politika socialistická, notně stříknutá anarchií, což náramně vyhovovalo a vyhovuje jen "bývalým" komunistům, diktujícím svou vůli občanům z pozic ve vedení téměř všech politických stran. Tento systém byl dosažen vypracováním a schválením ústavy-paskvilu, volebních zákonů, zákonu o soudech a soudcích a pod. Velkou záluhu na tom měl i pan Václav Havel, který byl ve vleku oněch "bývalých" komunistů. Tito "bývalí" komunisté dodnes tvoří spolu s komunisty současnými opravdovou a skutečnou většinu v poslanecké sněmovně a možná i v senátu. Od tohoto stavu se odvíjí politika a veškeré dění v České republice. Kdo toto není schopen vidět, je asi slepý.

F. Navrátil 1.7.2013 16:15

Re: Autorovi clanku dekuji. Stoji za cteni. ... Mozna se mylim, ale ..

 Pane Čech naprosto souhlasím s Vaším názorem. Bylo to sice velmi příjemné a zvláštní, když člověk slyšel ty brilantní názory bývalých komunistů na nově vzniklou demokracii a předcházející zločinecký systém. Ale pořád ve mně hlodaly pochyby, které se bohužel vyplnily. Je naprosto zákonité, že pokladníka v jakékoliv instituci by neměl dělat nikdo kdo byl potrestán za finanční zpronevěru a nezákonné machinace. Když převzetí právního socialistického systému s následující novelizací zde uskutečnili renomovaní komustičtí právníci Jičínský a Rychetský, když nemalá část t.zv. disidentů byla  členy KSČ , pracovali v diplomatických a zahraničních službách, tak jsem byl trochu rozčarován. Když se dnes podíváme na některé členy Ústavního soudu včetně  jeho předsedy, na ty kteří bezostyšně manipulují s činností a obsazením ÚSTRu, předsedu senátua p., tak začínám mít vážné obavy o budoucnost naší křehké demokracie.