28.4.2024 | Svátek má Vlastislav


Diskuse k článku

POLITIKA: Zastavení stíhání Andreje Babiše jako test demokracie

Na zastavení stíhání pana Babiše v kauze Čapí hnízdo reagovali politici různě. Někteří přitom zapomněli na to, jak důležitým pilířem demokracie justice je a že je ošidné ji zpochybňovat. Politické zájmy ale měly přednost.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Prokop 18.9.2019 9:03

Rozlišuji kritizovat a neuznávat.

Tohle rozhodnutí má dost aspektů, které po kritice přímo volají.

Nekritizovatelností čehokoliv stabilita nevzniká.

J. Svoboda 18.9.2019 8:38

Anonymní oznámení je zcela běžný postup i v zavedených demokraciích, vy plkale.

Pěkný den.

P. Remeš 18.9.2019 8:36

Autorka se dostává do rozporu. Na jednu stranu ironicky parafrázuje výrok z Černých baronů, že o tom, co je a co není pravda, rozhodujeme my, strana, ale současně trvá na tom, že podstatou demokracie je nezpochybňování výroku, že "o tom, co je a co není pravda, rozhodujeme my, PROKURÁTOŘI". Jenže státní zastupitelé nejsou představitelé soudní moci. Představují pouze jednu stranu vstupující do soudního procesu a teprve jeho smyslem je pravdu nalézat.

J. Svoboda 18.9.2019 8:36

Další blábol na téma ovládání soudní moci politickými stranami ...

Pěkný den.

P. Čech 18.9.2019 8:23

Ono to vyšetřování v kauze Čapího hnízda vůbec nemělo začít. Pokud se totiž budou naše orgány zabývat anonymními udáními, kdy udavač neuvádí své jméno (asi se opravdu stydí), bude opravdu množství zbytečných vyšetřování narůstat. Pokud mám pocit, že se někde koná jakékoliv bezpráví, podám trestní oznámení a pod něj se srozumitelně podepíši a uvedu svou adresu. Pokud toto neučiním a posílám jen nepodepsané udavačské dopisy, policie by se takovýmito vůbec neměla zabývat. Toto ovšem u nás neplatí, protože udavačské anonymní udání jsou v kurzu ještě z dob socialismu.

P. Čech 18.9.2019 8:17

Nejen pan Výborný zpochybnil rozhodnutí státních zástupců (nejedná se o moc soudní, ale výkonnou, to by měli novináři vědět). Zejména toto rozhodnutí zpochybňují novináři, kteří dodnes situaci všmožně a všelijak komentují a nešetří přitom spekulacemi. Jinak je pravdou, že ulomí-li se jedna z nožiček trojnožky, stolička padá.. Je však nutno si všimnout, že náš politický systém není trojnožkou, ale jednonožkou, jejíž nožička díky našim zákonům pevně drží. Tou jednou nožičkou je moc politických stran, které ovládají téměř zcela moc zákonodárnou, výkonnou a soudní, které jinak a jinde tvoří ty tři nožičky demokracie.

J. Svoboda 18.9.2019 8:11

Taky se podivuji, že se jednalo o disputaci právníků Agrofertu se státním zástupcem o definici malého a středního podniku a ne o vyšetřování ...

Pěkný den.

J. Svoboda 18.9.2019 8:10

Piráti se vyjádřili ke druhé větvi kauzy čapí hnízdo a to jsou daňové úniky.

P. Major 18.9.2019 7:57

Co vím je, že se vždy věšeli piráti.

V. Mokrý 18.9.2019 7:47

Jo, lynč, pověste ho vejš - bez soudu.

D. Mach 18.9.2019 7:24

Piráti se pouze odkázali na skutečnost, že rozhodnutí státního zastupitelství je přezkoumatelné. To není žádné podrývání suverenity soudní moci. Jedná se o postup v rámci státního orgánu. K nezávislému soudu se problematiky Čapího hnízda vůbec nedostala, a je to špatně. On by se tam Čapák sice stejně nedostal, protože hradní ostuda by se vytasila s amnestií (což už bylo naznačeno), ale kdyby náhodou, tak pak bychom se mohli bavit o ohrožování demokracie v případě obdobného vyjádření někoho z Pirátské strany. Takto je autorka naprosto mimo mísu a zjevně chce být pokládána za vykladače zákona, ale přitom mu moc nerozumí.

L. Písařík 18.9.2019 7:18

Bylo načase, proč to trvalo tak dlouho? Byl to záměr - umakat Babiše?

V. Mokrý 18.9.2019 6:51

Ono by na Nečase, Topolánka, vůbec nedošlo, kdyby Paroubek neodstoupil, když vyhrál volby s nižšími %, než sliboval.

R. Vacek 18.9.2019 5:50

Piráti ví, že soudy rozhodují pomalu a někdy i špatně. Mnohem rychlejší jsou lidové soudy, protože pachatele známe a víme, že si trest zaslouží.

R. Langer 18.9.2019 5:44

V opravdové demokracii ano, ale ne tady v té frašce. Kdyby měl koule Nečas, a ne ta jeho, mohlo to dnes vypadat úplně jinak, takže já žádná odstupování na základě nějakých keců bez důkazů rozhodně nepodporuji. Že vám to musel ukázal zrovna Babiš, jak se to dělá, je jenom vaše chyba, tak si nestěžujte. :-P

S. Sedlák 18.9.2019 5:28

Test demokracie ;-)

V opravdové demokracii by stěží mohl zůstat ve funkci stíhaný premiér. Jeho vyjádření k Nevtípilovi, odstranění Murína, výměna šéfů pražské policie, výměna ministra spravedlnosti jsou výsměchem pravidlům právního státu.

Tady to zastavování stíhání ze strany státních zástupců zavání na sto honů a je horší, než v případě Čunka. Ten se alespoň poroučel a následně se do politiky vrátil.

B. Volarik 18.9.2019 1:03

Nahlaste VŠECHNY příspěvky coby nevhodné. Zahlťte totalitního Molocha jeho vlastními zvratky!!!

B. Volarik 18.9.2019 0:38

Už jsem sám nahlásil svůj přízpěvek jakožto nevhodný.

B. Volarik 18.9.2019 0:29

Všem diskutérům na Neviditelném Psu:

Nový formát diskuse je nepřijatelný! Je to celé zmatené a nepřehledné, nelze rozumně seřadit dle času vložení, těžko se rozezná kdo reaguje na co.

Pište redakci (já to už udělal)-požadujte navrácení původního formátu nebo aspoň těchto voleb:

Seřadit vzestupně či sestupně dle času vložení příspěvku.

Umožnit znovu kalkulaci zbývajících znaků a odstavců.

Zrušit volbu "Nahlásit příspěvek" --- To je čirá prasárna, zaměřená na kontrolu projevu a následně myšlení! Poslouží to jedině k zákazu účasti v diskusi a následně degeneraci diskuse do něčeho jako bývaly "diskuse" na svazáckých schůzích!!! Je to vážná hrozba kvalitě diskuse. Já často nesouhlasím s některými přízpěvky, nebudu však někoho udávat, že mi způsobil nepříjemný pocit!!!

Pokud zmizím ze Psa, vězte, že má varovná slova nebyla planá!!!

Perte se za svobodu projevu i tady, v tomto prostoru!

Nenechte se ukolébat, nebuďte ovcemi!!!

Lidé, bděte, totalitáři zvedají hlavu ... zažeňte je pod ten šutr, zpod kterého vylézají!