10.5.2024 | Svátek má Blažena


Diskuse k článku

POLITIKA: Zastavení stíhání Andreje Babiše jako test demokracie

Na zastavení stíhání pana Babiše v kauze Čapí hnízdo reagovali politici různě. Někteří přitom zapomněli na to, jak důležitým pilířem demokracie justice je a že je ošidné ji zpochybňovat. Politické zájmy ale měly přednost.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
R. Langer 18.9.2019 12:36

A ještě oblíbenější v totalitách. :-P

P. Čech 18.9.2019 12:44

Jakékoliv anonymní udání je lidsky odporný a zásadně odsouzeníhodný počin. Ucylují se k němu jen zbabělí a i jinak hnusní kverulanti. Právě proto se také rozlišuje mezi pojmy "oznamovatel" a "udavač". V podstatě ovšem nehovořím o anonymním udáním jako takovém, ale o tom, že se takovými udavačskými výplody někdo (zde stát) vůbec zabývá.

D. Mach 18.9.2019 11:53

Zahájení vyšetřování sice zřejmě proběhlo na základě anonymního udání, ale následné vyšetřování OLAF proběhlo na základě podnětu TI a Pirátů. A zpráva OLAF jasně říká, že dotace Čapímu hnízdu byla přidělena neoprávněně a že dotaci nebude EU proplácet. Protože Čapí hnízdo dotaci vrátilo, tak ani není co proplácet, každopádně je zde zcela oficiální informace, že na přidělení dotace bylo něco špatně. A tím by se měl někdo zabývat, ne že bylo vše křišťálově čisté.

https://zpravy.aktualne.cz/domaci/zprava-olaf-capi-hnizdo-kompletni-andrej-babis/r~e4e4d5c8f62111e7984d0cc47ab5f122/

R. Langer 18.9.2019 12:38

Ano, bylo by dobré se zabývat tím, kdo zcela neoprávněně někomu přidělil dotaci, a při tom tak možná spáchal trestný čin. ;-D

P. Čech 18.9.2019 13:23

Ale tady nejde o to, zda byla či nebyla dotace poskytnuta neoprávněně. Tuto dotaci totiž neposkytoval Babiš. Pokud OLAF něco napsal, nevěděl vůbec, co říkají naše zákony. A i kdyby měl pravdu, potom na pranýři měl být český stát a ten, kdo dotaci schválil a poskytl. Tedy opět nikoliv Babiš. Celá tato kauza je právním diletantismem a docela bych věřil i tomu, že za vším tímto stojí některý z diletantských poslanců, asi z TOP 09.

D. Mach 18.9.2019 16:51

I právní diletanti mohli nechat kauzu posunout k soudu, který by rozhodl. Ale babiš jak podle OLAF tak podle českých pravidel k evropským dotacím založil firmu ryze účelově (tzv. účelovka) a ta neměla dotaci obdržet. Firmy totiž při podávání žádostí prokazují svoji historii, aby bylo jasné, jestli po realizaci dokáží projekt provozně ufinancovat. To třeba Čapák nedokázal, což zase jen prokazuje, že ta firma byla založena blbě. A nebo to jen byla skořápka a ÁBéčkovi šlo o dotaci, protože je to hamoun.

L. Písařík 18.9.2019 7:18

Bylo načase, proč to trvalo tak dlouho? Byl to záměr - umakat Babiše?

R. Vacek 18.9.2019 5:50

Piráti ví, že soudy rozhodují pomalu a někdy i špatně. Mnohem rychlejší jsou lidové soudy, protože pachatele známe a víme, že si trest zaslouží.

V. Mokrý 18.9.2019 7:47

Jo, lynč, pověste ho vejš - bez soudu.

P. Major 18.9.2019 7:57

Co vím je, že se vždy věšeli piráti.

J. Jurax 18.9.2019 18:05

Ovšem piráti se věšeli na ráhnech.

A to je problém - najděte dnes loď s dostatečně kapacitními ráhny! Navíc u nás, když nemáme moře!

S. Sedlák 18.9.2019 5:28

Test demokracie ;-)

V opravdové demokracii by stěží mohl zůstat ve funkci stíhaný premiér. Jeho vyjádření k Nevtípilovi, odstranění Murína, výměna šéfů pražské policie, výměna ministra spravedlnosti jsou výsměchem pravidlům právního státu.

Tady to zastavování stíhání ze strany státních zástupců zavání na sto honů a je horší, než v případě Čunka. Ten se alespoň poroučel a následně se do politiky vrátil.

R. Langer 18.9.2019 5:44

V opravdové demokracii ano, ale ne tady v té frašce. Kdyby měl koule Nečas, a ne ta jeho, mohlo to dnes vypadat úplně jinak, takže já žádná odstupování na základě nějakých keců bez důkazů rozhodně nepodporuji. Že vám to musel ukázal zrovna Babiš, jak se to dělá, je jenom vaše chyba, tak si nestěžujte. :-P

V. Mokrý 18.9.2019 6:51

Ono by na Nečase, Topolánka, vůbec nedošlo, kdyby Paroubek neodstoupil, když vyhrál volby s nižšími %, než sliboval.

P. Grigar 18.9.2019 10:22

.. Nečas nemusel vůbec odstupovat, kdyby měli koule lampasáci od vojenského zpravodajství a dodrželi pravidla. Vojsku nevelí kantýnská z ARMY. Kabelky a šmuky jsou už jenom kouřová clona, která má zakrýt právě tenhle kardinální průšvih... že se v určité době kde co ve státě točilo kolem jedné 3,14!!

B. Volarik 18.9.2019 1:03

Nahlaste VŠECHNY příspěvky coby nevhodné. Zahlťte totalitního Molocha jeho vlastními zvratky!!!

B. Volarik 18.9.2019 0:38

Už jsem sám nahlásil svůj přízpěvek jakožto nevhodný.

B. Volarik 18.9.2019 0:29

Všem diskutérům na Neviditelném Psu:

Nový formát diskuse je nepřijatelný! Je to celé zmatené a nepřehledné, nelze rozumně seřadit dle času vložení, těžko se rozezná kdo reaguje na co.

Pište redakci (já to už udělal)-požadujte navrácení původního formátu nebo aspoň těchto voleb:

Seřadit vzestupně či sestupně dle času vložení příspěvku.

Umožnit znovu kalkulaci zbývajících znaků a odstavců.

Zrušit volbu "Nahlásit příspěvek" --- To je čirá prasárna, zaměřená na kontrolu projevu a následně myšlení! Poslouží to jedině k zákazu účasti v diskusi a následně degeneraci diskuse do něčeho jako bývaly "diskuse" na svazáckých schůzích!!! Je to vážná hrozba kvalitě diskuse. Já často nesouhlasím s některými přízpěvky, nebudu však někoho udávat, že mi způsobil nepříjemný pocit!!!

Pokud zmizím ze Psa, vězte, že má varovná slova nebyla planá!!!

Perte se za svobodu projevu i tady, v tomto prostoru!

Nenechte se ukolébat, nebuďte ovcemi!!!

Lidé, bděte, totalitáři zvedají hlavu ... zažeňte je pod ten šutr, zpod kterého vylézají!

J. Jurax 18.9.2019 18:13

Máte recht!

Ale pokrok nezastavíte, i když jde horšímu.

Tohle jede na redakčním systému lidovek, akorát s trochu odlišným meziksichtem. No a někde se rozhodlo, že se to víc přiblíží lidovkám patrně pod záminkou snížení nákladů na údržbu. Nebo dostali na lidovkach nějakého mladého, progresivního managora, co hodlá zanechat ve vesmíru výraznou stopu a neví, že do fungujících věci se nešťourá ...