5.5.2024 | Svátek má Klaudie


Diskuse k článku

POLITIKA: Zapšklá, politicky korektní a naprosto marná ODS

Kauza VKml: Vedení ODS začíná připomínat domovní důvěrnici z padesátých let. Politická korektnost a kádrování dostávají přednost před pravicovým programem. Strana přestává být nejmenším zlem pro pravicového voliče.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Kosejk 15.3.2019 14:43

Re: Jsou značky,

Problém vidím v tom, že politici "DemoBloku" mají pravicovost definovánu určitým způsobem, který mi přijde bizarní. Ale oni to tak vidí a jejich pravověrní voliči si opravdu upřímným způsobem myslí, že volí pravici.

Oni to to vše totiž halí do takového podivného hávu a tvrdí, že být pro EU a souhlasit v veškerou politikou USA je vlastně symbol prozápadnosti - a být prozápadní je prý symbolem pravicovosti. A pokud to náhodou vidíte trochu jinak, tak jste prý komunista či příznivec Putina.

A hele, po pádu ODS a nástupu Babiše jsem čekal, že něco se sebou udělají - že se otevřou novým členům, změní stanovy ODS, že připustí ve vnitrostranickém rozhodování větší míru přímé demokracie (tj. např. volení, odvolávání a úkolování vedení celou členskou základnou), ale neudělali nic. A jen tvrdí, že jsou jiní. A za Fialy se z nich stala čistě elitářská progresivistická strana, která jen opakuje bezobsažné fráze.

M. Valenta 15.3.2019 14:35

Re: Fakt smutné,

Tak znovu. Srovnávat zákony z Bruselu (sedíme tam taky), ať už se nám líbí nebo ne a které si zde ještě náležitě připepříme, s těmi norimberskými - jak byste to tedy nazval? Jméno Klaus není nedotknutelné, už to jednou pochopte.

M. Prokop 15.3.2019 14:06

Dost reálné, bohužel.

Otázka je, kolik voličů by ODS sehnala se svým původním programem z devadesátek. Místní voliči už zase nechtějí svobodu, ale péči státu (jak bylo vidět na volebních výsledcích Svobodných).

J. Vlček 15.3.2019 14:00

Re: Ano, dnes rudočerná ODS je trapnou skupinou původních

Alespoň, že tak.

J. Vlček 15.3.2019 13:58

Re: Fakt smutné,

Tak, přesně.

L. Kubeš 15.3.2019 13:27

Díky za článek

Podepsal bych ho od A až do Z.

J. Ráž 15.3.2019 13:19

Re: Program

Jak jsem někde slyšel: Za Babišovy preference může neschopnost lidí, jako je Hamáček a Fiala.

J. Ráž 15.3.2019 13:10

Ano, pod některými větami bych se podepsal.

Např.

"ODS je dnes ideově dezorientovaná strana, která se ocitla mimo politický časoprostor v jakémsi ideovém autu."

"Tito lidé (myšleno Fiala a spol.) nemají s původní ODS nic společného. S jejími ideály se rozešli už dávno, nebo je nikdy nesdíleli. Charakterizuje je nadbíhání politické korektnosti a pravdě a lásce."

Asi tak i já dnes vnímám ODS.

PS. Po zvolení salónního liberálního demokrata Fialy jsem měl tušení, že to s ODS nedopadne dobře, ale skutečnost mé obavy překonala. Souhlasím s názorem Dr.Macka že dnešní ODS je stranou, která se evidentně chce jen rochnit za potlesku levicových pisálků v opozici! A proto není pro konzervativně pravicové voliče volitelná.

J. Poživil 15.3.2019 13:03

Re:

Jen poznámka - zvedat důchody důchodcům a dalších pár věcí, který SPD hlásá, nemá s pravicovou politikou mnoho společného.

J. Vaníček 15.3.2019 12:46

Re: Jsou značky,

Tak to bude. ODS padá do nicoty, v tom má Klaus starší pravdu. Balancuje mezi , snad, původním záměrem být kvalitní pravicovou stranou (což se nepovedlo) a "novým proudem". Myslí si, že tam je "snad" její budoucnost. Rozhodně není, ale je to jenom jejich věc. Osoba předsedy to ani jinam vést nemůže, ten bude akademicky mudrovat, to ale stát nikam nedovede. Třeba být tradiční pravicovou stranou ani jejich cílem, tradice se dnes nenosí. Tak je nechme jejich osudu. A tak si přeji, aby tato falešně pravá ODS co nejdříve upadla do bezvýznamnosti a byla by trak jenom experimentem p. Fialy a jemu podobných. Snad by se pak mohla formovat skutečná, solidní pravicová strana. To ale potrvá dlouho. Bohužel.

Š. Hašek 15.3.2019 12:29

Re: Pane Břicháčku,...

Tak nějak, pane Vlčku.

Š. Hašek 15.3.2019 12:28

Re: Fiala a slušnost.

Máte pravdu.

Kvůli faktické poznámce o "trapnosti mnohých hlasování o bruselezákonech" vylučovat ze strany!!!!

Š. Hašek 15.3.2019 12:25

Re: Ale on Klaus ml. opravdu řekl pravdu.

Jsem, 37 let, rovnou odpovím.

Zeptám se rovnou, protože chápu určitou souvislost mezi koalicemi, hádáním se a jednáním v parlamentu s dlouholetým manželstvím. Dyť na tom světě všechno souvisí se vším!! Je to furt na jedno brdo, tedy dohodnout se s někým na něčem.

Zeptám se. Je škodlivé občas něco říci od plic, nadsázku, ............ a potom kvůli tomu svolávat stranická grémia/rozvádět se kvůli každé půčovině? Netušil jsem, že ODS začíná mít móresy sletu blondýn. Zjednodušeno.

Klaus ml. preferencemi zvedl ODS a politicky zestárlá Němcová/bruselebeztvaru Fiala mohli mlčet. Mlčeti zlato. Nová krev ODS je Klaus. Fiala ne. No nic.

M. Veleba 15.3.2019 12:11

Re: Klaus to přehnal

O škodlivosti té praxe vůbec nepochybuji. Kritizuji pouze to přehánění, které jen přiživuje tu Astonovu "permanentní hospodskou rvačku". Pokud budou politici všechno zveličovat ad absurdum, tak to akorát povede k devalvaci hodnot. Říci jinak to lze, ale mě se neptejte, já nejsem rétor ani politik. Ale třeba příkladem slušného a věcného vystupování je pro mě např. Roman Joch nebo gen. Pavel (hodnotím schopnost diskuse a polemiky, nebudu se tu hádat o jejich názorech).

F. Kusák 15.3.2019 12:07

Re:

Sdílím tento názor

M. Kosejk 15.3.2019 12:06

Re: Jsou značky,

Pěkně to za mě před časem napsal Ivo Budil (viz níže). Jen bych vyměnil pojem "neomarxista" za výraz "progresivista" - a pojem "neokonzervativec" za pojem "prokorporátní fašista". Cituji:

"V uplynulých desetiletích se v politickém životě Západu vytvořila účelová aliance, která by byla během studené války nemyslitelná: Neoliberálové a neomarxisté objevili dílčí shodné zájmy. K tomuto aktu mohlo dojít až po rozpadu Sovětského svazu a zrodu čínského státního kapitalismu, které učinili z neomarxistů zajatce univerzitních kampusů toužící po jiném mocném spojenci. Nalezli jej v neoliberálech usilujících o globalizaci volného přesouvání kapitálu v zájmu maximalizace zisku. Globalizace v pojetí neomarxistů spočívá v permanentní celosvětové revoluci v myšlení. Cenu, kterou neomarxisté za zmíněný pakt s neoliberály zaplatili, byla rezignace na jejich původní raison d ́être – ochranu práv a zájmů nájemné pracující třídy. Z glorifikovaného proletáře se náhle stal „mentálně zaostalý a frustrovaný bílý muž nechápající výzvy globalizace“. Jeho místo jako utiskované skupiny zaujaly etnické, sexuální či jinak vymezené subkultury těšící se zvýšenému zájmu neomarxistických aktivistů a zcela nekonfliktní z neoliberálního pohledu.

Aliance mezi neoliberály a neomarxisty zrušila tradiční rozdíl mezi levicí a pravicí a zrodila – slovy kanadského filosofa Alaina Deneaulta – „extremismus středu“ vyznačující se značnou mírou netolerance a potlačující alternativní názory s takřka náboženským zápalem. Nechybí ani povinný vnější démonizovaný nepřítel, Rusko, které se odmítlo podřídit jak ekonomickému diktátu neoliberalismu, tak kulturní autoritě neomarxismu."

A ODS, STAN, ČSSD, TOP09, KDU-ČSL a další ukázkově reprezentují ten extremismus středu“ vyznačující se značnou mírou netolerance a potlačující alternativní názory s takřka náboženským zápalem.

F. Kusák 15.3.2019 12:04

Re: Klaus to přehnal

No, možná, jen by mě zajímalo, jak byste to formuloval Vy (a nic ve zlém), aby si toho vůbec někdo všiml. A schvalovat automaticky zákony je stejně nechutné, jako vybírat lidi do transportu. Že je tím posílají na jistou smrt, jim třeba také tehdy nedošlo, jako třeba automaticky, bez rozpravy, schválit zákon, který může mít fatální dopad.

F. Kusák 15.3.2019 11:53

Jsou značky,

na které můžeme zapomenout, takříkajíc, jsou profláknuté a nic jim nepomůže. Mezi ně řadím Lidovce, ČSSD, Komunisty všeho druhu a bohužel také ODS, a to přesto, že jsem je dlouhá léta volil. Nelituji toho, ve své době to byla pro mě jediná možnost. Dávno jsem stranickost v myšlení překonal. Neznamená to pro mě žádnou záruku demokracie, ale ani kvalitního řízení státu. Jestliže vznikne nějaký stranický nebo dokonce koaliční monolit, je nutné zvolit jinou politickou formaci, která tento monolit naruší. A k mladému Klausovi bych jen dodal, kdyby tu kritiku totiž zabalil do frází jako plky Fialy nebo Sobotky, nikdo by si toho nevšiml. Takto o tom mluví všichni, i když trochu uniká smysl toho, co chtěl Klaus říci. A podobné formulace nejsou výjimkou. Vzpomeňme na výroky typu "noc dlouhých nožů", "spálená země" nebo něco o legitimacích vázaných v kůži politiků ODS. A také chápu špičky současné ODS, když Zahradil má ambici nahradit Junckera. Už viděli ty preference a najednou takový výrok. Kde je ta zarputilost vůči EU onoho Zahradila.

Ś. Svobodová 15.3.2019 11:36

Fiala a slušnost.

Když byl Fiala zvolen, jeho snahou m.j. dát straně punc slušnosti. Jenže je to "navrh huj a ve spod fuj". Jde jim stéle o stejnou ideu - zůstat v EU, čerpat dotace, dostat trafiku v EP, mít moc, peníze a vliv. Tuto ideu si rozvracet nedají. Vše ostatní je hra pro voliče. A kdo nejde s nimi, jde proti nim.

T. Hraj 15.3.2019 11:24

Re: Fakt smutné,

Ano, nad dnešní ODS. Nikoli ovšem kvůli "jednomu magorovi", nýbrž naopak proto, že je tam zřejmě jediný.

I. Dvořák 15.3.2019 11:18

Program

ODS a ČSSD mají jedno společné. Jejich program vykradlo "provolevostředové" ANO. Babišové tu udělají něco pro pracující, tu něco pro podnikatele, tu pro důchodce a hlavně co jim, jde, umějí to náležitě prodat. A proto se mezi voliči ANO najdou zástupci všech skupin obyvatel. Třeba se to nezdá býti etické, ale důchodce před politickou etikou dá přednost přidaným pěti stovkám k důchodu. ANO lidem naslouchá, analyzuje svoje možnosti jak vyhovět a koná. Socani pak koukají jako "z jara", když ANO, zavedlo EET, když to byl program jejich, stejně tak jako zvýšení důchodů.

M. Kosejk 15.3.2019 11:08

------

Když byla jmenována Babišova vláda, tak z ODS bylo slyšet, že je to prý nový "únor 1948". Ale to asi prý byl kvalitní příměr. A dalším kvalitním příměrem z dílny ODS bylo to, když Topolánek ohlašoval "Noc dlouhých nožů". Inu, není nad dvojí morálku, viďte?

Mě zajímá meritum věci - v tom měl Klaus pravdu (tj. přijímáme poslušně hloupé direktivy EU - a Klausův příměr sedí). ODS se prostě rozešla s konzervatismem - a Klaus jim proto vadí.

K. Janyška 15.3.2019 11:00

Re: Klaus to přehnal

Bylo to ostré, ale správné.. Dzp.

K. Janyška 15.3.2019 10:59

Re: Ano, dnes rudočerná ODS je trapnou skupinou původních

Dělám to zvenčí, intenzívní prezentací kompozitivní teorie a nejen pro členy ODS... Dzp.

M. Veleba 15.3.2019 10:58

Klaus to přehnal

Až bude EU schvalovat směrnice, na základě kterých budou lidé jezdit na výlet do pece, pak takový příměr bude relevantní. Může se vztekat jak chce, ale podle mě přebírá buranskou rétoriku SPD apod. Proto chápu, že se to vedení ODS nelíbí a pokud si odhlasují, že jej nechtějí, tak je to jejich věc. To, že na EU mám i já velmi kritický pohled neznamená, že musím sahat k argumentačním faulům. Je to zbytečné a kontraproduktivní.

M. Valenta 15.3.2019 10:55

Re: Fakt smutné,

Nad dnešní ODS nebo máte jiný dojem?

T. Kohout 15.3.2019 10:55

o příměrech

Některé příměry mohou být trefné, jiné příměry mohou být slabomyslné. Používá-li někdo nadbytek slabomyslných příměrů, něco to naznačuje.

Pravda ale je, že "lid" miluje květnatou a drsnou mluvu, z toho plyne popularita různých slabomyslných příměrů, protože přinášejí body. Všichni politici, kteří se protlačili na špici to vědí.

Nevulgární Sobotka byl označen za "necharismatického". Lid dává přednost chlapákům obého pohlaví (nebo lépe: všech pohlaví, bůhví, kolik jich vlastně teď je) a to se označuje za charisma.

R. Mladek 15.3.2019 10:50

Ja s ods skončil s nástupem

Fialy. SPD má slušný pravicový program. Samozřejmě nesmíte vnímat levičáckou hysteriei a útoky na tuto stranu.

P. Krešňák 15.3.2019 10:43

Vidím to stejně....

... teď již opravdu nebude koho volit. Svobodní katastrofa, Realisté nejsou vidět a ODS škoda mluvit. Krešňák

I. Spálený 15.3.2019 10:27

Máme v zákoně zákaz zpochybňování reality holokaustu. Ale když z jeho detailů někdo udělá živé téma, tak se čertíme. U holokaustu výběr lidí prováděla strojově velká americká korporace a pořadí odsunu určovali předáci židovské obce. Každý dělal jen to, co byl nucen. Až úplně na konci byla obrovská hromada mrtvol, ke které se nikdo nehlásil. Nedemokraticky přijímaná pravidla takto končívají. Jen demokracie se musí ohlížet na názory a životy lidí. Proč by zrovna nedemokratické postupy v EU měly dopadnou jinak.