17.5.2024 | Svátek má Aneta


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Pavel Kořenský 24.12.2005 12:09

Jen doplnění

informace o ceně nájemného čerpám z vývěsek s nabídkami bytů a náklady na elektřinu a plyn jsem zhruba propočítal podle sebe a patřičně snížil na byt velikosti 3+1.
Pavel Kořenský 24.12.2005 12:08

Re: Pořád jenom nájemné.

No, ono to OPRAVDOVÉ nájemné (ne ten regulovaný paskvil) dělá z celkových nákladů docela dost. Odhadem, v lokalitě kde bydlím, se ve 3+1 spotřebuje měsíčně za cca. 1800 elektřina, za 1400 plyn (plynové topení a vaření na plynu). Tržní nájemné za tento (nový) byt se pohybuje kolem 11.000-13.000 měsíčně.
jura-p 24.12.2005 12:04

No jo, to byl Alfons.

Tak to se už vůbec nedivím.
jura-p 24.12.2005 12:03

Ještě, že jsou vánoce.

Proto beru tu poznámku o tom, že za socialismu byly byty pro mladé, jako sentimentální vzpomínkový optimismus.
Andy 24.12.2005 11:51

Re: Mě opravdu, ale opravdu moc dojímá pan Gandalovič

Tehdy byli lidé připraveni na jakékoli utahování opasků. Mohlo se tedy už tehdy zavést tržní nájemné ???
 
sakra, to jsem tedy žila v nějaké jiné zemi, kde imrvére protestovali odboráři, důchodci, vdovy, doktoři, železničáři, autobusáci, ostraváci - horníci atd. 
LJG 24.12.2005 11:32

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Západní nájmy-východní platy.

jo a a počítala jsem jen cenu oken, ne výměnu, tu se mi nechce na netu hledat.
LJG 24.12.2005 11:31

Re: Re: Re: Re: Re: Západní nájmy-východní platy.

Tak ještě jednou Alfonzi: majitel v Česku potřebuje vyměnit rozeschlá okna: za 20 oken zaplatí 260 000 kč od nájemníků vybere za měs 15 000.
majitel v Německu potřebuje vyměnit rozeschlá okna: za 20 oken zaplatí 299 687 kč (přepočteno) od nájemníků vybere za měs 86 000 .
Proč majitelé domů v Čechách prodávají domy Italským spekulantům jako je pan Guiliani, kteří nakonec asi to zvýšení nájemného prolobují?
Kadlík 24.12.2005 11:27

Pořád jenom nájemné.

ale kolik to dělá procent z  celkových nákladů?NIkdo se nezajímá o růst plateb za topení,elektřinu a vodu,přičemž všechny podniky zajišťující tyto služby jsou pod kontrolou státu a jeho úřadu při stanovování cen.Přitom ceny rostou a podle statistik i čisté zisky těchto podniků.A letos podle odborníků předpokládají rekordní čisté zisky.Ovšem od ledna 2006 je opět nutné zdražit vše.
Alfons 24.12.2005 11:00

Re: Re: Re: Re: Západní nájmy-východní platy.

A znovu pro začátečníky opakuji. Německé nájmy a české platy nejsou adekvátní. Přesto že produktivita práce je v dělnických profesích je stejná jako v Německu. Největší negativní vliv na celkovou nízkou produktivitu podniků mají nažehlený a nafoukaný managment.. Za což ovšem bere platy neúměrné jejich zásluze o produktivitu podniku jako celku. Takže dělníci jsou u nás podhodnocováni a okrádáni. Ale chce se po nich tržní nájemné. Takže vo tom to je, dámy a pánové, kteří pořád ještě nerozumíte a díváte se na svět z koňského sedla.
Mirek Šejna 24.12.2005 10:11

Mě opravdu, ale opravdu moc dojímá pan Gandalovič

V letech 1990 až 1997 vládla ODS. Tehdy byli lidé připraveni na jakékoli utahování opasků. Mohlo se tedy už tehdy zavést tržní nájemné. Nezavedlo. Bylo to totiž i podle ODS sociálně neúnosné. A teď to chcete po socanech, pane Gandaloviči? Vám připadá roční růst nájemného o 20% v Praze a v průměru o 14% jinde málo? Pokud Vám to připadá málo, pak jistě poté, co v červnu vyhrajete volby, zavedete tržní nájemné okamžitě od září 2006, že? Pokud to ale chce udělat, dejte to prosím vytisknout zvýrazněným písmem na své volební plakáty a všude to dokola opakujte. Čeká vás pak jistě volební vítězství okolo 60% hlasů. Ha, ha, ha.
Bubik 24.12.2005 9:46

Re: Re: Re: Západní nájmy-východní platy.

Alfonsi, platy pravda, nejsou stejné jako v Německu. Ale jako v Německu, občas i dražší jsou veškeré stavební materiály, skoro jako v Německu jsou ceny stavebních prací (ač ty platy pokulhávají), skoro jako v Německu jsou ceny energií ( u elektrické energie to ještě neplatí, ale ČEZ se snaží). Tak si tedy vyberte: buď budete bydlet levně, ale barák se posype, žádný majitel Vám v bytě nic neudělá a nic Vám nedá (současný stav). Nebo budete bydlet na úrovni 21. století (když Vám majitel neudělá koupelnu, tak se prostě odstěhujete a najdete si jiný lepší byt),  ale zaplatíte za to víc. Obojí prostě nejde, proto majitelé - restituenti, kteří mají v domě jen regulované nájemníky už dávno domy prodali, případně nájemníky vyhnali. Jinak by jim barák už dávno spadnul...... Ale to už Vám v minulosti tady vysvětlovali mnozí..... 
Alfons 24.12.2005 9:43

Re: Re: Re: Re: Západní nájmy-východní platy.

Problematika opatření bytu pro mladé byla řešená úspěšně za režimu kdy nebyly pomeranče a byly májové průvody. Někde máknout vůbec nejde a někde jde, ale cena za makání není adekvátní západním platům a cenám nájmů, které nájemci (a oprávněně) požadují. No, někdo chápe opravdu velmi pomalu a je třeba znovu a znovu vysvětlovat. Ale hlavně, autor sametovky, by ten scénář měl přepsat s tím že by akceptoval tuto nedomyšlenost.
Jan Hájek 24.12.2005 9:17

Re: Re: Re: Západní nájmy-východní platy.

No milý Alfonsi, zapomínáš na jednu drobnost - mladí lidé, kteří již nemají možnost získat "dekret", a taktéž i přistěhovalci, chtějí-li bydlet, MUSÍ platit, dle vašeho mínění, nezaplatitelné tržní nájemné. A někteří, zvláště ti přistěhovalci, k tomu mají i děti, že hm,hm..... Jak to ti Harry Potterové dělají, nechtělo by to trochu počítat a máknout, nejen brečet?
Alfons 24.12.2005 8:56

Re: Re: Západní nájmy-východní platy.

Úskočné manévry neberu. Průměrná mzda u nás je mnohem menší než na západě. To mnoho lidí u nás neví (hlavně majitelé bytových domů jsou v této věci úplní analfabeti) a proto zde neustále jako berani kopou do našicih nájemníků a chtějí po nich nájemné srovnatelné se západem a v  tupých hlavinkách těch kteří toto nájemné požadují nedochází že po našich nájemnících chtějí nájemné, které je našim platům, důchodům atd. neúměrné. Zde se připojuje i tupost administrativy EU, která požadavky našich nájemců akceptuje s tím, že tito EU vychcánky nezajímá sociální problematika našeho státu. Čile debilita a vychcanost srovnatelná s našimi majiteli bytových domů. Nevím kdo mé vysvětlení dokáže pochopit, ale snad se někdo najde. A ti ostatní budou buď  ticho anebo budou sklouzávat od věci s tvrzením, že za komunistů nebyly pomeranče. Jinak by se to dalo nazvat také bezohlednost a sprosťárna vůči našim nájemníkům.
Borek@Exil 24.12.2005 8:04

Re: Západní nájmy-východní platy.

Alfonsi, co myslíš východními nebo západními platy? Pokud jsi schopný a podnikavý, vyděláš si i u vás víc peněz než Američan, pracující za minimální mzdu. Proč u vás žijí Američané, kteří v Česku nalezli lepší příležitosti než doma v Americe? Proč se tedy nepřestěhuješ do oblasti západních platů? Tady v Californii můžeš pak bydlet za západní nájemné..třeba $1,800 za slušný byt.....
Alfons 24.12.2005 6:51

Západní nájmy-východní platy.

Na toto dilema se zapomnělo při psaní scénáře sametové revoluce. Tam to dramatik nedomyslel.
Rpuť 24.12.2005 5:58

No, kdyby se bylo bývalo bylo v r. 1990 řeklo, že od roku 2000 se bude platit tržní nájemné, tak už máme 5 let po problémech.

Nejstarší senioři by stihli umřít (to bude řevu), mladší senioři by se stihli přestěhovat dříve, než budou nestěhovatelní, ubylo by všelikých lumpáren a nemravností okolo bydlení, jen chudičký poslanec JUDr-neJUDr Křeček by neměl téma a musel taky platit tržní nájemné.