19.5.2024 | Svátek má Ivo


Diskuse k článku

POLITIKA: Zajistí vláda zároveň zdraví i chod země?

Přestože máme srpen, vláda si to špacíruje po tenkém ledě. Poté, co jsme přečkali těžké jaro, potěšilo nás relativně klidné léto s minimem omezení.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. David 23.8.2020 14:51

Jelínku, Vám snad v tom socdemáckým oustavu kape na karbid. Nic proti partajím, každá opečovává svůj kolchoz a haní kolchozy jiné, ale soudruhu Jelínku, nazvěte se volem, i když se jím asi cítíte. Máme sice dle Ústavy svobodu slova, ale cenzor znamenitě bdí, aby zemitý jadrnný výraz přispívatele nrozjitřil duši něžného čtenáře typu Dr. Gutha Jarkovského, či pí Laudové.

Soudruhu Jelínku (oslovení soudruh je socdemácký výmysl - soudružka Anna a soudruh Toník) a Masarykova demokratická akademie? Z toho jsem jelen, téměř jelínek v říji (ještě měsíc mi chybí), abych jelena v říji složil. Jelínky kimeráky nelovím.

I. Pávek 22.8.2020 17:45

Cheche, jo ty příspěvky do diskuze jsou taky promořeny, ale lidskou blbostí a žádný nemůže ovlivnit moje myšlení, konání a tím i způsob života v nejbližší budoucnosti. To může ovlivnit jen rozhodnutí a nařízení vlády. A má i prostředky jak je prosadit.

P. Milan 23.8.2020 0:28

Sebekritika?

J. Vintr 22.8.2020 14:41

Za a) covid se šíří podle přírodních zákonů a politici to prakticky nemůžou ovlivnit. Za b) vůbec nemá cenu se jeho šíření bránit i z toho důvodu, že rozhodně není pro lidi škodlivější než virus " běžné" chřipky. "Krvelačnou bestii" z něj udělala jen umělá záměrná manipulace s realitou.

V. Kučer 23.8.2020 14:58

Dle názoru parazitologa Jaroslava Flegra se jedná o hodný virus.

J. Vintr 24.8.2020 0:05

Asi myslíte několik měsíců starý rozhovor, kde se pan Fleger vyjadřoval k této problematice o níž měl informace jen ze zveličených a vylhaných zpráv o řádění tohoto viru ve světě. Dnes by mluvil zaručeně zcela jinak.

P. Lenc 22.8.2020 10:21

Ó jak socialistické.Státe dej, vem kde vem.Samozřejmně víme kde vezme.U občanů s pěkným okecáním jak je to pro občana a stát prospěšné.A že těch natažených ručiček je...;-€

J. Kulheim 22.8.2020 10:02

"Zdraví je stav tělesné a duševní pohody". Socialistická definice je jiná. Zdraví je ten u koho nenalezneme nemoc.

Zdraví nelze koupit ani ukrást a někomu přerozdělit Je to nejcennější majetek, který dostáváme a záleží na nás jak o něj budeme pečovat. To v socialismu neplatí Oni socialisté, to chtějí dělat za nás. Stačí jim odevzdání pravomocí a naše peníze.

Koronavirus ani žádný jiný virus se nedá chytit na něco podobného jak mucholapka. Populace se musí promořit. Až bude populace dostatečně promořená , sníží se nebezpečí vzniku epidemie.

Nošení roušek nebo jakýchkoliv jiných náustků, situaci nezhorší, ale ani nevyřeší.

J. Kadeřábek 22.8.2020 11:38

Autor by asi chtěl aby mu vláda zajistila i dobrou erekci.;-D

J. Jurax 22.8.2020 17:05

No, promořit ... ono informace o získání dlouhodobější imunity u jedinců prodělávších infekci koronavirem jsou zatím rozporné; spíš to vypadá, že dlouhodobější imunita nevzniká.

J. Vintr 22.8.2020 17:24

Takže budeme blbnout a nosit roušky navěky? Kvůli celkem male pravděpodobnosti, že se s tím virem potkáme, a i pak budeme mít 99% pravděpodobnost, že si toho ani nevšimneme? A co takhle z důvodu předběžné opatrností spáchat sebevraždu, protože pak budeme mít stoprocentní jistotu, že nám ten strašlivý virus neublíží.

J. Jurax 23.8.2020 18:57

Ale no tak ... to, co tak emotivně navrhujete, je jenom jedním z mnoha možných řešení ;-)

J. Kulheim 22.8.2020 19:20

Je odolnost humorální a buněčná. Pokud je mi známo, tak na zjišťování buněčné imunity test není.

J. Kulheim 23.8.2020 8:42

Nevím kolik lidí zemřelo v v důsledku infekce samotným covid-19. Mluví se většinou o umrtí v souvislosti s výskytem jiných infekcí, orgánových onemocnění nebo oslabení imunitního systému.

K dnešnímu dni je v ČR evidováno 411 úmrtí v souvislosti s covid 19.V souvislosti s běžnou chřipkou se uvádí úmrtnost cca 2000 lidí. Odhaduje se, že na tzv. nemocniční nákazy ročně zemře asi 12000 lidí. Zatím nikoho nenapadlo zavřít nemocnice s odůvodněním, že tam umírají lidé v souvislosti s výskytem nasokomiálních infekcí. Běžná chřipka běžně proběhne, aniž bychom potřebovali hrdiny do první linie . Většinou na to stačí na týden si lehnout, pít horký čaj, vypotit se a Aspirin.

Infekce se rychle šíří a proto chápu opatření na zbrzdění rychlosti šíření viru.

Koronaviry se vyskytují u všech druhů živočichů. I když mnozí dnešní lidé se rádi vyčleňují z říše živočichů, virus to tak nebere. Je specializovaný na určité druhy zvířat. Např . virus, který dělá velké zdravotní problémy u slepic nedělá žádné zdravotní problémy u krůt. Takže od kura domácího se nakazí pouze slepice nebo kohout.

Mám zkušenosti pouze s výskytem koronavirů u kuřat a nosnic. V tomto směru se cítím jako informovaný laik.

V. Kučer 23.8.2020 15:14

Na koroňák umírají převážnou většinou staří lidé kteří to mají již stejně za pár. V Británii a v Itálii, kde ochranu podcenili, je jim v průměru okolo osmdesáti let.

R. Vacek 22.8.2020 9:13

Stát by musel více tlačit na používání roušek, které i v rukou amatérů snižují riziko infekce 5x - viz výzkum v odkaze. Stále totiž neexistuje jiný způsob, jak zajistit fungování ekonomiky. Bohužel v Česku, kde jsme rouškami a karanténou zastavili počáteční nápor viru, si řada lidí myslí, že se o nic nejedná a mohou se navrátit k chování před pandemií. Zavření škol a firem by nás poškozovalo zajisté víc, než nošení roušek.

https://gh.bmj.com/content/5/5/e002794

J. Kindl 22.8.2020 8:57

Jo roušky pomohou. Možná jako placebo efekt.

Š. Hašek 22.8.2020 9:01

Možno i tak formulovat. Ale potom bych se na ně vykašlal.

Už v dětství mi otec říkal (většinou v dobrém a s nadhledem): Kdy už necháš těch blbostí?

M. Kanda 22.8.2020 8:00

Autore, z čeho chcete naplnit ty peněženky, když vládní opatření dusí veškerou ekonomickou aktivitu?

R. Langer 22.8.2020 6:15

Možná by bylo dobré začít se starat o zdraví i chod země u sebe, a nechtít to po vládě. Ale to levičák, jako je autor, stejně nepochopí... :-P

Š. Hašek 22.8.2020 8:39

Velice trefné.

Jelínek se mi zdá politvědcem třetí jakosti. Národohospodářem čtvrté jakosti. Zítra nám vysekne něco o nějaké nepolitičce z Běluruska, "která je připravena převzít moc".

Inu - Masarykův institut a akční studenti.

P. Hatina 22.8.2020 2:19

To je poněkud alibistické, napsat k onomu manuálu do škol Prý "se" nelze připravit na každou situaci v každém prostředí- a odtud volnost daná ředitelům škol i forma materiálu coby doporučení, nikoli příkazu."..

Jenomže, v úvodu onoho manuálu je k oněm "Doporučením" napsáno "..aby dodržením níže uvedených doporučených postupů .. omezily riziko šíření onemocnění covid-19 ." .a dále pak ".. Realizací těchto doporučení škola ve vztahu

k onemocnění covid-19 zároveň naplňuje svou povinnost zajistit bezpečnost a ochranu zdraví dle § 29 školského zákona, rep. podobně dle příslušných ustanovení zákoníku práce"..

Jinak řečeno, a chápu to doufám, správně , ředitel školy který by ta "Doporučení" neplnil, by tím porušoval ony zmíněné zákony a koleduje si o kriminál.. Není to tak?