15.6.2024 | Svátek má Vít


Diskuse k článku

POLITIKA: Žádný důchod bezdětným!

Tomio Okamura je se svou politikou úplně v koncích. Snaží se ještě nadělat hodně povyku, a tak přemítá o tom, že by bezdětní lidé neměli pobírat důchod.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Krejčí 4.4.2015 8:33

Bezdětným

nedávat žádný dúchod je blbost, ale zohlednit starobní důchod podle počtu vychovaných dětí je správné.Je to velmi složité, mohlo by se stát, že ten kdo přivedl na svět kupu nezaměstnaných, bude mít největší důchod. Systém je třeba velmi promyslet a vyhnout se krajnostem.

F. Lesniak 4.4.2015 8:31

Je to jen další z hloupých nápadů.

Nejde přece o to, kolik kdo zplodí dětí, ale jestli ty děti jsou užitečné pro tento stát a jestli vytvářejí nějaké hodnoty. A vůbec, jde právě o tyto hodnoty. Existuje množina lidí, kteří celý život se živí jenom hloupým žvaněním a nikdo je vlastně nepotřebuje. Přesto na ně ti, kteří hodnoty vytvářejí, stále  doplácejí a jsou na tom finančně podstatně hůře. A tato množina žvanilů se stále rozrůstá. A to nejsou zdaleka  jen cikáni. Přítrž tomu všemu by udělal směnný obchod. Opravdu jsem zvědav, jestli by sedlák vyměnil pytel brambor za nějaké hloupé pindy.

J. Fleiszner 4.4.2015 6:47

Zajímavé téma

Kdo si nevytvořil děti, tak nevytvořil někoho, kdo ho bude živit v důchodu. Ale jsou lidé, kteří nemohou mít děti. A nebo jsou tu cikáni, kteří mají dětí asi dost, ale na systému spíše parazitují. Takže návrh Okamury je velice zajímavé téma. Kdyby toto téma navrhl někdo jiný, tak by byl možná opěvován.

B. Michal 4.4.2015 6:20

Okamura vždy vyhmátne téma

které se dotýká hodně lidí, ale navrhuje extrémně jednoduchá a proto i hloupá až pitomá řešení.

Problém malé podpory rodin s dětmi je zcela reálný. Dokonce i celkem rozumná zlepšení jsou známá.

Něco dokonce i funguje - přídavky na děti, které dnes skoro nikdo nezíská, jsou nahrazeny slevou na dani (ne ze základudaně!) s možným daňovým bonusem (negativní daní). Obsahuje to v sobě zpětnou vazbu: musíte být daňový polatník, jinak nemáte nic.

Když nebyla rovná daň, bylo tu solečné zdanění manželů.

A důchdy podobně lze řešit daňovou asignací dětí: vychováte řádné daňové poplatníky, budete mít lepší důchod. Nikoho to netrestá - když někdo nemá děti, není to nutně jeho volba, leckdo z různách důvodů nemůže. Ale když do dětí investujete, a stát z nich má prospěch jakožto z daňových poplatníků, můžete se s rodiči trochu podělit.

P. Boublíková 4.4.2015 6:13

bez ohledu na Okamuru

který je mne srdečně ukradeny: průběžný důchodový systém je založen na předpokladu, ze každý měl rodiče (což je pravda) a každý ma děti (což pravda byt nemusí). Z logiky tohoto systému vyplývá, ze každý přispívá generaci svých rodičů a tomu, kdo neměl děti, nemá kdo přispívat.

Nejsem vůbec fanda povinné účast na průběžném důchodovém systému tak jak ji nám stát nadiktoval - právě z toho důvodu, ze se v něm veze spousta parazitů.