22.5.2024 | Svátek má Emil


Diskuse k článku

POLITIKA: Žádný důchod bezdětným!

Tomio Okamura je se svou politikou úplně v koncích. Snaží se ještě nadělat hodně povyku, a tak přemítá o tom, že by bezdětní lidé neměli pobírat důchod.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
H. Balzám 4.4.2015 11:44

Re: Zajímavé téma

Jenže celý život platím sociální "pojištění" já a ne nějaké moje děti. Moje děti budou dostávat svůj důchod, proč se mají míchat do mého?

J. Jurax 5.4.2015 23:52

Re: Zajímavé téma

protože systém je průběžný - takže zjednodušeně řečeno Vy platíte důchod svým rodičům a Vaše děti budou Vám.

B. Michal 4.4.2015 6:20

Okamura vždy vyhmátne téma

které se dotýká hodně lidí, ale navrhuje extrémně jednoduchá a proto i hloupá až pitomá řešení.

Problém malé podpory rodin s dětmi je zcela reálný. Dokonce i celkem rozumná zlepšení jsou známá.

Něco dokonce i funguje - přídavky na děti, které dnes skoro nikdo nezíská, jsou nahrazeny slevou na dani (ne ze základudaně!) s možným daňovým bonusem (negativní daní). Obsahuje to v sobě zpětnou vazbu: musíte být daňový polatník, jinak nemáte nic.

Když nebyla rovná daň, bylo tu solečné zdanění manželů.

A důchdy podobně lze řešit daňovou asignací dětí: vychováte řádné daňové poplatníky, budete mít lepší důchod. Nikoho to netrestá - když někdo nemá děti, není to nutně jeho volba, leckdo z různách důvodů nemůže. Ale když do dětí investujete, a stát z nich má prospěch jakožto z daňových poplatníků, můžete se s rodiči trochu podělit.

P. Boublíková 4.4.2015 6:13

bez ohledu na Okamuru

který je mne srdečně ukradeny: průběžný důchodový systém je založen na předpokladu, ze každý měl rodiče (což je pravda) a každý ma děti (což pravda byt nemusí). Z logiky tohoto systému vyplývá, ze každý přispívá generaci svých rodičů a tomu, kdo neměl děti, nemá kdo přispívat.

Nejsem vůbec fanda povinné účast na průběžném důchodovém systému tak jak ji nám stát nadiktoval - právě z toho důvodu, ze se v něm veze spousta parazitů.

J. Schwarz 4.4.2015 9:08

Re: bez ohledu na Okamuru

Ono to ani v minulosti nechodilo podle vašich představ. Sedlák mohl vychovat deset dětí ale staralo se o něho jen to, které po něm zdědilo statek. Teoreticky kdyby  statek odkázal cizímu člověku mohl ho zavázat ke stejnému chování.