29.4.2024 | Svátek má Robert


Diskuse k článku

POLITIKA: Zadlužení startéři

Když na jaře roku 2003 vyhodil premiér Vladimír Špidla posledního ekonoma ze své vlády, snažil se na jeho místo dostat ekonomický blouznil, bývalý poradce Fidela Castra a dnešní poradce Jiřího Paroubka, Valtr Komárek. Svým projevem na sjezdu Sociální demokracie a mnoha články v předních českých denících, prosazoval tehdy proti Špidlovým verbálním pokusům o soft reformu, klasický mýtus socialistů celého světa o nastartování ekonomiky pomocí masivních investic do infrastruktury díky ještě masívnějšímu zadlužení.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Stredocech 3.11.2005 16:23

Budování infrastruktury nebrání jen nedostatek peněz

ale také možnost nejrůznějších obstrukcí. Pokud by parlament tomuto zabránil, bude lepší infrastruktura za STEJNÉ peníze.
Modrý pták 3.11.2005 12:23

Antoníne Hrbku,

nezlobte mě . To číslo přece není důsledkem zavedení rovné daně, ale z největší části v důsledku reformy Penzijního systému. Kdyby měly masivní fiskální výdaje takovou úžasnou účinnost, tak by např.  taková Itálie musela být superhvězdou. Není. Aby měla fiskální politika takovou moc, tak by si přece musela také tisknout peníze. Jinak to nedává smysl a vede to pouze a výhradně k vytěsňování soukromých investic státními. A státní investice mají jediný smysl - totiž utracení naplánovaných prostředků. Stát nemá k dispozici ekonomickou kalkulaci. Navíc to vede k bujení Vámi popsaného jevu, který dosahuje pozoruhodných rozměrů. Kromě toho mě banální úvaha vede k dotazu, cože si s těmi dluhy, které děláme při rostoucí ekonomice, počneme ve chvíli poklesu výkonnosti? Když to shrnu - máme solidní růst při zvyšování zadluženosti, počtu lidí bez práce a mandatorních výdajů. Rostoucí inflaci a zvýšení sazeb nechávám stranou.
Mimochodem, s těmi 170 mld. v důsledku reformy penzí jsem to vysvětloval panu Šejnovi mnohokrát a on na to pokaždé zapomene. Kolik bude stát případná reforma penzí tuhle vládu nikde nenajdete. Oni to zatím netuší.
Zdravím
Antonín Hrbek 3.11.2005 12:52

Re: Antoníne Hrbku,

Vážený příteli,
již mnohokráte jsme se shodli na tom, že KSČSSD nehospodaří dobře. Sobotka, přes všechny výhrady, měl zatím snahu výdaje přiškrcovat. Paroubek se (patrně i pod vlivem Zemana) značně rozmáchl do prázdna. V tom má kolega Blaha naprostou pravdu. Shodli jsme se často i na tom, že stát by neměl být ani Budulínkem ani dojnou krávou. A že odstavení od zdrojí každého naštve.
Za špatné hospodářství za posledních 15 let neseme vinu všichni, bez rozdílí barev. A to jak objektivní, tak i subjektivní. Namísto hádek o tom co, kdo, kdy a jak i slibů co bude až bude je třeba pěkně tvrdě pracovat a nepouštět ke korytu ty, kteří mlaskají.
Musím Vám dát obecně za pravdu, že každý by měl být především zodopovědný sám za sebe, od státu toho mnoho nechtít a v důsledku toho mu také příliš nedávat. Jak jsem již jednou napsal, stav kdy každý chce dávat státu minimum a požaduje od něj maximum není trvale udržitelný. Problém jen je, kde začít, aby se neztratily tak cenné volební preference.
Modrý pták 3.11.2005 13:40

Antoníne Hrbku,

vážený příteli, já reagoval jen na to číslo 170 mld. jinak rozhodně nejsme ve sporu. A pokud jde o Vaši poznámku "Problém jen je, kde začít, aby se neztratily tak cenné volební preference.", tak se obávám, že je to pouze jinak řečeno "každý chce dávat státu minimum a požaduje od něj maximum". Osobně jsem přesvědčen, že to je další pokus o vyřešení kvadratury kruhu. Takže se situace vyvine ve třech etapách: 1. nechá se to tak, jak to je, aby se neztratily preference. 2. nastane děsivý průšvih a pak se bude muset obyvatelstvu oznámit, že mejdan skončil. 3. obyvatelstvo, které bylo dosud přesvědčováno, že se cosi reformuje a ono se nereformovalo v důsledku etapy 1., zvolí radikální (na kořen jdoucí) řešení. Další etapy už jsou historicky dobře známé a vyzkoušené, takže je netřeba opětovně popisovat.
S velmi přátelským pozdravem
P. S. Ministerstvo práce a sociálních věcí chce v příštím roce zvýšit sociální dávky. Po včerejším selektivním snížení daní, to dává mému výše uvedenému popisu ostřejší rysy.
Antonín Hrbek 3.11.2005 13:56

Re: Antoníne Hrbku,

Vážený příteli,
výsledek průzkumu agentura Factum mne děsí!
S přátelským pozdravem
Ivan Nový 3.11.2005 17:45

Modrý ptáku,

proto je s reformami třeba začít ne u daní, ale u sociálních dávek. Začít vyplácet jednotnou sociální dávku všem. Třeba jen symbolickou částku s tím, že po náběhu systému se mnohonásobně zvýší. A hned je možno zavést platby za recepty a nebo návštěvy u lékaře. Většina lidí se přesvědčí, že jim zůstávají peníze na horší časy.
Martin Stín 3.11.2005 11:40

SBOHEM ČTENÁŘŮM NEVIDITELNÉHO PSA

Loučím se s čtenáři Neviditelného psa, neb na těchto stránkách již nebudou mé bláboly vycházet. Svoboda slova není pro každého. Kdo bude chtít dále poměřovat svou velikost mou malostí a bude se chtít nechat „vytáčet“ bude mě muset navštěvovat na mateřském Politikonu www.politikon.info nebo na internetových stránkách Šalamouna www.spoleksalamoun.com. Martin Stín
JAG 3.11.2005 14:35

Re: SBOHEM ČTENÁŘŮM NEVIDITELNÉHO PSA

Pane Jemelíku,
vaše články přestaly být uveřejňovány poté, co byla redakce několika na sobě nezávislými osobami upozorněna, že svou soukromou korespondenci s některými lidmi zneužíváte k jejich dehonestaci a profesnímu znemožnění.
Autor, který se dopouští takových v doslovném slova smyslu nemravných činů, nemá na stránách Neviditelného psa co pohledávat.
Antonín Hrbek 3.11.2005 10:33

Jinak řečeno

V prvém roce bude zavedení rovné daně stát cca 170 mld. Kč. K tomu aby se po zavedení rovné daně dostala ekonomika znovu na tu úroveň jako má teď, budou prý zapotřebí 3 až 4 roky a bude to stát 350 až 450 mld. To znamená, že se každý obyvatel (včetně nemluvňat) zatíží dalším dluhem 35.000 až 45.000 Kč. K tomu si obyvatelé Prahy přičtou díky "hospodaření" magistrátu a obvodů dalších 30.000 Kč. Podobně je tomu v dalších krajích a obcích.To jsou dluhy, který se nesplatí ani za 15 let. Velmi miluji traktáty pana Tlustého o zadlužování.
Podobně je to s traktáty o korupci (zde vyniká pan i Nečas). Analýzy TI  potvrzují zkušenosti občanů se "samosprávou".
Aby bylo jasno - nemám rád zadlužování a nemám rád korupci. Ale nelze se domnívat, že jen jedni jsou umazaní od sazí a druzí běloskvoucí.
Douša Josef 3.11.2005 10:49

Re: Jinak řečeno

Milý pane, opakujete Sobotkovy řeči o 170 nebo 180 miliardách ztráty v rozpočtu. Když byl vyzván, aby to doložil, jak k číslu přišel, řekl: My jsme to tak spočítali, nám to tak vychází. Na Tlustého VČEREJŠÍ dotaz, jak může stát přijít o 180 miliard při zavedení rovné daně, když příjmy z daně ze mzdy jsou právě 180 miliard - tedy by musela ODS daň z příjmu zrušit zcela, již Sobotka samozřejmě odpovědět nemohl.
Setapoux 3.11.2005 10:56

Re: Re: Jinak řečeno

Navíc zavedením rovné daně se stane 80% pracovníků finančních úřadů nadbytečných a hodně se ušetří na jejich platech
Antonín Hrbek 3.11.2005 12:33

Re: Re: Jinak řečeno

1. Přečtěte si Modrou knihu nebo Modrou šanci! Tam tato čísla najdete!
2. Tato čísla jsem uváděl již před rokem, tedy dříve než Sobotka.
3. Pan Tlustý jako obvykle kecal. Příjmy daně z mezd jsou poněkud jiné. Račte se podívat do bilance příjmů státního rozpočtu.  A tam jsou i jiné daně, kterých se rovněž rovná daň týká. Daňové příjmy celkem byly v roce 2004 celkem 718 mld. z toho na sociální a zdravotní pojištění 293 mld. Takže příjmy z daní a poplatků činily 425 mld Kč.
Mirek 3.11.2005 11:04

Re: Jinak řečeno

Milý pane Hrbku, jak jsem pochopil - článek srovnává vize s. Komárka o vybudování infrastruktury při masivním zadlužení a realizací vizí. Zadlužení nastalo - zas dva roky na dvounásobek podílu na HDP a ta infrastruktura nikde...    Je tam něco špatně???
franta 3.11.2005 10:01

Jsou to volové, pane Blaho

oni netuší jak snadné a rychlé řešení by nám přinesla rovná daň. Ale mohl byste mi, pane Blaho, říci, za jak dlouho bychom mohli očekávat výsledky po nástupu ODS k moci ? Bylo by to taky v příští pětiletce, nebo dříve nebo dokonce později ? A co si pod těmi "výsledky" mohu představovat ? Vaši odpověď si schovám a budu Vás průběžně informovat o jejím plnění. Děkuji
Lájoš B. 3.11.2005 8:14

to autor - deficit veřejných rozpočtů - roste v absolutních číslech. Ovšem

při současném růstu ekonomiky v procentech k objemu peněz ve veřejných rozpočtech ne. Až budete ČSSD usvědčovat z demagogi nebo lži, uveďte celou ekonomickou konstrukci a pak se do nich pusťte. Hodně mi to připomělo soudruha Tlustého v Sedmičce, kdy demonstroval jasné výhody rovné daně proti současnému snížení daní z dílnu ČSSD v jedné přehledné tabulce vycházející z hrubé mzdy. Na dotaz moderátora vysvětlil, že ODS počítá do hrubé mzdy i odvody za zaměstnance. V tomto je to podobné, polkud se nevychází z jedné základny, pak jeden mele o koze a druhý o voze a volič jen čumí.
Zdeněk 3.11.2005 8:38

Debata pro hlupáky

Mně jako občana, který platí velké daně, zajímá, jestli dluh, který za stát budu muset zaplatit, roste nebo neroste. Odpověď je jednoznačná: roste. Další debaty jsou dobré pro demadogy typu Sobotky, Paroubka a Vás. Problém je, že Vám tyto demagogické řeči baští hromada voličů. Asi to bude tím, že oni těch daní zase až tak moc neplatí.
Mirek Šejna 3.11.2005 10:03

Zděňku,

jesli tě opravdu zajímá, zda dluh poroste nebo ne, pak si najdi pamflet Modrá šance a přečti si, o kolik zadluží ODS tento stát po zavedení rovné daně. Má to být kolem 400 mld.kč za 4 roky jejich vlády. A to jen za předpokladu, že HDP poroste o 6% ročně. Pokud by HDP rostlo pomaleji, bude růst dluhu ještě větší.
Douša Josef 3.11.2005 10:44

Re: Zděňku,

A socani snad za 4 leta vlády zadlužili stát méně?
Mirek Šejna 3.11.2005 13:18

Doušo

socani zadlužili stát za 7 let o 475 mld.. Převzali dluh ve výši 150 mld. od ODS a zvýšili ho za 7 let na 625 mld. Modří borci plánují dluh 400 mld během 4 let. Na konci jejich vlády bude tedy státní pokladna dlužit 1,025 bilionu.
Balů 3.11.2005 17:27

Re: Doušo

Pane Šejna obávám se, že neumíte ani přádně číst ani počítat.Přečtěte si ten"panflet" ještě jednou.
Yoska 3.11.2005 7:41

A co si myslíte o zadlužování?

Páni a co je tam špatně? Vy nepamatujete Komárka když řekl, že marka bude za tři, tehdy ještě Kčs? A z jiného soudku, mně se zase nelíbí Paroub, ale co s tím nadělám. Snad až za půl roku.
3nečok 3.11.2005 7:24

Kua

Astone, to už není pes, to je takové virtually s jiným designem - a s menším písmem, což mi vadí
Černý 3.11.2005 7:35

Re: Kua

Souhlasím, mě se to také nelíbí a už se na Psa moc netěším.
divana 3.11.2005 8:30

Re: Re:

ano ano ano
nešlo by to nějak polidštit? děkuji předem...
Š 3.11.2005 9:59

Re: Kua

hochu, na horní liště prohlížeče :Zobrazit-Velikost textu-Největší.
A nezapomeň si sundat brejle.
LCh 3.11.2005 11:38

Re: Kua

 Tady vidím jako jedinou výhodu, že se snadno vkládají smutné obličeje za původní graf. úpravou NP. Bohužel to asi je jeho provozovateli jedno. Nemůžete mi někdo odpovědět, zda nás - své čtenáře - informoval o důvodu, které ho k takovéto změně vedly???? Pane Hrbku, srdečně Vás zdravím (jste-li A.H. st.) Ludmila