29.3.2024 | Svátek má Taťána


POLITIKA: Zadlužení startéři

3.11.2005

Socialistický populista na čele současného kabinetu se neotřelými nápady svého rádce asi natolik nadchl, že cítil potřebu se o ně podělit i v rozhovoru pro agenturu Reuters. Jiří Paroubek v něm mimo jiné uvedl, že šetřit na výdajích po vítězných volbách nehodlá, naopak by si dokázal představit navýšení dluhu až k 60 procentům HDP:

„…Buď se budeme pohybovat v nějakých akademických debatách, v salónních debatách v takových těch golfových klubech o tom, jak je hezké mít vyrovnaný rozpočet - i to by se dalo dokázat - ale nebudeme mít vybudovanou infrastrukturu a nepůjdou k nám další investoři, nebo budeme budovat infrastrukturu a budeme vytvářet tak silnou ekonomiku, abychom ty dluhy mohli také zaplatit…“

Hezká slova! Do učebnic Večerních univerzit ML vepisovat! Pan Komárek v článku pro Mladou frontu Dnes v červnu 2003 podobně idylicky doporučoval:

„…i státy v určitých obdobích podporují nastartování ekonomického růstu i za cenu půjček. My se v takovémto období právě nacházíme. Vedle pokračování zahraničních investic potřebujeme více investovat do infrastruktury a zejména do vzdělání a kvalifikace, podpory sofistikovaných výrob…“

Dva roky starý text bývalého prognostika se svojí rétorikou takřka neliší od rozhovoru pro Reuters premiéra Paroubka z minulého týdne. V jednom se však liší podstatně a to jsou čísla, která ty dva texty doprovází:

„…Zaprvé náš státní dluh není velký. Dosahuje 400 mld. Kč, tj. 18 procent hrubého domácího produktu…“, napsal Valtr Komárek přede dvěma lety.

Zpráva serveru iDnes.cz o Paroubkově plánu na další zadlužování uvádí:

„…Na konci loňského roku dosahoval český dluh 36,8 procenta hrubého domácího produktu…“

Absolvent právnické fakulty a úřadující šéf sociálních demokratů, ministr financí Bohuslav Sobotka sice v nedělních Otázkách Václava Moravce pronesl svoji již tradiční demagogickou větu: „…My snižujeme deficit veřejných rozpočtů…“ ale ´my ostatní´, nevoliči Demokratů se sociálním cítěním za peníze jiných víme, že tím pan ministr nemyslel, že oni snižují deficit veřejných rozpočtů, ale že tím myslel pravý opak, totiž že ho stále zvyšují. Svojí dnes již klasickou myšlenkou pak pravděpodobně pan ministr myslel, že už to zadlužování není tak rychlé jako v předcházejících letech. Což on, jeho strana a jejich voliči jistě považují za úspěch. Ve skutečnosti kumulovaná výše deficitu veřejných rozpočtů dosahuje téměř dvojnásobku sumy o níž hovořil jeho stranický kolega Komárek. A stále se zvyšuje.

Na rozdíl od pana Sobotky se premiér domnívá, že by to zadlužování mělo být podstatně rychlejší. Mimo to, že by si pánové z ČSSD měli ujasnit, co je tedy pro Českou republiku výhodnější, by nám v nějaké volné chvíli mohli také objasnit, co se jim za ty roky své vlády podařilo v tolik proklamované infrastruktuře, kterou se tak rádi ohánějí, za ty peníze skutečně vybudovat. Stovky miliard od roku 1998 protekly státním rozpočtem, kladívka poklepávala na základní kámen D-47 několikráte a výsledky?

Člověk nemusí ani chodit do těch zmiňovaných golfových klubů, aby poznal, že ty výsledky nám členové KSČSSD slíbí, jak je jejich dobrým zvykem, splnit v nejbližší budoucnosti. Snad už v příští Pětiletce!

www.angle.cz, blaha@angle.cz