8.5.2024 | Den vítězství


Diskuse k článku

POLITIKA: Začnou se nám hromadit odsouzení politici?

Kdo jsi bez viny, hoď kamenem. Nic lepšího mne k reakcím na blížící se pravomocné zabásnutí prvního českého poslance nenapadá.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
K. Voráček 23.12.2012 18:13

Chyb je jinde

Autorovi uniklo, že největší zlodějny v posledních dvaceti letech jsou kryty "chybnými rozhodnutími" politiků. Dokud způsobená škoda nebude znamenat když už ne soudní postih, tak alespoň vyhazov z politiky, pak těžko parlament přijme potřebné zákony a politické strany slušné zásady.

Ne nadarmo Kalousek doslova běsnil nad letouny CASA a Parkanovou. To byla přece politická chyba, nikoli promyšlená zlodějna, že? A co politické "chybičky" z MNO, když tam pan Kalousek náměstkoval... 

J. Slanina 23.12.2012 10:26

Že by si nám sudokopytník malinko zavěštil?

"Příště může být ještě hůř. Co kdyby se stalo, že se nějaká budoucí, méně demokratická vláda zasadí o vazební uvěznění jakéhokoli nepohodlného opozičního poslance - a tím o změnu parlamentní aritmetiky?"

V. Grycz 22.12.2012 11:59

Škoda,

že ,,Krakena,, Ratha nevypustili, byla by aspoň estráda.

T. Vodvářka 22.12.2012 10:30

V jádru má dnes pan Jelínek pravdu

nicméně myslím, že klouže poněkud po povrchu. Je jisté, že pokud byl pan Pekárek pravomocně odsouzen, má vykonat trest a je výsměchem našeho systému, že by byl jednou za čas převléknut z tepláků do kravaty a mohl sedět v parlamentu a jíst levné výživné menu. Vše je však zakleto v absolutní nechuti stran vyřadit pochybné jedince dávno předtím, než jim zaklapnou želízka či aspoň bude jasné, že se chovali nemorálně.

Začneme kupříkladu Bohuslavem Sobotkou. Ten si naškudlil z poslaneckých náhrad na byt. Není to asi úplně trestné, ale u člověka, který je morálním hlasatelem by to mělo znamenat automatický stop v politické straně. Jaroslav Palas /politický prostitut - t.č. v 6. politické straně/ je dalším dokladem. Abych byl vyvážený, v base má dávno být Aleš Řebíček, jehož přihrávky Viamontu v době jeho ministrování byly monstrózní. Taky to asi nebyl úplně trestný čin, ale forma zhovadilosti je to nepochybná. Netřeba mluvit o Rathovi, který dle mého otravoval i vlastní spolustraníky a jeho předchozí historie byla velmi problematická, přesto byl využíván jako šašek pro obveselení publika a hlásnou troubou kanálních projevů.

Pokud žádná z politických stran neumí, nebo nechce vyloučit takové výlupky ze svých řad, je lkaní nad nedokonalostí Ústavy pláčem na špatném hrobě. Principem, pane Jelínku, má být samočistící mechanismus politické strany, která podobného jedince vyloučí dávno předtím, že po něm skočí zakuklenci. Dokonce - a není to fantazie - v zahraničí už jen podezření z trestného činu automaticky znamená stop v politickém životě, Ten člověk poté využije času mimo stranu, aby se očistil jakýmkoliv / i soudním /způsobem. Pokud z toho vyjde jako čistý, má naopak našlápnuto na vyšší post. Pokud se mu to nepodaří, nepoškodí tolik svou stranu, která zůstane více méně čistá.

To je ovšem v našich podmínkách utopie a žádná změna Ústavy nápravě těchto poměrů nepomůže. Ale - co takhle využít Vašeho vlivu na Bohuslava Sobotku a doporučit mu nějaký oddech od předsedání a řečí?

M. Prokop 22.12.2012 0:33

Máte toho,

soudruhu politruku, k prověření až až (v KSČSSD).

E. Heusinger 22.12.2012 9:03

Re: Máte toho,

Vy už máte prověrku hotovou?