26.6.2024 | Svátek má Adriana


Diskuse k článku

POLITIKA: Zachráníme se před EET?

Kultu Andreje Babiše mírně teče do bot. Lidé začínají chápat, že s EET jaksi automaticky líp nebude, ministr Ťok prosazující vyvlastňování majetku je podezřelý z korupce, pražská primátorka se projevuje jako nekompetentní buran.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Mlich 1.6.2015 9:40

EET bude alibi.

Kdo dnes nepřiznává část příjmů, pro toho EET bude akorát alibi: Příjmy přiznané přes EET budou souhlasit s daňovým přiznáním, takže nebude žádný důvod posílat kontrolu k takovému poctivci. A stálí zákazníci zvyklí platit bez dokladu menší částku nebudu mít zájem o paragon, když s ním bude nákup o 30% dražší.

P. Švejnoch 1.6.2015 9:31

Re: Domnívám se, že se diskuze nad zavedením EET natolik

Nejsem živnostník, ale fatalismus "tak to necháme zavést, nemůžeme nic jiného dělat, pak se uvidí, jaké to má výsledky" je neuvěřitelně prostoduchý.

Ono totiž - i když EET bude mít ty důsledky, o kterých mluví odpůrci, tedy: Žádné zvýšení výběru daní, ukončení činnosti x% živnostníků" - nikdo už EET ze systému neodstraní. Zbyde další buzerace, která bude bránit vzniku nových OSVČ, a buďte si zcela jist, že na to v konečném důsledku doplatí všichni spotřebitelé, jako ostatně doplácíme už teď - například mizernou konkurencí ve službách se všemi z toho vyplývajícími negativy...

M. Vondráček 1.6.2015 9:28

Re: Potrefené husy nejvíc křičí

PS.: A věřte tomu , že mezi těmi kdo podnikají je drtivá většina poctivých lidí . Řekl bych , že lumpů je víc ve státní správě. Nesuďte proto lidi které neznáte (soudíte podle sebe ??)

P. Švejnoch 1.6.2015 9:21

Re: Potrefené husy nejvíc křičí

Svatá prostoto...!

M. Vondráček 1.6.2015 9:14

Re: Potrefené husy nejvíc křičí

Podnikám poctivě , ale EET považuji za totální pitomost . Mimochodem i proto , že mám firmu i v Chorvatsku. Jediný prospěch z toho bude mít dodavatel a provozovatel:-)

B. Uhlich 1.6.2015 8:57

Re: Domnívám se, že se diskuze nad zavedením EET natolik

To co jsem napsal nevnímejte jako, že s EET souhlasím, tady jde spíš o reakci na nekonečné debaty zastánců a odpůrců. Jak vidno všichni sice disponují ohromným množstvím argumentů, ale na protistranu to, žádný dojem nedělá. Navíc politická situace je pro OSVČ poměrně zoufalá, protože OSVČ tady politicky nikdy nikoho nezajímaly, pravice je v rozkladu a levice se chopila společenské objednávky, která jednoznačně říká, že velká část lidí k živnostenstvu žádné velké sympatie nechová.... tak co s tím chcete dělat? Ano, samozřejmě, že je potřeba bojovat, ale protentokrát to nevypadá, že by živnostníci mohli cokoliv obhájit..... :(

K. Frauknecht 1.6.2015 8:38

Re: ???

Co to patláte? Rovné podmínky v placení daní jsou dávno nastaveny, podobně jako režim s neplátci.... a vše další!

Jak může fízlování prospět podnikání? Leda tak "konkurenci". Zkuste to domyslet - třeba to půjde :-).

J. Pražák 1.6.2015 8:16

Potrefené husy nejvíc křičí

Poctivý podnikatel EET přivítá, bude mít rovné podmínky s nepoctivci, např. čínskými a vietnamskými trhovci, hospodskými, opraváři, taxikáři,.... V tomto případě OK i pro Babiše (výjimečně).

J. Strakoš 1.6.2015 5:56

Re: Domnívám se, že se diskuze nad zavedením EET natolik

Vydržet vnímám jako povolení zavedení další zbytečnosti, která nepovede k cíli a budeme ji platit. Stejně tak bychom mohli vydržet s nezavedením - a uvidíme, zda se něco změní.

A pořád mi tam chybí princip, proč by zavedení EET mělo pomoci.

Zkusím příklad: Dejme tomu, že se zvýší tresty za krácení daně. Tím, že se nepoctivci budou více bát postihu se zvýší množství vybraných daní. Neříkám, že tento návrh podporuji, ale je mi na něm jasný ten princip, proč by mělo něco nového pomoci.

Zavedení EET však vnímám: Zavedeme nový, "magický super 3D" systém. A tím se zvýší odvod daní. Je snad základní myšlenka v té loterii? Nešla by dělat bez nového systému?

B. Uhlich 1.6.2015 0:55

Domnívám se, že se diskuze nad zavedením EET natolik

zacyklila a oba tábory (tedy tábor fanatických zastánců a tábor stejně zavylých odpůrců) se dostaly do stavu, kdy se všichni navzájem vpodstatě mlátí jen svými dojmy a pojmy v té debatě už žádné nejsou. Já si myslím, že v první řadě bude nutné vůbec debatovat nad proveditelností a v případě, že se systém vůbec spustit podaří asi bude nutné chvíli počkat na jasné výsledky...pak se ukáže nakolik se opravdu podaří zvýšit výběr daní, který je nám tak fanaticky slibován a taky na kolik tady desetitisíce živnostníků tento systém položí jak zas tvrdí odpůrci zavedení...  Je to opravdu asi jediný způsob jak celý problém nějak uchopit, protože všechny debaty jinak nikam nevedou...protože jsou založeny na naprosto iracionálních dojmech..tedy jedině jasná a reálná skutečnost rozhodne. Ono je samozřejmě jasné, že oba tábory budou časem dopady zveličovat...tedy MF bude tvrdit, že vybírá podstatně více (však taky co by mohlo tvrdit jiného, že?) a odpůrci budou poukazovat na vyšší podíl OSVČ na úřadech práce...  Tedy opravdu asi vyčkejme.... politická realita je taková, že současná vláda se snaží plnit společenskou objednávku, která je jasná a vychází z některých prapodivných tezí levice a jíiných s ní sympatizujích kruhů, kteří mají za to, že řešení, která se nabízí jsou ta jediná správná. Pravicová opozice svojí důvěru voličů za několik let úspěšně promařila a tedy se nedá čekat, že by se do problému nějak efektivně zapojila ...tedy opravdu zbývá jen jediné..vydržet.  Bohužel :-(