24.5.2024 | Svátek má Jana


Diskuse k článku

POLITIKA: Zachráníme se před EET?

Kultu Andreje Babiše mírně teče do bot. Lidé začínají chápat, že s EET jaksi automaticky líp nebude, ministr Ťok prosazující vyvlastňování majetku je podezřelý z korupce, pražská primátorka se projevuje jako nekompetentní buran.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
B. Uhlich 1.6.2015 13:53

Re: V této zemi jsou lidé,...

Proboha pane Luboši, nejdřívě si vůbec něco zjistěte jak tady vůbec funguje daňový systém. Drtivá většina lidí se placení vyhnout nemůže..jednoduše proto, že to nejde...většina daní je totiž nastavena tak, že ji...minimálně... koncový zákazník zaplatí a basta fidli. Co se týká daní z příjmů tam je opravdu situace trochu jiná u zaměstanců a jiná u podnikatelů. Podnikatelé platí takové daně jaké jim vyjdou v daňovém přiznání a na to, aby ty daně byly ve správné výši dohlíží finanční úřady s nemalým množstvím zaměstanců. Jestli máte problém s tím, že část živnostníků daně neplatí tak věřte tomu, že je díky minimálním ziskům platit nemusí a věřte tomu, že je nebudou platit ani po zavedení EET... Možná, že to co jsem Vám napsal programově nechápete, ale to nevadí..tedy zkuste na chvíli podnikat, třeba Vám to dojde...

J. Kalíšek 1.6.2015 13:52

Re: Potrefené husy nejvíc křičí

Tak schválně: kdo jede poctivě, vše vykazuje, stvrzenky dává, se bude mít jak? Hůře, má další náklady a povinnosti. A až zjistí, že EET často nejede, jsou s ním problémy, najdou i oni řešení, jak se mu vyhnout.

Kdo jede načerno, stvrzenky nedává, se bude mít jak? Stejně. Proč by něco měnil? Berňák na něj neviděl, nevidí a neuvidí (a mimochodem, objem peněz, takhle protočených, je u nás relaitvně malý ve srovnání s korpucí státní správy, nedoplatkům DPH a daňové optimalizaci velkých firem).

Koho bude náš líný, neschopný berňák kontrolovat? Toho, na koho zatím nedokázal přijít a nepřijde na něj ani takhle, nebo toho poctivého, od koho dostanou další data?

Tak komu tedy EET pomůže? Kdo si polepší? Nápověda: ti poctiví to věru nejsou.

Až se bude hlasovat o nejpitomější nápad ministra financí / majitele Agrofertu (a že jich už bylo!!!), tohle je horký kandidát na vítězství.

P. Švejnoch 1.6.2015 13:39

Re: V této zemi jsou lidé,...

Nebudu polemizovat s Vaší evidentní závistí, ale mám jednu zásadní otázku: Myslíte si, že až se zavede EET, sníží se daně těm, kteří dnes musí platit daně opravdu vysoké (ať už je to podle Vašeho mínění kdokoli)?

J. Šimek 1.6.2015 13:37

Re: V této zemi jsou lidé,...

Na co jsou finanční a živnostenské úřady s armádou státních zaměstnanců, když většina neplatí daně?

Ono to bude kapku jinak, vy o tom víte prd.

K. Frauknecht 1.6.2015 13:29

Re: S vámi

je to těžký a hlavně furt dokola :-)).

Platit daně musí všichni! Ten kdo neplatí, se dopouští podvodu/trestného činu. Tak je to zavedeno vod furt (Berní rula 1650?)!!

Bábišova snaha je obyčejným bolševickým fízlováním a je-li vám sympatická ....

K. Frauknecht 1.6.2015 13:20

Re: :-)

Tak schválně, já si tipnu, že ne.

K. Luboš 1.6.2015 13:05

V této zemi jsou lidé,...

...kteří daně platit musí, no a pak ti, co je platit nemusí. No a protože těch, co daně platit nemusí, je většina, tak ti, co daně platit musí, musí platit opravdu vysoké daně. Takže Babišova snaha o nápravu je mi opravdu sympatická... A divím se, že naše pravicové strany, kteří kladou důraz na právo  a spravedlnost, se jeho aktivitám tolik brání. Asi to bude z toho důvodu, že vyjadřují zájmy těch, co daně platit nemusí...

J. Kalíšek 1.6.2015 12:48

Re: Proč mám takový dojem,

Pokud tomu rozumíte, tak budete rozumět i těmto údajům: tzv. "daňová mezera DPH" šedé ekonomiky u nás se odhaduje na 7 mld. Kč (zdroj: NKÚ). Míra šedé ekonomiky je v ČR 15,5% HDP, průměr EU je 18,5%, Chorvatsko 28.4% HDP. Rozeberete-ll si tato čísla podrobněji, zjistíte, že nic navíc se nevybere - EET míří úplně mimo největší podvody s DPH. Jsme dobří plátci DPH, v EU nadprůměrní. Prostě není pravda, že každý krade.

Náklady: datové schránky, systém jednodušší, se rodil tři roky, stojí průměrně miliardu ročně. Byl to od svého počátku a dodneška je nedomyšlený paskvil. EET bude horší a bude dražší. Riziko korupce je ohromné. Pro velké firmy, napříkald Agrofert, mají shromážděná data neuvěřitelnou cenu.

Vsýledek EET? Babišova kampaň, zaměřená na nevzdělané a závistivé, nás bude všechny stát a) tu miliardu ročně na státních výdajích, b) naše vlastní náklady, které se odhadují na obdobné částky. Nám nepřinese vůbec nic. Agrofertu a všem velkým, kteří si ta data koupí, poskytnou obrovskou konkutrenční výhodu. Umožní jim zničit jejich konkurenci.

Už chápete ten odpor?

K. Vyšata 1.6.2015 12:40

Re: Proč mám takový dojem,

Tak si asi pánové musíme počkat na vyřešení našich rozdílných názorů a vědomostí počkat na výsledky. Pak so popovídáme, ano?

R. Langer 1.6.2015 12:14

Re: Proč mám takový dojem,

Ne, provozu hospody evidentně nerozumíte. Ale tak nikdo nerozumí všemu, že?

P. Švejnoch 1.6.2015 12:12

Re: Proč mám takový dojem,

To, zda je moje poznámka hloupá a plyne z mojí nevědomosti, nechám na posouzení laskavého čtenáře... :-)

Jen si to zrekapitulujme: Sám píšete, že podnikání v pohostinství nerozumíte. Pak se ještě podivujete nad tím, kam mizí ty obrovské marže, čímž své původní prohlášení o Vaší "pohostinské nevědomosti" zcela potvrzujete.

Jsem tedy přesvědčen, že má otázka je naprosto na místě: Proč plkáte o něčem, o čem nic nevíte?

Z. Lapil 1.6.2015 12:04

Re: Domnívám se, že se diskuze nad zavedením EET natolik

No jo, nechme to plavat, ono se to vyvrbí. Jenže peníze utracené za systém nikdo nevrátí a zrušené živnosti nikdo neodzruší.

K. Vyšata 1.6.2015 11:54

Re: Proč mám takový dojem,

Pane Švejnochu, Pepsi jsem dal jako příklad, jinak podnikám, se slušnými výsledky od převratu. Troufám si tvrdit, že účetnictví a provozu rozumím docela dost, snad Vaše poznámka  je jen hloupá a plynw spíš z Vaší neznalosti.

V. Kolman 1.6.2015 11:51

Re: Domnívám se, že se diskuze nad zavedením EET natolik

Nějak jsem už dlouho neslyšel/nečetl, jak úspěšně funguje centrální registr automobilů. Jestli tento registr funguje rychle a spolehlivě - pak je jistá možnost, že budou fungovat i EET. Jestli ale ragistr nefunguje, pak nám pomoz Pán Bůh.

P.S. - O centrální registr se nezajímám, ale soudím, že kdyby opravdu výborně fungoval, tak na něj budou pět slova chvály ti, kdož jej zaváděli.

J. Strakoš 1.6.2015 11:44

Re: Ani nevíte, jakou pravdu jste napsal

Sice se dostáváme od EET, ale máte pravdu - pokud cena služby díky různým povinnostem stoupne, začnou si lidé služby provádět sami (viz ten socialistický příklad).

Zkrátka a dobře nebudou schopni sami vydělat na službu plus odvody.

P. Švejnoch 1.6.2015 11:42

Re: Proč mám takový dojem,

Ano - jak je vidět velmi dobře rozumíte ceně rozlévané Pepsi za 35,- Kč. A tím také Vaše odborná erudice zcela skončila.

Proč tedy plkáte o věcech, o nichž nic nevíte?

K. Vyšata 1.6.2015 11:35

Re: Proč mám takový dojem,

To máte pravdu, nerozumím. Asi tak jako 99% diskutérů, ale velmi rozumím ceně rozlévané Pepsi za 35,-Kč. A to nemluvím o minerálce. Kam mizí ty obrovské marže, když se drží nad vodou zuby nehty? Tím nikoho neobviňuji, ale když  se zrovna tahle oblast podnikání pročistí a  pravda vyplave na povrch, nebude to na škodu. Babiš to chce zavádět postupně, tak vždy když se ukážou špatné výsledky, je možnost to zrušit. Prostě potom proděláme tak pár metrů našich předražených dálnic.

P. Vaňura 1.6.2015 11:34

Babiš není originální, ještě větší

nesmysl řekl r. 1998 před volbami Miloš Zeman. Prohlásil, že prostě vybere dlužné daně od firem, i když bylo nad slunce jasnější, že ty "dlužné daně" po zkrachovalých firmách jsou nedobytné.

P. Vaňura 1.6.2015 11:32

Ani nevíte, jakou pravdu jste napsal

Na neplacení daní často nevydělávají poskytovatelé služeb, ale jejich zákazníci. Vrata ke garáži? Tak to máme 5800 bez papíru nebo 6800 s papírem (toto jsem slyšel před 15 lety).

Ale pozor, když by ta vrata stála 10000, ten zákazník si je za pomoci zaměsnaného meloucháře zbastlí sám! Toto je specialita z doby socialismu, lidé jsou na to částo pořád zvyklí.

Z. Švrček 1.6.2015 11:31

Ten třetí odstavec

tím jste se trefil. Babiš prostě neumí neplatiče chytit za ručičku a tak plošně trestá všechny. Důkazem budiž naprostý krach jeho velkohubých slibů o masivním výběru daní, jakmile se stane ministrem. Musí tedy markýrovat nějakou tu činnost.

Blaze tomu, kdo nic nemá, nestará se kde to schová. Proto tomu budou tleskat především lumpenproletáři, kteří si myslí, že co živnostník, či podnikatel, to zloděj kořistící na jejich mozolech.

P. Švejnoch 1.6.2015 11:03

Re: Domnívám se, že se diskuze nad zavedením EET natolik

O.K., omlouvám se - špatně jsem Váš příspěvek vyhodnotil a možná byl úvod mého příspěvku o stupeň příkřejší, než nutně musel být. ;-)

Co dělat, aby to bylo 100% efektivní, to samozřejmě nevím. Ale nevidím řešení v tom, říkat "Tak EET zaveďme a uvidíme." - obzvlášť v případě, kdy, jak tvrdíte, se Vás EET osobně dotýká. Je třeba argumentovat, vysvětlovat a nahlas nesouhlasit. Specielně pro našeho řepkového krále je veřejné mínění ikonou a modlou, třeba se nakonec zalekne, kdo ví...

Ptáte-li se takto přímo, je-li tu subjekt, který má ve svém programu podporu maximálně volného trhu (a tím samozřejmě i drobného podnikání) - a zatím nebyl schopen ukázat, jestli to myslí doopravdy - myslím, že by se tu i takový našel. Zkuste se zeptat pana Mlicha. ;-)

B. Uhlich 1.6.2015 10:46

Re: Domnívám se, že se diskuze nad zavedením EET natolik

Pane Švejnochu, proboha já přeci nejsem zastáncem téhle buzerační ptakoviny... Já věru ne, protože se mě to opravdu dotkne. Ale proboha co chcete dělat?!?! To mám jít podříznout Bureše, zapálit MF, nebo vymlátit Lidový dům???? Myslíte, že by to ppmohlo... Doprčic, jen se podívejte kolik debilů se raduje z toho, že na ty hnusný živnostníky dojde... kolik totálních blbců neustále opakuje jaký jsou OSVČ příživníci, jeden takovej tady dokonce v sobotu tvrdil, že by děti živnostníků neměli chodit do školy a protože živnostníci neplatí daně... Co s tím chcete dělat, když jsou živnostníci v podstatě ukradený i pravicovým stranám a nebo Vy víte o něčem, nebo o někom kdo by živnostníky vůbec někdy něčím podpořil?

Z. Rychlý 1.6.2015 10:34

Re: Proč mám takový dojem,

Kdybyste malounko rozuměl podnikání v pohostinství, tak byste si ty odvody v řádu desítek procent odpustil. Většina restaurací se drží zuby nehty nad vodou a o zisku (i černém) v desítkách procent si nechávají zdát. S bídou uživí ty svoje pingly díky tuzérům o které je chcete připravit. Desítky procent ! Kristova noho !

J. Šimek 1.6.2015 10:28

Původně Babiš hovořil o ročním rozkrádání

v rozsahu 100-200mld. Takže už chce vybírat o 10 mld. větší daně. Panečku jo, to to chytnul za pačesy a už na konci roku 2016 se teda ty rozkrádačky sníží o 5, v lepším případě 10 procent. Tak tomu říkám makat, aby bylo líp.

Z. Rychlý 1.6.2015 10:26

Tady jsou všechny racionální argumenty

zbytečné ! Voliči současné koalice jsou přesvědčeni, že drtivá většina podnikatelů KRADE, a basta ! Proto si žádají cokoli, co těm zlodějům utne tipec. Argumenty proti mají za obhajobu zlodějů a jelikož nepodnikají (jsou to většinou zaměstnanci), tak argument buzerace NEBEROU, že je to jen další penězovod mezi státem a velkými IT firmami taky NEBEROU. Řečičky navíc jsou jen takové poslanecké folklórní tanečky.

Zato bez povšimnutí projde návrh na zdanění fotovoltaiky určené pro domácí potřebu, což by té blbé a drahé fotovoltaice mohlo alespoň trošku prospět a malounko rehabilitovat ten utopický záměr všeobecného obnovitelného dobra. Ticho po pěšině, ani spontánní řád nekvikne. Velcí už se napakovali, odklonili a jedeme dál v něčem jiném.

J. Šimek 1.6.2015 10:22

Re: Potrefené husy nejvíc křičí

Chcete snad říci, že doteď neměl poctivý podnikatel rovné podmínky, přestože se o to stará obrovský státní aparát minimálně prostřednictvím finančních a živnostenských úřadů?

Fakt si myslíte, že ti samí šimlové díky nějakým čísílkům náhle geniálně prozřou a začnou makat, jako koně?

Prd, milej pane, prd.

K. Vyšata 1.6.2015 10:07

Proč mám takový dojem,

že už jenom hrozba rozkrytí "podnikatelských" praktik vyvolává zoufalou hysterii. Co když se objeví, že některé restaurace budou odvádět o desítky procent větší tržby? Nebude to chápáno jako dřívější neustálé podvádění??????

P. Švejnoch 1.6.2015 10:05

Re: Kdo odstraní EET?

Vaše agitace je až dojemná... :-)

Ale trváte-li na tom, já to opravím: ... za současné politické konstelace nikdo už EET ze systému neodstraní... Je to tak, pane Mlichu, lepší?

K. Janyška 1.6.2015 9:46

Babiš, ani jiní velkopodnikatelé, do politiky nepatří !!!

Jsou to organizátoři obřích firem, tedy mentálné a ideově příkazníci,  socialisté. Navíc jejich zájmem je na věci vydělat, ne posloužit lidskému světu k jeho dalšímu uspořádávání. Prostě tam nepatří. Ale na to stejně vy tady ani jinde nemáte... Dzp.

V. Mlich 1.6.2015 9:43

Kdo odstraní EET?

S neodstraněním EET to nebude tak žhavé. Už dnes několik stran vyhlasuje, že až se dostanou k moci, tak EET zase zruší. Volič sice má ověřeno, že některé strany pak po zvolení dělají úplně opačné kroky, ale jsou i nové strany, u kterých se to zatím nevi.