5.5.2024 | Svátek má Klaudie


Diskuse k článku

POLITIKA: Zachrání Řecko v plamenech český spasitel?

Nepokoje v Řecku si vyžádaly desítky vypálených domů a stovky zraněných. A to vše jen kvůli tomu, že si Řecko žilo nad poměry a nyní přišel čas platit.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Fiala 20.2.2012 8:33

Reálné hodnocení vládnutí příznivců levicové ideologie

Vě většině případů vládních dluhů jde o Eura či Kč občanů, kteří je vložili do všelikých finančních institucí a ty je s miliardovými vývary půjčují nejraději levicovým vládám. Zdá se, že levicoví politici jsou přístupnější finanční korupci, nežli pravicoví. Že by nakonec nešlo o ideje? A nebo, že by majitelé těch finančních ústavů byli ti nejlevicovější levičáci? Anebo jen ti nechytřejší chytrolíni ze všech?

Realitou je, že u těchto majitelů finančních institucí se "poztrácené" miliardy ve státních rozpočtech s dluhy, nakonec shromažďují. Znáte to, "Olej vždy vyplave nad vodu".

J. Urban 20.2.2012 8:56

Re: Reálné hodnocení vládnutí příznivců levicové ideologie

Levicoví, levicoví - copak někde vládnou jiní, než levicoví? Geert Wilders u vesla přece není!

J. Urban 19.2.2012 22:37

Řecko si žilo nad poměry. Ale v jistém smyslu

si žije nad možnosti svých zdrojů celá Evropa. Tím nechci říct, že jeden každý z nás. Ovšem z hlediska dopadu je stejný jeden Rittig jako 100 tisíc příjemců dávek. Parazit ví, že nesmí zahubit svého hostitele. To ovšem současným parazitům už nedochází. Až se to, co se teď děje v Řecku, bud dít současně v Římě, Paříži a Berlíně, bude to zánik evropské civilizace. A mám obavu, že přes svých 6 křížků se toho dožiju :-(

S. Ševeček 18.2.2012 17:54

Až sem se leek, že autor chce nominovat

do čela Řecka jiného geniáloního ekonoma, co ho zná celý svět - Švejnara.

V. Michl 18.2.2012 21:36

Re: Až sem se leek, že autor chce nominovat

A jako pomocníka mladého tlučhubu "dinsbíra".

J. Marešová 18.2.2012 23:21

Re: Až sem se leek, že autor chce nominovat

Proč pomocníka? Už je navržen na hlavu státu - vynořil se neočekávaně, nikdo ho nezná a hned na Hrad?

J. Boleslav 19.2.2012 10:19

Re: Až sem se leek, že autor chce nominovat

Nejlépe Špilberk.

M. Prokop 19.2.2012 16:59

Re: Až sem se leek, že autor chce nominovat

V Řecku by jeho rady byly silně podobné Delfské věštírně.

Co možná nejobecnější, aby si každý vybral co chce.

V. Kún 18.2.2012 17:52

Geniální tlučhuba, ale jiný

Co náš Ruda "zapomněl" započíst:

Pravicové vlády odkázaly vládám ČSSD úhradu příšerných dluhů z privatizace a tunelů českých bank: jen sanace bankovního sektoru přišla levicové vlády na 500

miliard korun. Studie ministerstva financí hovoří dokonce o 654 miliardách, přičemž všechny tyto náklady šly na vrub rozpočtů vlád ČSSD (prostřednictvím sanace Konsolidační agentury, proplacením privatizačních "státních záruk" a sanace dalších pravicí zřízených pofiderních krycích fondů a agentur)...  Dále Ruda vhodně zamlčel čisté příspěvky z EU do ČR za vlád Topolánka, Fischera a Nečase: jen ty do roku 2011 představovaly více než 170 miliard Kč, jejichž rozpuštěním zmíněné vlády deficity svých rozpočtů výhodně snížily. Rezervy, které přitom Paroubkova vláda vytvořila (a ty činily 96 miliard korun, ne 56!) a které Topolánek s Kalouskem vzápětí utratili, rovněž zatížily rozpočty vlád ČSSD a naopak nemálo ponížily deficity pravice.

Tak jestli tím geniálním tlučhubou není náš blogér Ruda.

V. Michl 18.2.2012 21:39

Re: Geniální tlučhuba, ale jiný

Ještě by bylo dobré tomu státnímu rozpočtu alespoň trochu rozumět a poznat co to jsou výdaje, příjmy a dotace z EU. Jinak si pod tím tlučhubou představuji úplně někoho jiného.

V. Kún 18.2.2012 23:34

Re: Geniální tlučhuba, ale jiný

Jistě, pane Michle - sanaci bank nám zaplatil sv. Petr, stamiliardové ztráty z privatizace a privatizační tunely uhradili andělé, rezervy k tíži Paroubkovy vlády a k radosti Topolánka s Kalouskem (těm dvěma ty naspořené miliardy spadly do klína, aby je vzápětíě utratili) nám našetřila Sněhurka (najděte si, jak se vůbec rezervy tvoří a rozpouštějí, a hlavně jak a kde se promítají v účetních závěrkách - jedno, zda podniků nebo státu). Jo, a dotace z Bruselu (bez nichž by se obrovské investice např. do staveb koridorů a zanedbané infrastruktury,  dále ke zlepšení životního prostředí, do  vzdělávací soustavy, zdravotnictví, atd. vůbec neuskutečnily resp. by obrovsky prohloubily deficity státních rozpočtů) - tak tedy ty bruselské dotac nám přiklepla Zlatá rybka. - Na závěr si ty Rudovy bláboly přepočítejte, umíte-li vůbec, pane Michle, sčítat a odčítat. Víc k tomu ale opravdu nepotřebujete.

M. Šejna 19.2.2012 10:52

pane Kún

dívate se na to špatně z třídně-ideologického pohledu. Musíte na to jít dialekticko-hayekovsky. Na ideologických školeních ODS se učí totiž  toto:

1 - ekonomika za vlád ČSSD roste navzdory ČSSD. Ekonomika za vlád ODS roste díky ODS. Ekonomika za vlád ČSSD klesá díky ČSSD, za vlád ODS klesá navzdory ODS.

2 - státní dluh za vlád ČSSD roste díky ČSSD. Za vlád ODS roste dluh navzdory ODS.

No a protože ekonomika za zodpovědných vlád ODS většinou klesala a za rozhazovačných vlád ČSSD rostla, pak v Česku ekonomika vždycky běžela navzdory jakýmkoli vládám. Budeme si tedy muset zas počkat na vládu ČSSD, aby nám ekonomika rostla. Bude to sice znovu navdory vládě, ale aspoň ekonomika poroste. No a protože za vlád ODS roste dluh rychleji a deficit je v průměru větší než za vlád ČSSD, pak je zas vhodnější, aby deficit a dluh dělaly vlády ČSSD. Bude to sice dluh díky rozhazovačným ČSSD, ale aspoň to zadlužení neporoste tak rychle, jako dluh rostl navzdory zodpovědným vládám ODS.

:-D

V. Kún 19.2.2012 11:21

Re: pane Kún

Opravdu výstižné. Ale podrýváte tu ideologii ODS, tedy poškozujete její majetek - a JUDr. Langerová pozorně naslouchá. Tak ať Vás to nestojí sto hodin nucených prací jako jednoho řidiče.

M. Šejna 19.2.2012 11:48

ideologie ODS

hm, to je zajímavá teorie. Doufám, že Langerová tenhle web nemonitoruje. Ideologie ODS je totiž oravdu duševní majetek ODS. Pokud tedy zpochybňuji tuto ideologii, tak tento majetek ODS opravdu poškozuji. Asi tedy budu také zatčen a odsouzen k nuceným pracem. Samozřejmě, že bych se nestal politickým vězněm, protože ničením duševního majetku ODS bych byl jen a pouze vandalem.

:-D

M. Prokop 19.2.2012 16:58

Re: pane Kún

Ekonomika za vlád ČSSD rostla hlavně na dluh.

Teď platíme úroky.

V. Kún 19.2.2012 17:59

Re: pane Kún

 A to Vám, pane Prokope,  řekl pan Topolánek nebo Nečas? (viz výše p. Šejna dnes v 10:52 hod.). - Neztrapňujte se!

M. Šejna 19.2.2012 18:01

Re: pane Kún

Ekonomika za vlád ODS klesá na dluh dvojnásobný.

Úroky za socany jsou už dávno zaplacené. Teď se platí úroky za Topolánka.

B. Rybák 20.2.2012 19:18

Re: Geniální tlučhuba, ale jiný

Svým rozsahem bezprecedentní privatizace byla důsledkem bezprecedentní loupeže, které se na nás po 2. světové válce dopustila naše levice (ČSSD v tom byla až do r. 1948 aktivnější než její dceřiná strana komunistická, která pak díky tomu po puči vytvořila v hospodářské devastaci úspěšné naší země světový rekord). V jejím důsledku cca 85% našich nebylo konkurence schopných. Privatizace za těchto okolností byla zázrakem ("středoevropský tygr"), který nás z pozice "nejsocialističtější" země přesunul na čelo transformujících se zemí.

Ekonomickou analýzou je prokázáno, že aprosto největším transformačním tunelem v naší ekonomice bylo hospodářskými výsledky neodůvodněné, inflaci vyvolávající zvyšování mezd, které vynucovala levice pomocí odborů (jejichž bossové tak odváděli pozornost od obohacování vlastního a zlodějin svých exkomunistických kamarádů) a ve shodě s přáním zahraničního kapitálu a "Bruselu" nás zločinně připravili o jedinou konkurenční výhodu levné pracovní síly (byl prožrán t.zv. transformační polštář).

Za naše banky odpovídala ČNB, jejíž guvernér byl za jejich zničení (především bezprecedentním odsátím peněz z ekonomiky) po zásluze odměněn doživotním korytem v zahraničí. Jejich "socialistická" "sanace" a předání arogantnímu zahraničnímu kapitálu spolu s neskutečně nevýhodným a nákladným "přilákáním" montoven, nás diskriminujících obchodních řetězců se po té, co sociálně demokratické vlády podepsaly ze všech našich okolních států ty nejnevýhodnější dohody s Bruselem, staly loupeží a politickým zločinem srovnatelným s tím z února 1948.

P.S. Na zadlužování našich vlád se podívejte do statistik a neoblbujte nás. Nárůst dluhu za vlády "paroubků" činil 70% nárůstu HDP. I ty čachry v konsolidační agentuře měla ve své režii především ČSSD. Vaše teorie, že pravice dělá dluhy a levice je platí, je nepovedeným pokusem o vtip.

L. David 18.2.2012 16:00

Pro Paroubka by řízení Řecka pod jeho úroveň.

On má na to, aby se stal ředitelem celé zeměkoule.

M. Šejna 18.2.2012 15:07

ekonomický exot Kulheim

ekonomický exot Kulheim vyrukoval s opravdu neuvěřitelnou teorií, že prý státní dluh = primární deficit státního rozpočtu + úroky. Tak se na tu jeho zcestnou teorii podívejme v praxi:

Za rozhazovačných zločinných socanů v letech 1999-2006 byl průměrný roční růst dluhu 75 mld. Kč, a průměrný roční deficit rozpočtu 68 mld. Podle Kulheimovy teorie tedy socani platili ročně úroky 7 mld., protože jeho vzorec to počítá takto 75=68+7 .

Za šetřivých zodpovědných modráků v letech 2007-2011 byl průměrný roční růst dluhu 160 mld. Kč, a průměrný roční deficit rozpočtu 115 mld. Podle Kulheimovy teorie tedy modráci platí na urocích ročně 45 mld,  protože jeho vzorec to počítá takto 160=115+45.

Kdepak udělali modří soudruzi chybu, že se jim tak brutálně zvýšily úroky? A nebo udělal chybu pan Kulheim ve své exotické teorii. A nebo to bude asi tak, že s rozpočtem se dají dělat kouzla, zatímco se státním dluhem nikoli. A kouzelník Jednička Kalousek kouzlí opticky příznivé deficity, ale růst zadlužení ho usvědčuje, že je to mizerný kouzelník.

J. Kulheim 18.2.2012 17:23

Re: ekonomický exot Kulheim

Josef Zemánek, 2008) Pojmy "schodek státního rozpočtu" a "státní dluh" není třeba sáhodlouze vysvětlovat. Stát, který utratí v kalendářním roce více peněz, než kolik získá výběrem daní a poplatků, vytváří tzv. schodek (deficit) státního rozpočtu. Stát, jehož rozpočtové schodky jsou každoročně vyšší než splátky rozpočtových schodků vytvořených v minulosti navýšené o úroky, vytváří státní dluh. http://www.euroekonom.cz/ekonomie.php  

Napsal jsem, že hospodaření vlády nejlépe ukazuje rozpočet vlády a jeho plnění.

Proč pletete koše z baňama.  Nic to nezmění na to co jsem o rozpočtových dluzích jednotlivých vlád napsal.

Nejhorší hospodaření –ČSSD  v roce 2006.   . Příjem SR -- / plán 884 mil. skut. 923 mil/  tj. o +39mil. víc oproti předpokladu a výdaje SR / plán 959 mil. skutečnost 1021 miliard/ o +62 mil víc než byly plánované výdaje.  Vláda pod vedením  ČSSD udělala dluh SR -97 mil. Růst reálného HDP 6,9%

ODS v roce 2008– příjem SR / plán 1036 mil. skutečnost 1064 mil. bylo vybráno víc o +28 mil oproti předpokladům. Výdaje SR / plán 1107 mil. skutečnost 1084 mili. T.j o 23 mil. méně než rozpočet předpokládal.  Dluh SR v roce 2008 19 miliard . I při sníženém růstu HDP v roce 2008 / +3,1%/ byl vyšší výběr peněz do SR /1064 mil.Kč./ než v roce 2007 kdy byl /růst 6,0%, bylo vybráno 1026 mil.Kč/. Výdaje SR byly niší než v roce 2007 o 8 mil a oproti plánu o 23 mil. Růst reálného HDP 3,1%.

M. Šejna 18.2.2012 17:40

Re: ekonomický exot Kulheim

a nepochopíte to a nepochopíte. Já o zadlužení, Vy pořád o rozpočtu. Až pochopíte, že rozpočet je účetnictví, zatímco dluh je stav závazků vůči jiným, dejte vědět.

J. Kulheim 18.2.2012 22:44

Re: ekonomický exot Kulheim

Píšeme o hospodaření vlády. To ukazuje nejlépe státní rozpočet a jeho plnění.

Státní dluh je něco jiného jak dluhy rozpočtové i když to jsou součástí státního dluhu. O konkretním hospúoadaření vlády v určitém roce toho řeknou méně než dluhy rozpočtové.

J. Kulheim 18.2.2012 22:48

Re: ekonomický exot Kulheim

Josef Zemánek, 2008) Pojmy "schodek státního rozpočtu" a "státní dluh" není třeba sáhodlouze vysvětlovat. Stát, který utratí v kalendářním roce více peněz, než kolik získá výběrem daní a poplatků, vytváří tzv. schodek (deficit) státního rozpočtu. Stát, jehož rozpočtové schodky jsou každoročně vyšší než splátky rozpočtových schodků vytvořených v minulosti navýšené o úroky, vytváří státní dluh.

http://www.euroekonom.cz/ekonomie.php  

To si přečtěte a nedělejte ze sebe chytřejšího než jste.

M. Pernický 18.2.2012 13:11

Není mezi vámi rozdílu.

 Tím ,že se mezi sebou ideologický napadáte ,jste špatným příkladem. Máte nějaké

konkretní způsoby řešení ,než tlačit soupeře pod vodu?  Akteří  všech průserů, se

stejně bezstarostně pohybují v jiných vodách. Co takhle poradit,nevolit žadnou

parlamentní stranu,nebo nevolit žádného kandidáta na presidenta navrhovaného

politickou stranou ,nebo vletět na nějakou demonstrací, ale s klackem pro jistotu

J. Boleslav 18.2.2012 15:17

Re: Není mezi vámi rozdílu.

Kritizujete jiné za verbální napadání, ale sám chcete jít na věc s klackem?

M. Šejna 18.2.2012 11:56

pane Polanecký

Ano, ano, pane Polanecký. Je potřeba se na státní dluh dívat třídně, dialekticky a politicky uvědoměle. Asi takto:

Za 8 let vlády odporných rozhazovačných socanů (1999 až 2006) se díky jejich mrhání státními penězi zvýšil stání dluh o astronomických 603 mld. Kč.

Naopak za 5 let úžasné a skvělé vlády ODS (2007 až 2011) , se díky jejich rozpočtové zodpovědnosti zvýšil státní dluh jen o pouhých 798 mld.

:-D

J. Kulheim 18.2.2012 12:18

Re: pane Polanecký

Pane Šejno umíte od sebe rozeznat dluh strukturání a cyklický? To je zásaní rozdíl mezi dluhem, který byl za vlád vedených ČSSD a ODS.

 V.K. v devadesátých letech chtěl uzákonit povinnost udržení vyrovnaného státního rozpočtu. Špidla, Zeman, Lux a jim podobní o tom nechtěli  slyšet. Lidé podobného ražení teď prosazují Pakt stability. Proč neprotestovali, když dělali vlády pod vedením ČSSD, strukturální deficity?

E. Heusinger 18.2.2012 12:34

Co se týká

paktu stability můžete položit zrcadlovou otázku.