15.5.2024 | Svátek má Žofie


Diskuse k článku

POLITIKA: Vystrčilův exces ukázal tvrdou realitu

Řekl to špatně, ale neměl vlastně pravdu? Předseda Senátu Miloš Vystrčil volá v čase vrcholící covidové pandemie po větší sociální solidaritě.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Čech 12.3.2021 8:50

Vystrčil je odborníkem na hloupé žvanění, podobně jako i většina senátorů a poslanců O nějaké práci, natož smysluplné, se v jejich případě vůbec nedá hovořit Jde totiž o politické trafiky.

P. Čech 12.3.2021 8:47

Máte pravdu. A takových institucí se u nás urodilo mnoho. Jen si zkuste sopčítat kolik přibližně zbytečných úředníků (zde mám na mysli konkrétně poslance, senátory a mnohé ministerské úředníky) se u nás živí smysluneplnou "prací", která je ponejvíce nepřiměřeně výkonu placena ze státního rozpočtu. Pokud budete počítat jen zhruba, zato však důsledně, brzy dopějete k číslu kolem 50 000 a to jen v Praze. jen na mzdách to znamená 3,5 miliardy kč. Připočteme-li k tomu další nutné výdaje na fungování takových lidí, pohybujeme se v řádech stamiliard ročně.

J. Anděl 12.3.2021 8:43

Tohle je velmi dobrý článek.

Taky mi přišlo, hned jak jsem o tom četl poprvé, že Vystrčil, snad neúmyslně a nepromyšleně, kopl do citlivého skrytého místa. A taky o tom od té doby přemýšlím, byť spíš na úrovni individuální (co s tím já udělám a můžu udělat).

A tak se mi líbí i tenhle článek, že nad tím uvažuje, ať už jsou jeho závěry správné nebo mylné.

M. Valenta 12.3.2021 8:43

Jedno je jisté. Politika a ta ekonomická tuplem bude v post- kovidovém období, a odhaduju to minimálně na 5 let, dost odlišná od toho na co jsme zvyklí. A bude to chtít hodně politické odvahy přehodit výhybku zase na původní kolej. Snad se přitom neztratí ty zbytky demokracie, kterou ještě máme neboť Kreml s Pekingem a jejich pomahači jsou připraveni vždy a rádi "vypomoci".

P. Čech 12.3.2021 8:38

Tak tady s Vámi zásadně nesouhlasím. Spotřební danějsou v podstatě dvojím zdaněním, protože jsou daněny již zdaněné (DPH, daň z příjmu a pd) výrobky a služby. Jde o zdanění přinejmenším nemravné a to také proto, že jsou uvaleny na lidi jen některé, nikoliv na všechny. Ne každá spotřeba je totiž zlem. Jakkoliv můžeme označit třeba spotřebu tabáku za zlo, spotřeba benzínu a nafty je již diskutabilní.Spotřební daň na služby v pohostinství je již zcela mimo mísu.

P. Dvořák 12.3.2021 8:35

Má už ten titul JUDr., který se snažil nafixlovat? Jestli ne, mohl by místo podpory pobírat stipendium.

;-D

P. Čech 12.3.2021 8:32

A víte, co by byla daleko větší úspora pro stát? Zrušení dvoukomorového parlamentu , přičemž mám na mysli senát. Tedy i zlaté tele v podobě funkce jeho předsedy, již zastává právě ten navrhovatel "solidarity", pan Vystrčil. Ten by se potom musel živit smysluplnou prací, třeba i na home office.

J. Stehlik 12.3.2021 8:28

Také říkám , že nejlepší je danit spotřebu . Nejlépe aspoň na 30% DPH . Spotřeba je prostě zlo a nejlepší je export R^

Z. Ukolébavka 12.3.2021 8:20

To by znamenalo, že Mareček Benda by si chodil pro dávky v nouzi. To by se dalo podpořit :-).

P. Čech 12.3.2021 8:10

Ano, velké rezervy jsou a to zejména v Praze. Stačí se podívat např. do Švýcarska, kde mají v ústavě zakotvený maximální možný počet ministerstev a to osn. Jejich systém je velice efektivní a stát je bohatý. Je vidět, že když se chce, tak to jde býti úspěšným (mám na mysli stát). Je naprosto jasné, že když to jde někde (kdekoliv), potom to při dobré vůli musí jít všude jinde. Efektivní práce pro stát ze strany osmi ministerstev ukazuje na jediné. Všude, kde mají ministerstev více jsou nehospodární (přinejmenším, pokud to není záměr). Např. u nás by takovým způsobem bylo možno ihned šetřit cca 200 miliard korun ze státního rozpočtu Spíše více než méně, když započítáme mezi osm zbytečných ministerstev také mnohé jejich přímo řízené organizace.

Z. Lapil 12.3.2021 8:06

Já nejsem bohatý chytrák, ale taky se mám lépe a lépe. Máte pro to nějaké vysvětlení?

Jestli ne, tak se nad svou hypotézou zamyslete.

Z. Lapil 12.3.2021 8:04

Na vašem místě bych zvážil taky vyházení učitelů. Dvacet děcek ve třídě? Ryba jich měl ve třídě stovku, a jakou psal muziku! On tedy pak spáchal sebevraždu, ale to bylo tím že moc četl.

P. Dvořák 12.3.2021 8:02

Nebylo to naopak? Nevěděl, kam by se vrtnul, tak si uprdnul na Tchai-Wanu, kde ho viděl celý svět. A to druhé - jaké politice myslíte, že rozumí?

;-D

P. Čech 12.3.2021 8:02

Jakákoliv "solidární daň" není ničím jiným než socanským výmyslem, podporujícím a vyvolávajícím lenost lidí a jejich spoléhání se na stát. Takovými myšlenkami slují představitelé všech politických stran, kteří tam nalezli po roce 1991, kdy Václav Klaus rozbil Občanské fórum Přesně to jsou lidé typu pana Vystrčila, Stanjury, Bendy, paní Němcové a pod. Rozhodně je velký rozdíl mezi skutečností býti solidárním (např. s nemocnými či handicapovanými lidmi) či nuceně platit nějakou solidární státní daň. Ono v podstatě všechny daně jsou solidární. Zejména proto, že tyto prostředky jsou socansky přerozdělovány z větší části mezi lidi líné a v nemalé části do nepotřebných povolání (úředníci cca 8, slovy osmi, zbytečných ministerstev a mnoha jejich přímo řízených organizací. Toto všechno vyvolávají a zapříčiňují lidé ve vedení všech politických stran, kteří z tohoto populismu žijí a profitují.

J. Urban 12.3.2021 8:01

Jj, pisete to zcela presne.

J. Urban 12.3.2021 8:00

Klidne bych to zmekcil. Senatorovi, ale i poslanci, bych ve funkci ponechal plat, ktery mel, nez do volene funkce nastoupil. A taky by se videlo.

J. Nový 12.3.2021 8:00

Na druhou stranu je fakt, že dnes dělají úředníci na dvě parta a střídají se tak, že dělají jeden týden tři dny v týdnu a druhý den dva dny. A to dostávají 100% platu. A jelikož nikde nečtete, že by úřady kolabovaly, dá se říct, že že úřednictvo stihne svoji právi za polovinu pracovní doby. Jinak řečeno, tuto práci by stihlo dělat polovina úředníků:

Také byla loni zrušena daň z nabytí nemovitých věcí. Toto přiznání podával každý, kdo koupil jakoukoliv nemovitost (a platil tuto daň), takže to musely být tisíce a tisíce přiznání k dani, která je zrušena. Kdo jste četl o tom, že by kvůli tomu stát propustil adekvátní část úředníků?

Nepřibylo jich spíš? Takže tady rezervy rozhodně jsou :-/

P. Hatina 12.3.2021 7:54

Jak se dobře pamatuju, mistr Vystrčil se pak opravil sám, měl na mysli, ty úředníky. které stát poslal na homeoffice, ale tam stejně nic moc nedělali. Možná, kdyby se někdo pídil, tak by třeba v řadě případů zjistil, že ani nemohli, protože jim k tomu nepřipravil technologické podmínky).

Tudíž, úvaha, že by právě jim měl stát platit sakra méně (popřípadě vůbec), byla správná. A pokud by je stát propustil úplně, i to by byla dosti velká úspora:)

Z. Ukolébavka 12.3.2021 7:52

Říkám to dlouho, senátorství má být čestná funkce. Do 10 let by senát sám od sebe pro nezájem kandidátů pošel na úbytě.

P. Jánský 12.3.2021 7:51

od kdy je Vystrčil odborník na finance?..

udělal slávu na Tchajwanu a teď neví kam by se vrtnul.. evidentně nerozumí ani pravicové politice..

J. Pankovic 12.3.2021 7:50

Souhlas!

101 poslancû stačî

senàt je zbytečny

krajské ûŕady k ničemu,

polovina ministerstev jenom śkodî

neziskovkàm nakadit ,

povesit pàr soudcû...

...a vznklî nezamestnanî pûjdou zalesñovat Śumavu:-)

P. S. Chyby jeden Cromwell ;-(

S. Ševeček 12.3.2021 7:49

co taky chtít od Taiwance. od politiků, najmě demokratů vůbec.

/u slova demokracie už uvozovky nepoužívám

R. Tichý 12.3.2021 7:45

Je treba vygazet statni a samospravni urednictvo-personalni audit na ne!

Stat je trvale v upadku, to se ma odrazet i na prijmech a poctech jeho zamestnancu.

F. De Winter 12.3.2021 7:32

Vystrčil je hlupák, který nerozumí ničemu.

Zvyšovat daně ne. Je třeba:

1. přestat bránit lidem, aby žili a pracovali, a

2. snížit výdaje státu.

A že prostor je, ne že ne ![>-]

R. Vacek 12.3.2021 6:02

Jak na ekonomiku v době pandemie se můžeme inspirovat v USA (Jak na pandemii zase v Číně). Za Trumpa tam vláda přijala dva stimulační balíčky. Za Bidena nyní třetí balíček k podpoře ekonomiky. A v čem ta podpora ekonomiky spočívá? Dotování hospod, sjezdovek a dalších firem, které budou roky nefunkční? Vázání zaměstananců v těchto nefunkčních firmách, kde budou roky čekat, jestli se situace zlepší?

Ne. Nejvyšší část jde přímo lidem - aktuálně 1400 US$ na osobu. Tyto peníze mají zabránit tomu, aby lidé upadli do chudoby a usnadnit jim najít si jiné místo. Firmy se nechávají plavat ve změněných podmínkách - nefunkční skončí a vytvoří se nové.

Proč se u nás obsah tohoto amerického balíčku tají a jen se obecně sděluje, že se jedná o prostředky na podporu ekonomiky je asi zřejmé, neboť u nás se prostředky posílají hlavně firmám.:-/

https://www.aljazeera.com/news/2021/3/8/us-congress-set-to-pass-covid-19-relief-package

F. Žůrek 12.3.2021 5:52

Ano. Lépe a lépe a lépe... Kam to vede?

(Lépe se pořád mají jen ti bohatí chytráci, a to je "KAPITALISMUS." Překonali jsme KOMUNISMUS...)

J. Pankovic 12.3.2021 4:48

Vśude, I v senàtu

J. Pankovic 12.3.2021 4:48

Nezbyvà, neź doufat, źe voly nahradî traktory :-)

B. Rudolf 12.3.2021 3:16

Předpokládám, že si uvědomujete, do jakých ekonomických problémů náš stát směřuje. Vám by opravdu vadilo, kdyby stát v této situaci zmrazil plošné navyšování platů státních úředníků?