29.4.2024 | Svátek má Robert


Diskuse k článku

POLITIKA: Vystrčilův exces ukázal tvrdou realitu

Řekl to špatně, ale neměl vlastně pravdu? Předseda Senátu Miloš Vystrčil volá v čase vrcholící covidové pandemie po větší sociální solidaritě.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Starý 12.3.2021 9:32

V roce 2019 (tedy před covidem) měl stát celkové daňové příjmy ve výši 907 mld Kč. Z toho od podnikajících fyzických osob podávajících přiznání získal 9,8 mld Kč - tedy necelých 1,1 % celkových příjmů státu. Takže, ani v době konjunktury hostinští, vlekaři, masérky, pedikérky a holiči skoro nic nezaplatili a teď nejvíc řvou a natahují ruku! Živnostníci, kteří dělají řemeslo pracují dál, protože průmysl a stavebnictví (zaplať pámbů) jede dál.

Zdroj: webové stránky daňové správy ČR

V. Petr 12.3.2021 10:05

SOUHLAS!

J. Moravec 12.3.2021 11:12

Tohle je velmi zajímavá informace. Ekonomika není předmětem mého zájmu, ale rád bych něco podobných čísel získal. Nicméně v době poscovidové bude každá vláda, spíše vlády, nuceny sehnat finance na zaplátování dluhů. Ono to asi nebude z vonkajšku vidět, ale principiálně to bude stejné co pronesl ten nešťastník ze senátu. To nemusí být jen zvyšováním daní, ale také stagnací v platových tabulkách státních zaměstnanců.

I. Lyčka 12.3.2021 11:24

Mňo, třeba neodvedli tolik daní, ale odvedli nějakou práci a uživili sebe a rodinu a nebrali žádné sociální dávky a podpory. (Takže zbylo i na jistou skupinu, která slovo "práce" považuje za rasismus a urážku.)

V. Kain 12.3.2021 12:26

Starý, ještě že máme ty státní zaměstnance kteří drží ekonomiku této země nad vodou že?Vy jste neskuteční hlupáci.Jak můžete napsat takovou blbost? Soukromý sektor je solí každé země a němci to vědí nejlépe.Proto kompenzace přistávaly na účtech těm co nemohli pracovat okamžitě.+

V. Petr 12.3.2021 12:28

Hospodští a vlekaři jsou solí každé země? Jaká hodnota se vytvoří tím, že se někdo ožere nebo sjede s kopce shora dolů???

F. Navrátil 12.3.2021 9:07

Vystrčil se nevymyká myšlenkovému průměru senátorského panoptika.

Š. Hašek 12.3.2021 9:24

Souhlas.

Moje celoživotní zkušenost říká, že největší kecalové o solidaritě vždy rozprostřou placení po okolí. A svého se nevzdají.

Neplést s rodinnou solidaritou. Šetřením, atd..

V. Podracký 12.3.2021 17:17

Co tak vzít platy senátorům a nechat jim jen základní mzdu. Ty blbosti by je přešly.

Š. Hašek 12.3.2021 19:15

Zkusil bych to!

Začal bych lidumilci Hilšerem, Drahošem, Vystrčilem!

R. Polášek 12.3.2021 8:54

On Vystrčil nebude jen ekonomický neználek, spíš bude v tom senátním skleníků odložených politiků, poslanců, Mirky Němcové a jiných odložených "fosilních" a vysloužilých osobností mimo jaksi obecně a celkově.

J. Anděl 12.3.2021 8:43

Tohle je velmi dobrý článek.

Taky mi přišlo, hned jak jsem o tom četl poprvé, že Vystrčil, snad neúmyslně a nepromyšleně, kopl do citlivého skrytého místa. A taky o tom od té doby přemýšlím, byť spíš na úrovni individuální (co s tím já udělám a můžu udělat).

A tak se mi líbí i tenhle článek, že nad tím uvažuje, ať už jsou jeho závěry správné nebo mylné.

M. Valenta 12.3.2021 8:43

Jedno je jisté. Politika a ta ekonomická tuplem bude v post- kovidovém období, a odhaduju to minimálně na 5 let, dost odlišná od toho na co jsme zvyklí. A bude to chtít hodně politické odvahy přehodit výhybku zase na původní kolej. Snad se přitom neztratí ty zbytky demokracie, kterou ještě máme neboť Kreml s Pekingem a jejich pomahači jsou připraveni vždy a rádi "vypomoci".

V. Čermák 12.3.2021 13:50

Ale to můžeme být jen rádi, že nám někdo vypomůže...;-D

P. Čech 12.3.2021 8:02

Jakákoliv "solidární daň" není ničím jiným než socanským výmyslem, podporujícím a vyvolávajícím lenost lidí a jejich spoléhání se na stát. Takovými myšlenkami slují představitelé všech politických stran, kteří tam nalezli po roce 1991, kdy Václav Klaus rozbil Občanské fórum Přesně to jsou lidé typu pana Vystrčila, Stanjury, Bendy, paní Němcové a pod. Rozhodně je velký rozdíl mezi skutečností býti solidárním (např. s nemocnými či handicapovanými lidmi) či nuceně platit nějakou solidární státní daň. Ono v podstatě všechny daně jsou solidární. Zejména proto, že tyto prostředky jsou socansky přerozdělovány z větší části mezi lidi líné a v nemalé části do nepotřebných povolání (úředníci cca 8, slovy osmi, zbytečných ministerstev a mnoha jejich přímo řízených organizací. Toto všechno vyvolávají a zapříčiňují lidé ve vedení všech politických stran, kteří z tohoto populismu žijí a profitují.

J. Stehlik 12.3.2021 8:28

Také říkám , že nejlepší je danit spotřebu . Nejlépe aspoň na 30% DPH . Spotřeba je prostě zlo a nejlepší je export R^

P. Čech 12.3.2021 8:38

Tak tady s Vámi zásadně nesouhlasím. Spotřební danějsou v podstatě dvojím zdaněním, protože jsou daněny již zdaněné (DPH, daň z příjmu a pd) výrobky a služby. Jde o zdanění přinejmenším nemravné a to také proto, že jsou uvaleny na lidi jen některé, nikoliv na všechny. Ne každá spotřeba je totiž zlem. Jakkoliv můžeme označit třeba spotřebu tabáku za zlo, spotřeba benzínu a nafty je již diskutabilní.Spotřební daň na služby v pohostinství je již zcela mimo mísu.

J. Stehlik 12.3.2021 9:12

DPH je spotřební daň a o té jsem mluvil . Samozřejmě teď bude na výsluní ekologická emisní daň . To teprve bude terno . Energie jsou potřeba u veškeré lidské činnosti a to bude krásné zdanováníčko .

P. Čech 12.3.2021 9:23

DPH je daní z přidané hodnoty. Spotřební daň je např. další daň na tabák a tabákové výrobky, alkohol, benzín, naftu a následná daň u pohostinských služeb.

J. Stehlik 12.3.2021 9:25

Chi chi . A co daníte tou daní ? No přeci prodej (vaši spotřebu)

V. Novák 12.3.2021 10:07

Jsou spotřební daně, které se spotřební jmenují a pak je daň ze spotřeby, která se jmenuje DPH, ale daní zrovna tak spotřebu.

J. Anděl 12.3.2021 8:51

Myslíte zvednout DPH na nejméně 30 procent? Znejistila mě reakce pana Čecha, který píše spíš o spotřební dani na pohonné hmoty, alkohol, tabák a tak.

Každopádně reagujeme pod příspěvkem pana Čecha o tom, že všechny daně jsou vlastně solidární a finacují nemakačenky a nadbytečné státní úředníky a politiky.

Z toho se tedy nevymyká ani DPH a nic by nezměnilo ani její zvýšení.

Přiznám se, že si nejsem jistý, jestli svůj příspěvek myslíte vážně, nebo ironicky. Napsaný je tak, že jsem ho hned považoval za naprostou ironii, ale bez intonace a významného pomrkávání to není stoprocentní.

:-)

J. Stehlik 12.3.2021 9:02

Je to samozřejmě ironie . Jak jsem si všiml , tak ji vždy tuto daň vyzdvihují bankovní analitici . Je zajímavé že třeba v japonsku či usa je jen pár procent a běžně se tam využívá vysoké korporátní a progresivní zdanění příjmu . To jsou ale v principu daně co zdanují vysokopříjmové a tedy ty analitiky :-) Naopak u vysokých příjmu je spotřeba spíše menším zlomkem vašich příjmu . Ale na příkladu usa je viditelné jak spotřeba nakopává ekonomiku . Je zajímavé , že tam je podlahová plocha obydlí třikrát větší než u nás , i když jsou tam obce financovány z daně z nemovitosti . A když máte velký dum , tak nakupujete více vybavení atd . A to zase nakopává ekonomiku . Evropa prostě žije v zajetí hnusné spotřeby a tak neznáme jinou daň než spotřební a to paradoxně vytváří drahotu . A to je to pravé pro socialisty . Protože drahota bohatým nevadí , ale chudým ano. A máte voliče pro sosany ;-D

J. Anděl 12.3.2021 9:58

Dobré. Zvážím to. Taky jsem si myslel, že dph je taková jakoby férovější daň. Nicméně já nejsem ani bankovní analytik (byť jako jsem, ale spíš na to IT :-)), ani ekonom, jen naprostý laik.

Vaše vysvětlení vyrábění socialistických voličů se mi líbí, budu o tom uvažovat :-)

R. Polášek 12.3.2021 9:06

Problém je v tom, že spotřební daně jsou asociální, protože chudý člověk, který má tak malý příjem, že nevytváří finanční rezervy a vše hned utratí, podporuje stát spotřebními daněmi v podstatě ze 100 % svých příjmů. Zatímco bohatý člověk přispívá státu skrz spotřební daně jen částí svých příjmů, protože zbytek příjmů všelijak ukládá a investuje. Jenže zase když se zdaní bohatí, tak se zase trestají úspěšní.:-( A o to víc se zakládá na pokles úsilí být v tomto státě úspěšný.

Takže pokud se tedy mají splatit pocovidové dluhy, měla by to být nějaká vyrovnaná kombinace těch daní.

J. Stehlik 12.3.2021 9:24

Dobře napsáno . Mě se třeba líbí systém v usa. Tam má obec , stát a unie , každý svou daň . Obec má daň z nemovitosti z hodnoty v procentech . Stát má daň z obratu a unie zbývající . Tím že každý segment má svou dan tak má nezávislost na centru . A ta obecní daň je velice nepopulární , a tak dobře brzdí rozhazování konšelu . A naopak motivuje obec k rozvoji (budoucí daně z nemovitostí) . To zase vytváří převis nabídky . A naopak spotřebitelé vracejí na trh nemovitosti aby je využily (nájem) , či prodej . To vytváří stavební příležitosti a je to viditelné i na stavebních povoleních . Na přepočet obyvatel usa vydává pětkrát více stavebních povolení než u nás.

Co si budem povídat vše je o realitách . někde musíte pracovat , někde budovat firmy , někde mít domov , bezpečí a rodinu (intimita) . A k tomu potřebují mladí rozvoj . Mě osobně připadá že se stáváme spíše zemí pro staré a nikoliv pro mladé , kterým chybí levné zdroje (láce) . Je to ošklivé , ale i na sobě to vidím že už mě moc nebaví utrácet (vše už mám)

S. Rádl 12.3.2021 10:46

Mne tedy v USA překvapilo, že tam prodejní daň není započtena přímo do ceny, ale na regálu máte základní cenu a až u pokladny se vám přičte daň.

A že by bylo ideální mít rozličné daně v jednotlivých státech je dikutabilní. Když jsem tam dva roky žil (1992-93), byla cena benzínu v NJ pod 1 USD, v NJ přes 1.2 USD za galon. Důsledek - lidé z NY jezdili pro benzín do NJ čímž oni ušetřili, ale životní prostředí jistě ne.

J. Stehlik 12.3.2021 12:37

Ono je to logické. Každý stát má jinou daň. A až při placení vás pak zdání. U nás je to jinak. Lidé už nepremysli nad daní . Kupují výrobek a tak tedy nevnímají že platí daně.

J. Anděl 12.3.2021 10:00

OK.

P. Čech 12.3.2021 12:56

Podle mne má být daň jen jedna a tu má platit každý, bez výjimky. K diskusi je jen výše této daně. Nevím jak jinde, ale u nás by mohlo být zdanění mnohem nižší, pokud by neexistovala nutnost financování politických stran, všelijakých t.zv. politických a jim podobných neziskových organizací, zbytečných ministerstev a jimi přímo řízených organizací a pod. Ruku v ruce s neexistencí těchto financování by mělo jít zrušení všech dávek, přídavků, příspěvků, dotací a pobídek s jedinou výjimkou a to těch které jsou směrovány výhradně k lidem nemocným a zdravotně handicapovaným. Pokud by toto bylo nastoupeno, okamžitě by se objevily stamiliardy, v současné době socansky rozhazované formou přerozdělování peněz z daní ve státním rozpočtu. Vzorem by mohly být např."desátky", vybírané od lidí ve středověku.