5.5.2024 | Svátek má Klaudie


Diskuse k článku

POLITIKA: Vystoupit, nebo zůstat?

Dva vysokoškolští učitelé, jeden novinář a jeden senátor zasedli na podiu. Jak přednášející, tak posluchači, všichni jsme byli zajedno, že ta naše EU není nic moc. Otázka byla, zda unie přežije a jestli by nebylo nejlepší včas vystoupit.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Urban 25.2.2012 22:58

Šancí pro Evropu

by mohlo být, kdyby ve vícero členských státech současně se chytla vesla pravice. Ta by mohla pak zlomit současné (ne)fungování EU - a hlavně změnit pravidla, kdy Evropská komise, složená nikoli z volených, ale jmenovaných komisařů (Špidlové a podobní) má mnohem větší pravomoce než volený Evropský parlament. Jestli není pozdě...

L. David 24.2.2012 12:21

Vystoupit zavčas,

dříve, než se ten spolek zhroutí vinou rozežraných byrokratů v Bruseli a (většinou)impotentních europoslanců ve Štrasburku.

M. Prokop 24.2.2012 12:44

Re: Vystoupit zavčas,

Ti poslanci jsou v Strasbourgu jen občas, rádi kočují.

P. Čech 24.2.2012 11:34

No, měl bych jiný návrh - slovo do pranice

A nebo dokonce návrhy dva. Založit a stát se zakládajícím členem společenství států v Evropě, do kterého by patřila ČR, Švýcarsko, Lichtenštejnsko, Irsko, Dánsko, Island, možná Holandsko a Norsko. Dveře pro další nechat otevřené. Politický systém v těchto státech přibližovat, jak jen to bude možné systémům platícím ve Švýcarsku a Lichtenštejnsku. V tom případě vystoupit z EU. To je jeden návrh. Jiný návrh.  Požádat USA, abychom se mohli stát dalším státem Spojených států amerických. Mám za to, že by to brali, protože Trojského koně uprostřed EU potřebují. V tom případě opět vystoupit z EU.Úsměvné, že? Nereálné???

M. Prokop 24.2.2012 12:52

Re: No, měl bych jiný návrh - slovo do pranice

"Nejsou lidi".

Mimo to, "trojský kůň" našeho významu jim stejně k hovnu jest.

L. Šarina 24.2.2012 10:01

Ono

 je tu přád 300 let temna a Češi si vládnut neneučily a neumí,co umí,? Remcat a čekat ono to nějak dopadne.

P. Čech 24.2.2012 11:45

Re: Ono

Vládnout si sami se Češi nenaučili? Proč? Protože jim nebylo dovoleno to ani zkusit. Protože to ani nezkusili není logicky možno tvrdit, že se to nenaučili, lépe řečeno, že to neumějí. K tomu, aby to Češi mohli alespoň zkusit je nutná zásadní revize ústavy ve smyslu zavedení většinového volebního systému do všech úrovní státní správy (zejména do moci zákonodárné) a rozpracování systému všeobecného referenda přímo do ústavy. Nic jiného třeba není, vše ostatní nutné se dostaví samo. Zde mám na mysli odstranění žáby z pramene demokracie - nekontrolované a nekontrolovatelné vlády a moci politických stran nad občany země.

M. Prokop 24.2.2012 12:54

Re: Ono

Nebylo dovoleno?

Neblbněte. Veškerý politický systém zde před vstupem do EU jsme si zavedli sami.

Většinový systém a treperendum jsou sice užitečné, ale ne všespasitelné.

Politický systém obvykle odpovídá lidem, ne lidi systému.

P. Čech 24.2.2012 14:00

Re: Ono

Politický systém před vstupem do EU stanoví Ústava ČR. Tvrdíte, že tuto ústavu jsme si zavedli MY??? My, to znamení i já či Vy. Můžete mi říci jak jste se podílel na vypracování návrhu a následném schválení ústavy v parlamentu? Já jsem se na tom nepodílel nijak, protože mne o to nikdo nepožádal a nikdo mi to neumožnil. Návrh ústavy vypracovali až na jednu výjimku všechno "bývalí" komunisté a následně spolu se současnými komunisty, kteří tehdy i dosud tvoří většinu ve sněmovně ji v parlamentu schválili. Žádné občanské referendum se k věci nekonalo, tedy ani jeden občan se na schvalování ústavy nepodílel. Nikdy jsem netvrdil, že referendum je všespasitelné. Všechno spasit nemůže, to máte pravdu. Může však spasit české občany.Politický systém odpovídá lidem jen v tom případě, když jej lidé (občané) tvoří. To znamená, když jej tvoří všichni občané a většina jej schvaluje. To však není náš případ.

M. Prokop 24.2.2012 15:55

Re: Ono

My, občané ČR jsme volili ty, kteří systém zavedli.

Já nebo vy osobně třeba ne, ale nebyl sem zaveden odnikud zvenčí.

Je to náš případ. Lidé dle chuti volí či nevolí, pokud volí, tak v 99ti procentech hlasů strany nejdoucí proti systému (když do toho počítám i komunisty, tam je to trochu sporné).

P. Čech 24.2.2012 18:01

Re: Ono

Nezlobte se, ale mám za to, že to máte prochu pomotané.Pravdu máte i nemáte. My občané jsme nevolili ty občany, kteří systém zavedli. Volili jsme politické strany. Už se nepamatuji, které to byly, ty které dokument nechaly vypracovat a následně jej schválily. Pokud se nepletu, tak v parlamentu tehdy byla ODS, ČSSD, KDUČSL, ODA , SPRRSČ a KSČM. Pokud se týče zvolených zástupců těchto stran (nikoliv občanů, ti je nevolili), bylo mezi nimi cca 80% komunistů a "bývalých " komunistů. Tato naprostá většina komunistů schválila ústavu. Její návrh vypracovala skupina lidí, z nichž pouze jeden nebyl v KSČ.Tito "bývalí" a současní komunisté vypracovali a schválili ústavu, která vyhovuje pouze jim a nikoliv občanům této země.Ústavu, která opět uzákoňuje naprostou a nekontrolovatelnou moc politických stran nad občany této země. Politických stran ve kterých se umně skryli a zakopali "bývalí" komunisté. V ústavě před rokem 1989 byla uzákoněna vedoucí úloha KSČ, tedy také konkrétních komunistů. V ústavě současné je uzákoněna moc politických stran více a zejména "bývalých komunistů", skrytých v jejich vedoucích funkcích.Tedy žádná velká změna. Jsem přesvědčen o tom, že tvorba ústavy je nejzávažnější čin v dějinách země. Tento zákon se přímo dotýká každého jednotlivého občana a v tom případě, chce-li si stát nechat říkat demokratický, musí svým občanům nechat ústavu schválit referendem. To se však nestalo a ústava byla občanům nadiktována. Kým, to jsem zmínil výše.

P. Fiala 24.2.2012 9:08

Hlavní téma ČR je vládami vygenerovaný dluh 1500 miliard Kč

Levicovými vládami vygenerovaný státní dluh od vlády pana Zemana, Špidly, Grose, Paroubka, Fišera byl udržován exponencionální růst dluhu.

V roce 2010 činil dluh 1500 miliard Kč a jen každoroční úrok je 35 miliard Kč, který chybí v rozpočtu. Z vybraných daní, těchto 35 miliard se prožene rozpočtem k držitelům státních-vládních dluhopisů, finančním institucím. Držitelé těchto státních dluhopisů je vyměnili za Kč masy občanů, kteří je do jejich finančních institucí vložili s úmyslem, že se jim zhodnotí či, že si je budou moci vybrat v horších časech (cháá, cha).

P. Čech 24.2.2012 11:49

Re: Hlavní téma ČR je vládami vygenerovaný dluh 1500 miliard Kč

Tento dluh byl vygenerován nejen t.zv. levicovými vládami, ale i t.zv. pravicovými vládami. Zejména byl však způsoben politikou všech vládnoucích politických stran a to vládnoucích od  konce roku 1989. Jsem přesvědčen o tom, že pokud by bylo občanům umožněno do věci přímo mluvit pomocí referenda, onen státní dluh by nebyl vůbec žádný a nebo velice malý. O tom to je.

M. Prokop 24.2.2012 12:55

Re: Hlavní téma ČR je vládami vygenerovaný dluh 1500 miliard Kč

Zázračné treperendum ......

nepomůže proti "třicetikoruňákům". Ty volby tehdy byly svým způsobem referendem.

P. Čech 24.2.2012 14:09

Re: Hlavní téma ČR je vládami vygenerovaný dluh 1500 miliard Kč

V těchto "volbách", pane Prokope, volilo pouhých 40% voličů. Většina voličů se těchto "voleb" neúčastnila a tedy logicky vítězem těchto "voleb" je oněch 60% voličů, kteří odmítli volit v tomto nesvobodném systému. V demokracii, jak známo vládne vůle většiny občanů. U nás však vládne vůle 35% ze 40% voličů-občanů. Z toho logicky plyne, že u nás nemáme ani zdání demokracie. Pokud nazýváte ony "volby" referendem, kde se odpovídá "ANO", "NE", potom musíte uznat, že 60% občanů-voličů řeko NE. Politické strany a politici, vládnoucí občanům země to však vidí jako ANO. A to je ta lež a přetvářka, to je ta diktatura menšiny nad většinou, diktatura politiků a politických stran, nikoliv demokracie.

J. Boleslav 24.2.2012 15:19

Re: Hlavní téma ČR je vládami vygenerovaný dluh 1500 miliard Kč

Pokud někdo necodí k volbám, měl by se raději zdržovat různých politických prohlášení. Volit je jedno ze základních lidských práv a pokud ho někdo nevyužívá, nesvědčí to příliš o jeho politické vyspělosti.

M. Prokop 24.2.2012 15:57

Re: Hlavní téma ČR je vládami vygenerovaný dluh 1500 miliard Kč

Přesně tak.

Nevolič je neobčan.

Ostatně, většina nejspíš nevolila z lenosti či neznalosti, ne z vědomého odporu. A pokud z odporu, tak z odporu k tomu, že existují i lidé pilnější a bohatší, případně že je nutno pracovat a platit daně.

P. Čech 24.2.2012 18:28

Re: Hlavní téma ČR je vládami vygenerovaný dluh 1500 miliard Kč

Tak tady, pane Prokope, jste už úplně vedle. Pokud takto diskutujete, předpokládám, že jste četl ústavu a volební zákon. Definice pojmu "volič" je ve volebním zákoně uvedena. Nikde ovšem není napsáno, že voličem je ten občan, který volí, tedy účastní se voleb.Kdo je to občan je také zcela jasné. Je to každý člověk, který má občanství ČR.

Těch ignorantů, kteří nevolí z lenosti je všude (ve všech státech) stejně a činí cca 5% ze všech voličů. Zbývajících 55% voličů, kteří odmítli v posledních volbách volit tvoří ti, kteří nemají koho volit a nebo takoví jako já, kteří nehodlají volit v nesvobodném a nedemokratickém systému.V systému, který voličům diktuje koho musí volit a jak musí volit. To nejsou nejen svobodné volby, to nejsou vůbec volby. Je to naprosto stejné odsouhlasování kandidátů jako před rokem 1989. Občané, kteří to vidí, mají oproti roku 1989 jedinou možnost, kterou tehdy neměli. Nemusí volit a to je jejich jediná obrana vůči zvůli a diktátu politických stran.

J. Kanioková 24.2.2012 19:17

Ajajajajaj...

.."Těch ignorantů, kteří nevolí z lenosti je všude (ve všech státech) stejně a činí cca 5% ze všech voličů.!..

Tak to máte příliš kladné mínění o svých spoluobčanech !!!

Naprosto nesouhlasím, to procento je násobně větší.. vím to až příliš dobře..

P. Čech 24.2.2012 20:28

Re: Ajajajajaj...

Ano? A odkudpak to víte? Já vycházím z toho, že prvních t.zv. svobodných voleb po roce 1989 se zúčastnilo 96% voličů. Od té doby účast neustále klesá a to úměrně s nespokojeností občanů-voličů se situací v zemi a zároveň s tím, že voliči stále více chápou, že volbami nic nemohou změnit. V systému, který je u nás zaveden jsou volby zcela marné, protože stejně vždy jsou a budou zvoleni zástupci polůitických stran a nikoliv občanů a to i tehdy, kdy půjde volit byť jen jediný volič. To je ta "demokracie" po  Česku, kdy onen jeden volič dá nějaké politické strane 100% hlasů.Je to všechno tak velice jednoduché klamání lidí ze strany politiků, že nejsem schopen pochopit, jak může nějaký občan věřit  nějaké (jakékoliv ) politické straně.

P. Čech 24.2.2012 18:17

Re: Hlavní téma ČR je vládami vygenerovaný dluh 1500 miliard Kč

Vidíte, a já jsem přesvědčen o přímém opaku.Nejsem příznivcem volit menší zlo, poněvadž chci volit dobro. Náš systém, který vychází z ústavy neumožňuje obecně voličům volit své zástupce. Voliči musí volit politické strany. Tyto však nemohou být zástupci občanů, protože za prvé jsou zvoleny jejich naprostou menšinou a za druhé se jim nezodpovídají ze své činnosti.Jestliže celkový systém umožňuje naprosté většině voličů prohlásit, že nemají koho volit, protože navržené kandidáty volit nechtějí, protože jim po zkušenostech nevěří, je něco shnilého v tomto státě. Co to je, je zcela očividné. Poměrný volební systém spolu s neexistencí zákona o obecném referendu. Systém, který skýtá absolutní moc politickým stranám, reprezentovaným naprostou menšinou občanů. Řeknu-li, že u nás máme 200 000 členů politických stran, budu hodně přehánět.  V tom případě vládne všem občanům, nepočítám-li KSČM maximálně 1% lidí. Toto 1% představuje většinovou vůli občanů.  Má to nějakou logiku? Nemá. Celý systém je zakuklenou diktaturou a pouze hlupák to nevidí.

M. Prokop 24.2.2012 21:33

Re: Hlavní téma ČR je vládami vygenerovaný dluh 1500 miliard Kč

 Celý systém je zakuklenou diktaturou a pouze paranoik to tak vidí.

M. Bezouška 24.2.2012 7:51

???

a ještě další: ???  Ten příspěveček je naprosto a dokonale zmatený. Co že se autor snaží lidu obecnému povědět?

I. Schlägel 24.2.2012 8:00

Re: ???

Řekl bych, že to byla ironická upoutávka na nedávno proběhlé setkání některých euroskeptiků. Po pravdě řečeno, byla to opravdu pestrá směsice lidí vážených, méně vážených i vyslovených komiků. Pro každého něco :-)

D. Procházka 24.2.2012 8:27

Re: ???

Připomíná mi to vynikajícího imitátora Járu Cimrmana, který skvěle imitoval lidi, které bohužel mikdo neznal.

J. Heincl 24.2.2012 19:33

Re: ???

Možná, že se někteří euroskeptici jeví veřejnosti jako komici, ale ukazuje se, že předpovídali a předpovídají vývoj EU dost dobře. Že názory euroskeptiků nejsou všeobecně známy, je vinou médií, která nevyváženě informují čtenáře, diváky a posluchače. Předkládají občanům jen "jedině správné" eurooptimistické názory a vše opačné ignorují. Je to taková forma soft cenzury. Článek o setkání euroskeptiků na idnes je snad první a bezprecedentní výjimkou. Zároveň je známkou toho, že se EU začíná drolit, a že to pochopili už i někteří novináři.