17.5.2024 | Svátek má Aneta


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
AndyP 4.5.2009 12:49

Re: Právě naopak,

a vice versa, aby školy přežily, berou učitele, kteří by v případě pořádné nabídky nemohli dělat ani školníky. Pak pořádá přednášky každý, kdo je ochoten vůbec přijít. Kvalitních profesorů je pět a půl.

Výběr vskutku chybí.

AndyP 4.5.2009 12:47

Re: nějak nevím, co sem pletete

dobře víte, Gandalfe, že je nás takových v celé ČR pár stovek.:-/

portwyn 4.5.2009 12:46

Právě naopak,

další univerzita úroveň školství nezlepší, ale dále zhorší.

České školství trpí tím, že naprosto chybí výběr. Školy, aby přežily, berou i studety, kteří studovat nechtějí. Místo získávání informací se chodí předvádět a dělat bordel.

Ti, kteří studovat chtějí, pak zákonitě z výuky nic nemají.

4.5.2009 12:41

je to tragedie

Tragedií naší demokracie je to, že v ní totálně nefungují samočistící procesy. Čím se zabývá Ráth ve své multifunkci hejtman-poslanec-místopředseda atd. Totálnímí pitomostmi typu Královská univerzita, vyhrožováním pojišťovnám potažmo soudcům, meditováním nad kopií císařské koruny z Karlštejna, vymýšlením triků ,jak na 30 kč popolatky, vyhazováním ředitelů, kteří ho nepozdravili atd atd. Čeho rozumného za půl roku hejtmanování docílil. Není nikomu známo, snad jen dluhy .A my mu to žereme, na podzim mu k hejtmanování ještě přidáme ministesrtvi zdravotnictví. Řešení  ?? Nejspíš jen Pinochet.

Kolombo 4.5.2009 12:40

Re: Vysokých škol a vysokoškoláků máme u nás nadbytek.

No, ono i dnes se třeba na Harwardu nevyučuje nic extra. Spíš než nějaké nadpřirozené znalosti absolvování potvrzuje odolnost absolventa vůči stresu a enormní zátěži...

Gandalf 4.5.2009 12:28

Re: nějak nevím, co sem pletete

Tak moment. Mluvte za sebe. Ja bych napriklad krale chtel.:-D

Zůza 4.5.2009 12:24

A co se na to podívat z druhé stránky ..

 bude-li královská univerzita, je zapotřebí i toho krále .. Tož těšme se !

F.A.Kekule 4.5.2009 12:13

Re: nějak nevím, co sem pletete

Mám takový dojem, že Andy psala "co sem pletete olympiádu", ale možná blbě vidím.

Jan Daniel 4.5.2009 12:11

Re: Nápad te je debilní

Se studenty bych problém neviděl. Spíš s pedagogy. To bude teprve katastrofa.

Zdeněk Stuchl 4.5.2009 11:31

jirkammme,

s tebou to asi nevyhrajem

Mileček 4.5.2009 11:17

Rath je příkladem

toho, že člověk může zblbnout kdykoliv. nemusí čekat do pozdního stáří, kdy ho zachvátí skleróza nebo Aldzhajmer. Rath zblbnul v mladém věku, Chudák chlapec.;-D

Jara 4.5.2009 10:27

Re: Návrh na pojmenování

Führerova středočeská univerzita, to by odpovídalo více.

R 4.5.2009 10:21

Re: Pár poznámek

Jenže žádná univerzita z hlupáka chytráka neudělá, i kdyby byl ten hlupák tak pilný, že ten diplom získá. Hlupák bude mít diplom, bude mít  nějaké našprtané vědomosti, ale v praxi je to jen základ, na kterém se staví, vlastní stavba je už z velké části záležitost inteligence. V přímé konkurenci s inteligentnějšímu potom hlupák neobstojí. Jedině že si pomůže jinak, dříve u nás se to dělalo přes vuml, dneska se k tomu zhusta  využívá  různé MBA a podobné školení.

jirkammm 4.5.2009 9:54

Re: Souhlas s článkem

S názorem souhlas, ale poznámečka pod čarou - Beatles neuměli noty (a název měli)

R 4.5.2009 9:29

Re: Vysokých škol a vysokoškoláků máme u nás nadbytek.

Ano, mám na mysli diplomy získané za socíku.

AndyP 4.5.2009 9:05

Re: Vysokých škol a vysokoškoláků máme u nás nadbytek.

možná nemá na mysli diplomy získané za bolševické nadvlády. Historie nezačíná v roce 1948

vládík 4.5.2009 9:00

Re: Nápad te je debilní

V každém okresním městě (jistě časem nejen středočeském) fakulta.  S kolika studenty? Budeme ji vůbec umět naplnit? V každém roce se rodí cca 100 000 lidí.  Kolik bylo okresů? cca 150? Takže každá fakulta 600 žáků v ročníku a jsme všichni vysokoškoláky. To jistě Dr Rath chce. Aby se svým titulem nevyčníval. On je totiž velmi skromný.

R 4.5.2009 8:57

Re: Skoro bych řekl, že komičtější, než jak se má univerzita jmenovat

Kdyby se po volbách zhroutila, tak by o nic nešlo. Jenže taková vysoká škola, jak bude jednou založena, se nezhroutí, pokud se na té škole nestane nějaký velký průšvih.  Který z politiků usídlených na hejtmanském postu si dovolí vejít do dějin, že v současné atmosféře  bez důvodu "zařízne" fungující vysokou školu, takže  peníze na provoz se vždycky najdou. Odnesou to potom studenti, schopní budou tratit na tom, že tato vysoká škola bude mít nevalné jméno a tak ve výběrových řízeních bude dáváno přednost kandidátům z prestižnějších škol. Málo schopní, kteří by v lepší vysoké škole diplom nezískali, pro ty může být diplom docela přítěží. V reálném světě jim brzy bude jasné, že klidně polovina jejich kolegů bez diplomů bude lepší než oni a potom z toho pohledu  jsou ty 4 roky studia ztracené roky.

vládík 4.5.2009 8:54

Re: Vysokých škol a vysokoškoláků máme u nás nadbytek.

Opravdu si myslíte, že diplom byl zárukou, že jeho držitel "patří mezi těch několik procent populace s nadprůměrnou inteligencí"?    Máte to jednoduché.

vtipoň 4.5.2009 8:47

Návrh na pojmenování

Navrhuji skromný název Davidova univerzita (pochopitelně Univerzita doktora Ratha by byla ještě lepší, je však přece jen nutno zachovat dekorum s ohledem na tu část voličstva, která nedoceňuje plně dějinný význam pana Ratha).

R 4.5.2009 8:46

Vysokých škol a vysokoškoláků máme u nás nadbytek.

 EU sice tlačí na pěkné statistiky, aby co největší procento obyvatel mělo vysokoškolský diplom, nelze ale oblbnout jiné statistiky, a sice ty o rozložení inteligence v populaci. Dříve diplom znamenal automaticky záruku, že jeho držitel patří mezi těch několik procent populace s nadprůměrnou inteligencí, Šetřil tím svému držiteli i na druhé straně potencionálním zaměstnavatelům nemalou energii, čas a náklady na podrobné testování a výběr. Dneska diplom mají i ti, co by se svou inteligencí měli dříve problém i dokončit nějakou lepší střední školu. Diplom, kromě pár vybraných nejkvalitnějších univerzit, proto dneska nic neznamená a peníze, vynaložené na další nekvalitní vysokou školu jsou proto jen peníze vyhozené do žumpy.

Klaudius 4.5.2009 8:41

Re: nějak nevím, co sem pletete

Mám takový jasný dojem, že Andy diskutuje o královské univerzitě.

hafusak2 4.5.2009 8:34

Nápad to je hezký, ale........

Teď chce pomalu každé městečko mít universitu. Jen mám obavu, aby to nedopadlo jako se středními školami. Vyrojilo se jich jak máku, aby měli žactvo, vzali kdejakého blba, jen když platil školné, maturity si školy dělají samy aby se nepoznalo, jak málo toho naučily. Takže budeme mít hromady lidí s tituly, kteří budou k ničemu, takže skončí v dalším jalovém úředničení. Ale na práci nebude nikdo kvalifikovaný.

Demosthenes 4.5.2009 8:07

Nepotřebujeme další učiliště

Problémem českého vysokého školství je už nyní neuvěřitelné množství universit vztaženo na počet obyvatel. Každá universita má rektorát, děkanát a spoustu úřednických pijavic, které nic neprodukují a jen stojí peníze, které by měli jít na vzdělávání a výzkum. Dnes je poměr učitelů a úředníků na Universitách 1:1.  Spousta těch regionálních učilišť nemá ani vlastní pedagogy a aby mohly dostat alespoň formální akreditaci, musí vézt ve stavu profesory z větších center. Tohle se další universitou jenom zhorší. Ovšem koho zajímá opravdový stav vzdělání a vzdělávání..... 

F.A.Kekule 4.5.2009 7:57

Re: nějak nevím, co sem pletete

Mám takový nejasný dojem, že s olympiádu tam původně zapletl autor článku.

Bzuk 4.5.2009 7:53

Souhlas s článkem

Popisuje přesně pocity, které mám ze současných vlád a pološíleného působení ČSSD.

Co se týče Rátha - připomíná mi to jakýsi vtip, kde sedí začínající kapela v garáži a jeden říká: Tak, název máme, teď se ještě naučit noty...

AndyP 4.5.2009 7:40

nějak nevím, co sem pletete

olympiádu a ODS. Řeč je o Rathovi a Královské universitě v zemi, která krále nemá a nechce.

dvd 4.5.2009 7:32

Každému vysokoškolské (v)zdělání

Polovina národa bude studovat a druhá polovina bude učit. Pak dojde k výměně.

Kanuk 4.5.2009 7:19

Re: Pár poznámek

Jízlivče, podle mého názoru největší rozdíly jsou ve výši školného. To je také jeden z důležitých faktorů, podle kterých se posuzuje kvalita universit. Třeba nepřímo, jako "kolik universita utrácí na výzkum/studenta", a podobně.

MGM 4.5.2009 6:59

Skoro bych řekl, že komičtější, než jak se má univerzita jmenovat

je, že se tápe, co by se na ní mělo vyučovat. Očekával bych, že nová firma vznikne jako výsledek přetlaku poptávky a volné kapacity nabídky. Ale podle článku zde není ani poptávka, ani přebytek nabídky, takže může vzniknout jenom další vzdělávací ústav pro nepotřebné odborníky nevalného vzdělání. Čili jenom další potěmkinova vesnička, která se po volbách zřejmě sama zhroutí za mediálního nezájmu.