29.4.2024 | Svátek má Robert


Diskuse k článku

POLITIKA: Vybydlení státu

Kritická situace ve šluknovském výběžku, zdá se, "vyprudila" vládní místa k aktivitě. Nastává tedy mezihra silných prohlášení a různých akčních plánů. Ty budou asi spočívat hlavně v zintenzivnění aktivit, jež různé vládní, komunální i nevládní orgány a organizace dosud prováděly.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Kozelský 25.9.2011 8:00

Už jsme vyloučení ... .

Statisíce evidovaných a další statisíce díky kličce v zákoně neevidovaných nezaměstnaných, nárůst právě autorem vysmívané efektivity práce - ta zase jen produkuje další nezaměstnané a tak pořád dokola.

Jde prostě taky o kapitalistickou systémovou chybu. Kombinace obou systémů je taky neživota schopná a proto jsme již dnes vyloučeni. Produktivita stejná jako v Německu a platy třetinové. Nyní se vláda snaží připravit i pracující o další část příjmu bláznivým zdaňováním.

Ka mto povede ?

J. Kanioková 24.9.2011 17:36

Stát JE skutečně něco jako firma,

a firma má svá pravidla, aby byla alespoň funkční, ne-li přímo efektivní. Je jasné, že tady nějaké či pár pravidel bylo špatně vytvořeno.  Především to s dávkami na bydlení. To, že to tady "stát" tak bezmyšlenkovitě dorovnával vlastně majitelům nemovitostí, tak to je úlet jak bič. Proto vznikly gheta.. Jak je možné, že to tak dlouho fungovalo? Co na to místní zastupitelstva? Bila na poplach???

Aspoň je vidět, jak "umí" hospodařit stát.   Mít toto pod palcem privátní sféra, ta by tak sebevražedně nefungovala snad ani rok..

A vlastně myslím, že všechny ty soc. dávky potřebují provětrat. Moc jsem se o to zatím nezajímala, asi se tím začnu šťourat a ráda bych viděla nějakou srovnávací tabulku, kde by se dalo vyčíst, jak to fungovalo zatím a jak to pořešil Drábek, kterému všichni nadávají. Uvidíme. Těch zatímních dávek je hafo a některé vyloženě nesmyslné..

M. Bílý 24.9.2011 20:27

Re: Stát JE skutečně něco jako firma. // Ano, pokud to formulujete takto (je něco jako) máte pravdu.

Já používám (pro názornost) ještě "brutálnější" přirovnání. Stát je něco jako letadlo. Jak to, že politik (a kdokoliv jiný, nevycvičený) by si nikdy nesedl k řízení třeba takového Boeingu (nebo i nějakého malého letadla) a troufá si řídit systém podstatně a podstatně složitější. Při tom srovnání havarie letadla s bankrotem (vlastně též havarií) státu je něco jako zlomení větvičky na stromě a škody hurikánu ve velké oblasti. Srdečný pozdrav! M

K. Janyška 24.9.2011 8:45

Stát je firma... Dzp.

M. Bílý 24.9.2011 18:20

Re: Stát je firma...Pane Janyško (08:45) já na Vás běžně nereaguji, i když jsme z jednoho kotce. Ale tady si dovolím.

Alespoň stručně.Stát nemůže bý firma, protože z hlediska třídění systémů (viz na př. Boulding) je podnik (společenský) systém, u něhož lze popsat všechny jeho prvky a vazby mezi nimi, takže je možno (nebo alespoň by bylo možno) ho algoritmicky popsat. Stát už je systém tak rozlehlý (kromě dalších zašmodrchanin) že už to učinit (v současné době s dnešními znalostmi) neumíme. Proto (prozatím) patří mezi systémy transcendentní. Z tohoto důvodu je jeho řízení velmi obtížné. K řízení se u státu převážně používá metoda Pokus - omyl, ale ta je pro velké celky vhodná na př. pro přírodu (správnost postupu se ověřuje po malých kouskách v dlouhém časovém úseku). Lépe se (pro stát) hodí postupy heuristické, jenže na to musí být hlavy otevřené s nějakou zkušeností. Pochybuji, že by politici (odkudkoliv) měli o někoho takového zájem. A lidu je to šumafuk.

P. Skřivan 24.9.2011 4:47

Zejména,

když si někteří politici udělali kariéru na proherních terminálech, kterých nechali nasekat, v rozporu se zákonem mimochodem, jako máku.

Kdopak začal ty terminály povolovat, kdopak ?! Snad ne ten, kdo rozdává facky ?!

K. Kužel 24.9.2011 4:34

Stát vnímaný především jako firma

Ano, hezký postřeh. To je asi skutečně nejvyšší společný jmenovatel snah koaličních spojenců v souboji se silnou opozicí v našem poměrném volebním systému.

K. Kužel 24.9.2011 4:28

Ten eufemismus je prostě úžasný.

Smetí, tedy nepřizpůsobiví jsou ti, ".. kteří nesplňují kritéria strojové výkonnosti, pružnosti a efektivity". Opravdu zábavné. Ale na druhou stranu mě to naladilo optimisticky. Jestliže se dokázali tak krásně přizpůsobit automatům hracím, snad by mohli být i podobně výkonní u automatů výrobních linek, ne?

Z. Rychlý 24.9.2011 4:43

Re: Ten eufemismus je prostě úžasný.

Tohle přirovnání se Vým povedlo !