5.5.2024 | Svátek má Klaudie


Diskuse k článku

POLITIKA: Vstanou noví Jánošíci

Podle očekávání se jedním z Rubikonů zvolna slepované nové vládní koalice levicových radikálů z Lidového domu, křesťanských sociálů z paláce Charitas a zcela programově inertního politického odboru společnosti Agrofert, totiž hnutí Ano, se staly daně.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Novák 10.12.2013 23:39

"Tak dlouho jsme dávali pozor, aby někdo nezbohatl,

až jsme zchudli." To byl výsledek komunisticko-socialistické ideologie, která násilím ovládla tuto zemi po II. sv. válce. A ovládá ji, jak se zdá, dodnes. Výhled? Žádný. Utéct odsud někam mimo EU...

A. Reček 10.12.2013 16:11

Škoda, že autor nenavrhuje nějaká řešení

popisuje jen současný stav z úhlu svého pohledu, což dokáže kdejaký novinář.

J. Vintr 10.12.2013 23:19

Re: Škoda, že autor nenavrhuje nějaká řešení

Řešení je poměrně jednoduché, co nejmenší stát, co nejméně daní, co nejméně přerozdělování. Ale tohle bohužel nemá nejmenší šanci projít, dělá se pravý opak, takže se rýsuje jasná cesta ke krachu stávajícího systému. Dnes už politici tento krach jen oddalují. O to horší to bude, až to nastane.

P. Andrle 10.12.2013 12:22

Paradoxní skutečnost je již v titulku

Vstanou noví Jánošíci? Jistě. Ještě ve škole jsme se učili, že Jánošík bohatým bral a chudým dával. Dnes víme, že tomu bylo naopak. Bral všem a když rozdával, tak jen těm, kterým chtěl. Takže ti Jánošíci v titulku jsou možná autorovým kouzlem nechtěného, ale sedí. Bohužel.

K. Luboš 10.12.2013 10:46

Je samozřejmé, že když oberete...

...bohaté občany, tak většině z nás chudých to nic nepřinese. To nám p. autor přece nemusí vysvětlovat! Ale nepodceňoval bych psychologické fakory... Když totiž někdo obere naše bohaté občany, tak si někdo dokáže vůbec představit, jakou z toho budeme mít, mi chudí, radost? A radost je právě to, cokaždý potřebuje. !  No ne?

V. Kain 10.12.2013 11:17

Re: Je samozřejmé, že když oberete...

Nevím zda jde o radost,ale s určitostí jde o bohapustou závist mnohých našich spoluobčanů a voličů těch nemakačenků jako je Sobotka,Diensbier a řada dalších.ODS a TOPka dostali napráskáno.Ovšem ne tak socialisti.Těch 20% svědčí o tom,že je tady dost čtenářů Blesku a sledovačů televizních stupidit,které se vysílají v hlavním vysílacím čase.Správně měli taky dostat jednocifernou podporu.Možná příště,ale se zadlužením se budeme zcela jistě přibližovat k předluženým zemím EU.Dnešní náctileté nečeká vůbec nic pěkného.

K. Luboš 10.12.2013 11:54

Co máte proti závisti?

Vždyť ta je přece hybnou silou kapitalismu a pokroku obecně!

J. Schwarz 10.12.2013 14:32

Re: Co máte proti závisti?

Nespletl jste se troche, Lubošku? Hybnou silou kapitalismu je snaha si polepšit a zbohatnout, to ano. Pokud chci zbohatnout vůbec nemusím toužit po tom aby soused zchudl nebo ho porazilo auto. Tohle je naopak podstatou socialismu! Kapišto?

K. Luboš 10.12.2013 15:23

Re: Co máte proti závisti?

Jseš úplně vedle, naivní Honzíčku: Hybnou silou kapitalismu je závist přetavená ve snahu polepšit si a zbohatnout. To jo! Ale množství peněz, které kolují v kapitalistickém státě je omezené, takže pokud někdo něco navíc získá, tak někdo jiný to musí ztratit. Peníze se přece jen tak nelíhnou! (A zákonech zachování jsi už, Honzíčku, něco slyšel?) Takže mým bytostným zájmem je, aby můj soused-konkurent zchudl, protože jen tak se uvolní peníze pro mě. Prostě zničit konkurenci... Takže závěr: Aby někteří mohli bohatnout, tak musí většina chudnout. A neříkej mi, že to všude kolem ještě nepozoruješ! Kapišto, naivo?

P. Vaňura 10.12.2013 23:01

Naiva jste Vy, nejste li ovšem něco horšího

Množství peněz, vyjádřené v reálných statcích, kolujících v kapitalistickém státu NENÍ STEJNÉ.

Je závislé na tom, co se vyrobí či vypěstuje. Jenže, pokud lidé nejsou ve stádiu lovců-sběračů, kteří se ovšem někdy požírali z hladu navzájem, pak to množství statků závisí na něčím úsilí. A málokdo je ochoten vynakládat úsilí, aniž by z toho měl nějaký, převážně hmotný, prospěch. V systému, kde má každý stejně se každý snaží pracovat CO NEJMÉNĚ. 

"Nedělej dnes, co můžeš udělat až zítra. Zítra můžeš být třeba mrtev a pak bys to dělal zbytečně." Toto "přísloví" ze Stalinských lágrů mě nepřestává fascinovat.

P. Vaňura 10.12.2013 23:12

A ještě jedna téměř anekdota

Někde jsem četl, že daně ve správné výši platí ve Švédsku hlavně vedoucí manažeři státních podniků. Tedy ZAMĚSTNANCI státu, který si je ohlídá. Tenista Borg, režisér Bergman či skupina ABBA raději toto daňové peklo alespoň na čas opustili.

J. Vintr 10.12.2013 23:08

Re: Co máte proti závisti?

To je naprosto blbá logika. Blahobyt se rodí z práce, takže čím víc lidí bude usilovně a s chutí pracovat, tím se bude mít společnost jako celek lépe. Výběr daní působí v tomto směru jako zcela zásadní brzda. Těm, co pracují, se peníze berou (čímž se snižuje jejich ochota pracovat a schopnost vytvářet hodnoty) a rozdávají se těm, kteří nepracují a nevytvářejí žádné hodnoty (což se samozřejmě líbí většímu a většímu množství lidí).

P. Lenc 10.12.2013 13:42

Re: Je samozřejmé, že když oberete...

Ale to je pane Luboši to správné, socialistické.Sousedovi konečně chcípla koza kterou já neměl, jak radostné.

J. Blažek 10.12.2013 9:04

To je řečí, to je demagogie .....

..... ale nikde ani zmínka o tom, že ve všech vyspělých státech světa, tedy i v tom Norsku existuje progersivní zdanění příjmů.  Ani náznak zamyšlení nad tím, proč tomu tak je. Jen zlostné štěkání po zlých socialistech, překrucování a zamlčování fakt a rádoby pravicový fundamentalismus.

P. Papež 10.12.2013 9:18

Re: To je řečí, to je demagogie .....

Jenže v tom Norsku vědí, že vybrané peníze budou pro dobro státu, u nás se stávají jen navýšením příjmu kývajících straníků a stran a pro lidi, kteří daně zaplatí, zbydou jen kraviny typu "pastelkovné".

J. Schwarz 10.12.2013 14:43

Re: To je řečí, to je demagogie .....

Asi pochopili, spolu s Machiavellim podstatu "lidství" a uvědomili si, že pokud má být dlouhodobě klid je třeba lůzu psychicky zklidnit a utlumit závist a nenávistné stavy. Toho se dociluje tím "progresivním zdaněním". Malý člověk vidí, jak na toho snoba "taky došlo" a nejde podpálit popelnici nebo rozbít výklad Mc Donalda. A zabijí tím dvě mouchy jednou ranou, neboť "progresivní daň" sice nikomu zespoda nepomůže, ale vhodným přilepšením pro štváče vašeho typu je. Ti se taky za tento obolus zklidní a nevykřikují tolik, že se v Norsku žije na pokraji chudoby, člověk je okrádán na každém kroku a i kdyby se odstěhoval do Somálska tak by si polepšil. To je totiž vase rétorika, pane Blažku. To podle vás chudší lidé nemají na jídlo, na základní léky, chodí v onucích a svítí si loučí... tak je ten kapitalismus zbídačil! Ale zároveň ani ti "lépe vydělávající" na tom nejsou až zas tak dobře, jinak byste radostně nepodpořili "iniciativu" Děkujeme, odcházíme!

J. Blažek 10.12.2013 19:31

Re: To je řečí, to je demagogie .....

1) Podsouváte mně něco, co jsem nikde nepsal.

2) Slova lidství, humanita, solidarita odmítám dávat do uvozovek.

3) Označovat někoho lůzou jen proto, že není (a nemůže být) tak bohatý jako jiný člověk je amorální.

P. Vaňura 10.12.2013 23:21

Máte zásadné problém, je těžké rozlišit lidi, kteří

pracovat nemohou od těch, kteří pracovat nechtějí. A jeden prvek "solidarity" považuji za svinstvo non plus ultra.

Totiž to, když někdo, kdo vykonává nějakou namáhavou stresující, časově náročnou či nebezpečnou práci má ze svých daní platit někoho, kdo měl přesně stejnou možnost tuto práci získat, ale než by se k ní uvázal, raději žije bezstarostně na podpoře. Takový NEMÁ PRÁVO na peníze toho, co pracuje.

U nás, když někdo nechce dojíždět do práce a být "víkendový taťka" absolutně nemá právo na podíl z daní, který zaplatil jiný "víkendový taťka." Taková možnost by měla být z daňových zákonů VYLOUČENA, ač nevím jak to udělat.

P. Vaňura 10.12.2013 23:09

Somálsko nikdy nebylo a ani dnes není kapitalistickým

státem. Je to konglomerát vojenských diktatur, neustále spolu válčících, vytvářejícíh proti sobě všelijaké dočasné koalice atd. atd. Lze to snad přirovnat k feudalismu, zeměpán a jeho vazalové, obojí obírající poddané, které v rámci svých konfliktů příležitostně vraždí.

J. Vintr 10.12.2013 23:13

Re: To je řečí, to je demagogie .....

Ony na to postupně dojedou i státy, jako je Norsko. Zatím tam pracují lidé, kteří byli vychováni v duchu, že bez práce nejsou koláče, ale mladší generace se naučí, že lepší je nepracovat a nechat se živit státem a bude po blahobytu ...

K. Frauknecht 10.12.2013 8:49

Sen socialisty

a levičáka obecně? Zrušení hotovosti. Totální kontrola a snadná regulace. Dávám EU maximálně dva roky, než to začne. Bude to postupné. Začneme s omezením hotovostních plateb .....

A. Bocek 10.12.2013 7:45

Ze všech slibů levice,

se první uskuteční ty, které chtějí hrabat ve vaší kapse.

P. Lenc 10.12.2013 8:41

Re: Ze všech slibů levice,

Ale říkejte to občánkovi, který tak rád poslouchá to známé levičácké tomu vezmem, tobě dáme.A až v té kapse nemá nic, tak se to přece dá svést na ty kapitalistické vydřiduchy.Je to osvědčená metoda, v té naší "rozkradené zemičce" stále fungující.