7.5.2024 | Svátek má Stanislav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Čumil 18.4.2006 14:10

Hm, vzácný Modrý ptáku, zcela OT z pátku:

Mohl byste mi laskavě ozřejmit, v jaké výši "okrájí" v případě svého volebního vítězství ODS mandatorní výdaje a co to bude znamenat pro voliče - občany této země? Nějak jstre mi tu odpověď zůstal dlužen. Takže už ani neděkuji, jen čekám...

Modrý pták 18.4.2006 17:01

Předrahý Čumile,

odpovídal jsem v sobotu.

Čumil 18.4.2006 17:16

Re: Předrahý Čumile,

Hm, tak to je mi ale opravdu líto. V sobotu jsem měl onačejší věci na práci a tak se stalo, že recept na šťastné zítřky mne minul, neb pátek je dnes (v pondělí) juž nedostupen. Namáhal jste se zbytečně.

No - vzhledem k tomu, že dnes mi pan poslanec, stínový ministr vnitra a 80 tisícový advokátní koncipent, zanícený golfista  a pokořitel Kilimandžára, pan Langer, slibuje, jak on zatočí s korupcí,  vidím, že se nemám čeho bát.:-)

ringo 18.4.2006 12:06

děkuji autorovi

pan Vašíček píše jako vždy kontroverzně, dobře a trefně. Souhlasím, je to tak - bílý člověk se řítí do záhuby už několik set let a věčně to tak fungovat nemůže. Chudáci potomci, kteří tu potopu po nás sklidí i s úrokama ...

Stredocech 18.4.2006 12:23

Re: děkuji autorovi

Mýlíte se. Bílý člověk se řítí do záhuby od roku 1914 a v USA až po roce cca. 1960.

AeroKarel 18.4.2006 11:59

Jak vidno z Viléma i Vartexe

nutno vysvětlovat zcela samozřejmou věc až do nekonečna ........

Dan z Piesku 18.4.2006 11:51

Konečne to pochopia aj pravičáci!!!

S nadpisom článku absolútne súhlasím. Kecy za ním sú zbytočné a zavádzajúce. Dane potrebujú predovšetkým vyžierači chlebíčkov zadarmo. Porovnajete si priemerný plat zastupiteľa priemerný plat tých ktorých zastupitelia zastupujú. Poslanci, sudcovia si uzákonili zhruba trojnásobok priemerného príjmu. Aby tosiahli rovnakých pôžitkov, museli by a) pracovať 10-krát viac b) pracovať desaťkrát intezívnejšie. Oboje je správne. Ak sú dane, sú prežrané neefektívne. Existujú aj štáty s nulovými daňami, lebo dane sú len vynálezom na financovanie násilia (vojny a výberu daní). V malom sa to volá výpalné a zaoberajú sa tým príslušníci mafie, vo veľkom je to úctyhodná verejná služba, kde obyčajní bijci získavajú nárok na výsluhový dôchodok už v 40dsiatke a čelní predstavitelia dokážu pracovať aj v štádiu klinickej smrti (nielen Černenko). Farba politickej strany a a hlásané ideály sú nepodstatne, podstata je účasť na moci vyberať a prežierať dane. Preto, aby dokázali zdôvodniť svoju existenciu, zabraňujú samostanému postaraniu sa o seba, t.j. nezávislosti na moci. Moc má jedinú tendenciu rásť, inak slabne. Dane sú nástrojom moci. Efektívne zdanenie je dnes vyššie naž v otrokárskej spoločnosti. Ešte v stredoveku si vrchnosť brala tak štvrtinu, dnes dve tretiny. Kto hovorí o znížení všetkých daní je anarchista, kto len o znížení daní niektorým vybratým jedincom je pravičak a kto o zvýšení daní všetkým je ľavičak. Anarchista = terorista svorne kričia aj pravičáci aj ľavičáci. Obom skupinám ide totiž o moc - teda zvýšenie daní všetkým okrem seba. Pravičáci sú tiež socialisti ale uzákoňujúci výnimku pre seba. Spočítajte si nefinenčné výhody volených zástupcov. Len v naturáliách dostanú viac, než väčšina populácie na výplatnej páske (hrubého). Potom sa nečudujte, že vyvolení použijú všetky prostriedky aby sa zvolenými stali. Veď im to zaplatíme v daniach ako príspevok politickým stranám, ktoré len niektorí nevedia odlíšiť od mafií....

JJ 18.4.2006 11:39

Tak nevim, ale prijde mi to schizofrenni

Technologicky vyvoj vytvoril podminky pro ....... ale na druhou stranu "hodnoty, ktere spotrebavaji musi nekdo vytvorit". Ta druha cast argumentace je jako vysita z Marxe.

Osobne si myslim, ze problem je hlavne v dnesni spolecnosti, ktera se soustredi na materialni konzum. Ekonomika je tazena spotrebou a predstava, ze musime vic konzumovat materia, abychom meli na to vyplatit duchody mi prijde ujeta. Ale to je presne to, co clovek od ekonomu slysi.

Vorda 18.4.2006 11:49

Re: Máte pravdu,

autor tady odvozuje, že jediným východiskem je Marx. No a protože mluví o daních a různých příživnících, tak si toho pravicoví komsomolci ani nevšimli...

Stredocech 18.4.2006 12:20

Řekl bych, že "bezbřehý konsum" existuje jen ve fantasii

některých intelektuálů a politiků. Velká většina lidí má hluboko do kapsy. Ale jen málokterý, resp. spíše žádný politik neřekne lidem natvrdo "musíš se spokojit s polovičním reálným platem, než máš teď."

Jistě, ve starověku bylo maso pro většinu obyvatel luxus.

JJ 18.4.2006 16:34

Re: Řekl bych, že "bezbřehý konsum" existuje jen ve fantasii

V dnesni spolecnosti neni problem vydelat, ale prodat. Podporou poptavky skutecne rozbehnete ekonomiku a je na tom zalozen nas soucasny system zapadni trzni spolecnosti. Bohuzel soucasna spolecnost vytvari poptavku hlavne po materiich. Sluzby, ale hlavne umeni a zivotni styl ci jine nematerie jsou to, co mohou vytvorit stabilni spolecnost i pri dnesnim technologickem pokroku (v principu by veskerou vyrobu mohly obstarat v budoucnu roboti).

kamil 18.4.2006 11:35

vážený pane vašíčku -jste netolerantní člověk nebo přímo fašista a rasista nehrubšíha zrna - co s těmi lidmi - vám by vyhovoval plyn????

šimon klein 18.4.2006 11:49

Re: vážený pane vašíčku -jste netolerantní člověk nebo přímo fašista a rasista nehrubšíha zrna - co s těmi lidmi - vám by vyhovoval plyn????

proč hned takhle - co kdyby třeba si začali na sebe vydělávat prací ??? - to vás samozřejmě nenapadlo, co?? cotoje - práce, že???

I.V. 18.4.2006 12:00

co je to tolerantní?

Ten kdo mě označuje za fašistu? Myslíte, že je řešení problémy ignorovat? Pro vaši informaci - nejsem příznivec žádného násilí. Mám spíše obavy, že se obětí násilí stáváme a varuji, že ztratíme i svobodu. Kde jste vzal ten rasismus ?

M.k. 18.4.2006 11:03

názor

;-€přesně !!!!!!

Historik 18.4.2006 10:45

Existují mraky zcela evidentně nepotřebných lidí v EU,

jsou to přistěhovalci ze zemí třetího světa, tlačící se do vyspělých zemí, aby tam parazitovali. A tito lidé navíc vytvářejí pátou kolonu pro vojenskou agresi svých bývalých krajanů, případně již dnes podporují teroristy ze svých mateřských zemí.

Historie zná takových případů spoustu. Dřívější říše zi zadělaly na problém už tím, že jejich původní obyvatelstvo nechtělo sloužit v armádě a bylo nahrazeno cizími žoldnéři. Dnes je již obyvatelstvo z části tak zhýčkané, že nechce dělat některé neatraktivní práce. Proto by lidem, kteří odmítnou pro ně vhodnou (ve smyslu, že jsou schopni ji vykonávat) práci měly být obebrány sociální dávky.

Jaka 18.4.2006 10:41

souhlas, Evropa = defenziva,

stále větší příklon k očekávání, že někdo něco...

ONI jsou vinni a JÁ mám nárok -

defenziva, rafinované úkroky stranou, úskoky

Akela Dlouhán 18.4.2006 10:29

Všechny strany jsou v podstatě levicové

  Na našem politickém trhu stejně jako na našem ekonomickém trhu se všechno jmenuje jinak. Proto nerad píši,co je levicové a co pravicové a raději píši o tom,co považuji za správné a co za nesprávné.Po přečtení všech příspěvků jsem došel k závěru,že většina z nich zařazuje všechny nezaměstnané do kategorie,liní.Odbory pak do kategorie teroristické organizace.A nikdo nenabízí řešení nezaměstnanosti.V ekonomice existuje zákon nabídky a poptávky.A současný pracovní trh má přebytek poptávky a nedostatek nabídky.Je tedy nevyvážený.Nabídka práce stejně jako nabídka zboží má podobné zákonitosti.Pokud je cena práce příliš nízká, výsledek je stejný jako u drahého zboží:přebytek nabídky.Pokud je cena práce příliš vysoká je nabídky málo a zároveň zdražuje výrobky.Do toho ještě vstupuje stát.Jsou-li daně příliš vysoké zdražují práci a tím ceny výrobků.A v současné době má velký vliv na nevyváženost našeho trhu a tím na nedostatek práce to,že vyvážíme za dumpingové ceny,čemuž se jednak brání některé státy a v důsledku toho je u nás nedostatek práce.Zatím totiž většina našeho vývozu je postavena na tom,že práce v naší zemi je levná proti zemím vyspělé Evropy a ne na tom,že je kvalitní.

   Řešení je tedy:snížit daně a postupně zvyšovat cenu práce a tím se přibližovat cenám výrobků na evropském trhu.Takové snížení daní by se státu vyplatilo,protože zvýšení platů by přineslo do státní pokladny více peněz než vysoké daně.Snížit daně u zaměstnavatelských organizací,ale ne na koupi luxusních osobních aut,luxusních vil atd.,ale snížit daně o částku  vydanou na modernizaci výroby (moderní technologie).Tím by se zvýšila kvalita výroby,výrobky by byly prodejnější na světovém trhu,to by otevřelo další provozy a snižovalo nezaměstnanost.

   Snižování daní ale nesmí být devalvováno zvýšením DPH.Snižení daní musí probíhat ve dvou rovinách:u zaměstnavatelů v rovině:snížení daní za zvýšení nabídky pracovních míst a za modernizaci technologií.U zaměstnanců snížením zdanění mzdy o jednu třetinu. 

Preddy 18.4.2006 10:38

Re: Všechny strany jsou v podstatě levicové

Pokud zmodernizuji výrobu, tak nevyhnutelně dojde k ušetření několika pracovních míst (pokud ovšem vybylé pracovníky neposadím do kanclu-na to ale nebudou mít kvalifikaci) a tak pošlu na úřad práce další lidi. Kde je to snížení nezaměstnanosti?

I.V. 18.4.2006 11:46

principy evoluce nejsou trh

Velice často je opomíjena strukturální skladba trhu práce. V Evropě je ve spoustě oblastí nedostatek pracovníků. Trh se mi sice líbí, ale u lidské a zvířecí práce nefunguje zcela. Poptávka po kvalifikované práci sice vede k nárůstu její ceny, ale nijak nemůže vést ke zvýšení počtu kvalifikovaných pracovníků. Když to přeženu, i kdyby Jágrovi v NHL zvýšili plat ještě 3x, víc Jágrů nebude. Na druhou stranu klesající poptávka po nekvalifikované práci sice sníží její cenu, ale počet nekvalifikovaných pracovníků se nesníží. Když bude práce kopáče zadarmo, budou se pořád rodit kvanta potenciálních kopáčů. Daňové ani jiné reformy tohle nemohou vyřešit, tohle vyžaduje celkovou změnu filozofie a morálky. Děti by museli mít pouze ti, kteří je dokáží uživit, vzniká tím totiž předpoklad, že ony to dokáží také. Fungovalo to tak miliony let, druh který to nedokázal přirozeně vyhynul.

Yaroukh 18.4.2006 17:56

Re: principy evoluce nejsou trh

ale jisteze tech Jagru vic bude - zvyseni mzdy jednomu vede ke zvysnei mezd i tem dalsim a to vede k dalsimu zatraktivneni hokeje coby obzivy ... takze Jagru nebude vic za rok, ale treba za 10-15

I.V. 18.4.2006 20:10

je to nadsázka

, ale v podstatě platí. Talentovaných jedinců se nenarodí více, kvůli hodnotě talentu. Naučit se dá lecos, ale vždy to má určité limity. Takže je variabilní odhalování talentů, obávám se však že např. ve zmíněném hokeji už je to saturované.

Martin 18.4.2006 10:21

Super

... jasné, stručné a bohužel nezpochybnitelné ;-(

Kajan 18.4.2006 8:22

Co je to neproduktivnější pracující ? Znám velkou spoustu velmi produktivních nepracujících, podle Vašich měřítek pane Vašíčku ! Používáte ze setrvačnosti marxistucký slovník ? Dzp.

Zatim soběstačný 18.4.2006 8:46

Re: Co je to neproduktivnější pracující ? Znám velkou spoustu velmi produktivních nepracujících, podle Vašich měřítek pane Vašíčku ! Používáte ze setrvačnosti marxistucký slovník ? Dzp.

Souhlasím. Nevím co by si ti tzv soběstační počali, bez těch tzv nesoběstačných. Jistě by se řada z tzv produktivních stala v krátkém čase také neproduktivní a tak by se to točilo stále dokola, až by tu zůstal jen Wartex, Rubikon, ASton atd., až by se mezi sebou požrali. Vítěze neznám.  

I.V. 18.4.2006 8:57

ekononika

Zaměstnanec, živnostník, podnikatel,... je to jedno - produktivita = množství hodnot (příp. užitku) vytvořených jednotlivcem za časovou jednotku. Obvykle vyjádřeno v penězích za časovou jednotku. Slovo pracovat chápu v tom nejširším možném smyslu slova. Podnikatel je také pracující, pokud není rentiér. Ovšem rentiér mohl být v minulosti natolik produktivní, že vytvořil dostatek zdrojů na to, aby jím byl.

MrRubikon 18.4.2006 7:56

Řešení neexistuje

Zcela natvrdo a bez obalu řečeno, až z toho běhá mráz po zádech. Nejhorší je, že žádné rozumné "řešení" tohoto problému neexistuje a co hůř - že je to všechno do puntíku pravda. Většině totiž zřejmě tento systém více-méně vyhovuje, a ti, jimž nevyhovuje, nemají sílu cokoliv změnit.  Řítíme se do řiti (Y)

ASton 18.4.2006 8:22

Re: Řešení neexistuje

Řešení vždy existuje.Je to jen o poznání ekonomických zákonů.Ty fungují i bez našeho psaní na těchto stránkách. Napřed musí někdo něco vytvořit aby jiný mohl přerozdělit. Když vytvořeného je málo,k přerozdělení se použijí dluhy. Stát nikdy nemůže jít do bankrotu,takže stále vyšší a vyšší dluhy.Aby se to zdůvodnilo najde se nepřítel,napřed politický konkurent,potom jiné vnitřní nebezpečí,potom vnější nebezpečí,když to nestačí přijdou ke slovu nacionalisté. Pane to již tady vše již bylo. Občané jsou nepoučitelní.Jedna z možností je změnit systém ve školství,zavést předměty,základy ekonomiky státu,Ústava,Lidská práva a občanská hrdost v boji proti byrokracii.

Netřeba 18.4.2006 9:02

Re: Re: Řešení neexistuje - ale existuje.

Spousta lidí se zaměstná zaváděním všech těch institucí, které se budou zabývat zaváděním systémů, předmětů,  základů, ústavů, práv, hrdostí  atd. atd. Jedni se budou zabývat, jak v boji zrušit druhé a všichni budou zaměstnaní. Někdo možná bude i něco dělat.

ASton 18.4.2006 9:17

Re: Re: Re: Řešení neexistuje - ale existuje.

Máte pravdu,již jsem zapoměl,když neví někdo co s tím,zřídí poradní sbor. Omlouvám se.