5.5.2024 | Svátek má Klaudie


Diskuse k článku

POLITIKA: Volby budou povinné

Ukázaly vůbec něco poslední volby? Ano. Brutální nezájem Čechů a Slováků o politiku. Takový nezájem, že prezident Zeman na něj reagoval. A nechal se slyšet, že je zastáncem toho, aby účast v domácích volbách byla povinná. Připomněl, že za první republiky bylo volit povinné.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Čech 2.6.2014 13:00

Re: Začněme maličkostmi.

Že si něco přejeme? My, lidé? Na to politici a jejich politické strany kašlou již téměř 25 let. Bohužel jim to dovoluje celkový systém a zejména naše zákony vč. ústavy. Systém, který není v žádném případě demokracií, ale socialismem s naroubovanými prvky anarchie. Jinak b . . . e l, slušně řečeno nepořádek.

P. Čech 2.6.2014 12:55

Re: Brutální nezájem Čechů a Slováků o politiku?

A proč myslíte, že na to lidé slyší? Inu proto, že samotné pojmy "politik" a "politická strana" jsou dnes již sprostými slovy. Takovou pověst u lidí si politici udělali od roku 1989! Tutéž pověst udělali i jejich politickým stranám. Slůvko "jejich" zde používám zcela záměrně a to proto, že politické strany nejsou subjekty lidí, ale politiků. Politici, zejména parlamentních politických stran, se sami z množiny lidí vyčlenili a to zejména tím, jak lidmi pohrdají. Považují je za hloupé a nesvéprávné jedince, kterým je třeba vládnout a to navzdory čl. 2, odst.1 ústavy, který hovoří o něčem zcela jiném. Bohužel pouze hovoří.

V. Kusý 2.6.2014 11:58

Re: Osobně pana Zemana nemusím, ale

Ale v tom není žádný rozpor ! Občané bona fide předpokládali, že si volí nejlepší z nejlepších.Mnozí opravdu dali na sliby, které byly populistické a nesplnitelné, ale hlavně narůstala frustrace z celkového směřování. Já sám, ač jsem taky otrávený z vývoje, chodím volit proto, abych měl alespoň pocit, že jsem něco udělal.Ale je mnoho lidí, kteří prostě rezignovali a sám bych vsadil boty, že to většině politiků vyhovuje a že tenhle stav byl jejich cílem.

P. Vébr 2.6.2014 11:50

Zase ta mantra

Zase ta mantra "nezájem českých voličů o volby/politiku".

A ti kritici nemohou pochopit, že onen nezájem nezpůsobuje nějaká lhostejnost, ale vědomí marnosti volebního počínání: Výběr kandidátů je tristní a i kdyby se nějakým zázrakem povedlo za všechny kandidáty zvolit osobnosti, které by se ze všech sil braly za zájmy většiny voličů a které by, považte to sci-fi!, táhly za jeden provaz, tak na dění EU nebudou mít sebemenší vliv.

Ostatně, kdyby volby mohly něco změnit, EU by je zakázala.

J. Holič 2.6.2014 11:48

Re: Začněme maličkostmi.

Souhlasím, že i opilec ve sněmovně není dvakrát přínosem, ale asi se shodneme, že nejen opilost je zdrojem špatných zákonů :-)

J. Holič 2.6.2014 11:46

Re: Tak

A když to hloupost je? Pokud vám to slovo vadí, dejte si tam třeba "nesmysl", nebo nelogičnost, nebo prostě jen omyl (mám respekt k lidem, kteří jsou ochotni uznat svůj omyl, nebo i k těm, kteří při obhajobě názorů používají racionální argumenty). Pokud mi dokážete, že se mýlím já a že je můj názor omyl, nebo i hloupost, klidně to tu napíšu, že jsem se spletl já. Nechci vystupovat agresivně, ale považuji neúčast ve volbách za tak škodlivou věc pro ČR, že mě to vždy hodně mrzí, když ji někdo obhajuje.

J. Švaříček 2.6.2014 11:43

Re: Bude nám v budoucnu nakázáno volit?

"Povinnost volit je nesmysl, ale mělo by být povinností přijít k volbám."  To je tak nějak hezky po česku.

V. Mlich 2.6.2014 11:41

Neznalost fungování EU

Oni to ani vědět nepotřebují, stačí jim vědět, že tam sa přikyvování celkem solidně platí. Pozná se to i podle toho, jak si kdo vybírá asistenty: většina to vyloženě chápe jako odměnu za loajalitu před volbama, ale někteří řeší hlavně jejich práci.

Z. Baldova 2.6.2014 11:38

Re: Začněme maličkostmi.

Tak jo  :)

V. Mlich 2.6.2014 11:29

Re: Tak

Když máte tak vysoké nároky, že vám nakonec nevyhoví žádný, tak nezbývá, než volit "menší zlo". Anebo resignovat a nechat ty chytřejší, ať místo vás vyberou nějaké větší zlo, zdá se, že tato varianta se vám líbí nejvíc.

V. Mlich 2.6.2014 11:23

To mě pobavilo

Vymyslí se nějaký nesmysl (povinné volby), a aby ta absurdita nesvítila dodaleka, obalí se to spustou ještě stupidnějších pravidel a důvodů, až to nakonec všichni schválí, jen abyu to nemysli ani číst.

Na Kypru jsou taky volby povinné. A nevím, jestli tam vůbec byla účast 50%. Asi nemají ta pravidla tak vymakaná, zkuste jim poslat svůj koncept...

J. Holič 2.6.2014 10:59

Re: Osobně pana Zemana nemusím, ale

Koukám, že jsem na konci vynechal slovíčko - správně mělo být uvedeno: "Posléze jsem se od jeho voličů dozvěděl, že jeho..."

J. Bořický 2.6.2014 10:58

Re: Tak

Jaká je diskuse,když již v úvodu píšete,že to ,co jsem napsal je hloupost? To považujete za úvod k diskusi ? Já nejsem dotčen diskusí,ale její úrovní !

J. Holič 2.6.2014 10:56

Re: Začněme maličkostmi.

Na zabití lidí v autobusu stačí jeden opilec. Na schválení zákonů jich potřebujete minimálně polovinu poslanců. Navíc zákony mající za následek smrt může ještě vetovat jiná instance. Ž je je jednou z těch instancí opilec na hradě, už je spíše chyba voličů :-)

O. Zuckerová 2.6.2014 10:53

Re: Nas pan prezident ex-komunista si ze vseho dela srandu a ...

Nezpozorovala jsem, že by byly "na všechno dotace". Zato vidím, že v důsledku jejich poskytování mnoho papalášů zajistilo své rodiny na 5 generací dopředu: dotace na blbosti a zbytečnosti, které provedou firmy kamarádů, všimné za povolení atd... Zlenivět v  důsledku mateřské péče, kterou nám projevuje EU, snad také není možno - nebo to lze tvrdit jen v pořadu Na stojáka. To můžou tak Italové, kteří si vyvřískali "potravinovou pomoc" navzdory skutečnosti, že mají superúrodnou půdu, moře s bohatstvím ryb,  pro zemědělství ideální podnebí... jen  tolik práce kdyby to nedalo... My na to můžeme leda koukat, po česku žmoulajíce čepici a pochvalujíce si, součástí čeho to tak úžasného jsme...

J. Holič 2.6.2014 10:53

Re: Tak

Pardon, ne "akrivně", ale "aktivně".

Z. Baldova 2.6.2014 10:52

Re: Začněme maličkostmi.

Myslim ze v tom zadny rozdil neni Opily poslanec muze hlasovat pro zakon z ktereho se Vam zatoci hlava a zabije daleko vice lidi jako jsou fatalni dopravni  nehody

J. Holič 2.6.2014 10:51

Re: Tak

Vy jste napsal svůj názor, se kterým , tak jak jsem to pochopil, já nesouhlasím. Proto je, zvláště v diskusi, logické, že jsem vám oponoval. Samozřejmě se to týkalo mnohdy opakované fráze, že volič svým nevolením dává politikům signál, že se mají chovat jinak. Vy jste to nenapsal přímo tak a pokud se tím v reálu neřídíte, berte prosím můj text jako obecné hodnocení té fráze. Vysvětlil jsem, proč to přesvědčení o síle nevolení považuji za nesmysl, což považuji za nezbytné, pokud něco kritizuji. Nemohl jste zjistit, že jsou všichni stejní, protože to není v demokracii možné. Nejsou stejní všichni zedníci, nejsou stejní všichni krupiéři, nejsou dokonce stejní ani všichni podvodníci. Nemalá část politiků je bezcharakterních, ale kdyby to byli všichni, tak to tu dnes vypadá úplně jinak. Nebyl by poměrně kvalitní občanský zákoník, nebyly by poměrně kvalitní restituce, nezačala by se u nás brzdit podpora OZE, nebyl by ŽÁDNÝ politik odsouzen, v Praze by pořád trčel Bém a nikdo by neřešil, zda není Opencard předraženou srandou pro jeho kamarády. Politiku si ale nemůžete "nekoupit". Politika vás i všechny ostatní bude ovlivňovat celý život. Vy si jen můžete vybrat, jestli do ní akrivně půjdete, nebo jí alespoň budete ovlivňovat výběrem těch nejvhodnějších politiků, nebo se necháte unášet proudem a kritizovat, že jsou politici špatní. Podívejte se na krajské volby, kde lidé nepřišli k urnám, asi aby vytrestali dosavadní politiky a znamenalo to veliký úspěch komunistů, nástup politruka do čela krajského školství atd. A koho tím lidé potrestali víc? Politiky, nebo sebe?

Já vám také nic nevnucuji, ale neměl byste se cítit dotčen, když s vámi v diskusi chce někdo diskutovat...

Z. Baldova 2.6.2014 10:49

Re: Pani Richtarova

Ano spravne  když voliči jednoduše pochopí demokracii a její nástroje.ale prosim Vas kdy to pochopi? Vjinych zemich volba je povinna a jde to bez jakehokoliv zmatku a daleko cestneji  Kdo pujde volit se nemusi bat zadne pokuty Volba povinna je dobry napad  )(Muj nazor)

J. Boleslav 2.6.2014 10:45

Re: Pani Richtarova

Přešně tak.

J. Boleslav 2.6.2014 10:43

Re: Veliký omyl!

Vždy je koho volit. Obvykle toh, ,kdo Vás štve nejmíň. Nevolit a následně nadávat na výsledek je naprostý nonsens.

J. Boleslav 2.6.2014 10:39

Re: Osobně pana Zemana nemusím, ale

Naprosto s Vámi swouhlasím.

J. Boleslav 2.6.2014 10:36

Re: Jsem pro aby volby byly povinné

Pro povinné volby nejsem. Možná by pro zvýšení volební účasti ori začátek stačilo, kdyby různá nablblá či podplacená media přestala politiku a politiky skandalizovat a stále psát, jak jeu nás všechno špatně. Až tomu osvícený lid uvěřil.

L. David 2.6.2014 10:32

Když povinnost, tak povinnost !

Mohlo by se také obnovit třebas právo první noci !

Vykonávala by jej vždy místně příslušná politická šlechta.

J. Boleslav 2.6.2014 10:30

Ovara nelze brát vážně

vždyť je už dávno dementní.

J. Holič 2.6.2014 10:30

Re: Začněme maličkostmi.

Když přijde opilý poslanec do sněmovny, pokud v takovém stavu nebude většina, nebo tak nebude vypadat pořád, následky nemusí být fatální. Když budě řidič MHD pít, může zabít dost lidí. Rozdíl bych v tom viděl.

J. Holič 2.6.2014 10:27

Re: Osobně pana Zemana nemusím, ale

Jak jsme to právo využívali? V roce 1990 byla ještě účast 97 %, v roce 1992 ještě 85 % a pak už jen 76 % a šlo to nadále dolů. A kolik let už byly nejsilnější ODS a ČSSD? Tyto dvě strany měly neuvěřitelně dlouhou dobu jistotu, že ve sněmovně prostě budou, voliči nijak zásadně na jejich excesy nereagovali. První, kdo doplatil na odklon voličůk jiným stranám byla ODS, která navíc promrhala jedinečnou možnost se reformovat a zbavit se krys, když opouštěly potápějící se loď. Volby často vyhrávaly "zrušené" poplatky, pastelkovné a podobné nesmysly. Prostě péče občanů o naší demokracii v rámci práva volit byla opravdu bídná. Tím pádem byl bídný i výsledek. Nakonec se stačí podívat na prezidentskou volbu. Lidé sice nadávají, že politici lžou, kradou a jsou celkově bezcharakterní, ale pak si vyprali za prezidenta člověka, který se prokazatelně kampaní prolhal a přinesl do ní plno podpásových podrazů. Posléze jsem se od jeho voličů, že jeho nemorálnosti při volbě nepřikládali takovou váhu. Takže opět říkám, že politika je taková, jakou si voliči zvolí.

P. Scheck 2.6.2014 10:27

Re: Nas pan prezident ex-komunista si ze vseho dela srandu a ...

Pane Holiči, vaše postřehy jsou docela na místě. I vaše otázka o tom, kdo vlastně posílá lidi do Evropské komise je zcela na místě. Jste v tomto ohledu poněkud zmaten, ale to opravdu není vaše chyba, neberte to nějak osobně. Konečně uznejte sám. Co lze očekávat od informovanosti našich lidí, když ČR má pro otázky EU určené 3 novináře. Porovnejme s Německem (byť podstatně větším), které jich tam má 138!

J. Plzák 2.6.2014 10:21

Začněme maličkostmi.

Zakažme našim politickým elitám chlastání v parlamentu. A když ani to neprojde, tak se můžeme alespoň domáhat vyrovnání cen v parlamentní kantině na ceny "v kraji" obvyklé, tedy ceny které se platí za pivo a jiné alkoholické nápoje a jídla na a kolem dokola Malostranského náměstí.

To není bezvýznamné. Politici si musí především všimnout, že si něco přejeme.

Důvod, proč to všechno, je jasný: každý řidič MHD musí při příchodu do práce "dýchat" aby svým jednáním, ovlivněným alkoholem, neohrozil účastníky veřejné dopravy. Dopad činnosti politiků je daleko větší, tedy tím spíš je potřeba jim jejich chlastání zatrhnout.

J. Kratochvíl 2.6.2014 10:16

Jsem pro aby volby byly povinné

Pro každý demokratický stát jsou volby důležité a je důležité, aby se jich zůčastnilo co nejvíce voličů. K důvodům proč k volbám do EP přišlo tak málo lidí patří také nezájem a neznalost prostředí EU a její struktura. V případě neúčasti by byla povinná pokuta plus z které by se zapletilo zvláštní povinné školení o systémech EU a jejích  činnostech, zakončené zkouškou.. Byla by to kultivace občanů a tato kultivace je nutná, jako je nutná povinná školní docházka o které  nikdo nepochybuje. Když občané nevědí co je jejich demokratická povinnost, tak se jim to musí zkrátka připomenout, demokracie, nedemokracie.