29.4.2024 | Svátek má Robert


Diskuse k článku

POLITIKA: Vláda záměrně decimuje střední třídu

V novém zacílení sociálních demokratů na voliče se živnostníci samozřejmě neobjevili. A velkopodnikatele Babiše nezajímají, ten potřebuje do svých podniků zaměstnance. A tak EET, kontrolní hlášení a hlavně třicet tisíc nových zaměstnanců státu, které tato vláda přijmula, padá na živnostníky jako kobercové bombardování.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
K. Luboš 19.12.2016 11:39

Re: Češi vždy provozovali....

Tak na něj podejte trestní oznámení, protože jinak to jsou pouze pindy! Ale je pravda, že i všechny dotace jsou ve své podstatě zlodějina, jenomže zákonem schválená a povolená. Ale tuhle zlodějinu zavedli dávno před Babišem jiní kofři! A mám takový dojem, že to jsou ti samí, co Babiše dnes nejvíce kritizují.

J. Kulheim 19.12.2016 11:00

Re: Češi vždy provozovali....

Nevím jestli vám dobře rozumím.

V socialismu jsou lidé, kteří přispívají do SR a jiní určení spoluobčané, kteří peníze z rozpočtu berou ve formš dotací, grantů, pobídek, příplatků za solární elektřinu, neziskové organizace, které seberou značnou část rozpočtu a nikdo neví co dobrého pro ta kteří daně platí, udělají. ATD

Základní otázkou je jestli za peníze odvedené do SR dostávám přiměřené služby nebo dostávám služby o které nestojím.

Kdo je zloděj, ten kdo dává nebo ten kdo bere, pane Kováři? Někteří kradou a zlodějinu zastírají tím, že si na kradení udělají zákony. Kradou pod rouškou dodržování zákonů. Obírají kdejakého příštipkáře a když dojde do důchodu, tak mu poradí, aby štřil.

A. Alda 19.12.2016 11:21

Úplně největší zlodějna

je zdokumentována zde:

http://www.psp.cz/sqw/hlasy.sqw?G=38530

Za posledních tisíc let se nikomu u nás tolik ukradnout ještě nepodařilo.

D. Stirský 19.12.2016 10:15

Babiše rád nemám,

jeho partaj jsem nevolil, už kvůli názvu. ANO = za protektorátu pronacistická a antisemitská Akce národní obrody. Ale znovu: výnos z daně z příjmů z podnikání v r. 2015 byl cca 2,5 mld. Kč. Na netu jsem si zjistil, že je u nás asi 900 tis. živnostníků. Z toho vyplývá, že v průměru každý zaplatí za rok 2,8 tis. Kč na příjmové dani. I kdyby těch skutečně aktivních byla půlka, je to na dani za rok 5,6 tis. na jednoho, tj. necelých 500,- Kč za měsíc. Nechť si to každý srovná se svoji zaměstnaneckou výplatní páskou. Z toho mně vyplývá, že obdobnou, byť jistě detailnější, analýzu si udělali na MF a zavedli EET.

P. Švejnoch 19.12.2016 10:26

Re: Babiše rád nemám,

Myslím, že byste to sem měl dát ještě několikrát - možná tomu nakonec uvěříte i sám... ;-)

D. Stirský 19.12.2016 10:37

Re: Babiše rád nemám,

Stačí se podívat na net, na státní závěrečný účet a na počet živnostníků v ČR.

M. Šejna 19.12.2016 10:46

pane Stírský

pan Švejnoch se nechce podívat na net ministerstva financí. A i kdyby se podívat chtěl, stejně těm číslům neuvěří.

Vámi uvedená čísla jsou správně. Jen bych chtěl upozornit, že část daně z příjmu nekončí ve státní pokladně, ale v pokladnách samospráv a obcí. Je to zhruba 20% z vybraných daní, takže ta vaše citovaná čísla jsou jen 80 procenty celkově vybraných daní. I tak je výběr daní od živnostníků ostudně nízký a ještě slyšíme od pravicových demagogů, jak jsou živnostníci okrádáni státem.

Já jsem také živnostník a napríklad loni jsem odvedl na dani z příjmu bez pár korun 20 tisíc Kč. Mezi svými sousedy živnostníky jsem byl za blba a měli ze mě srandu, že platím tolik.

A. Nový 19.12.2016 14:04

Re: pane Stírský

Jó, pan Šejna je svatý svatý muž, co se týče odvodu daní. :-) Já bych to viděl, spíše na ulhaného socana.

M. Prokop 19.12.2016 10:59

Re: Babiše rád nemám,

Většina vybraných daní je z DPH, takže bylo by nejlepší daň z příjmů prostě zrušit.

To by ovšem stát musel dělat jen to co má a ne spoustu toho, co by neměl.

J. Kulheim 19.12.2016 11:12

Re: Babiše rád nemám,

Víte kolik zaplatí na jiných daních a poplatcích? Jaké služby mu stát poskytuje, kolika lidem poskytuje službu. Jakou službu poskytují a komu ti, kteří hospodaří s penězi ze SR. ATD.

J. Kavalír 19.12.2016 10:13

Autore, nepište nesmysly.

"Připomeňme však, že tyto hospody v malých obcích vždy všechno zboží nakupovaly již s DPH, a tak by nikdy nic navíc na DPH do státní kasy stejně neodvedly. Tady se vláda trefila absolutně mimo cíl."

Máte vůbec tušení, co je to DPH? V hospodách se čepuje pivo a rozlévá tvrdý alkohol - marže jsou tu až ve stovkách % Když si dáte oběd za 100 Kč, na kolik si myslíte, že vyjde těch 100 g masa a nějaká příloha? Ostatní je cena práce, energií ... + zisk. A to je právě ta "přidaná hodnota", ze které se ta daň platí.

M. Šejna 19.12.2016 10:51

pane Kavalíre

tak zrovna v tomto autor nesmysly neplácá.

Plátcem DPH je jen ten podnikatel, který je přihlášen na finančním úřadu jako plátce DPH. Platí to pro všechny podnikatele s obratem vyšším než 1 milion Kč za rok. Pokud má hospodský na malé obci nižší obrat, nemusí být plátcem DPH.

J. Kavalír 19.12.2016 13:23

Re: pane Kavalíre

Obrat do milionu je tržba do 3500 Kč za den. V hodně malé hospodě, kam přijde večer posedět pár dědků na pět piv u mariáše, je to možné. Většinou se ale v těch hospodách pořádají i vesnické plesy či jiné akce. Výše obratu je ale v podstatě bez EET nekontrolovatelná - záleží jen na tom, co je hostinský ochotný přiznat.

A. Alda 19.12.2016 9:46

Střední třída?

U nás po pádu komunistů střední třída vůbec nevznikla.

Jen někteří lidé si namlouvají cosi o tom, že jsou střední třída, ale nejsou.

P. Selinger 19.12.2016 9:24

Je možná obrana

jít všichni k volbám a nevolit agrofert a socany ! A těm propagátorům agrofertismu, jako zde je Pražák a Stírský, nevěřit jejich propagandu.

J. Tachovský 19.12.2016 10:01

Re: Je možná obrana

A jeste lepe je volit stranu, ktera slibi, ze EET zrusi a ztraty z neniho provozovani lidem kompenzuje.

D. Stirský 19.12.2016 9:15

K EET příhoda ze soboty:

Večer jsem byl v jednom staroměstském centru resp. hospodě na křtu knížky. Když jsem si objednával u výčepu pivo, výčepák se bavil s jedním hostem o EET. A řekl: "Nám to vůbec nevadí, naopak. Vlastně nám to paradoxně usnadnilo účetnictví. A daně by měli platit všichni." Něco podobného mně už kdysi sdělil můj kamarád - podnikatel mající menší obchod. Ten si zase stěžoval na konkurenci, která byla levnější právě proto, že neměla registrační pokladnu, nevydávala účty atd. Takže zrovna zde mně připadají řeči o nové totalitě a Orwellovi dosti nemístné. Výnos z daně z příjmů z podnikání za rok 2015 byl, jak jsem si zjistil, 0,5 % (!) z celkových daňových příjmů státu. Zaměstnancům mzdová účetní strhne bez pardonu příjmovou daň, sociální a zdravotní pojištění - většinou je to +- 1/3 hrubé mzdy. A má-li podnikatel zaplatit na příjmové dani 5 tisíc Kč za rok, přál bych každému slyšet ten nářek, nadávky, skuhrání a kvílení.

P. Vébr 19.12.2016 10:08

Re: K EET příhoda ze soboty:

Zajímavé. Jste asi jediný, kdo něco takového slyšel. Anebo neslyšel a jste koblihový agent. Hádal bych to druhé.

D. Stirský 19.12.2016 10:16

Re: K EET příhoda ze soboty:

Nemám důvod si vymýšlet. Quod audivi, audivi.

P. Švejnoch 19.12.2016 10:25

Re: K EET příhoda ze soboty:

"Koblihový agent" je dobrý, znamenám si... :-)

A jinak s Vaším příspěvkem souhlasím.

K. Janyška 19.12.2016 9:07

Já to marxistické třídění nemám rád úplně stejně

jako socialistický nátlak zejména rudočerných socialistů světa, u nás momentálně Sobotkovy vlády, samozřejmě včetně Babiše... Dzp.

J. Pražák 19.12.2016 8:16

Nespletl se autor??

"Vláda záměrně decimuje střední třídu..."

Já mám dojem, že rovné tržní prostředí pro všechny naopak povede k rozkvětu živností, které provozují ti poctiví, slušní kteří tedy dostanou šanci. Nyní je decimují nejrůznější "šmejdi".

Že by pan senátor Jirsa podporoval podvody?

P.S.: V USA (náš nynější vzor) je daňový podvod jedním z nejtěžších zločinů.

J. Kulheim 19.12.2016 11:20

Re: Nespletl se autor??

"Já mám dojem, že rovné tržní prostředí pro všechny naopak povede k rozkvětu živností, které provozují ti poctiví, slušní kteří tedy dostanou šanci. Nyní je decimují nejrůznější "šmejdi".

Už se na to těším. Moždá se budou vylidňovat státní instituce a cílem většiny úředníků bude pracovat jako živnostník.

J. Pražák 19.12.2016 11:33

Re: Nespletl se autor??

To nejdřív budou muset lidi vysvětlit svým rodičům, aby nevolili ty socany, kteří zase naslibují pár stovek zvýšení penzí 2 milionům důchodců.

M. Šejna 19.12.2016 8:00

pak senátor Jirsa ....

... by nám měl poradit, kde bychom měli hledat tu zdecimovanou střední třidu. Já ji prosím nikde nevidím. A hlavně by mě opravdu zajímalo, jak může EET zlikvidovat střední třidu.

To mohli podnikatelé být likvidování i výmysly pravicových vlád, kterými bylo např. zavedení "řemeslné živnosti", "koncesované živnosti" a "vázané živnosti", kdy po vás úřady vyžadovaly praxi v oboru, dosažené vzdělání nebo odborný dohled nad živností.

Moje manželka provozuje vázanou živnost a nějaká EET je to poslední, co by ji mohlo decimovat. Decimovaná se cítí být byrokracií ohledně dohledu nad vázanou činností, buzerací hygieniků, buzerací kontrol požární ochrany atd ... Tuhle buzeraci nevymyslela současná vláda. Tu zavedli již v 90.letech.

P. Švejnoch 19.12.2016 8:44

Re: pak senátor Jirsa ....

Včera jsem šel na procházku se psem, a cesta mě zavedla k hospodě na návsi mé v současnosti sídelní vesničky. A na dveřích jsem si přečetl toto oznámení: "OD 1. PROSINCE 2016 ZAVŘENO!". Já v té hospodě byl za sedm let mého pobytu zde 2x (proto jsem ono oznámení dříve nezaznamenal) a pokaždé tam bylo takových 8 - 10, možná 12 hostů. Hospodský jezdil 125 polským Fiatem...

Čili je evidentní, že to byl šmejd (jak píše ten hlupák nad Vámi) a podvodník, kerej na tej hospodě rejžoval fak těšký prachy, voe - a to zejména krácením daní...!

Takže teď se nám narovnalo to podnikatelské prostředí, místní musí do hospody do sousední vsi, no, a hospodský se v lepším případě nechal zaměstnat třeba ve Vodňanském kuřeti (nenapadá mě teď ze startu bližší pobočka Agrofertu), v horším případě je na PÚ.

Ale teď mě napadlo - on vlastně nejspíš šel do předčasného důchodu (jak to ti živnostníci, co mají narejžováno dělávají), a to datum ukončení provozu hospody je jen shoda náhod, viďte, pane Šejno...?

M. Šejna 19.12.2016 9:08

pane Švejnochu

a mohl byste zdejšímu publiku sdělit, proč má ta hospoda od 1.prosince zavřeno? ten hospodský, co jezdil v polském fiatu, nejspíš ani nezkusil podnikat s EET, takže nejspíš ani neví, v čem by ho ta EET měla zdecimovat.

Jen bych Vám chtěl připomenout, že mnohem více "decimováni" jsou hospodští různými hygienickými a protipožárními předpisy. Zkuste se jakéhokoli hospodského zeptat, co všechno musí jeho provozovna splňovat, aby vůbec mohla fungovat. EET je proti tomu hračka.

P. Švejnoch 19.12.2016 9:15

Re: pane Švejnochu

No jo, to mě nenapadlo...!!!

On ten hospodský si vlastně měl nejdřív pořídit všechny propriety nutné k EET, zkusit, že to nepůjde, no, a zavřít hospodu až za dva měsíce... Voni sou hlava, pane vachmajstr! Zatímco ten hospodský je vůl, protože na to, aby zjistil, že už se mu to nebude rentovat, nebo že už mu ta "podpora drobného podnikání" v provedení ČSSD a Anofertu leze krkem, si to přeci musí nejdřív vyzkoušet, jináč to neni směroplatný, řikala Mařka...

Připomínat mi nic nemusíte, bohatě stačí to, co si pamatuju sám. ;-)

M. Šejna 19.12.2016 9:32

pane Švejnochu

proprieta ve formě hardwaru stojí zhruba 12 tisíc, a to jednorázově s možností odepsat to z daní.

Jak tohle mohlo toho hospodského zlikvidovat, když jen pravidelné plnění benzinové nádrže toho polského fiata, kterým hospodský prý jezdí, musí být podstatně dražší, než provoz EET.

P. Švejnoch 19.12.2016 10:04

Re: pane Švejnochu

Hardware stojí 12.000 Kč... A z toho vyplývá podle Vás co? Že by bylo moudřejší si ten hardware nejdřív koupit, za kvartál si potvrdit, že je to nerentabilní, a pak to odepsat ze zaměstnanecké daně či z podpory v nezaměstnanosti, nebo jak to myslíte, pane Šejno?

Hospodský udělal nějakou rozvahu, finanční či všeobecnou, a řekl si, že za těchto podmínek už v živnosti nechce pokračovat - a je skutečně úplně fuk, jestli to byla úvaha finanční či jiná.

Výsledek je pořád stejný: Štamgasti musí "přes pole" a hospodský už neživnostničí. Ale chápu, že pro Vás je to jistě jen shoda náhod, že svoji činnost ukončil právě ke dni zavedení EET.

Mimochodem, k Vašemu "prý" u polského Fiata: Kdybych chtěl markýrovat hospodského "nebohatost" tímto způsobem, nejspíš bych si vybral auto, které je dnes poněkud méně výstřední, co myslíte?

Poslední věc: Spočítejte si, jen tak od oka, kolik je 20 dní v měsíci x 10 hostů x řekněme v průměru 6 piv x marže na 1 půllitru - to jen abyste si udělal nějakou představu o tom, jak se tam ten šmejd a daňový podvodník nabalil...