4.5.2024 | Svátek má Květoslav


Diskuse k článku

POLITIKA: Vláda čeká na ránu z milosti

Počínání skupiny takzvaných rebelů v ODS samozřejmě ohrožuje další existenci vlády Petra Nečase daleko více než porážka vládních stran v krajských a senátních volbách. Ovšem "výprask" během takzvaného "rudého října" odhalil pro vládu a vládní strany skutečnost daleko horší.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
B. Rybák 27.10.2012 13:27

Legitimita?

U nás není nic tak nelegitimní jako existence komunistické strany, nic tak skandálně nelegitimní jako veřejná spolupráce ČSSD se svou zločinnou dceřinou stranou, jíž je pošlapáno bezvýjimečně platné usnesení vlastního sjezdu. A nic tak nelegálního, jako ústavu pošlapávající činnost "Bruselem" zkorumpovaných Eurohujerů a jejich na nás nelegitimně parazitujících zelených mutantů. Není tu větší a nebezpečnější korupce než je ta, při níž si za peníze nedobrovolně sebrané občanům, levice kupuje své "voliče" (klientelismus zničil i Římskou republiku).

P.S. Za tyto "zločiny" jsou morálně odpovědní "novináři", jako jste Vy, protože od nich odvádíte záměrně pozornost k uměle vytvářeným pseudoaférám.

J. Jurax 25.10.2012 23:17

Vzhledem k volební účasti

vlastně žádná naše vláda neměla legitimitu :-)

Š. Hašek 25.10.2012 19:59

Ale pane Mlejnku!

Pokud vládu nepoloží hlasování ve sněmovně, marné jakékoliv plkání.

Jest naším údělem (podobně jako italským), že nevíme, co chcem (respektive ti leví zoufalci furt neví vo co gou).

Ten šášula Dluhoslav by rád. Tlust´oušek Škromach, jako zástupce ožebračených, hladových, po příkopech nocujících odborářů,  by taky. Ale nějak to vázne, že?

Pravidla hry jsou pravidla hry.

Vláda není zasilatelství letního Chorvatska a plazmové TV na zeď. Někdo je furt mimo. Vláda nekupuje rohlík k večeři. Bohužel vláda jedná, jako by fakt byla přesným průměrem názorů všech voličů. Doufal jsem v něco jiného.

P. Skřivan 25.10.2012 16:14

Já nevím, proč to složitě rozebírat.

Vláda cosi slibovala, není z toho skoro nic, tak bohužel, musí nastoupit někdo jiný. Co se dá dělat, snad se někdo najde ... . Pokud je tam strany budou udržovat, tak můžou, ale další volby budou dražší ... .

Nevím ale proč bych měl brečet nad někým kdo kecal a pak se ukázalo, že jen kecal nebo dokonce podváděl ... .

J. Kočí 25.10.2012 9:12

Vláda legitimitu má

nejen podle mého názoru. Chci ale psát o něčem jiném. Je to zvláštní, ale vždycky po 2 letech je každá vláda na odpis. U ČSSD se svržení nepodařilo, ale Topolánka sundali dobře. Bylo nutno na to spojit síly presidenta, ČSSD, komunistů a vůbec všech. Tento stav je prostě neudržitelný. Celá ústava je napsaná blbě, zaručuje každému právo všechno zkazit a nikdo nemůže nic dokázat. Proto je nejefektivnější vláda osvícená monarchie, protože tam vládci do toho nikdo nekecá. Samozřejmě problém je, když přestane být osvícená. Buďme ale realisti a konečně přepracujme ústavu, aby dala podmínky vládě na ty čtyři roky, aby mohla konečně vládnout a něco dokázat.

I. Schlägel 25.10.2012 9:32

Re: Vláda legitimitu má

Vláda osvícené monarchie je k ničemu právě proto, že nemá pozitivní řešení v případě, že se změní, a to zákonitě, v monarchii neosvícenou. Platí i o osvícených diktaturách všeho druhu. Spousta naivních lidí o ní básní a nikdo ji ještě nezažil. To neznamená, že i diktátora může občas něco "osvítit" a on se může v jednotlivostech občas dobře rozhodnout. Nicméně vadný systém jako takový to nezachrání. Možnost vládnout formou diktátu nepřitahuje osvícence, ale zločince.

J. Boleslav 25.10.2012 11:48

Re: Vláda legitimitu má

Přesně.

J. Vyhnalík 25.10.2012 13:11

Re: Vláda legitimitu má

Problém je, že změnu volebního zákona a v důsledku i ústavy by museli odhlasovat ti, kdo byli na základě těchto zvoleni. Jak se říkává, kapři si rybník nevypustí.

Poměrný volební systém obecně vede k nestabilním koaličním vládám, kde se více času věnuje vzájemnému se vymezování se, než skutečnému řízení země. Poměrný systém má svůj smysl v případě nehomogenních států, kde zabraňuje dominanci většiny a potlačení hlasu menšiny. Byl tedy logický pro Československo, ovšem Česká republika je jedním z národnostně, nábožensky i sociálně nejhomegennějších států na světě a proto je pro nás poměrný systém pouhou brzdou způsobující neustálou politickou nestabilitu.

Je podstatné si uvědomit, že základním zdůvodněním voleb je vytvoření vlády. Je logické, že vládu tvoří strana, nebo strany s největší podporou a je správné, že nejpozději po uplynutí volebního období, musejí tyto strany projít dalším testem veřejné podpory. Ovšem stejně důležité, nebo možná i důležitější je, aby tyto vlády fungovaly stabilně a neztrácely energii vnitrokoaličními půtkami.

Poměrný systém ovšem vede k tomu, že jiné než koaliní vlády nejsou prakticky možné. A ačkoliv se do koalic sdružují strany podle programové blízkosti, jsou odsouzeny k neustálým třenícím. Troufnu si tvrdit, že by ke sporům docházelo, i kdyby strany měly programy identické. Bojují totiž o stejné voliče a proto si fakticky konkurují více než se stranami z opačné strany politického spektra. Tento systém ovšem výborně vyhovuje politickým šíbrům a mistrům zákulisních dohod.

P. Čech 25.10.2012 14:26

Re: Vláda legitimitu má

Je-li něco legitimní, znamená to,m.j. že je to založeno na zákonném oprávnění. Tedy to, že vládu tvoří nějaké strany (jedno zda s malou či velkou podporou) v souvislosti s tím, že neexistuje žádné takové zákonné oprávnění, znamená nelegitimnost takovéhoto počínání.Legitimní je, že prezident pověřuje někoho sestavením vlády. Toho někoho následně jmenuje premiérem a dále jmenuje ministry. Nikde, v žádném zákoně není ani zmínka o tom, že se na tomto procesu podílejí politické strany. Dokonce ani při dávání důvěry vládě v parlamentu tuto důvěru dávají poslanci a nikoliv nějaké strany. To vše je v ústavě. Ústava sice v čl. 5 hovoří o tom, že politický systém je založen na volné soutěži politických stran, avšak dále již neříká, co pod pojmem "volná soutěž" je míněno. Politické strany tak mohou volně soutěžit o vítězství v kuličkách a ústava bude naplněna.  Skutečnost, že se tím myslí boj o moc, poněkud uniká. Celá ústava je špatně napsaná, mnoho jejích článků je ve vzájemném rozporu, některé články není možno plnit, aby současně nebyly porušeny jiné. Dodržování ústavy, zejména ve věci voleb podle zásad poměrného zastoupení vede vždy k vytvoření patu ve sněmovně, tvorba koalic politických stran není ve shodě s právním řádem, poněvadž žádný zákon se tímto nezaobírá. Je tedy nelegální. Ve všech případech je na vině špatné znění ústavy a následně volebních zákonů.

J. Vyhnalík 25.10.2012 13:32

Re: Vláda legitimitu má

Hlavním problémem dnešní politické scény a jejího vnímání veřejností, je pokles důvěry v politiku a politiky. Řešením ovšem nemůže být nějaká nepolitická politika, nebo politika osobností beze stran.

Politické strany jsou v demokracii nezbytné. Vedle toho, že sdružují politiky podobných názorů a umožňují formulaci konsistentního politického programu, zároveň i politiky kontrolují. Skandál jednotlivce má na zbytek strany spravidla drtivý dopad. Strany se bohužel častěji snaží skandály tutlat, než se skutečně očistit.

Strany fungují i jako filtr, který do vrcholné politiky nepropustí každého egomaniaka neschopného spolupracovat s druhými. Důležitá je schopnost politiků chápat, že, i když jsou přesvědčeni o své pravdě, vítězí ten názor, který má největší podporu. Bez tohoto filtru by v politice balo ještě více nesmiřitelných hádek a uražené ješitnosti.

Bohužel politika přitahuje velké množství lidí, kterým jde v první řadě o moc, vliv a peníze. Pokud bychom ovšem zrušili strany, tak toto nezměníme, jenom ztratíme jakoukoliv šanci si udržet přehled.

Co tedy politika potřebuje není zrušení stran, nebo přímá demokracie o věcech, které vyžadují komlexní znalost a náročné zkoumání, pokud se máme rozhodnout správně. Politika potřebuje posílit kontrolní a očistné mechanismy tak, aby podpora korupčníků vedla k politické smrti viníků a sebeočista byla odměněna. Podmínkou je oddělení moci soudní a výkonné, a tady si myslím, že se konečně blýská na lepší časy. Součástí toho ovšem musejí být i pojistky proti případnému zneužití.

P. Čech 25.10.2012 14:34

Re: Vláda legitimitu má

Zde jste na zásadním omylu, pane Vyhnalíku. V celém světě se nyní začíná ukazovat, že politické strany nejsou v demokracii nezbytné ba dokonce že mohou být i škodlivé. Demokracie je totiž demos krates - vláda občanů a nikoliv vláda a moc politických stran. Právě ta skutečnost, že již po mnoho let vládnou v mnoha zemích politické strany (vždy menšinové spolky občanů) nad naprostou většinou občanů ostatních, je na škodu demokracii jako takové. Celá situace vlády a moci politických stran a boje o uchvácení této moci spěje jedině ke stavu, že politické strany při svém "volném soutěžení" jsou naprosto neschopné se domluvit na zásadních věcech fungování státu a stávají se tak brzdou pokroku.

J. Jurax 25.10.2012 23:31

Re: Vláda legitimitu má

Přepracujme ústavu ... no jsou v ní zajímavé věci - třeba slib poslance a senátora : Slibuji věrnost České republice. Slibuji, že budu zachovávat její Ústavu a zákony. Slibuji na svou čest, že svůj mandát budu vykonávat v zájmu všeho lidu a podle svého nejlepšího vědomí a svědomí.

Rád bych věděl, co si naši volení zastupiči představují pod výrazy všeholid a svědomí  ... jejich nejlepší vědomí i svědomí, mají-li jaké, sídlí v sekretariátech rodných stran, co je ke korytům vyzdvihly ... taky ro slibování, že budou dodržovat zákony je fakt hustý :-(

P. Čech 25.10.2012 8:32

Vláda legitimitu má.

Co je to legitimita? Oprávněnost státní moci. Vládě tuto oprávněnost dává ústavní skutečnost, že ji jmenoval prezident a parlament jí vyslovil důvěru.Ale pozor! Legitimitu nemají koalice, které vlády tvoří a prazidentovi navrhují. Nevznikají totiž na základě žádného zákonného opatření a hlavně, vytvářejí a prosazují koaliční program, který není volen žádným voličem a který je vždy vyhandlován a je v zásadním rozporu se všemi předvolebními programy zúčastněných stran.Koalice jsou tedy nelegitimní. Jmenuje-li ovšem prezident koaliční vládu (nemusí - viz čl.62, odst a ústavy), dává jí tím legitimitu.Vzniká tak logický paradox, vláda je navrhována nelegitimními koalicemi, ovšem po jmenování prezidentem legitimitu získává. Získává přesto, že až dosud nebyl prezident volen občany, ale vždy byl zvolen hlasy poslanců koaličních stran, tedy opět hlasy nelegitimní koalice. Toto vše je pouze a jedině důsledkem špatně sepsané a odsouhlasené ústavy a volebních zákonů a následně celého systému, který z ústavy a volebních zákonů vychází a vzniká.

J. Milota 25.10.2012 8:38

Re: Vláda legitimitu má.

Vynikající příspěvek, lze jen dodat, jak se v tom seskupení objevilo LIDEM. Jakým právem?

P. Čech 25.10.2012 8:47

Re: Vláda legitimitu má.

Prostě se tam objevilo. Možná jsem se nepříliš jasně vyjádřil, Legitimitu ve vládě nemají politické strany, ale konkrétní ministři, které jmenuje prezident. Prezident do vlády nejmenuje politické strany. Tito ministři mohou, pokud jim to premiér dovolí, přecházet ze strany do strany a tvořit i uskupení jiná.  To je ovšem také vinou špatné ústavy.

P. Pavlovský 25.10.2012 1:37

Ano, je to "pravicové zoufalství",

v parlamentu není volitelná pravicová strana. TOPku vedou korupčníci s cejchem CASA na čele, kompromisník Nečas po zásluze padá (zasloužil si to nejpozději od svého útoku na policii) a po žezle se v ODS sápou pouze ty "býčí šíje" a jejich pohůnkové.

Nevidím v ODS žádnou očistnou, nezkorumpovanou partu, jako byli svého času naivové odešlí do Unie svobody. Vidím tam už pouze lepší či horší, ambiciózní "technology moci" a většinovou, akce neschopnou stafáž typu poslanců M. Němcové, M. Bendy atd., lidí sice asi nezkorumpovaných, ale dlouhodobě neschopných se korupčníkům typu ministrů průmyslu, spravedlnosti, obrany a dalším postavit. (Pardon: Béma alespoň vyhodili.)

To je přece ten důvod, proč stranu opustil M. Doktor: V ODS není síla, která by ji byla schopná obrodit, nikdo to už ani nezkusí - byl by ihned vyobcován, stejně jako bude vyobcován Nečas, který se pokusil jít s "býčími šíjemi" na kompromis.

ODS čeká v nejlepším případě dlouhý "time out" v opozici, ne-li mimo parlamentní lavice, ne-li zánik. TOPku rovněž. Kdo na jejich místo?

Obávám se situace připomínající rok 1946: pravicové strany neexistivaly, byl tu pouze levý střed (Nár. soc., Lidovci) a levice (ČSSD, KSČ). Rozdíl je pouze v tom, že tenkrát byly pravicové strany (Národní demokraté, agrárníci) zakázáni, kdežto dnes se pravicové strany zákázaly samy - svým potenciálním voličům se zcela znevěrohodnily.

P. Čech 25.10.2012 8:41

Re: Ano, je to "pravicové zoufalství",

Souhlasím s Vám v tom, že v parlamentu není volitelná pravicová strana. Ovšem nejen v parlamentu. Volitelná pravicová strana není v České republice. Strany se totiž poznají podle svých činů a ne podle svých keců. ODS a TOP 09 nejsou pravicové strany. Kdo na jejich místo? Občané. A to přímo. V tomto smyslu je nutno zásadně revidovat ústavu a zcela změnit volební zákony. Je nanejvýš nutno naplnit čl.2, odst.2 ústavy, vypracovat a přímo občany nechat schválit zákon o obecném referendu. Bez těchto kroků nemůže dojít v České republice k žádné reformě (změně k lepšímu). Může dojít pouze ke změně. Pouhá změna ovšem není reformou.