4.5.2024 | Svátek má Květoslav


Diskuse k článku

POLITIKA: Víte, koho volíte?

Před minulými parlamentními volbami jsem získal dojem, že voliči si přejí, aby naši zemi vedl nějaký novodobý světec. Proto mě udivilo a dodnes udivuje, že se oním bílým rytířem stal bývalý aparátčík a nomenklaturní kádr komunistických podniků zahraničního obchodu Andrej Babiš.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Š. Hašek 15.3.2017 9:09

Re: Babiš

Tak to jest právě omyl. Padlo v jiných souvislostech.

Začíná se v zápalu "boje o Babiše" úplně zapomínat, že volič není blbý. Pouze sleduje (svoje okamžité) cíle, které jsou úplně jiné, než cíle voliče jiného. Volby jsou složitější. Volič ČSSD též nemusí být nutně se sníženým IQ, pouze se mu hodí transfer (sockomunistický) peněz ve společnosti, má dceru (moderní, neprovdanou s dítětem) vydržovanou sociálkou a syna, co pracuje asi tak 7 měsíců v roce (v průměru). Možná i synovce v neziskovce. A sám jest ouřada (zbytečný). Jeho manželka se těší na rovnostářský státní důchod!

Jen připomínám, že nejsem volič Babiše. Ale hořce se bavím nad "národní jednotou" proti jednomu politikovi. Tak zrušme volby!

Š. Hašek 15.3.2017 8:44

Pan Míth

jaksi pozapomněl poučit voliče o obecných znalostech o volených politicích obecně. Základ všeho. Někteří voliči si fakta zjišťují, jiní nikoliv, někteří volí i natruc, někteří sedí doma, ........ Místo toho se věnuje pan Míth specielně "kauze Řepkař". Na radního pro školy (za ODS) trochu mimo. Školení dospělých přenechme neziskovkám a Halíkovi.

Začínám se bavit tou "posedlostí Babišem". Snad aby zase byly červené karty a svrhávání/děkujeme-odejděte. Na nějakém náměstí s tisícem rozvášněných demogratů. Mohlo by to být podpořeno i uměleckou avantgardou.

Nejsem volič Babiše a domnívám se, že pan Míth též mnoho nepochopil. Z voleb, třeba těch minulých.

P. Švejnoch 15.3.2017 8:27

Babiše nesnáším

ale článek je ve svém celkovém vyznění zřetelně tendenční - skoro až k trapnosti. A obávám se, že podobné články jsou jedním z důvodů, proč je Babiš tak populární. Ne, že by článek neměl v popisu aktivit (a v jejich odsudku) našeho ministra financí pravdu, ale urputná snaha o dehonestaci dotyčného jeví se mi býti kontraproduktivní.

O čem mluvím: Jednak jsou v článku nadužívána negativní konotace vzbuzující adjektiva, dle mého občas i bez opory ve faktech ("aktivní" člen KSČ;"podezřelé" okolnosti privatizace;"opulentní" oslavy ...). Stejně tak jsou bez opory v doložitelných faktech podsouvány další "temné" souvislosti ("ulité peníze KSČ, půjčka z Ruska nebo peníze od arabských přátel"...).

Další věc, která mi vadí (a nejen u tohoto článku a Babišovy osoby) je generální odsuzování nejrůznějších lidí (ale jen, když se to zrovna politicky hodí) za údajnou "spolupráci s StB". StB nebyla výlučně politickou policií (jak se to dnes prezentuje), byla to instituce, která obsahovala všechny typy tajných služeb, v té době standardně používaných jak na "Západě" tak v sovětském bloku (i když zde s výraznějším politickým akcentem). Takže zejména u lidí, kteří vyjížděli ven, si lze snadno představit, že byli osloveni 1. správou (tedy rozvědkou), že v zájmu toho, aby mohli vyjet "spolupráci" s rozvědkou podepsali, aniž ji kdy mysleli vážně. Takže bych se přimlouval za to, aby byly souzeny skutečné činy oněch "spolupracovníků" a nikoli jakýsi podpis (a někdy ani to ne...).

Našel bych v článku ještě pár drobnějších faulů, ale zmíním už jen to, co mě rozladilo v závěru článku - totiž podpis... Mám za to, že psaní článků očerňujících politické oponenty není náplní funkce radního pro školství, do které byl pan Míth zvolen a jmenován. Chce snad takto svému článku dodat větší důvěryhodnosti a na druhé straně zastřít fakt, že je hlavně členem ODS?

M. Prokop 15.3.2017 8:42

Re: Babiše nesnáším

Jistěže je článek tendenční.

I Vaše výtky jsou tendenční. Ad spolupracovníci STB, rozlišujte právní odsuzování a morální. Právní je jasné, pokud si někdo dokáže zajistit mlčení svědčících stbáků, je právně nepostižitelný a i tam, kde se usvědčení z nějakého zázraku podařilo, nebyl žádný významnější trest. Jiná věc je morální odsouzení, tam jsou v podstatě jen dvě možnosti, odpustit těm, kdo svou slabost přiznali a dávat si velký pozor na ty, kteří evidentní škraloup dále zapírají, což je zrovna Burešův případ.

Zda je autor člen ODS, to nepovažuji za podstatné u článku o Burešovi.

P. Švejnoch 15.3.2017 9:24

Re: Babiše nesnáším

Je možné, že jsou moje výtky tendenční... Na druhou stranu já autora neznám, není mým politickým oponentem, a ani nemám žádný jiný důvod k nějaké tendenčnosti. Prostě jsem popsal svůj dojem z článku.

ad StB - o justičním odsouzení spolupracovníků i "spolupracovníků" vůbec nemluvím. Mluvím o morálním (a ještě spíše na morálku si hrajícím) plošném odsuzování všech, kteří se objevili v "Cibulkových seznamech". Jsem pevně přesvědčený, že velká část (možná dokonce většina) z těch, kteří se na podobných seznamech ocitli, nebyla žádnými zavrženíhodnými udavači a donašeči, jen prostě, byvše osloveni StB, nenašli dostatek odvahy či vnitřní motivace poslat estébáka do háje (což specielně u osob vyjíždějících do zahraničí mi přijde celkem snadno pochopitelné). A takové "přikývnutí" vůbec nic nevypovídá o následných skutcích dotyčného... A, pochopitelně, nejvíc dnes odsuzují ti, kteří se, zejména dík své bezvýznamnosti, do podobného dilematu nikdy nedostali...

Vzhledem k obsahu článku a předvolební době považuji sdělení, že autor je členem ODS, za mnohem podstatnější než to, že je radním pro školství.

Z. Lapil 15.3.2017 13:14

Re: Babiše nesnáším

Nevím, komu co kdo po příjezdu ze zahraničí podepisoval, ale mám za jisté (zobecňuji jeden prokazatelný případ), že po návratu ze západního zahraničí bylo třeba podat zprávu, že se člověka nikdo nepokoušel přesvědčit k emigraci, že nepomlouval socialismus a tak podobně. Koncem 80. let to bylo pár evidentně předpřipravených řádek.

Jestli se i tohle dostalo do seznamu spolupracovníků, tak je ten seznam dost k ničemu.

M. Čihák 15.3.2017 8:05

co si přeju

někoho kdo na.ere Kalouska a to Babiš plní....

P. Han 15.3.2017 8:19

Re: co si přeju

To je opravdu kvalitní program.

M. Prokop 15.3.2017 8:43

Re: co si přeju

Podložený zřejmě vysokou inteligencí a politickým rozhledem. :-P

V. Vaclavik 15.3.2017 7:31

„všici kradnú“

A kdo by to mel vedet lepe, nez kapo vsech zlodeju. Podle sebe soudim tebe.

Mafiani take likvidovali male radoby mafianske ryby fusujici jim do remesla, aby meli svuj rajon cisty, tedy jen pro sebe.

P. Boublíková 15.3.2017 6:00

Avšak jak vidíte,

lidé si nepřejí v rozporu s vaším očekáváním světce, nýbrž pragmatika.

Pak kdo je tady blbej :-)

S. Sedlák 15.3.2017 6:03

Re: Avšak jak vidíte,

Asi vy, když nechápete, že touhou po světci sedli voliči na lep většímu lumpovi, než byli všichni ti málo dokonalí dohromady.

P. Boublíková 15.3.2017 6:10

Re: Avšak jak vidíte,

Ještě jednou a pomalu: to, co je popsáno v článku (a mnohé další) je o Babišovi všeobecně známo, přesto preference ano trhaji rekordy. O nějakém sednutí na lep tedy nemůže byt ani řeči - voliči tohle všechno ví a nevadí jim to. Tohle lhaní si do kapsy, jaké předvádíte, nemá vůbec smysl.

V. Halašta 15.3.2017 6:21

Re: Avšak jak vidíte,

Neví. Slyší to ale nerozumí. Znáte to, jak valná hromada projednává investice na příští rok a vše je schváleno za 5 minut jen o plechové střeše na zastávce předpodnikem se hádají hodinu? Tu střechu znají, dovedou si představit, miliardové toky ne.

S. Sedlák 15.3.2017 6:26

Re: Avšak jak vidíte,

Ano, atomová elektrárna jako bod jedna se schválí za minutu, ale bod 20 stavba přístřešku pro kola se projednává hodinu, protože k tomu jsou kvalifikováni všichni členové správní rady. Nové zákony profesora Parkinsona.

V. Halašta 15.3.2017 7:59

Děkuji za upřesnění

:)

S. Sedlák 15.3.2017 6:23

Re: Avšak jak vidíte,

Co to blábolíte?

Voliči to ví či mohou vědět, ale je problém, zda si uvědomují to, co jim na těch "spatných" vadilo a co tomuto lumpovi odpouští. Ve 46 také lidé cosi odpustili jinému lumpovi a pak z toho bylo 40 let průšvihu, zavřené hranice, lidé po kriminálech a na šibenicích. A opět se našlo dost hlupáku, jako vy, kteří tomu tleskali. když Horákovou věšeli.

Jestli považujete za lhaní do kapsy ty informace o Babišových zlodějnách, tak jste asi chovaná v některých z jeho agrofertích zařízení. :)

P. Boublíková 15.3.2017 6:28

Re: Avšak jak vidíte,

Za lhaní si do kapsy považuju to neustálé omílání, ze voliči neví, že je Babiš podvodník a že má pochybnou minulost. Ví to každý.

S. Sedlák 15.3.2017 8:20

Re: Avšak jak vidíte,

Aha.

Tak teď nám ještě vysvětlete, zda jsou lidé tak hloupí nebo tak vyčuraní, jako jejich guru ;)

A. Trick 15.3.2017 8:24

Re: Avšak jak vidíte,

Ti "hloupí lidé" jsou přesvědčeni, že Babiš "má koule" a ostatní považuje za "eunuchy".

P. Boublíková 15.3.2017 9:09

Re: Avšak jak vidíte,

To já pane Sedláku nevím, ba ani si nevzpomínám, že bych četla nějaký solidní politologický rozbor Babišova úspěchu.

Možná v tom bude skutečně hlavně nějaký psychologický efekt, třeba (i podvědomý) předpoklad, že člověk extrémně úspěšný v osobním životě (co na tom, jak těch úspěchů dosáhl) bude stejně úspěšně řídit stát (ostatně i Babiš chce stát řídit jako firmu a jeho firmě se daří).

Závist o které píše pan Prokop imho využívají spíše komouši a socani, zde už pro Babiše není příliš místo.

Něco by mohla napovědět analýza Babišových voličů - přišli od různých stran, hodně i od ods. Jak někdo vtipně poznamenal - byli hloupí i dřív nebo jen zhloupli? :-)

M. Těhanová 15.3.2017 9:53

Re: Avšak jak vidíte,

Zeptejte se jeho zaměstnanců jak se jim daří. Ale ne manažerů. Kdyby jiné firmy dostávaly tolik dotací, jako jeho, taky by se jim dařilo.

P. Boublíková 15.3.2017 10:00

Re: Avšak jak vidíte,

Kdo umí ten umí, to se týká i toho dojení dotací. Umění podojit je zkrátka součást Babišova úspěchu :-)

Moralizovat kolem toho nikam nevede - to se týká i článku.

No a cetla jsem, že zaměstnanci Agrofertu naopak Babiše volili právě proto, aby se Agrofertu i jim dařilo ještě lépe. Co je na tom pravdy nevím.

S. Sedlák 15.3.2017 14:05

Re: Avšak jak vidíte,

Vaše etika si s tou Babišovou nezadá. Proto se těm vašim příspěvkům nedivím. Je to grázl, ale náš. To je od Nixona. Doufám, že tavíto šmejdi skončí stejně jako on. Vás také nic jiného nečeká. Vrána k vráně, šmejd k šmejdovi.

M. Prokop 15.3.2017 8:47

Re: Avšak jak vidíte,

Neví, protože nechápe.

I. Břízová 15.3.2017 7:46

Re: Avšak jak vidíte,

Jsem skoro přesvědčena, že většina lidí je nadšena, jak "jim" to ten Babiš nandá.Hlavně tomu Kalouskovi.

M. Prokop 15.3.2017 8:48

Re: Avšak jak vidíte,

Jeden ukázkový kousek výše. :-P

M. Prokop 15.3.2017 8:46

Re: Avšak jak vidíte,

Pragmatika asi ne, pragmatik nemusí být zloděj s napoleonskými touhami.

Přejí si někoho, kdo ukojí jejich závistivost.

Kdo je blbej, to by bylo na delší povídání, je jich dost.

A. Trick 15.3.2017 4:06

Úspěch

se v Kotlince neodpouští.

S. Sedlák 15.3.2017 5:42

Re: Úspěch

Neblábol hovadiny. Bohužek se (prozatím) odpouští zlodějna největšímu zloději.