26.4.2024 | Svátek má Oto


Diskuse k článku

POLITIKA: Velká daňová sleva

Veřejné debatě o daních dnes dominuje EET, případně se mluví o drobných úpravách, jako je paušální daň pro živnostníky s minimálními tržbami. Debatuje se tedy o technologii výběru, a ne o podstatě – nedebatuje se o celkové velikosti daňového zatížení a o celkové konstrukci našeho daňového systému.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Rudolf 8.12.2016 13:11

Liberland

Ale vždyť vám nikdo nebrání, abyste Jedličku, zakladatele Liberlandu, vašeho soukmenovce z sso, požádal o možnost se tam přestěhovat a žít v zemi, kde se daně neplatí. Pravda, zatím tam nikdo trvale nežije, je tam jenom jedna dlouho neudržovaná budova, cesty jsou ve velmi špatném stavu a o letišti, přístavu, nemocnici či jiných veřejných stavbách, všude jinde vybudovaných z daní ukradených občanům, si budete muset jenom nechat zdát. Ale vy si ty cesty a infrastrukturu jistě rád a s písní na rtech postavíte, samozřejmě za své, sám.

A. Hrbek 8.12.2016 12:38

Re: Povídání o ničem

Jinak o tom kdo více odíral

Dny daňové svobody: 2013-11.6; 2014-10.6; 2015-5.6; 2016-2.6

A. Hrbek 8.12.2016 12:21

Re: Pan Hrbek neumí číst

Pane Mlichu - tu tisícikorunu vezme z daně z příjmu nebo ze sociálního pojištění?

E. Erat 8.12.2016 12:16

Re: ano, pane Erate

No, vidíte pane Šejno. Nakonec jsme se shodli. Já taky nikde neprudím, nestěžuji si. Akorát jsem rád, že jsem si nemusel projít tu zaměstnaneckou epizodu. Tedy po roce 89, výpověď jsem dal ve Sportovních stavbách 23.12. 1989, tenkrát jsem musel počkat tři měsíce. Od 1.4. 1990 jsem na svobodné noze, se všemi pozitivy a negativy. Akorát jedno vím jasně, nikdy už nebudu zaměstnancem.

A. Hrbek 8.12.2016 12:09

Re: Povídání o ničem

Děkuji Vám za poučení! To je pro mne novinka! Ale na to musel být tak dlouhý a nekvalifikovaný článek?

M. Šejna 8.12.2016 12:08

ano, pane Erate

byl to Tlustý a nikoli Kalousek, kdo přišel se superhrubou mzdou.

I já jsem coby živnostník spokojen. Proto také držím hubu a nestěžuji si furt na to, jak jsme my živnostníci buzerováni státem. Paušál nákladů ve výši 60% je totiž opravdu dostatečně vysoký na to, abych byl spokojený a neprudil.

Abych řekl pravdu, nechápu, kde se berou ti nespokojení živnostníci, které prý stát děsně okrádá. Já se okradaným živnostníkem necítím být. Okrádaný jsem se cítil být do roku 2007 kdy jsem naposledy pracoval jako zaměstnanec.

E. Erat 8.12.2016 12:07

Re: no vidíte, jak to funguje

Co mi je do státu, zajímá mi pouze moje peněženka. A proto vždy platím státu ty nejnižší možné částky, ale platím řádně. Chovám se pouze tak jak mi to stát umožňuje. A i proto mám penzijní připojištění na 1000,-Kč/měs, abych inkasoval od státu nejvyšší možnou spoluúčast. Dtto, stavební spoření. Mám rád ČR, měl jsem ji rád i za komančů, mohl jsem v roce 1977 emigrovat, když jsem byl s košíkovou Sparty jako junior v NSR, neudělal jsem to. A nelituji toho. Ale vlády, presidenti nejsou stát, to jsou jenom hnidy, které se občas vymění. Necítím žádnou loajalitu k těmto institucím a lidem.

M. Šejna 8.12.2016 12:00

ano, je to pokrok

Za feudála jste ale nedostával důchod, nejezdil hromadnou dopravou, nechodil "zadarmo" do státní školy, neměl jste zabezpečenou zdravotní péči.

Feudalismus dodnes funguje v některých asijských a afrických státech včetně těch velmi nízkých daní. Tak si to tam můžete jet vyzkoušet.

E. Erat 8.12.2016 11:57

Re: Neuvěřitelné

Hlavně je to komunistický právník. A to byla, až na čestné výjimky vždy ta nejhorší pakáž, která odsuzovala lidi podle zadání KSČ.

M. Šejna 8.12.2016 11:56

no vidíte, jak to funguje

Kalouskovy dluhopisy se Vám zhodnotily o zhruba 17%. To nebyly pro stát zrovna levné dluhopisy, že?

A jistě jste zaregistroval, že splátkou těchto dluhopisů (a dalších dluhopisů) poklesl státní dluh na současných zhruba 1640 mld. Stát totiž hospodaří s přebytkem a má na splátky dluhopisů aniž by si musel na ty splátky znovu půjčovat vydáním nových dluhopisů.

B. Rameš 8.12.2016 11:52

Je milé pomyšlení,

že od hrůzných časů feudalismu, kdy oddaný poddaný platil desátek církvi, která se starala o jeho spasení, a desátek (cca, neberte mě za cifru) svému feudálnímu pánu, který ho (pravda, ne vždy úspěšně) chránil před fyzickou a majetkovou újmou), jsme pokročili k vyspělé demokracii s lidskou tváří, kdy nám milý stát sebere (téměř...) polovinu a ještě nás za to je(b)e. Pokrok se nedá zastavit.

E. Erat 8.12.2016 11:47

Re: Pojem "superhrubá mzda"

Superhrubou mzdu si vymyslel pan-soudruh Tlustý. Na rozdíl od chemika Kalouska to měl docela dobře spočítáné. Hlavně jednotnou daň 15 % na vše vč. DPH. Ovšem v té době bratr Kalousek říkal, že by to bylo sociálně neúnosné pro rodiny s dětmi a důchodce. A protože Topolánek potřeboval splichtit nějákou vládu tak se bratr Kalousek stal ministrem financí bez jakékoliv hlubší znalosti této problematiky. A byl to on, který zvýšil paušály, hlavně pro zemědělce, až na 80 %. To platí dodnes. Já když jsem začínal podnikat za Klause jsem měl paušál 25 %. Dnes mám 60 %. Manželka, která překládá v důchodu má 40 %. Jo, jsme spokojeni.

M. Šejna 8.12.2016 11:46

pane Mlichu

jak jste na to přišel, že si pletu daňovou slevu s daňovým zvýhodněním?

R. Dubravský 8.12.2016 11:46

Re: Reagoval jsem pouze na argument, že článek pana Macha

Věřím, že tak po třetím kole by se to vyčistilo :-)

P. Smutný 8.12.2016 11:42

Re: Povídání o ničem

Pan Macho ovšem neuvažuje o tom, že by někde pracoval, ani ředitele by nedělal. Politika a žvanění ho uživí lépe, zvláště těch tisíce eur měsíčně z jím opovrhované EU mu nesmrdí.

V. Mlich 8.12.2016 11:42

To by si pěkně navařil!

Teď, když už konečně vybudoval stabilní stranu, která vykrývá všechny kraje, stabilizoval se jí program i členská základna (mimochodem, žádný bývalý člen KSČ nebo StB, na to jsou všichni příliš mladí), překonala dětské nemoce, vyprofilovala odborníky. A měl by znovu začínat? Proč? Peníze Penty nejsou všechno, za svoje je to poctivější, i když jistě těžší.

A. Nový 8.12.2016 11:38

Re: Neuvěřitelné

Pan Rudáček/hofman se nejprve podívá na jméno autora a pak teprve píše. Jelito spřízněná duše, tak má vánoce. V opačném případě je všechno špatně.

K. Vyšata 8.12.2016 11:32

Re: Reagoval jsem pouze na argument, že článek pana Macha

Ten výkvět co jsme si navolili je jen odraz našich kvalit. Vždyť se podívejte kolem sebe co máme Laudátů ve všech oblastech života. Víte, naházet politiky a úředníky do Vltavy by znamenalo navolit a přijmout jiné, ty pak naházet do Vlatvy navolit a přijmout jiné.....

Představte si zůstat v té naší krásné kotlince jen my dva....tedy ještě nezničitelný Janyška.

P. Hlosta 8.12.2016 11:27

Pan Mach by měl konvertovat k Realistům ;-)

Ve chvíli, kdy by se Svobodní u nás dostali přes parlament do vlády(je to bez naděje, vyzkoušeno počty hlasů u voleb), by pan Mach usedl na ministerské křeslo financí a zjistil postupně to základní, že totiž mu všichni zaměstnanci ministerstva budou vysvětlovat, jak je reforma daní nepřijatelná z mnoha a mnoha důvodů. Pokud by i přes odpor zaměstnanců přeci jen nějak dokázal reformu prosadit, pak by skončila fiaskem. Fiaskem právě kvůli zaměstnancům vlády, vlády která je politickou a ne státně zaměstnaneckou. O způsobu běhu státu totiž rozhoduje státní administrativa a ne nějaká politická vláda, co je tam na čtyři roky.

Kdo si přečetl a nebo viděl sitkom 'Jistě, pane ministře' a 'Jistě, pane premiere', ten dobře ví o čem ta šedá vrstva vlády ve státě je.

Musela by patrně přijít nějaká revoluce, kdy by se ministerstva a vládní instituce zeštíhlely v počtu zaměstnanců, znemožnilo se jim torpédovat politická vládní rozhodnutí a daly se tak udělat i třeba daňové reformy. Na takovou revoluci ale pan Mach rozhodně nemá. Měl by přejít k Realistům zavčasu a spojit své síly ducha s nimi. Pak snad je šance na reálná řešení i v těch daních.

E. Erat 8.12.2016 11:25

Re: ach jo. Vy jste zivnostník?

Ne, byl jsem toho ušetřen. Sociálka mi to letos poslala. Můj důchod bude 5 680,-Kč ,pokud si nezvýším platbu. Do důchodu bych měl jít 26.2. 2022. Leč já půjdu do předdůchodu, to si platíte sám, možnost pět let před oficiláním důchodem. Tedy 22.2. 2017 - za pár. Protože jsem se staral, mám dva byty v Praze na pronájem, a manželka má slušný důchod cca 16 tis. Děti jsou zaopatřené. Moje životní heslo je," nežiji proto, abych pracoval, pracuji proto abych žil ". A platit více státu než musíte, je ta nejhorší investice. Cca před týdnem mi přišel na účet zisk z prvních Kalouskových státních dluhopisů po pěti letech. Z investice 2,00 mil.Kč čistý zisk 348 tis. Kč. Docela slušný na dnešní poměry.

M. Prokop 8.12.2016 11:17

Re: Pojem "superhrubá mzda"

Pojem "superhrubá mzda" jen nahrazuje jednoduché řešení, nechat každého poplatníka platit berně celé, nedělit na část placenou zaměstnavatelem a část placenou zaměstnancem.

M. Prokop 8.12.2016 11:15

Re: Neuvěřitelné

Pan(?) Rudolf je agent agitátor, případně není "hatefree". Veškeré pokusy o diskusi jsou marné.

E. Erat 8.12.2016 11:07

Re: pane Erate

Ale, samozřejmě že si vyplňuji i VZP + sociálku. Vy akorát máte nesrovnalost s tím co je a co není daňový základ. Ty odpočty na invalidní babičku apod. nemají s daňovým základem co dělat. Ten je daný pro všechny stejně, a i proto se udává na ty pojištění.

V. Mlich 8.12.2016 11:06

Pan Šejna si plete daňovou slevu a daňové zvýhodnění

Pan Šejna si plete daňovou slevu a daňové zvýhodnění (bonus), ale není to nic divné, guláš v tom mají i na ministrstvu u p. Marksové. Jinak to Machovo opatření je cílené na všechny, co vydělávají. Takže kdo vydělává tak málo, že to pokryje už dosavadní sleva, ten pochopitelně nic nezíská

P. Vaňura 8.12.2016 11:03

Reagoval jsem pouze na argument, že článek pana Macha

je "plácnutí do vody." Na tom, že to je plácnutí do vody je ale hodně pravdy. Když člověk vidí, s jakou drzostí politici implementují další a další zlodějny (dokonce i poté, když už je každému jasné, o co jde, viz fotovoltaický megatunel), jsem ochoten akceptovat dávnější tvrzení M. Sládka, že nejlepší by bylo naházet politiky vidlema do Vltavy a s nimi spřízněné úředníky rovněž.

P. Rudolf 8.12.2016 10:58

Re: Neuvěřitelné

Tak to by mne teda zajímalo, co autor tímto článkem dělá, když nám čtenářům neradí? O debatě se státem se v tomto přpadě už vůbec nedá hovořit, ta se vede na úplně jiné platformě, než jsou média. A kde jste vyčetl, že já jsem proti debatě státu s občany? Nebo snad polemizujete s tím, co mně vložíte do úst sám?!

K. Frauknecht 8.12.2016 10:52

Re: pane Frauknechte

S tím souhlas, já jen, že potom nemůžete uvádět odvody ve výši 2 mld., ale skoro 8 mld. (vyčlenit z celkového počtu OSVČ "čisté" živnostníky asi nelze).

J. Plíva 8.12.2016 10:48

Re: Machův návrh má dvě vady

Počítat umí každý, ale myslíte, že si každý přečte Machův článek až do konce a bude pak počítat, kolik ušetří jeho rodina za 10 let?

To jste tedy naivní.

Možná si čtenář řekne, že by to bylo pěkné. Jenže nedočte ten článek do konce, bude cítit populismus a útrpně se usměje.

Kdysi Svobodní rozdávali papírové tisícikoruny pro děti na hraní. Reakce dospělých byla taková, jak jsem uvedl výše. Takhle se Svobodní populisticky devalvují - a 5% nezískají ani zdaleka.

K. Vyšata 8.12.2016 10:43

Re: Boj s blbostí nelze vyhrát, ale přesto ho nemůžeme

Je nějaký citát na třes rukou?

K. Vyšata 8.12.2016 10:42

Re: Boj s blbostí nelze vyhrát, ale přesto ho nemůžeme

Jste asi člověk proplétající se životem se zásobou trefných citátů slavných. Když Vám to stačí, proč ne.

Ale problém daňových turbulencí účelově vytvářených žádný citát nevyřeší.