25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

POLITIKA: Velká daňová sleva

Veřejné debatě o daních dnes dominuje EET, případně se mluví o drobných úpravách, jako je paušální daň pro živnostníky s minimálními tržbami. Debatuje se tedy o technologii výběru, a ne o podstatě – nedebatuje se o celkové velikosti daňového zatížení a o celkové konstrukci našeho daňového systému.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
F. Lesniak 8.12.2016 7:31

Je tady opravdu mnoho zbytečných úřadů.

Jeden z nich je i EP, kde autor za dobré peníze sedí a mudruje. Sám proti EP v minulosti aktivně vystupoval, ale když se nabídla možnost, tak do tohoto molochu kandidoval. To se to pak navrhuje. Jen přesuny Brusel Štrasburk stojí ročně 220 mil Euro. Celkový rozpočet tohoto byrokratického a nepotřebného molochu činí přes 150 mld Euro!! A celkem parazituje na EU cca 170 000 klotových rukávů!

D. Polanský 8.12.2016 7:26

Re: Objevil jste něco, po čem volám již 20 let,

To je právě výhoda, my myslíme selským rozumem.

D. Polanský 8.12.2016 7:25

Vzpomínám na Topolánka

jak mával v TV papírem formátu A5, že tak bude na konci jeho vlády vypadat roční daňové přiznání. Jak to dopadlo, víme všichni. Nemluvě o podvodu Kalouska se superhrubou mzdou. Nemluvě o tom, že dnes pracující důchodci platí zdravotní pojištění a přitom je za ně platí ještě stát.

F. Doušek 8.12.2016 6:27

Objevil jste něco, po čem volám již 20 let,

a to nejsem ekonom.

J. Strakoš 8.12.2016 6:10

Výborný nápad

Sjednocení výběru do jednoho místa a vypuštění výjimek je ideální nápad. Předpokládám, že to bohužel neprojde a to z důvodů uvedených v článku - musely by se zrušit pracovní místa pro úředníky a to je směr, kterým se ještě nikdo nevydal.

Na druhou stranu je třeba to zkoušet a nevzdávat vždy dopředu - třeba jednou přijde i nějaká větší strana na to, že jí teče do bot a toto téma může začít také prosazovat.

A. Starý 8.12.2016 0:35

Nic proti slevě na dani

Ale je třeba si uvědomit, že sleva na dani znamená skrytou daňovou progresi, tedy nic, čím by se měl echtovní pravičák chlubit. Navíc tvrzení, že všichni pracující si polepší, je poněkud na vodě, už teď je velká skupina lidí, kteří nevyužijí ani stávající slevu na dani (nemají z čeho), natož když tu slevu zvýšíte. Této skupině tedy rozhodně nic víc v kapse nezůstane a budou to stále ty samé sociální případy jako před tím.