6.5.2024 | Svátek má Radoslav


Diskuse k článku

POLITIKA: Vděk za svobodu i výstraha

Dějiny se l iší od historie. Nejsou přehlídkou historických faktů, jsou sp íše jejich interpretací. Dějiny vypovídají o to m, co se děje a jak na to nahlížíme dnes, však i německé slovo Geschichte znamená příběh.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Vintr 26.3.2015 23:37

Re: Rudá Armáda nepřinesla svobodu ale jen jinou nesvobodu

Řekl bych že to o plánech Němců vyhladit český národ je jen bohapustá lež, která měla překrýt vzornou spolupráci většiny českého národa na válečném úsilí Říše. Těm lidem se to pochopitelně nedá vyčítat, protože dělat něco jiného by bylo jednáním proti základnímu pudu sebezáchovy, ale lidé si měli po válce říct "sláva, je to pryč" a ne mstít se jako bestie na bezbranných lidech a k té spoustě násilí, která se udála za války, přidávat ještě další.

J. Jurax 27.3.2015 23:50

Re: Rudá Armáda nepřinesla svobodu ale jen jinou nesvobodu

Není to bohapustá lež. Potvrzení naleznete v tlustých knihách seriózních historiků (i německých). A ten Heydrichův projev je autentický.

Jinak samozřejmě, jsou jedinci všelijací - i takoví, co popírají holocaust a plynové komory mají za kulisy. Jistě se u podobných dočtete, že Němci nás nechtěli vyhladit, nýbrž jenom láskyplně hladit po hlavičkách.

A k té vzorné spolupráci - co čekat po mnichovském šoku v okupované zemi, kde se na sloupích vyvěšují seznamy popravených? Rezignaci - ne všichni mohli utéct a ne všichni mohli/chtěli/měli příležitost/byli schopni být v odboji. Semtam ale někteří, ba mnozí ano - a na to by se nemělo zapomínat a nemělo by se to bagatelizovat.

Jinak - možná jste svatý muž, takže rozbije-li Vám někdo hubu a znásilní manželku, přítelkyni, dceru, případně matku, jste-li ještě mlád, odpustíte mu a požehnáte mu. Ovšem takových je málo ... tolik k Vaší narážce na dobu poválečnou. Pravda, sedmdesát let po válce by už odpustil leckdo, zvlášť když to nezažil. Ostatně měřit těsně poválečnou dobu dnešními měřítky je hovadina.

A domnívám se, že právě kvůli takovým jako Vy je třeba připomínat historii. Ne vyzývat k odplatě, jak si možná myslíte, ale připomínat.

J. Podešva 26.3.2015 8:02

ano, osvobodila nás Rudá armáda ...

Následně jsme jí po 44 let děkovali tlučením hlavou o zem směrem ke Kremlu. V r. 1989 jsme řekli "děkujeme, odejděte" a stalo se. Jenže dněšní Rus zase chce, abychom tloukli hlavou o zem směrem ke Kremlu. A to už snad není nutné. Takže jestliže dnes po nás Rus chce toto, je třeba mu jasně říci "děkujeme, už nepřicházejte" Nechte nás na pokoji.

A. Novák 26.3.2015 7:18

jen aby neřekl "jsem Žid..."

to by asi potlesk nevyvolalo.

J. Mrázek 26.3.2015 6:52

Pan Macek má hezký příklad

A jeden nekorektní na závěr:Potkápaní Johnsonová paní Smithovou a ptá se, jak se má."Oh, děkuji, velice dobře!""A co děti?" "Kluci jsou v pohodě. Nejstarší Jack dělá poradce na Ukrajině, Willy je v Iráku, Raul slouží na lodi u Gibraltaru, John je v sudánském Dárfuru a nejmladší Ron je teď v Afghanistánu". "A co manžel?" "Ten je zrovna v Evropě na přednáškovém turné o rozpínavosti Putinova režimu."

P. Kmoníček 26.3.2015 9:01

Re: Pan Macek má hezký příklad

Potká soudružka Džonsonovová soudružku Smitsovovou a ptá se ,jak se má."Ále zanic to nestojí""A co děti?""Kluci jsou v pohodě.Nejstarší Ivan dělá poradce na Ukrajině,Wlado je Podněstří,Ríša je na ponorce u Stockholmu a nejmladší Vasil hlídá Nazarbajeva někde u Pamiru.""A co manžel?""Ten je zrovna v Evropě na přednáškovém turné o rozpínavosti Spojených Států"   .............Je to správně Mrázkové?

B. Rudolf 26.3.2015 6:21

My už víme

My už víme, co prezident Zeman řekl v Číně. Přijel se tam učit udržovat stabilitu a rozvíjet ekonomiku. Moc by mě zajímalo, co se pojede Zeman učit do Ruska.

J. Slanina 26.3.2015 11:28

Re: My už víme

Že by to samé co syfilitik?

P. Maleček 26.3.2015 5:44

Poklona funkcodárci - prdlajs uctění osvoboditelů

Zeman do Moskvy nejede uctít hrdinné vojíny Rudé armády (v Česku víc než bojem proslavené znásilňováním, chlastem a zlodějnou), ale až k zemi se poklonit svému funkco dárci, který mu zaplatil volební kampaň za to, že Česko vrátí do bratrské ruské náruče.

26.3.2015 3:34

zase omyl

"zeman" jede do moskvy poklonit se vůdci. mrtví ruští vojáci ho nezajímají a on nezajímá je

J. Kovaříček 26.3.2015 0:45

Snadná odpověď

To co Zeman v Moskvě poví a provede bude záležet na množství tam požité vodky. Jeho záchranou by mohlo být, kdyby se zvirózoval do němoty.

J. Vintr 26.3.2015 0:43

Už v titulu je nepravda

Nešlo o žádné osvobození. Jen o nahrazení jedné okupace jinou - sice o něco méně viditelnou, ale za to podstatně delší.

A. Novák 26.3.2015 7:20

Re: Už v titulu je nepravda

z tehdejšího pohledu šlo nepochybně o osvobození.

Stejně jako odsun Němců byl z tehdejšího pohledu pochopitelný a logický, i když dnes by ho někteří dali k Haagskému soudu...

T. Kočí 26.3.2015 9:16

Re: Už v titulu je nepravda

Tak to dopadne, je-li nepřítel vpuštěn do země. NEVÍ SE, JE-LI TO OSVOBOZENÍ, NEBO OKUPACE.Takové otázky si neklade třeba Izrael, nekladlo si je Finsko. Bohužel , Poláci-ti bojovali a dopadli špatně.

Ale závěr je patrný. V r.38 se vyplatilo bojovat. Hitlera by svrhli generálové.Češi by nebyli za podělance.ČTYŘEM z 5 ČECHŮ PRÝ NEVADÍ PRŮJEZD DRAGOUNŮ USA.

Za prvé 1/5 co jim to vadí je moc. Za druhé ,já jsem šťastný , že se tady objeví. Mělo to být už v 45 tém.Chápu, že Eisenhower šetřil americké životy na rozdíl od Stalina, který pro svoje imperiální zájmy nešetřil nikoho, tím méně vlastní vojáky.

J. Vintr 26.3.2015 11:03

Re: Už v titulu je nepravda

V tom pětačtyřicátém nešlo o šetření životů, ale o dohodu, kterou upekl intrikán Beneš, který svo poválečnou politiku založil na lezení do zadku Stalinovi a bolševikům.

J. Vamberský 26.3.2015 14:58

Re: Už v titulu je nepravda

Da, da, poctaljon EB, tam se dala jeste predpoklat jakasi naivita, ale proc se poctaljonem stal MZ a zejmena pak Voldemort poctaljon VK, to je fakt otazka. Adolf Hitler dostal za velezradu alespon fesacky kriminal v Landsbergu, tenhle Puskinovu cenu.